Ilość marnotrawionych fusów kawowych jest wprost proporcjonalna do popularności tego napoju a ta jest niemała. Pomimo kontrowersyjnych wyników badań naukowych w kontekście wpływu na zdrowie, kawa z rana nadal jest rytuałem wielu osób na całym świecie.
Jednak tylko mała część z nich wie, że wyrzucając fusy z wypitej kawy wyrzucają pieniądze. W Polsce wg statystyk każdy Polak wypija 510 filiżanek kawy, w tym połowa jest z fusami. Przy założeniu, że na 1 filiżankę wchodzi 1 czubata łyżeczka kawy (około 10g), to każdy wyrzuca do śmieci 3kg fusów rocznie!
Właściwości i wykorzystanie fusów z kawy
- Zmiękczają i nadają połysk włosom. Podczas mycia włosów należy wetrzeć w nie fusy a następnie spłukać.
- Złuszczają naskórek a więc służą do peelingu. Nałożyć fusy na skórę, wmasować a następnie spłukać. Efekt natychmiastowy.
- Mogą stanowić maseczkę wygładzająca do twarzy.
- Wraz z henną mogą być wykorzystane do krótkotrwałych tatuaży.
- Świetny nawóz dla roślin, gdyż fusy kawowe są bogate w składniki odżywcze. Polecane są zwłaszcza dla roślin kwaśnolubnych. Można dodać fusy do roślin doniczkowych w domu. Więcej niżej…
- Rozsypane wokół roślin w ogródku działają odstraszająco na ślimaki i mrówki. Rozsypane wraz ze skórkami pomarańczy będą odstraszać koty.
- Fusy świetnie absorbują zapachy, dlatego można nimi np. wyszorować ręce po krojeniu czosnku/ryby lub wykorzystać do usunięcia nieprzyjemnego zapachu z lodówki.
- Dodanie szczypty fusów robakom (przynęta wędkarska) przedłuży ich żywotność.
Fusy z kawy jako nawóz
Historia w telegraficznym skrócie: sieć kawiarni Starbucks dostarczyła zużyte fusy, a magazyn SUN wysłał je do badania. Okazało się, że zawierają spore ilości fosforu, potasu, magnezu i miedzi, a dodatkowo zawierają azot, który wolno się uwalnia w miarę rozkładu. Badane fusy kawy zawierały 2,28% azotu (inne badania podają 2%), 0,06% fosforu i 0,6% potasu. Odczyn został oceniony na 6,2 pH czyli lekko kwaśny. Zawartość wapnia, cynku, manganu i żelaza została oceniona na niewystarczającą. Zawartość fosforu, potasu, magnezu i miedzi jest na tyle wystarczająca, aby zauważyć różnicę w przypadku wykorzystywania fusów od kawy jako dodatku do ziemi i aby nie trzeba było osobno dodawać tych składników do ziemi. Fusy można wykorzystać także do uprawy grzybów, nawet komercyjnie.
Każdy metr sześcienny (1m³=1000dm³) fusów od kawy zawiera około 7 dm³ azotu, z czego 10% jest dostępne dla roślin od razu, a reszta uwalnia się w miarę rozkładu przez mikroorganizmy, czyli kawa działa jak nawóz długo działający (uwalnia się po każdym podlaniu). Ten same uwalniające procesy rozkładu dotyczą m.in. fosforu i miedzi. Natomiast potas i magnez zawarte w fusach od kawy są w całości natychmiast dostępne dla roślin.
Azot jest niezbędny roślinom do zdrowego wzrostu – wymagany do syntezy białek. Dzięki niemu rośliny mają ładny, ciemno zielony kolor, szybko rosną, a plony są obfite.
Stosunek węgiel/azot wynosi 24:1 – obliczone w suchej masie, czyli podobne do proporcji w trawie.
Z powyższego wynika, że wyrzucanie fusów, szczególnie przy posiadaniu własnego ogrodu to zwykłe marnotrawstwo, gdyż są dobrym naturalnym nawozem i można je wykorzystać na kilka sposobów …
Jak nawozić fusami po kawie?
» rozsypać wokół roślin przed podlewaniem lub deszczem
Częstotliwość dawkowania i porcje fusów należy dobrać samodzielnie w zależności od rośliny. Przykładowo pod dorosłą roślinę jak np. krzak pomidora wysypuje się łyżkę stołową, podlewa i… podziwia jak rośnie 😉 Tego typu dokarmianie można powtarzać 1x na miesiąc.
» dodać do kompostu, aby zwiększyć ilość biopierwiastków (można razem z filtrem, który także ulega biodegradacji)
» dodać do wody do podlewania – sugerowana proporcja: szklanka fusów na 20 litrów wody albo…
Ten sposób jest dobry dla wszystkich roślin i warzyw – podlewanie płynnym, szybko działającym nawozem: po zaparzeniu kawy dla siebie, ponownie przelać fusy wodą i dla pewności by nawóz nie spalił roślin (szczególnie małych) rozcieńczyć trochę wodą – 1:1 lub bardziej, 1 część lury z kawy : 2 części wody. Takie dokarmianie 1x na 2 tygodnie lub miesiąc wystarczy.
» wkopać w ziemię pod rośliny lub w nowe grządki warzywne
Fusy z kawy są szczególnie lubiane przez rośliny kwaśnolubne, ze względu na swój kwaśny odczyn (pH 6,2). Jednakże w zależności od kawy, sposobu jej uprawy oraz palenia ph może się nieznacznie różnić. Wystarczy zmieszać fusy z kawy z glebą (gdzie fusy będą stanowiły 25-35% mieszanki) i można podsypywać taką ściółką rośliny kwaśnolubne do głębokości 10-20 cm. Przed mieszaniem z ziemią fusy powinny być wysuszone, gdyż mają skłonność do pleśnienia. Dobre m.in. dla: jagód, borówki amerykańskiej, marchwi, azalii, róż, rododendronów, hortensji.
Wymieszanie fusów z nasionami marchewki przed wysiewem, wpływa pozytywnie na wielkość zbiorów.
Jedyne przeciwwskazanie to kiełkujące sadzonki – w tym przypadku nie wolno stosować fusów jako nawozu.
Jak widać, wyrzucanie fusów od kawy jest błędem dla każdego kto posiada jakiekolwiek rośliny, nawet doniczkowe, a szczególnie ogród. Wyrobienie nawyku gromadzenia odpadów po kawie można wspomóc prostym wyobrażeniem sobie, że wyrzuca się żywność… dla roślin, które są żywnością dla nas i wszystko jasne 😉
naprawdę zawierają magnes? to jeśli dodamy je do ziemi, to będzie się motyka czepiać.. albo grabie 😛
racja, bo przecież czasami czepia się 😉