Kurkuma długa, łac. Curcuma longa. Ostryż długi, domowy, Zohary, indyjski, Szafran indyjski, Szafranica, Żółcień, Żółty imbir. ang. Tumeric to kłącze z rodziny imbirowatych o potwierdzonych właściwościach przeciwnowotworowych i neuroochronnych wykorzystywane w medycynie i kuchni azjatyckiej od wieków.
Prawdopodobnie najważniejszym składnikiem prozdrowotnym kurkumy jest polifenol kurkumina podejrzewany o właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antyseptyczne, rozkurczowe, żółciotwórczych, żółciopędne oraz antynowotworowe. To on odpowiada za charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor kurkumy. Nowe badania podważają właściwości lecznicze kurkuminy, ale nie kurkumy jako naturalnego kompleksu wielu składników aktywnych Źródło » nature.com/news/deceptive-curcumin-offers-cautionary-tale-for-chemists-1.21269 TŁUMACZENIE »
Wskazówki konsumenckie
Jaką kurkumę kupować? Jak spożywać, dawkować, przechowywać i na co uważać?
Najkorzystniej kupować świeże kłącza kurkumy, które powinny być zdrowe (bez plam, nalotów) i o pikantnym zapachu.
Najlepszym krajem pochodzenia świeżej kurkumy jest Sri Lanka, unikać kurkumy chińskiej – skażone i mocno eksploatowane gleby.
Przygotowanie własnej mielonki polega na ugotowaniu kurkumy na parze, wysuszeniu ugotowanego surowca i starciu otrzymanego suszu na proszek. W sprzedaży jest dostępny także suszony korzeń kurkumy.
Uwaga na plamy. Kurkuma brudzi ręce i ubranie, dlatego korzystając z jej właściwości lepiej zachować ostrożność.
Dla leniwych – mieloną kurkumę kupować możliwie jak najświeższą w małych ilościach, nie na zapas, uważać na dodatki.
Jeśli rozpuszczony proszek kurkumy w szklance wody pozostawia osad na dnie to znaczy, że coś dodano.
Dawkowanie. Zalecane terapeutyczne dawki dzienne dla dorosłych: korzeń 1,5-3 g; suszony i mielony 1-3 g.
Aby zwiększyć wchłanialność kurkuminy należy łączyć jej spożycie z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę zwiększającą biodostępność kurkuminy i/lub stosować na pusty żołądek rozpuszczoną w płynie o podwyższonym pH np. soku z wiśni.
Silniejsza alternatywa to suplementy i wyciągi z kłącza kurkumy. Przy wyborze preparatu należy zwrócić uwagę na obecność piperyny, czarnego pieprzu. Czysta kurkumina jest słabo przyswajalna, dlatego synergetyk jest mocno wskazany, tak samo jak w pożywieniu.
Zalecane terapeutyczne dawki dzienne dla dorosłych: ekstrakt w kapsułkach 400-600 mg 3x; ekstrakt płynny 1:1 30-90 kropli; nalewka 1:2 15-30 4x. EFSA wskazuje na poziom 3mg/kg masy ciała jako maksymalna dzienna dawka kurkuminy.
Przechowywać w szklanym, porcelanowym, szczelnym naczyniu, w lodówce – nieobraną kurkumę do 3 tygodni.
Wykorzystanie kurkumy w kuchni, farmacji i kosmetyce
- przyprawa o korzennym, ostrym, lekko gorzkim smaku i imbirowo-pomarańczowym zapachu do fasoli, soczewicy, warzyw, dań duszonych, potraw z drobiu, ryb i owoców morza, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i baraniny, wątróbki, sadzonych jaj, omletów, serów, sałatek, sosów, musztard, zup, ryżu
- napar herbaciany z kurkumy z japońskiej Okinawy
- składnik mieszanek przyprawowych jak curry, zamiennik drogiego szafranu
- charakterystyczna i podstawowa przyprawa kuchni hinduskiej
- w przemyśle spożywczym, barwnik z numerem E100, w kosmetyce wykorzystywany do barwienia kosmetyków
- składnik preparatów, leków na zaburzenia trawienia, zaburzenia pracy trzustki i wątroby z deficytem żółciowym, w tym zapalenia miąższu wątroby i dróg żółciowych
- wraz z miodem i mlekiem składnik domowych specyfików np. maseczki oczyszczającej skórę
Kurkuma. Skład i wartości odżywcze
100g kurkumy mielonej
Pierwszy raz budowę chemiczną kurkuminy określiła w 1910 roku grupa polskich chemików – J. Miłobędzka, Stanisław Kostanecki, Tadeusz Miłobędzki lub uczeń i asystent Kostaneckiego, Wiktor Lampe, który w 1919 roku po raz pierwszy wykonał syntezę kurkuminy.
Wartość energetyczna | 312 – 354 kalorii (1482 kJ) |
Białko | 7,8 – 9,68 g |
Tłuszcz | 3,25 – 9,9 g w tym nasycone 1,838 – 3,1 g jednonienasycone 0,449 – 1,7 g wielonienasycone 0,756 – 2,2 g omega-3 482 mg omega-6 1694 mg |
Węglowodany | 64,9 – 67,14 g w tym cukry proste 3,21 |
Błonnik | 21,1 – 22,7 g |
Pozostałe substancje warte odnotowania | kurkumina 0,3-5,4%, tumeron, BDMC, fitosterole 82mg |
Witaminy
Cholina | 49,2 mg |
Witamina C | 0,7 – 25,9 mg |
Betaina | 9,7 mg |
Niacyna, B3, PP | 1,35 – 5,1 mg |
Witamina E | 3,1 – 4,43 mg |
Witamina B6 | 0,107 – 1,8 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,15 – 0,2 mg |
Tiamina, B1 | 0,058 – 0,2 mg |
Kwas foliowy, B9 | 20 – 39 µg |
Witamina K | 13,4 µg |
Minerały
Potas | 2080 – 2525 mg |
Fosfor | 268 – 299 mg |
Magnez | 193 – 208 mg |
Wapń | 168 – 183 mg |
Żelazo | 41,4 – 55 mg |
Sód | 27 – 38 mg |
Mangan | 7,8 mg |
Cynk | 4,3 – 4,5 mg |
Miedź | 0,6 mg |
Selen | 4,5 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania kurkumy
- działanie przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne, żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, radio- i kardioochronne
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe
- wysoki poziom cukru, cukrzyca
- zapalenie wątroby, niedrożność wątroby, woreczka żółciowego, dróg żółciowych, kamica żółciowa, żółtaczka (szczególnie wyciągi kurkumy)
- stany zapalne bakteryjne, wirusowe i grzybicze
- dolegliwości żołądkowe, problemy trawienne – nasila produkcję gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych
- wrzody żołądka
- choroby układu oddechowego
- choroby pasożytnicze
- choroby oczu, zespół suchego oka, zapalenie spojówek, jaskra, retinopatia niedokrwienna, zwyrodnienie siatkówki i plamki żółtej (wymagane więcej badań)
- profilaktyka antynowotworowa, dietoterapia wspomagająca leczenie chłoniaków i raka skóry, płuc, jamy ustnej, przełyku, głowy (np. glejak), szyi, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, pęcherza moczowego, gruczołu krokowego, piersiowego i szyjki macicy
- bóle miesiączkowe, skurcze menstruacyjne
- depresja, bezsenność
- gojenie ran i blizn, łuszczyca
- dieta osób starszych
- choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów – działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- Alzheimer, Parkinson, udar mózgu – tumeron pobudza mnożenie i różnicowanie mózgowych komórek nerwowych; BDMC chroni neurony poprzez niszczenie złogów białkowych utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych w mózgu
- stwardnienie rozsiane
- niska odporność
- oczyszczanie, ochrona i regeneracja wątroby
- otyłość
Źródła odzywianie24.pl/kurkuma-curcuma-longa/ poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kurkuma-i-kurkumina-wlasciwosci-i-zastosowanie_43292.html sekrety-zdrowia.org/kurkuma-jak-uzywac-aby-byla-lekarstwem-i-jak-odroznic-dobra-od-zlej/ sekrety-zdrowia.org/choroby-ktore-leczy-kurkuma-potwierdzone-badaniami/ food-info.net/pl/products/spices/turmeric.htm pl.wikipedia.org/wiki/Kurkumina nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/212/2 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/292?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=turmeric&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
» Sprawdź aktualną cenę kurkumy » Stosuj w zdrowym żywieniu »
Sprawdź proponowane artykuły