Kluczową przyczyną większości chorób (około 90%) jest niewłaściwa dieta. Złe odżywianie się i używki to najistotniejsze czynniki chorobotwórcze. Dlatego najważniejszym elementem profilaktyki zdrowotnej jest racjonalna dieta, z którą współczesna dieta cywilizacyjna nie ma nic wspólnego.

Dieta to środek leczniczy i ma decydujące znaczenie zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce! Podstawowe zalecenia dietetyczne medycyny naturalnej, dietoterapii brzmią następująco:

Co zupełnie wyłączyć z diety…?

  • wszelkie używki tj. alkohol, tytoń, narkotyki, kawa, herbata, cukier, słodycze, sól, lekarstwa chemiczne – są bardzo niebezpieczne dla organizmu i powodują wiele poważnych dolegliwości; niektóre z nich są stałym elementem naszego codziennego życia dlatego odzwyczajenie się od nich może wydawać się trudne jednak tak nie jest – wystarczy powoli i systematycznie odstawiać wymienione produkty
  • pokarmy i napoje sztuczne, konserwowane, chemizowane
  • produkty przetworzone np: biała mąka, biały ryż, zwykły makaron; alternatywnie wyroby nierafinowane: mąka i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż

…a co jeść i jak?

  • warto pić jogurt albo kefir codziennie (bez cukru), są szczególnie zalecane dzieciom, mają doskonały wpływ na florę bakteryjną i narządy wewnętrzne
  • do picia tylko woda, herbaty owocowe i naturalne soki; minimum 6 szklanek dziennie; uwaga – picie w czasie posiłku niszczy żołądek
  • minimum połowę pożywienia muszą stanowić pokarmy surowe – im mniej obróbki termicznej, tym lepiej; każdego dnia trzeba zjeść warzywo i owoc!
  • umiarkowanie w jedzeniu i piciu – niewolno się przejadać ani opijać
  • w czasie choroby dieta powinna być lżejsza – owoce i warzywa to podstawa, szczególnie przy chorobach przeziębieniowych
  • urozmaicona dieta, której podstawą są warzywa, owoce, nasiona i orzechy

Błonnik, jeśli podaż roślin jest niewystarczająca. Np. nasiona babki płesznik i jajowatej z dużą zawartością wysokojakościowego błonnika, który stanowi niezbędny element skutecznego odchudzania i oczyszczania organizmu, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego tj. zaparcia i hemoroidy.

Jak widać, sama suplementacja błonnikiem uskutecznia leczenie 4 głównych chorób cywilizacyjnych. Właśnie dlatego właściwa dieta to fundament gwarantujący niemal w 100% sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Pomocne publikacje

Zdrowe odżywianie i jego sekrety
Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalna medycyne i alternatywne podejscie do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie. Czytaj dalej »
Kuchnia weganki
Książka „Kuchnia weganki” jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw – w wariancie bez mięsa… Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat. Czytaj dalej »
Witaminy, minerały i suplementy
Czy chcesz być podobny /-a/ do ogromnej rzeszy szarych, anonimowych konsumentów, kupujących witaminy, minerały i suplementy według reguł jakie narzucają im twórcy reklam, promocji i producenci zainteresowani wyłącznie zyskiem, czy też NAPRAWDĘ zależy ci dostarczaniu swojemu organizmowi tego co autentycznie najlepsze i co jest mu faktycznie potrzebne? Czytaj dalej »
Wegetarianizm w praktyce
W tym poradniku znajdziesz mnóstwo informacji o swoistych, wartych zauważenia artykułach spożywczych, pojawiających się w naszych sklepach. Wiadomości te są przydatne podczas dokonywania zakupów oraz przyrządzania codziennych posiłków, nie tylko dla całkowitych wegetarian. Czytaj dalej »
Surowa dieta
Autorzy ebooka „Dieta surowa, która jest… smaczna!” przedstawiają sposób, dzięki któremu możesz płynnie przejść z dotychczasowej diety na naprawdę zdrowe odżywianie się oparte na owocach i warzywach. Czytaj dalej »
Dieta proteinowa
Dieta proteinowa Pierre’a Dukana to ostatnio rewolucja w świecie dietetyki, która wskazuje zupełnie odwrotne wytyczne w stosunku do dotychczas istniejących – jak schudnąć jedząc wtedy kiedy się chce i tyle ile się chce? Publikacja kompleksowo opisuje 4 fazy diety proteinowej. Czytaj dalej »
Tematy pokrewne
Zdrowa żywność »
Kiełki »
Ziołolecznictwo »
Apiterapia »
Sokoterapia »
Głodówka »
Oczyszczanie organizmu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.