Świńska grypa (grypa meksykańska, północnoamerykańska, A/N1H1v) to w ostatnim czasie bardzo niepokojący temat, budzący niepewność na całym świecie. Chorobę wywołuje wirus grypy typu A (H1N1v), występujący wśród świń domowych i innych zwierząt z rodziny świniowatych.
Do marca 2009 znane były jedynie rzadkie przypadki zakażeń ludzi tym wirusem – głównie wskutek bezpośredniego kontaktu ze świniami.
11 czerwca 2009 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła najwyższy, 6 stopień zagrożenia oznaczający pandemię.
Aktualizacja: Jest 7 marca 2010 roku. Minister Zdrowia Ewa Kopacz przez kilka miesięcy oponowała przeciwko nabyciu szczepionek na świńską grypę – firmy farmaceutyczne pierwszy raz w historii nie brały odpowiedzialność za stosowanie swoich “bezpiecznych” szczepionek, odpowiedzialność zrzucały na rząd. Wiele krajów europejskich nabyło i stosowało nie do końca przebadane specyfiki. Ewa Kopacz mimo szerokiej krytyki, nie uległa. Obecnie, według wielu ekspertów była to (nieudana w Polsce) akcja lobbingowa firm farmaceutycznych, a Pani Minister odbiera nagrody.
Objawy świńskiej grypy…
… łudząco przypominają grypę tradycyjną: wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe oraz kostno-stawowe, ból głowy, ból gardła, suchy kaszel, uczucie wyczerpania i ogólnego rozbicia, brak apetytu, ból w okolicy ucha, katar, nudności, biegunka lub wymioty a nawet sztywność, utrata przytomności, dezorientacja.
Jak można zarazić się świńska grypą?
Świńska grypa rozprzestrzenia się drogą kropelkową przez kontakt z chorym człowiekiem lub chorym zwierzęciem. Wirus może przenosić się ze zwierzęcia na zwierzę, ze zwierzęcia na człowieka, z człowieka na człowieka oraz z człowieka na zwierzę.
Nie można zarazić się tą chorobą jedząc wieprzowinę, tym bardziej jeśli jest ona prawidłowo przyrządzona i poddana obróbce termicznej. Osoba zarażona jest w stanie zarażać kolejne osoby nawet na jeden dzień przed wystąpieniem pierwszych objawów, tzn. jeszcze zanim zorientuje się, że sama jest chora.
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca wyjeżdżającym za granicę
- stosowanie się do zaleceń miejscowej służby zdrowia,
- unikanie kontaktu z osobami, u których występują objawy grypopodobne,
- pozostanie w domu w przypadku wystąpienia u siebie podobnych objawów,
- zakrywanie ust i nosa chusteczką podczas kaszlu i kichania,
- częste mycie rąk z użyciem wody i mydła,
- unikanie dotykania rękami oczu, nosa i ust.
Natomiast osobom wracającym do kraju GIS zaleca niezwłoczny kontakt z lekarzem w przypadku wystąpienia ww. objawów chorobowych oraz poinformowanie o pobycie w rejonie występowania wirusa świńskiej grypy.
PODSTAWOWA PROFILAKTYKA ŚWIŃSKIEJ GRYPY
- Zachowanie spokoju – nie wolno panikować.
- Wykluczenie lub ograniczenie wyjazdów do rejonów podniesionego ryzyka, w szczególności do Meksyku i USA.
- Unikanie kontaktu z osobami przejawiającymi objawy grypopodobne – po kontakcie dokładne umycie rąk.
- Używanie jednorazowych chusteczek higienicznych przy kaszlu, kichaniu i siąkaniu nosa, które po użyciu należy natychmiast wyrzucić do kosza na śmieci oraz umyć ręce
- Dokładne i częstsze mycie rąk przy użyciu mydła i bieżącej wody, w przypadku braku takiej możliwości można użyć środka odkażającego, zawierającego alkohol, jeżeli kran otwierany jest brudną ręką, to należy zakręcić go przez papierowy ręcznik
- Unikać kontaktu rąk z oczami lub ustami.
- W przypadku stwierdzenia niepokojących symptomów, niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.
Tematy pokrewne Grypa » Przeziębienie »
Sprawdź proponowane artykuły