Jamie Oliver, brytyjski kucharz i popularyzator eko-żywienia, wyjątkowo celnie i dobitnie zwraca uwagę na problem ignorancji zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży. Wskazuje przyczyny takiego stanu rzeczy i wzywa do edukacji żywieniowej najmłodszych.
Przyznam nieskromnie, że myśl o nowym przedmiocie szkolnym w nauczaniu początkowym dotyczącym wyłącznie zdrowego żywienia (z hodowlą i gotowaniem włącznie) pojawiła mi się na samym początku fascynacji zdrowiem.
Prawdopodobnie nowa idea powstała na skutek przyswajania nowej wiedzy, którą uznałem za fundamentalną i decydującą o przyszłości każdego człowieka, o długości i jakości jego życia, czyli wiedzy, która powinna być wbijana do głów od najmłodszych lat…a ja jej nie znałem.
Dlatego szczerze zapraszam do seansu (21m46s), szczególnie rodziców, bo gość poniżej mówi to co trzeba koniecznie zrozumieć i przestać nieświadomie kaleczyć swoje własne dzieci. Trzeba pamiętać, że niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności!
Sprawdź proponowane artykuły