Migdały słodkie, łac. A. communis var. sativa, ang. Almond to wyjątkowo odżywczy pokarm, który powinien znaleźć się w każdym dobrze zbilansowanym jadłospisie oraz w dietoterapii wielu schorzeń.

Wskazówki konsumenckie

Jakie migdały kupować? Jak spożywać, przechowywać i na co uważać?

  • Kupować całe, nieprażone, paczkowane. Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały podgrzane, zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT.
  • Spożywać na zimno, z tego samego powodu, żeby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie.
  • Uważać na pleśń. Nie jeść migdałów o niespecyficznym smaku.
  • Przechowywać w szklanym naczyniu z dala od światła i wilgoci.
  • Jeśli migdały są ciężkostrawne i wywołują wzdęcia, zaparcia, biegunki lub bóle brzucha należy je przez kilka godzin moczyć w wodzie mineralnej lub przegotowanej.

Wykorzystanie migdałów w kuchni

  • Samodzielna przekąska
  • Posypywanie deserów, ozdoba/dodatek do chłodnych wyrobów piekarniczych
  • Składnik marcepanu, razem z cukrem pudrem i białkiem
  • Dodatek do sałatek, owsianek
  • Podstawa mleka migdałowego razem z wodą dla diety bezmlecznej i bezsojowej
  • Mąka migdałowa (mielić całe świeże migdały na bieżąco) jako alternatywa dla tradycyjnej mąki w diecie bezglutenowej i niskowęglowodanowej

Migdały. Skład i wartości odżywcze

100g surowych / blanszowanych migdałów

Wartość energetyczna 579 (2423 kJ) – 590 kalorii
Białko, w tym aminokwas arginina 21,15 – 21,40 g Drugie miejsce wśród orzechów
Tłuszcz 49,93 – 52,52 g
w tym nasycone 3,8
jednonienasycone 31,55 (w tym kwas oleinowy, omega-9)
wielonienasycone 12,33
omega-3 0,006
omega-6 12,32
Węglowodany 18,67 – 21,55 g, w tym cukry proste 4,35 – 4,63 g
Błonnik 9,9 – 12,5 g
Fitosterole 136 mg

Witaminy

Witamina E 25,63 – 23,75 mg
Niacyna, B3, PP 3,618 – 3,500 mg
Ryboflawina, B2 1,138 – 0,711 mg
Kwas pantotenowy, B5 0,471 mg
Tiamina, B1 0,205 – 0,191 mg
Witamina B6 0,137 – 0,115 mg
Kwas foliowy, B9 44 – 49 µg
Witamina A 2 – 7 IU

Minerały

Potas 733 – 659 mg
Fosfor 481 mg
Magnez 270 – 268 mg
Wapń 269 – 236 mg
Sód 1 – 19 mg
Żelazo 3,71 – 3,28 mg
Cynk 3,12 – 2,97 mg
Mangan 2,18 mg
Miedź 1,03 mg
Selen 4,1 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania migdałów

Źródła
» USDA National Nutrient Database i inne

» Sprawdź aktualne ceny migdałów » Stosuj je w zdrowym żywieniu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.