Sucha kora cynamonowca, łac. Cinnamomi cortex, to naturalna kompozycja silnych antyoksydantów i metabolicznych regulatorów procesów trawiennych, dlatego jest środkiem często wykorzystywanym w zdrowym żywieniu, profilaktyce zdrowotnej oraz dietoterapii wielu chorób i dolegliwości. Wyróżniamy cynamonowca …
… cejlońskiego Cinnamomum verum Cynamon cejloński ang. Ceylon cinnamon |
… chińskiego Cinnamomum cassia Cynamon chiński, wonny, kasja ang. Chinese cinnamon, cassia, false cinnamon, bastard cinnamon |
Aldehyd cynamonowy to kluczowy składnik aktywny zawarty w korze, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze, antynowotworowe i antymutagenne. Cynamon to druga przyprawa po goździkach z najwyższą zawartością przeciwutleniaczy.
Wskazówki konsumenckie
Jaki cynamon kupować? Jak spożywać, dawkować i przechowywać cynamon?
Cynamon cejloński lepszy od chińskiej kasji
Nietolerancja smaku cynamonu najczęściej wiąże się z tańszą i masowo spopularyzowaną kasją. Cynamon cejloński jest smaczniejszy, szlachetniejszy i tym samym droższy. Ten fakt bywa wykorzystywany do fałszowania i oszustw. Dlatego warto znać różnice między nimi:
- laska cynamonu cejlońskiego przypomina cygaro, laska cynamonu chińskiego ma wyraźny prześwit poprzeczny (otwór wzdłuż laski)
- kolor sproszkowanego cynamonu cejlońskiego jest jasny, żółtobrązowy, chińskiego jest ciemny, rdzawy lub czerwony
- smak pierwszego jest delikatnie piekący, słodki, korzenny, z lekką nutą cytrusa, drugiego nieprzyjemnie piekący i cierpki
- pierwszy miękki i łatwy do zmielenia, drugi nie, bo twardy i zdrewniały
- kolejna sprawa to inna zawartość potencjalnie szkodliwej kumaryny…
Cejloński bezpieczniejszy od kasji
Ze względu na zawartość kumaryny (benzopiron), która u niektórych podatnych osób może uszkodzić wątrobę i nerki, zaleca się ostrożność w spożyciu cynamonu. Przy czym cynamon cejloński zawiera około 0,04% kumaryny, kasja około 5%.
0,1 mg na kg masy ciała to określona jako bezpieczna dawka kumaryny z cynamonu.
Kupować całe laski
Nie zostały zmielone – forma naturalna dłużej zachowuje swoje walory zarówno smakowe jak i prozdrowotne. Natomiast cynamon mielony nabiera ostrości. Dodatkowo fałszowanie może polegać na mieszaniu sproszkowanego cynamonu cejlońskiego z chińskim. Oryginalne laski cejlońskie łatwiej odróżnić.
Spożycie i dawkowanie
Jeśli potrzebny jest proszek to zmielić, zetrzeć korę tuż przed spożyciem. Zalecane maksimum według różnych źródeł to od 6 do 40 g dziennie – szeroki i niewiele mówiący zakres. Określenie bezpiecznej dawki jest trudne, bo zależne od wieku, płci, stanu zdrowia i indywidualnych predyspozycji każdej osoby.
Przechowywać w szklanym lub porcelanowym, szczelnym naczyniu z dala od światła i wilgoci.
Wykorzystanie cynamonu w kuchni, medycynie i przemyśle
- przyprawa dań słodkich i pikantnych, mielony cynamon jako dodatek do ciast, deserów owocowych, potraw ryżowych, mięs, warzyw
- kawałki cynamonu jako samodzielna przekąska do żucia lub dodatek do kompotów, soków, kaw, kakao, herbat, piw, win, wódek, likierów, nalewek i innych napojów
- składnik korzennych mieszanek przyprawowych, dobrze komponuje się z pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem
- ekstrakt cynamonu jest wykorzystywany w farmacji jako składnik preparatów na schorzenia przewodu pokarmowego, składnik preparatów miejscowych na mięśniobóle i nerwobóle
- olejek cynamonowy do inhalacji i aromaterapii w przebiegu przeziębień i chorób wirusowych
- naturalny konserwant żywności
- składnik alternatyw antybiotykowych stymulatorów wzrostu dla zwierząt – regulując mikroflorę przewodu pokarmowego polepsza trawienie i wykorzystanie pasz
Cynamon. Skład i wartości odżywcze
100g cynamonu – mielona kasja | całe laski nieokreślonego rodzaju
W trakcie tworzenia tego artykułu wiarygodne źródła nie opisywały składu cynamonu cejlońskiego, albo nie udało mi się ich znaleźć.
Wartość energetyczna | 247 kalorii (1034 kJ) | 243 – 264 (1016) |
Białko | 3,99 | 3,93 – 4 g |
Tłuszcz | 1,24 | 0,33 – 3,21 g w tym nasycone 0,345 | 0,66 g jednonienasycone 0,246 g wielonienasycone 0,068 g omega-3 11 mg omega-6 44 mg |
Węglowodany | 80,59 | 81,2 – 82,14 g w tym cukry proste 2,17 | 2,21 |
Błonnik | 53,1 | 48,7 – 57 g |
Pozostałe substancje warte odnotowania | aldehyd cynamonowy, flawonole, flawony, izoflawony, katechiny, taniny, kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy, ferulowy, eugenol, chrom, fitosterole 26 mg |
Witaminy
Cholina | 11 mg |
Betaina | 3,9 mg |
Witamina C | 3,8 | 0,7-9,7 mg |
Witamina E | 2,32 mg |
Niacyna, B3, PP | 1,332 | 0,877-1,78 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 0,4 mg |
Witamina B6 | 0,158 | 0,017-0,33 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,041 | 0,015-0,088 mg |
Tiamina, B1 | 0,022 | 0,016-0,031 mg |
Witamina K | 31,2 | 0 µg |
Kwas foliowy, B9 | 6 | 5-8 µg |
Witamina A | 295 | 357 IU |
Minerały
Wapń | 1002 | 1250 mg |
Potas | 431 mg |
Fosfor | 64 mg |
Magnez | 60 mg |
Mangan | 17,5 mg |
Sód | 10 | 25 mg |
Żelazo | 8,32 | 38,57 mg |
Cynk | 1,83 mg |
Miedź | 0,339 mg |
Selen | 3,1 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania cynamonu
- działanie przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, antymutagenne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbiegunkowe, wiatropędne, przeciwzapalne, miejscowo znieczulające, prokrążeniowe, rozgrzewające, przeciwmiażdżycowe, przeciwwrzodowe
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe
- wysoki poziom cukru, cukrzyca – obniża glukozę we krwi poprzez przypuszczane polepszenie wrażliwości insulinowej i zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim; źródło chromu niezbędnego do prawidłowego metabolizmu glukozy i ważnego w metabolizmie białek i tłuszczy; źródło metylohydroksychalkonu o działaniu podobnym do insuliny; jednak przy stosowaniu leków na cukrzycę, włączenie cynamonu, szczególnie kasji może przeciążyć wątrobę
- choroby i dolegliwości układu pokarmowego, biegunki, wzdęcia, nudności, zatrucia pokarmowe – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega nadkwaśności, poprawia apetyt
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – etanolowy ekstrakt cynamonu, stężenie 3-12 µg/ml, wykazuje najsilniejsze działanie hamujące wzrost bakterii spośród zbadanych do tej pory ekstraktów roślinnych
- przeziębienie, grypa, zapalenia dróg oddechowych
- zespół napięcia przedmiesiączkowego, bolesne miesiączki
- stres, problemy z koncentracją, praca umysłowa
- afrodyzjak
- oczyszczanie organizmu, choroby nerek – reguluje pracę nerek
- ból głowy, migrena
- bóle stawowo-mięśniowe, reumatyczne, artretyczne
- cellulit, trądzik
- dietoterapia Alzheimera i Parkinsona
- profilaktyka antynowotworowa, wspomagająco przy raku jelita grubego (potwierdzone na myszach)
- odchudzanie – cynamon to termogenik zawierający substancje nasilające metabolizm, także tłuszczy
Ostrożność w stosowaniu / Konsultacja lekarska
- kamica żółciowa – zawarty eugenol może niekorzystnie zmieniać właściwości żółci
- choroby wątroby
- kobiety karmiące
- osoby starsze
Przeciwwskazania
- kobiety ciężarne – potencjalne działanie poronne, szczególnie cejlońskiego
- wrzody żołądka i dwunastnicy – Uwaga: źródła poniekąd sprzeczne, gdyż ekstrakt cynamonu okazał się skuteczny
- alergia na rośliny zielne (alergen kontaktowy i pokarmowy)
- skłonność do krwotoków
Źródła nazdrowie.pl/artykul/cynamon-przyprawa-czy-lek czytelniamedyczna.pl/2397,ziola-w-terapii-wspomagajacej-leczenie-cukrzycy.html portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-cynamonu pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon dietetycy.org.pl/cynamon/ poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cynamon-wlasciwosci-lecznicze_34039.html rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/ akademiawitalnosci.pl/walory-zdrowotne-cynamonu/ nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/180/2 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/58729?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cinnamon+stick&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=1096&2
» Sprawdź aktualną cenę cynamonu » Stosuj w zdrowym, zbilansowanym żywieniu »
Sprawdź proponowane artykuły