Migdały słodkie, łac. A. communis var. sativa, ang. Almond to wyjątkowo odżywczy pokarm, który powinien znaleźć się w każdym dobrze zbilansowanym jadłospisie oraz w dietoterapii wielu schorzeń.
Wskazówki konsumenckie
Jakie migdały kupować? Jak spożywać, przechowywać i na co uważać?
- Kupować całe, nieprażone, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały podgrzane, zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT.
- Spożywać na zimno, z tego samego powodu, żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie.
- Uważać na pleśń. Nie jeść migdałów o niespecyficznym smaku.
- Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci.
- Jeśli migdały są ciężkostrawne i wywołują wzdęcia, zaparcia, biegunki lub bóle brzucha należy je przez kilka godzin moczyć w wodzie mineralnej lub przegotowanej.
Wykorzystanie migdałów w kuchni
- Samodzielna przekąska
- Posypywanie deserów, ozdoba/dodatek do chłodnych wyrobów piekarniczych
- Składnik marcepanu, razem z cukrem pudrem i białkiem
- Dodatek do sałatek, owsianek
- Podstawa mleka migdałowego razem z wodą dla diety bezmlecznej i bezsojowej
- Mąka migdałowa (mielić całe świeże migdały na bieżąco) jako alternatywa dla tradycyjnej mąki w diecie bezglutenowej i niskowęglowodanowej
Migdały. Skład i wartości odżywcze
100g surowych / blanszowanych migdałów
Wartość energetyczna | 579 (2423 kJ) – 590 kalorii |
Białko, w tym aminokwas arginina | 21,15 – 21,40 g Drugie miejsce wśród orzechów |
Tłuszcz | 49,93 – 52,52 g w tym nasycone 3,8 jednonienasycone 31,55 (w tym kwas oleinowy, omega-9) wielonienasycone 12,33 omega-3 0,006 omega-6 12,32 |
Węglowodany | 18,67 – 21,55 g, w tym cukry proste 4,35 – 4,63 g |
Błonnik | 9,9 – 12,5 g |
Fitosterole | 136 mg |
Witaminy
Witamina E | 25,63 – 23,75 mg |
Niacyna, B3, PP | 3,618 – 3,500 mg |
Ryboflawina, B2 | 1,138 – 0,711 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 0,471 mg |
Tiamina, B1 | 0,205 – 0,191 mg |
Witamina B6 | 0,137 – 0,115 mg |
Kwas foliowy, B9 | 44 – 49 µg |
Witamina A | 2 – 7 IU |
Minerały
Potas | 733 – 659 mg |
Fosfor | 481 mg |
Magnez | 270 – 268 mg |
Wapń | 269 – 236 mg |
Sód | 1 – 19 mg |
Żelazo | 3,71 – 3,28 mg |
Cynk | 3,12 – 2,97 mg |
Mangan | 2,18 mg |
Miedź | 1,03 mg |
Selen | 4,1 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania migdałów
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe
- wysoki poziom cukru, cukrzyca (niski indeks glikemiczny IG = 15)
- kobiety próbujące zajść w ciąże i ciężarne
- zgaga i mdłości w ciąży
- wegetarianizm, weganizm itp. (dużo białka)
- odchudzanie (garść migdałów kilka razy w tygodniu)
- stres, wyczerpanie psychiczne, bezsenność
- zespół napięcia przedmiesiączkowego
- aktywność fizyczna (arginina poprawia wydolność mięśni), skurcze mięśniowe
- kamienie nerkowe i zwężenie cewki moczowej
- choroby dróg żółciowych
- choroby oskrzeli, chrypka, suchy kaszel (jako lek wykrztuśny)
- choroby tarczycy
- zwyrodnienia kostno-stawowe
- niedokrwistość
- zły stan skóry, włosów i paznokci, w tym trądzik
- zdrowy jadłospis, szczególnie dzieci i osób starszych
- profilaktyka nowotworowa
- niska odporność
Źródła » USDA National Nutrient Database i inne
» Sprawdź aktualne ceny migdałów » Stosuj je w zdrowym żywieniu »
Sprawdź proponowane artykuły