Pestki dyni zwyczajnej, łac. Cucurbita pepo L., Semen Cucurbitae, ang. Pumpkin seeds to naturalna kompozycja tłuszczowo-białkowa (głównie omega 6) bogata w cenne minerały jak magnez i cynk, która ma stałe miejsce w zdrowym i zbilansowanym jadłospisie.

Wskazówki konsumenckie

Jakie pestki dyni kupować? Jak spożywać, przechowywać i na co uważać?

  • Kupować całe, nieprażone, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały podgrzane, zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT. Najkorzystniej kupować mniej wygodne niełuskane pestki dyni, gdyż łuska chroni ziarno przed utlenianiem.
  • Spożywać na zimno z tego samego powodu, żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Zalecane jest 30g dziennie.
  • Uważać na stare i chińskie. Pożółkła łupina to znak starych pestek. Sprowadzone z Chin mogą być gorszej jakości.
  • Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci, najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.
  • Możliwość samodzielnej uprawy.

Wykorzystanie pestek dyni w kuchni

  • Samodzielna przekąska
  • Dodatek do potraw, zup, sosów, sałatek, surówek, wyrobów piekarskich i musli

Pestki dyni. Skład i wartości odżywcze

100g łuskanych pestek dyni

Wartość energetyczna 541 – 566 kalorii (2265 – 2369 kJ)
Białko w tym tryptofan 24,5 – 30,23 g
Tłuszcz 45,8 – 49,05 g
w tym nasycone 8,48 – 8,659
jednonienasycone 14,19 – 16,242
wielonienasycone 20,88 – 20,976
omega-3 0,18
omega-6 20,796
Węglowodany 10,71 – 18 g w tym cukry proste 1 – 1,4
Błonnik 3,9 – 6 g

Witaminy

Cholina, B4 63 mg
Niacyna, B3, PP 1,7 – 4,987 mg
Witamina E 2,18 – 26 mg
Witamina C 1,9 mg
Kwas pantotenowy, B5 0,3 – 0,75 mg
Tiamina, B1 0,21 – 0,273 mg
Ryboflawina, B2 0,153 – 0,32 mg
Witamina B6 0,1 – 0,2 mg
Kwas foliowy, B9 58 µg
Witamina K 7,3 – 51,4 µg
Witamina A 16 – 380 IU

Minerały

Fosfor 1170 – 1233 mg
Potas 807 – 810 mg
Magnez 535 – 592 mg
Wapń 43 – 46 mg
Żelazo 8,82 – 15 mg
Cynk 7,5 – 7,81 mg
Sód 7 – 18 mg
Mangan 1 – 4,54 mg
Miedź 1,34 – 1,57 mg
Selen 5,6 – 9,4 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania pestek dyni

Źródła 
poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-z-dyni-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze_44947.html
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3616?manu=&fgcd=&ds=
nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3066/2
portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni
odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,dynia-i-pestki-dyni-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html
pl.wikipedia.org/wiki/Dynia_zwyczajna

Sprawdź aktualne ceny pestek dyni » Stosuj w zdrowym jadłospisie »

Sprawdź proponowane artykuły

  1. Czy olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma te same właściwości co pestki?

    1. Ten olej to wszystkie tłuszcze wyciśnięte z pestki, czyli produkt przetworzony pozbawiony wszystkiego oprócz kwasów tłuszczowych. Dlatego właściwości mogą być zbliżone, ale nie takie same ze względu na brak np. błonnika w oleju.

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.