Warzywa i niektóre przyprawy są bardzo pomocne w profilaktyce i leczeniu. Jednak należy unikać przypraw ostrych typu papryka, pieprz, musztarda czy ocet…

… gdyż mogą drażnić żołądek wywołując dolegliwości układu pokarmowego. Warzywa nie są ciężko strawne, jeśli są spożywane na surowo.

Najważniejsze zioła, przyprawy i warzywa lecznicze

Czosnek

Profilaktycznie 2-3 ząbki czosnku dziennie. Jest to cudowna przyprawa o niespotykanych walorach leczniczych – zawiera fitocydy (środek bakterio- i grzybobójczy), ma działanie przeciwrakowe, odmładza i regeneruje organizm, czyści arterie i likwiduje złogi cholesterolowe.

Stosuje się go w leczeniu chorób tj.: anemia, angina, astma, alergie, bezsenność, ból głowy, cukrzyca, czerwonka, egzema, gruźlica, grypa, kaszel, miażdżyca, pasożyty, przeziębienie, rak, infekcje, rwa kulszowa, nadciśnienie, zaburzenia trawienne, zapalenie stawów, jelita grubego, gardła, przewodu moczowego, oparzenia, zawroty głowy, choroby serca. Zapach czosnku dyskwalifikuje go u wielu ludzi, dlatego dobrym rozwiązaniem są bezzapachowe wyciągi czosnkowe np. tu i tu.

Cebula

Doskonały środek profilaktyczny i leczniczy: konserwuje uzębienie (fluor). Jedyne przeciwwskazanie to nadczynność tarczycy.

Chrzan

Działa bakteriobójczo: nieżyt żołądka, puchlina wodna, kamica moczowa, gościec (nacieranie miazgą z korzeni)

Jałowiec

Oczyszcza krew i działa bakteriobójczo. Owoc jałowca: gruźlica, gościec.

Kminek

Działanie żółciopędne: wzdęcia, wzmaga apetyt.

Majeranek

Reguluje trawienie: nieżyt żołądkowy i choroby układu pokarmowego.

Gorczyca

Pobudza wydzielanie soków żołądkowych: zaparcia, bóle żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, wzdęcia

przykładowe dawkowanie:3×1 łyżeczka całych ziaren, popić wodą, zwiększenie dawki przez 1 tydzień do 3×3 łyżeczki, po czym powrót do dawki wyjściowej 3×1

Kapusta

Królowa jarzyn, którą należy spożywać najczęściej w postaci surówek lub soku. Jest idealną metodą profilaktyczno-leczniczą w chorobach płuc, wątroby, stawów, przy bezsenności i wrzodach, wzmacnia pracę serca.

• okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej – zapalenie stawów, wrzody, zapalenie żył, reumatyzm

sposób przygotowania: liście należy rozwałkować, miejsce chore nakremować, kompres nakładać 2-3 razy, w poważnych przypadkach częściej, po kompresie umyć chore miejsce i osuszyć herbatą z ziół odkażających, na koniec owinąć wełnianym szalem

• sok ze świeżej kapusty – wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby dróg oddechowych, wątroby, cukrzyca, niedoczynność tarczycy

przykładowe dawkowanie:

  • 1 tydzień – 1-2 szklanki soku rozcieńczonego ciepłą wodą, pół godziny przed jedzeniem
  • 2 tydzień – 2-3 szklanki
  • 3 tydzień – 3-4 szklanki
  • 4 tydzień – 4-6 szklanek

Potem wracamy do 1 szklanki.

• miazga z liści kapusty – zewnętrznie: ropiejące rany, wrzody, oparzenia

• kapusta kiszona z cebulą jest doskonałym lekiem w sezonie zimowym; wspiera leczenie arteriosklerozy, astmy, gośćca.

Buraki

Obok kapusty drugie cudowne warzywo: wypłukuje kwas moczowy (trucizna) z organizmu, oczyszcza krew, pobudza krążenie krwi i przemianę materii;

przykładowe przygotowanie: sok z buraka i miód w proporcji pół na pół (dobra na nadciśnienie)

Seler

Wykazuje działanie antyrakowe (magnez).

Sposoby przygotowania:

  • świeży sok: migrena, artretyzm, pobudza przemianę materii
  • rozwałkowane liście: choroby skóry, wrzody

Pietruszka

  • nać – witamina C i A, dużo żelaza
  • korzeń i nasiona – pobudza drogi moczowe, wzmacnia wydolność nerek (1 łyżeczkę nasion zagotować w 1 szklance wody)
  • świeży sok – skuteczny na ukąszenia owadów

Marchew

Kolejne uniwersalne warzywo o szerokim spektrum leczenia. Najlepszą postacią do spożycia jest świeży sok: niedokrwistość, choroby wątroby i nerek, pasożyty układu pokarmowego (jeść tylko marchew lub pić sok przez 24 godziny), choroby serca, stwardnienie tętnic, choroba wieńcowa, usuwanie cholesterolu, nadczynność tarczycy, nowotwory, wzmacnianie organizmu, stymulowanie produkcji soków trawiennych.

Pomocne publikacje

Ogród warzywny. Zdrowe warzywa z własnej uprawy Uprawiamy warzywa
Warzywa. Kanon tradycyjnej kuchni polskiej Warzywa. Kuchnia na co dzień i od święta
Zielnik. Warzywa
Tematy pokrewne
Kiełki »
Ziołolecznictwo »
Apiterapia »
Sokoterapia »
Zdrowa żywność [SPIS] »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.