Pestki dyni zwyczajnej, łac. Cucurbita pepo L., Semen Cucurbitae, ang. Pumpkin seeds to naturalna kompozycja tłuszczowo-białkowa (głównie omega 6) bogata w cenne minerały jak magnez i cynk, która ma stałe miejsce w zdrowym i zbilansowanym jadłospisie.
Wskazówki konsumenckie
Jakie pestki dyni kupować? Jak spożywać, przechowywać i na co uważać?
- Kupować całe, nieprażone, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały podgrzane, zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT. Najkorzystniej kupować mniej wygodne niełuskane pestki dyni, gdyż łuska chroni ziarno przed utlenianiem.
- Spożywać na zimno z tego samego powodu, żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Zalecane jest 30g dziennie.
- Uważać na stare i chińskie. Pożółkła łupina to znak starych pestek. Sprowadzone z Chin mogą być gorszej jakości.
- Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci, najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.
- Możliwość samodzielnej uprawy.
Wykorzystanie pestek dyni w kuchni
- Samodzielna przekąska
- Dodatek do potraw, zup, sosów, sałatek, surówek, wyrobów piekarskich i musli
Pestki dyni. Skład i wartości odżywcze
100g łuskanych pestek dyni
Wartość energetyczna | 541 – 566 kalorii (2265 – 2369 kJ) |
Białko w tym tryptofan | 24,5 – 30,23 g |
Tłuszcz | 45,8 – 49,05 g w tym nasycone 8,48 – 8,659 jednonienasycone 14,19 – 16,242 wielonienasycone 20,88 – 20,976 omega-3 0,18 omega-6 20,796 |
Węglowodany | 10,71 – 18 g w tym cukry proste 1 – 1,4 |
Błonnik | 3,9 – 6 g |
Witaminy
Cholina, B4 | 63 mg |
Niacyna, B3, PP | 1,7 – 4,987 mg |
Witamina E | 2,18 – 26 mg |
Witamina C | 1,9 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 0,3 – 0,75 mg |
Tiamina, B1 | 0,21 – 0,273 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,153 – 0,32 mg |
Witamina B6 | 0,1 – 0,2 mg |
Kwas foliowy, B9 | 58 µg |
Witamina K | 7,3 – 51,4 µg |
Witamina A | 16 – 380 IU |
Minerały
Fosfor | 1170 – 1233 mg |
Potas | 807 – 810 mg |
Magnez | 535 – 592 mg |
Wapń | 43 – 46 mg |
Żelazo | 8,82 – 15 mg |
Cynk | 7,5 – 7,81 mg |
Sód | 7 – 18 mg |
Mangan | 1 – 4,54 mg |
Miedź | 1,34 – 1,57 mg |
Selen | 5,6 – 9,4 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania pestek dyni
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe
- wysoki poziom cukru, cukrzyca
- wegetarianizm, weganizm itp.
- odchudzanie
- stres, depresja, wyczerpanie psychiczne, bezsenność
- ból głowy, migrena
- zespół napięcia przedmiesiączkowego
- aktywność fizyczna, skurcze mięśniowe
- zły stan skóry, włosów i paznokci, trądzik
- choroba lokomocyjna, mdłości
- niska odporność
- profilaktyka nowotworowa, rak płuc, prostata
- dieta mężczyzn (pestki dyni poprawiają sprawność seksualną, jakość plemników, płodność i stanowią element dietoterapii chorób prostaty)
- dieta przeciwpasożytnicza, odrobaczanie (świeże pestki jedzone na czczo)
- dietoterapia chorób nerek
Źródła poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-z-dyni-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze_44947.html ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3616?manu=&fgcd=&ds= nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3066/2 portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,dynia-i-pestki-dyni-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html pl.wikipedia.org/wiki/Dynia_zwyczajna
Sprawdź aktualne ceny pestek dyni » Stosuj w zdrowym jadłospisie »
Czy olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma te same właściwości co pestki?
Ten olej to wszystkie tłuszcze wyciśnięte z pestki, czyli produkt przetworzony pozbawiony wszystkiego oprócz kwasów tłuszczowych. Dlatego właściwości mogą być zbliżone, ale nie takie same ze względu na brak np. błonnika w oleju.