Ziołolecznictwo (fitoterapia), czyli leczenie ziołami na ogół trwa dłużej niż tradycyjne terapie lecznicze, ale i efekty zdrowotne są często znacznie wyraźniejsze, a szkodliwe skutki terapii ziołowych są generalnie zerowe przy prawidłowym wykorzystaniu właściwości ziół.

Wiele osób codziennie pije wywary ziołowe, co jest błędem – ziołolecznictwo nie jest dla zdrowych ludzi, z wyjątkiem specyfików przeznaczonych do profilaktyki. Człowiek uodparnia się na zioła (podobnie jak na inne substancje w nadmiarze), dlatego kuracje lecznicze nie powinny trwać dłużej niż miesiąc, później przerwa minimum 14 dni.

Z ziołolecznictwa korzysta ponad 80% populacji. Do końca lat 50-tych XX wieku 2/3 klasycznych leków wytwarzano na bazie roślinnej. Obecnie wiele składników aktywnych leczniczo zawartych w ziołach zostało zidentyfikowanych, a firmy farmaceutyczne wyprodukowały ich syntetyczne kopie i opatentowały jako nowe leki stosowane w medycynie konwencjonalnej.

Ziołolecznictwo, w przeciwieństwie do medycyny akademickiej, stosuje całe rośliny lub ich części, zamiast izolować aktywne składniki. Zielarze sądzą, że substancje zawarte w liściach, kwiatach (owocach), korze, łodygach czy korzeniach zastosowane łącznie wywołują silniejszy efekt niż każda z nich oddzielnie – wierzą w teorię synergii, która mówi, że stosowanie tak sporządzonych środków leczniczych przynosi lepsze efekty terapeutyczne z mniejszymi skutkami ubocznymi. Jeden ze składników działa jak bufor dla innego, bardziej skutecznego, ale jednocześnie obarczonego działaniami niepożądanymi, lub też wpływa korzystnie na trawienie i lepsze wchłanianie aktywnej substancji.

Należy wiedzieć, że zioła przywożone z zagranicy lub niewiadomego pochodzenia mogą zawierać groźne dla zdrowia zanieczyszczenia lub dodatki!

Domowy sposób przygotowania ziół do spożycia

Zamiast wywarów z całych roślin lepiej samemu mielić zioła w młynku na proszek. Łyżeczkę takiego proszku należy zapić wodą. Efektywność tej metody jest znacznie wyższa z podstawowego względu – obróbka cieplna zabija naturalne walory lecznicze roślin. Nie dotyczy to ziół, których właściwości są wyciągane poprzez gotowanie.

Typowa dawka lecznicza (trzeba uważać, aby nie przedawkować):

  • dorośli: 1 czubata łyżeczka
  • dzieci: płaska łyżeczka

Formy ziół

  • mielone; popijamy wodą
  • wywar, napar; zaparzane jak herbata
  • macerat; zioła moczone w wodzie
  • sok, syrop i olejek eteryczny
  • wyciągi, w tym alkoholowe (nalewki), w formie tabletek lub kapsułek
  • cukierki, chyba najprzyjemniejsza forma 🙂

Wiele osób uważa, że niektóre zioła mają nieprzyjemny smak, dlatego preferują przyjmowanie ziół w postaci tabletek lub kapsułek. Ze smacznych ziół robi się nalewki, napary, syropy i cukierki. Zioła w płynnej formie szybciej się wchłaniają i wykazują silniejsze działanie.

Zioła o łagodnym działaniu można stosować jako przyprawy lub dodatki do potraw. Kupuje się je świeże lub suszone i stosuje jako środki pomocne w codziennych dolegliwościach oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

UWAGA! W przypadku przyjmowania leków w chorobach przewlekłych tj. astma, cukrzyca czy choroby serca (np. choroba wieńcowa) i przed zastosowaniem środków ziołowych, koniecznie należy sprawdzić przeciwwskazania i działania niepożądane. Lekarz także musi wiedzieć o przyjmowanych ziołach, gdyż czasami wchodzą one w niekorzystne interakcje ze stosowanymi lekami farmaceutycznymi.

Ogólny podział ziół pod względem działania

Mieszanki są znacznie efektywniejsze niż pojedyncze zioła w uzyskaniu określonego działania:

» zioła bakteriobójcze

czosnek, cebula, liść czarnej jagody, piołun, mięta, szałwia, tymianek, kwiat rumianku, korzeń omanu

» zioła przeciwzapalne

– zewnętrznie: (okłady z naparu) ziele hyzopu, szałwii, majeranku, liść babki, kłącze pięciornika, cebula gotowana

– wewnętrznie: kwiat rumianku, rumianku rzymskiego, nagietka, bławatka, ziele świetlika

» zioła przeciwbólowe

ziele nostrzyka, mięty, liść barwinka, kwiat rumianku

» zioła wzmacniające

ziele krwawnika, piołunu, świetlika, bluszczyka, dziurawca, macierzanki, tymianku, kwiat stokrotki, kminek, kolendra, owoc dzikiej róży, liść czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy, barwinka, szyszki chmielu, siemię lniane

» zioła na układ nerwowy

korzeń kozłka, arcydzięgla, owoc dzikiej róży, bzu czarnego, kora kruszyny, liść bobrka

» zioła gojące rany

kwiat nagietka, rumianku, liść orzecha, ziele drapacza, szałwii; więcej » rany

» zioła hamujące krwawienie

ziele krwawnika, skrzypu, tasznika, rdestu ostrogorzkiego

» zioła oczyszczające krew

ziele bratka polnego, skrzypu, ogórecznika, liść borówki, maliny, brzozy, korzeń łopianu, szyszki chmielu, nasiona ostropestu plamistego

» zioła moczopędne (praca nerek)

ziele skrzypu, poziomki, piołunu, nawłoci, rdestu ptasiego, miodunki, pokrzywy, przetacznika, liść brzozy i kminku

» zioła mlekopędne

kminek, koper włoski, anyż, bazylia, nasienie pietruszki

» zioła napotne

kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, liść brzozy, owoc maliny; więcej » przeziębienie

» zioła uspokajające i nasenne

ziele nostrzyka, liść melisy, korzeń kozłka, szyszki chmielu; więcej » bezsenność, stres, depresja i fobia

» zioła obniżające ciśnienie

cebula, czosnek, skóra cytryny, żurawina; więcej » nadciśnienie

» zioła na podrażnienia przewodu pokarmowego i oddechowego

liść babki, podbiału, kwiat lipy, korzeń dziewanny, nasienie gorczycy, kozieradki, siemię lniane

» zioła pobudzające czynności żołądka

ziele krwawnika, dziurawca, drapacza, szanty, mięty, bazylii, majeranku, cząbru, nawłoci, przetacznika, korzeń lawendy

» zioła pobudzające pracę serca

ziele dziurawca, hyzopu, bazylii, liść rozmarynu

» zioła dla osłabionego dziecka

2x łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego (najlepiej złoty len)

» ciąża – zioła rozgrzewające (nie wolno stosować do 5 miesiąca)

dziurawiec i nagietek cały czas, ostatnie 3 miesiące kminek, koper włoski, anyż

» zioła na alergie

kwiat rumianku, ziele dziurawca, korzeń kozłka; więcej » alergia

» zioła na artretyzm

ziele rzepiku, kora wierzbowa, liść czarnej porzeczki; więcej » dna moczanowa

» zioła na cukrzycę

kłącze perzu, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha włoskiego, ziele rdestu ptasiego, dziurawca, szałwii, korzeń mniszka, cebula; więcej » cukrzyca

» zioła na gorączkę

liść mięty, bobrka, kwiat lipy, bzu czarnego, rumianku, kora wierzby, owoc czarnej jagody, ziele tysięcznika, drapacza; więcej » gorączka

» zioła na gościec

liść brzozy, czarnej porzeczki, kora wierzby, kwiat tawuly, ziele skrzypu, nasienie gorczycy białej (suche okłady)

» zioła na robaki

czosnek, nasiona dyni, ziele piołunu, macierzanki, tymianku, owoc czarnej jagody; więcej » odrobaczanie organizmu

» zioła na skurcze

ziele jaskółcze, nostrzyka, bazylii, majeranku, srebrnika, szałwii, macierzanki, tymianku, kolendry, anyżu, kminku, kopru włoskiego; więcej » ból mięśni

» zioła na zapalenie jelit

korzeń lukrecji, kwiat rumianku, ziele dziurawca i krwawnika

» zioła na przeczyszczenie

kora kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysięcznika, siemię lniane, nasiona babki płesznik i jajowatej; więcej » zaparcia

» zioła na szkorbut

ziele bluszczyka, owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny, korzeń chrzanu

» zioła na biegunkę

kora dębowa, wierzbowa, kasztanowca, kłącze pięciornika, ziele rzepiku, świetlika, dziurawca, rdestu ptasiego, srebrnika, miodunki, szałwii, cząbru, nawłoci, tymianku; więcej » biegunka

» zioła na trawienie

ziele piołunu, macierzanki, tysięcznika, drapacza, dziurawca, hyzopu, nostrzyka, majeranku, szałwii, czosnek, cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, owoc kminku, kolendry, jałowca, kopru włoskiego

» zioła na przemianę materii

liść orzecha włoskiego, ziele poziomki, znamię kukurydzy, kłącze perzu

» zioła wykrztuśne

cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, lukrecji, omanu, anyż, koper włoski, ziele bluszczyka, hyzopu, liść podbiału; więcej » kaszel

» zioła na wzdęcia

korzeń arcydzięgla, lubczyku, gorczyca, kminek, koper włoski, anyż, kwiat lawendy, rumianku, liść mięty; więcej » wzdęcia

Ziołowa nalewka alkoholowa ma tylko jedną zaletę…

… może stać długo i jest zawsze gotowa do użycia. Istotne, gdy szybkość leczenia jest ważna i brakuje środka bezalkoholowego. Nalewkę traktujmy jako środek ostateczny – im rzadziej stosowany tym lepiej!

Pomocne publikacje. Bestsellerowe poradniki i przewodniki o ziołolecznictwie

Fitoterapia i leki roślinne Zioła i ziołolecznictwo
Joga ziół Zioła z apteki natury
Zielska, zioła i ziółka Atlas ziół

Ziołolecznictwo w różnym kontekście

Fitoterapia i leki roślinne w geriatrii Zioła w nalewkach
Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego Zioła w leczeniu dolegliwości serca i układu krążenia
Zioła a alergia pokarmowa Zioła w leczeniu artretyzmu, reumatyzmu oraz innych dolegliwości i schorzeń układu ruchu
Ziołolecznictwo dla młodzieży Ziołolecznictwo dla seniora

Hodowla ziół

Uprawa ziół. Poradnik dla plantatora

Tematy pokrewne
Zdrowa żywność [SPIS] »
Kiełki »
Apiterapia »
Sokoterapia »

Sprawdź proponowane artykuły

  1. czy olej z kminu czarnego mógł wywołać silną reakcję alergiczną, wymioty , dreszcze, wykwity plam na głowie , powiększenie węzłów chłonnych, gorączka, potliwość w nocy, kaszel

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.