Nasiona lnu zwyczajnego, łac. Linum usitatissimum, w zielarstwie – Siemię lniane. Te małe nasionka charakteryzują się wysoką zawartością, deficytowych w diecie zachodniej, kwasów tłuszczowych omega-3 należących do grupy NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), tym samym stanowią roślinną alternatywę ryb. Do tego dochodzi sporo błonnika i minerałów, co w całości tworzy niezbędny element zrównoważonej, zdrowej diety.

Wskazówki konsumenckie

Jakie siemię lniane kupować? Brązowe czy złote? Jak spożywać, przechowywać i wykorzystywać siemię na co dzień?

Kupować całe nasiona lnu, paczkowane

Wyraźnie określony termin ważności. Nie zostały zmielone i są przechowywane w zamkniętym opakowaniu – to wszystko zapewnia dłuższe zachowanie świeżości ziaren i większą ilość nieutlenionych dobrych tłuszczy NNKT.

Brązowe czy złote?

Najpopularniejsza jest brązowa odmiana siemienia lnianego, ale według niektórych źródeł, łagodniejszy w smaku złoty len, nazywany budwigowym, jest bogatszy w dobroczynne składniki aktywne i jednocześnie zawiera mniej składników drażniących, które w nadmiarze mogą obciążać wątrobę i doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Siemię lniane ma w swoim składzie od 0,5 do 1,5% glikozydów cyjanogennych (linustatyna i neolinustatyna), które po zmieleniu lub namoczeniu nasion mogą uwalniać kwas cyjanowodorowy (pruski) i aceton – jedni wskazują na małe dawki obojętne dla organizmu a nawet korzystne, inni mimo wszystko zalecają złotą odmianę siemienia jako bezpieczniejszą.

Spożywać na zimno

…aby nie utlenić wspomnianych tłuszczy w wysokiej temperaturze i innych składników wrażliwych termicznie. Minimum 1-godzinna maceracja (moczenie) całych nasion w chłodnej wodzie skutkująca powstaniem charakterystycznego kisielu ułatwia pełne strawienie siemienia. Drugą opcją samodzielną lub w połączeniu z maceracją jest pulsacyjne (mniejsze niepożądane podgrzanie) mielenie ziaren na proszek w młynku elektrycznym, maksymalnie 15 minut przed spożyciem i zmieszanie z chłodnym płynem.

Wśród lnianych praktyków często można spotkać się z opinią, że sama maceracja jest wystarczającym i najlepszym sposobem przygotowania nasion lnu do spożycia, gdyż nie dochodzi do niekorzystnego mechanicznego rozbicia ziaren oraz podgrzania proszku.

Zalecane dawkowanie: 2-3 łyżki stołowe (około 30-45g) lub 15g 2x dziennie w zależności od indywidualnej tolerancji pokarmowej. Problemy trawienne mogą wystąpić także ze względu na sporą zawartość błonnika – w takim przypadku zacząć od małych dawek dziennych np. 1 łyżeczki (około 5g) i stopniowo je zwiększać.

Przechowywać

…w szklanym, szczelnym naczyniu z dala od światła i wilgoci, najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.

Wykorzystanie siemienia lnianego w kuchni, medycynie i kosmetyce

  • Praktycznie bezsmakowe, dlatego można je dodawać do prawie wszystkich potraw.
  • Dodatek do musli, warzyw, owoców, sosów, zup, ryb, kanapek i wyrobów piekarskich – do ciepłych dań na sam koniec.
  • Ważny element dietoterapii wielu chorób i dolegliwości, w tym nowotworów.
  • Na biegunkę: 2 – 3 łyżki zalać ciepłą wodą na minimum 1h, odcedzić i otrzymany kisiel pić 2-3x dziennie, aż do ustąpienia rozwolnienia.
  • Na choroby górnych dróg oddechowych: do nieodcedzonego kisielu dodać naturalny miód pszczeli.
  • Maseczka na włosy: 2 – 3 łyżki nasion zalać szklanką wody i gotować przez kilka minut (wywar). Otrzymaną mieszankę odcedzić i wmasować w świeżo umyte i wilgotne włosy. Trzymać 30 – 40 minut i dokładnie spłukać. Zabieg powtarzać przez kilka kolejnych myć głowy.
  • Odżywka paznokci: w kisielowatym wywarze lnu moczyć paznokcie przez 10 – 15 minut.
  • W sprzedaży dostępny jest także legendarny i prozdrowotny olej lniany »  pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion lnu na zimno.

Siemię lniane. Skład i wartości odżywcze

100g siemienia lnianego

Wartość energetyczna 534 kalorii (2236 kJ)
Białko 18,29 g
Tłuszcz 42,16 g
w tym nasycone 3,663
jednonienasycone 7,527
wielonienasycone 28,73
omega-3 22,813 – 23,135
omega-6 5,423 – 5,911
Węglowodany 28,88 g
Błonnik 27,3 g
Fitosterole 146 mg

Witaminy

Cholina, B4 78,7 mg
Niacyna, B3, PP 3,08 mg
Tiamina, B1 1,644 mg
Kwas pantotenowy, B5 0,985 mg
Witamina C 0,6 mg
Witamina B6 0,473 mg
Witamina E 0,31 mg
Ryboflawina, B2 0,161 mg
Kwas foliowy, B9 87 µg
Witamina K 4,3 µg

Minerały

Potas 813 mg
Fosfor 642 mg
Magnez 392 mg
Wapń 255 mg
Sód 30 mg
Żelazo 5,73 mg
Cynk 4,34 mg
Mangan 2,48 mg
Miedź 1,22 mg
Selen 25,4 µg
Fluor 1 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania siemienia lnianego

Więcej we właściwościach oleju lnianego »

Przeciwwskazania

  • kobiety ciężarne i w ciąży (fitoestrogeny z lnu w większej ilości mogą niekorzystnie wpływać na hormony)
  • niedrożność jelit wymaga ostrożności, gdyż gęsty śluz siemienia może blokować wchłanianie leków
  • może wchodzić w interakcje z lekami zakrzepowymi
Źródła
odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Siemie-lniane-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
pl.wikipedia.org/wiki/Siemi%C4%99_lniane
portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-siemienia-lnianego
akademiawitalnosci.pl/jak-stosowac-siemie-lniane/

» Sprawdź aktualną cenę siemienia lnianego » Stosuj regularnie w zdrowym żywieniu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.