Analizując sposób żywienia wielu osób można zwrócić uwagę na fakt, że większość z nas zatraca się w prawdziwej istocie żywienia i pojęciu diety. Komponując codzienny jadłospis większą uwagę zwracamy przede wszystkim na wygląd, zapach i smak spożywanego jedzenia, aniżeli na korzyści związane z jego spożywaniem. To pojęcie zdecydowanie wiąże się z tematyką żywności funkcjonalnej.
Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna. Co to jest?

Definicja żywności funkcjonalnej, określa takie produkty, które oprócz wartości odżywczej wywierają korzystny wpływ na daną funkcję organizmu, a tym samym zdrowie, poprawę samopoczucia czy profilaktykę chorób.

Wśród substancji wymienia się błonnik, antyoksydacyjne witaminy, bakterie probiotyczne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy niektóre białka np. soi. Oprócz tego, należy brać pod uwagę możliwą, codzienną ilość spożywanych produktów, która może wywierać wspomniane wcześniej pozytywne działanie. Jak widać, żywność funkcjonalna obejmuje bardzo szerokie spektrum, w zależności od rodzaju.

Jak działa żywność funkcjonalna?

Jedną z wielu zalet żywności funkcjonalnej jest łatwość jej zastosowania. To bowiem większość produktów, które powinny być składnikiem codziennej i zbilansowanej diety, zapewniającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W zależności od rodzaju wyróżnia się produkty, które wspierają kolejno układ odpornościowy, układ krążenia i układ pokarmowy, jednak najbardziej popularne są te z ostatniej grupy. Wśród korzyści wymienia się poprawę odporności, hamowanie procesów starzenia się, poprawę samopoczucia a przede wszystkim przeciwdziałanie wielu chorobom cywilizacyjnym włączając miażdżycę, otyłość czy zaparcia.

Liczne badania, jakim cały czas poddawane są produkty codziennego użytku sprzyja rozwijaniu edukacji żywieniowej wśród konsumentów. Wraz z rozwojem tematyki żywieniowe i dietetycznej zwiększa się świadomość o istocie odżywiania. To również potwierdzenie, że zbilansowany jadłospis, skomponowany na podstawie zaleceń prawidłowego żywienia składa się z produktów łatwo dostępnych dla konsumenta, potwierdzając również tezę o umiarkowanych kosztach zdrowego odżywiania.

Zdrowe żywienie i zdrowy styl życia? 100letni praktycy z niebieskich stref vs nauka i gęstość odżywcza żywności. Jak żyć zdrowo, szczęśliwie i długo? »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.