Pestki, ziarna, nasiona słonecznika zwyczajnego, łac. Helianthus annuus, ang. Sunflower seeds to bogate, roślinne źródło naturalnych form tłuszczu omega-6 oraz witaminy E nazywanej witaminą młodości.
Wskazówki konsumenckie
Jaki słonecznik kupować? Jak najkorzystniej spożywać, przechowywać i na co uważać?
- Kupować całe, nieprażone, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały podgrzane, zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT. Najkorzystniej kupować mniej wygodny słonecznik niełuskany, gdyż łuska chroni ziarno przed utlenianiem.
- Spożywać na zimno z tego samego powodu, żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Zalecane jest 30 g dziennie.
- Uważać na pleśń. Nie kupować słonecznika z pożółkłą łupiną.
- Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci, najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.
- Możliwość samodzielnej uprawy. Okres kwitnięcia od lipca do października.
Wykorzystanie nasion słonecznika w kuchni
- Samodzielna przekąska o łagodnie orzechowym smaku.
- Dodatek do musli, sałatek, jogurtów, wyrobów piekarskich i dań ciepłych na sam koniec
- Mielone ziarna słonecznika i przyprawy dają pastę słonecznikową.
Słonecznik. Skład i wartości odżywcze
100g ziaren słonecznika
Wartość energetyczna | 572 – 584 kalorii (2396 – 2508 kJ) |
Białko | 20,78 – 24,4 g |
Tłuszcz | 43,7 – 51,46 g w tym nasycone 4,42 – 4,455 jednonienasycone 8,35 – 18,528 wielonienasycone 23,137 – 28,82 omega-3 0.04 – 0,083 omega-6 23,050 – 24,78 |
Węglowodany | 20 – 24,6 g w tym cukry proste 2,62 |
Błonnik | 6 – 8,6 g |
Fitosterole | 322 – 534 mg |
Witaminy
Witamina E | 21,81 – 35,17 mg |
Niacyna, B3, PP | 6,97 – 8,335 mg |
Tiamina, B1 | 1,318 – 1,48 mg |
Witamina C | 0 – 1,4 mg |
Witamina B6 | 0,6 – 1,345 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 1,13 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,263 – 0,355 mg |
Kwas foliowy, B9 | 227 µg |
Witamina K | 2,7 µg |
Witamina A | 50 IU (3 – 5 µg) |
Minerały
Fosfor | 660 – 784 mg |
Potas | 645 – 793 mg |
Magnez | 325 – 359 mg |
Wapń | 78 – 131 mg |
Sód | 3 – 9 mg |
Żelazo | 4,2 – 5,25 mg |
Cynk | 2,69 – 5 mg |
Mangan | 1,95 – 2,61 mg |
Miedź | 1,8 – 1,87 mg |
Selen | 53 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania pestek słonecznika
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe, anemia
- wysoki poziom cukru, cukrzyca
- wegetarianizm, weganizm itp.
- stres, wyczerpanie psychiczne, bezsenność, praca umysłowa
- ból głowy, migrena
- aktywność fizyczna, skurcze mięśni
- zły stan skóry, włosów i paznokci, zmarszczki, trądzik
- profilaktyka nowotworowa, prostata
- dieta mężczyzn (poprawiają jakość plemników)
Źródła odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,slonecznik-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3626?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=sunflower&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-slonecznika-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-lecznicze_43703.html pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_zwyczajny
» Sprawdź ceny ziaren słonecznika » Stosuj w zdrowym żywieniu »
Sprawdź proponowane artykuły