Szałwia hiszpańska, łac. Salvia hispanica L. Nazwa pierwotna i rynkowa – Chia. Te niepozorne nasionka stanowią zrównoważone źródło błonnika oraz deficytowego kwasu tłuszczowego omega-3 i białka w wersjach roślinnych.

Wskazówki konsumenckie

Jakie nasiona Chia kupować? Jak spożywać i przechowywać?

  • Kupować całe, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT.
  • Spożywać na zimno, także żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Zalecane jest 15 – 20 g 2x dziennie – najkorzystniej zmielić tuż przed spożyciem. Ze względu na dużą zawartość błonnika mogą wystąpić problemy trawienne po nadmiernej porcji.
  • Uważać na alergeny. Nasiona chia mogą zawierać gluten, orzechy, sezam, soję i mleko.
  • Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci.

Wykorzystanie nasion chia w kuchni

  • Smak nijaki, neutralny, dlatego można dodawać do prawie wszystkiego.
  • Całe lub zmielone, na surowo, zanurzone w jogurcie, wodzie czy soku, dodatek do musli, kasz, warzyw, sałatek, ryżu, deserów i wyrobów piekarskich
  • Zagęszczanie sosów

Chia. Skład i wartości odżywcze

100g suszonych nasion Chia

Wartość energetyczna 486 – 490 kalorii (2052 kJ)
Białko 91 ze 100 aminokwasów 15,6 – 16,54 g
Tłuszcz 30,74 – 30,8 g
w tym nasycone 3,2 – 3,33
jednonienasycone 2,1 – 2,309
wielonienasycone 23,3 – 23,665
omega-3 17,552
omega-6 5,785
Węglowodany 42,12 – 43,8 g
Błonnik 34,4 – 37,7 g Drugie najbogatsze źródło błonnika

Witaminy

Niacyna, B3, PP 8,83 mg
Witamina C 1,6 mg
Tiamina, B1 0,62 mg
Witamina E 0,5 mg
Ryboflawina, B2 0,17 mg
Witamina A 54 IU

Minerały

Fosfor 860 – 948 mg
Wapń 631 mg
Magnez 335 mg
Potas 160 – 407 mg
Sód 16 – 19 mg
Żelazo 7,72 mg
Cynk 3,5 – 4,58 mg
Mangan 2,2 mg
Miedź 0,2 mg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania nasion chia

  • wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe – regulacja gospodarki lipidowej
  • wysoki poziom cukru, cukrzyca 2 – pokarm niskowęglowodanowy, wysokobłonnikowy, normalizuje oporność na insulinę
  • wegetarianizm, weganizm itp. – sporo wysokiej jakości białka
  • odchudzanie – pęcznieje i rozszerza się w żołądku, co zapewnia sytość – chia absorbuje 10-12 razy więcej wody niż sama waży
  • problemy trawienne – pobudza prace jelit i wspomaga właściwą równowagę bakteryjną flory jelitowej
  • profilaktyka nowotworowa raka piersi, szyjki macicy i jelita grubego
  • praca umysłowa, depresja
  • osoby starsze, demencja
  • słaby wzrok
  • dieta kobiety ciężarnej
  • aktywność fizyczna – odżywcze nasiona chia podnoszą wydolność – naturalna alternatywa dla napojów izotonicznych wg jednego badania www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21183832

Przeciwwskazania

Źródła 
nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3610?manu=&fgcd=&ds=
naturalna-medycyna.com.pl/nasiona-chia-10-wlasciwosci-zdrowotnych-nasiona-chia.html
poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html

» Sprawdź aktualne ceny nasion Chia » Stosuj w zdrowym żywieniu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.