Szałwia hiszpańska, łac. Salvia hispanica L. Nazwa pierwotna i rynkowa – Chia. Te niepozorne nasionka stanowią zrównoważone źródło błonnika oraz deficytowego kwasu tłuszczowego omega-3 i białka w wersjach roślinnych.
Wskazówki konsumenckie
Jakie nasiona Chia kupować? Jak spożywać i przechowywać?
- Kupować całe, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT.
- Spożywać na zimno, także żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Zalecane jest 15 – 20 g 2x dziennie – najkorzystniej zmielić tuż przed spożyciem. Ze względu na dużą zawartość błonnika mogą wystąpić problemy trawienne po nadmiernej porcji.
- Uważać na alergeny. Nasiona chia mogą zawierać gluten, orzechy, sezam, soję i mleko.
- Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci.
Wykorzystanie nasion chia w kuchni
- Smak nijaki, neutralny, dlatego można dodawać do prawie wszystkiego.
- Całe lub zmielone, na surowo, zanurzone w jogurcie, wodzie czy soku, dodatek do musli, kasz, warzyw, sałatek, ryżu, deserów i wyrobów piekarskich
- Zagęszczanie sosów
Chia. Skład i wartości odżywcze
100g suszonych nasion Chia
Wartość energetyczna | 486 – 490 kalorii (2052 kJ) |
Białko 91 ze 100 aminokwasów | 15,6 – 16,54 g |
Tłuszcz | 30,74 – 30,8 g w tym nasycone 3,2 – 3,33 jednonienasycone 2,1 – 2,309 wielonienasycone 23,3 – 23,665 omega-3 17,552 omega-6 5,785 |
Węglowodany | 42,12 – 43,8 g |
Błonnik | 34,4 – 37,7 g Drugie najbogatsze źródło błonnika |
Witaminy
Niacyna, B3, PP | 8,83 mg |
Witamina C | 1,6 mg |
Tiamina, B1 | 0,62 mg |
Witamina E | 0,5 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,17 mg |
Witamina A | 54 IU |
Minerały
Fosfor | 860 – 948 mg |
Wapń | 631 mg |
Magnez | 335 mg |
Potas | 160 – 407 mg |
Sód | 16 – 19 mg |
Żelazo | 7,72 mg |
Cynk | 3,5 – 4,58 mg |
Mangan | 2,2 mg |
Miedź | 0,2 mg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania nasion chia
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe – regulacja gospodarki lipidowej
- wysoki poziom cukru, cukrzyca 2 – pokarm niskowęglowodanowy, wysokobłonnikowy, normalizuje oporność na insulinę
- wegetarianizm, weganizm itp. – sporo wysokiej jakości białka
- odchudzanie – pęcznieje i rozszerza się w żołądku, co zapewnia sytość – chia absorbuje 10-12 razy więcej wody niż sama waży
- problemy trawienne – pobudza prace jelit i wspomaga właściwą równowagę bakteryjną flory jelitowej
- profilaktyka nowotworowa raka piersi, szyjki macicy i jelita grubego
- praca umysłowa, depresja
- osoby starsze, demencja
- słaby wzrok
- dieta kobiety ciężarnej
- aktywność fizyczna – odżywcze nasiona chia podnoszą wydolność – naturalna alternatywa dla napojów izotonicznych wg jednego badania www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21183832
Przeciwwskazania
- stany zapalne jelit
- choroby przewodu pokarmowego
Źródła nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3610?manu=&fgcd=&ds= naturalna-medycyna.com.pl/nasiona-chia-10-wlasciwosci-zdrowotnych-nasiona-chia.html poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
» Sprawdź aktualne ceny nasion Chia » Stosuj w zdrowym żywieniu »
Sprawdź proponowane artykuły