Acerola, czyli wiśnia z Barbados, to jeden z najbardziej rozpoznawanych suplementów diety. Ten rosnący na Wyspach Karaibskich oraz w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii wiecznie zielony krzew zasłynął przede wszystkim z ogromnej zawartości witaminy C. Czy to jedyna zaleta lekko cierpkich, niewielkich owoców przypominających wyglądem wiśnie?

Acerola – bogactwo Barbadosu

Wiśnia AcerolaOwoce aceroli są delikatne i łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Do Europy acerola dociera zatem w postaci przetworzonej, w formie soków, tabletek lub liofilizowanego proszku. Dowolność użycia czyni z przetworów aceroli uniwersalne wzbogacenie diety.

Jakim składem cechują się owoce aceroli? Przede wszystkim niezwykle wysoką zawartością witaminy C, stanowiącej do 3% masy owoców. Witamina C na poziomie ok. 1500 mg / 100 g świeżej masy owocu sprawia, że już 3 owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę niezwykle cenną witaminę. Ponadto witamina C z aceroli cechuje się doskonałą bioprzyswajalnością – taka kombinacja czynników czyni z aceroli niezwykle bogate źródło.

Acerola to nie tylko witamina C, to także witamina A, E, K czy B6, B1, B2 i PP. To także obfite źródło minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Ponadto owoce aceroli cechują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym, wyrażonym znaczną zawartością karotenoidów i antocyjanów, a także polifenoli. Jakie właściwości prozdrowotne zawdzięcza acerola tak zróżnicowanemu, bogatemu składowi?

Moc witaminy C

Z racji znacznej zawartości witaminy C, acerola jest przede wszystkim zalecana w stanach obniżonej odporności i zwiększonej zachorowalności na infekcje. Stymuluje syntezę interferonu oraz pobudza aktywność limfocytów. Wykazuje udowodnione działanie protekcyjne w stanach przeciążenia organizmu, minimalizując ryzyko infekcji. Jednak już w czasie jej trwania witamina C nie łagodzi jej objawów ani nie skraca czasu trwania choroby. Stąd acerola powinna być stosowana jako środek profilaktyczny, a nie ściśle leczniczy.

Witamina C znana jest także ze swych właściwości antyutleniających. Wykazuje działanie protekcyjne względem układu sercowo – naczyniowego, hamuje peroksydację lipidów, chroniąc przed miażdżycą i jej powikłaniami. Neutralizując szkodliwy wpływ wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu, witamina C chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami błon komórkowych, a także uszkodzeń DNA, leżących u podstaw procesu nowotworzenia. » Więcej o patologicznym stresie oksydacyjnym »

Inne biologiczne funkcje witaminy C to regulacja syntezy hormonów (np. noradrenaliny), nasilenie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego, przyspieszenie gojenia się ran, normalizacja ciśnienia tętniczego oraz poziomu glukozy we krwi. Witamina C jest także niezwykle ważna dla urody – jest niezbędna do syntezy kolagenu, podstawowego budulca tkanki łącznej.

Bogactwo karotenoidów i antocyjanów

Poza wysoką zawartością doskonałego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C, acerola zawiera spore ilości antocyjanów i karotenoidów. Te substancje aktywne także wykazują działanie protekcyjne względem układu sercowo – naczyniowego, a także działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wspomagają funkcję wątroby, dbają o ostrość wzroku, hamują agregację płytek krwi.

Wskazania do stosowania aceroli

Podsumowując, po suplementy z acerolą może sięgnąć każdy w celu:

  • wspomożenia funkcji układu odpornościowego
  • profilaktyki antynowotworowej
  • profilaktyki miażdżycy czy cukrzycy
  • wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych przy tendencjach do powstawania siniaków czy krwawienia dziąseł
  • zwiększenia wydolności organizmu w czasie intensywnych treningów
  • wspomożenia leczenia anemii
  • wzmocnienia kości i stawów
  • zadbania o nienaganną kondycję skóry
  • redukcji ciśnienia tętniczego krwi
Podziel się z innymi dobrą lekturą ↓
Co zawiera acerola i jak może Ci pomóc?

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz do “Co zawiera acerola i jak może Ci pomóc?

  • 24.01.2017 z 22:24
    Permalink

    Acerola jest naprawdę świetnym specyfikiem. To bardzo dziwne, że jest tak słabo popularna w Polsce. Miejmy nadzieję, iż niebawem się to zmieni.
    Dobry artykuł.
    Pozdrawiam

    Powtórz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CLOSE
CLOSE