Kłącze imbiru lekarskiego, łac. Zingiber officinale Roscoe, Zingiberis rhizoma. ang. Ginger root. Ten wyjątkowo smaczny regulator funkcji organizmu wywiera korzystny wpływ na 3 kluczowe układy – krążenia, pokarmowy i odpornościowy. Tym samym często stanowi element zdrowej diety, przemyślanej profilaktyki oraz dietoterapii wielu chorób i dolegliwości.
Właściwości lecznicze imbiru są wykorzystywane od tysięcy lat w medycynie chińskiej, tybetańskiej, japońskiej Kampo i indyjskiej Ayurwedzie.
Wskazówki konsumenckie
Jaki imbir kupować? Jak spożywać imbir, przechowywać i na co uważać?
- Najkorzystniej kupować cały i jak najświeższy. Skład suszonego, mielonego korzenia imbiru różni się od świeżej wersji, stąd wynika ich inny aromat. O ile świeży imbir zawiera charakterystyczne dla tej rośliny naturalne związki aktywne i wodę, o tyle suszony jest bogatszy w wartości odżywcze, niektóre witaminy i minerały.
- Uważać na pleśń. Miękkie plamy lub spleśniała, pomarszczona skórka dyskwalifikują spożycie. Prawidłowa barwa świeżego korzenia imbiru jest jednolicie kremowa, jasnobrązowa.
- Świeży imbir spożywać na bieżąco. Zeskrobać skórkę tylko z kawałka, który zostanie wykorzystany. W razie konieczności zmiażdżyć, zmielić, posiekać, jeśli potrawa wymaga świeżego proszku.
- Przechowywać w lodówce, owinięty papierowym ręcznikiem i w szczelnym opakowaniu przetrwa kilka tygodni. Mielonego imbiru nie kupować na zapas, gdyż szybko wietrzeje.
Wykorzystanie imbiru w kuchni, kosmetyce i leczeniu
- Surowy, świeży imbir nadaje świeżości i ostrości mdłym i mięsnym daniom. Natomiast sproszkowany najlepiej pasuje do potraw słodkich.
- Dodatek do mięs, zup, sosów, surówek, sałatek i wypieków.
- Składnik herbat, kaw, napojów i naparów.
- Składnik tradycyjnych mieszanek przyprawowych np. curry
- Naturalna alternatywa gum do żucia i składnik płukanki na ból gardła.
- W kosmetyce składnik perfum, preparatów antycellulitowych oraz kosmetyków do włosów.
- Wraz z etanolem i olejem winogronowym składnik domowej maseczki na włosy.
- Wraz ze spirytusem składnik płynu do wcierania w skórę przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, opryszczkach, owrzodzeniach i ropniach.
- Baza dla domowego aerozolu na katar i stany zapalne nosa.
Imbir. Skład i wartości odżywcze
100g imbiru – świeży, surowy | mielony, suszony
Wartość energetyczna | 80 kalorii (335 kJ) | 347 – 335 kalorii (1453 kJ) |
Białko | 1,82 | 8,98 – 9,1 g |
Tłuszcz | 0,75 | 4,24 – 5,9 g w tym nasycone 0,2 | 1,9 – 2,599 g jednonienasycone 0,154 | 0,479 – 1 g wielonienasycone 0,154 | 0,929 – 1,3 g omega-3 34 | 290 mg omega-6 120 | 1020 mg |
Węglowodany | 17,77 | 70,8 – 71,62 g w tym cukry proste 1,7 | 3,4 |
Błonnik | 2 | 12,5 – 14,1 g |
Fitosterole | 15 | 83 mg |
Witaminy
Cholina | 28,8 | 41,2 mg |
Witamina C | 5 | 0,7 – 7 mg |
Niacyna, B3, PP | 0,75 | 5,2 – 9,62 mg |
Witamina E | 0,26 | 0 – 18 mg |
Betaina | 0 | 3,4 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 0,2 | 0 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,034 | 0,17 – 0,2 mg |
Witamina B6 | 0,16 | 0,626 – 0,8 mg |
Tiamina, B1 | 25 | 0 – 0,046 µg |
Kwas foliowy, B9 | 11 | 13 – 39 µg |
Witamina K | 0,1 | 0,8 µg |
Witamina A | 0 | 30 – 147 IU |
Minerały
Potas | 415 | 1320 – 1343 mg |
Fosfor | 34 | 148 – 168 mg |
Magnez | 43 | 184 – 214 mg |
Wapń | 16 – 20 | 114 – 116 mg |
Sód | 13 | 27 – 32 mg |
Żelazo | 0,6 – 3,5 | 11,5 – 19,8 mg |
Cynk | 0,34 | 3,64 – 4,7 mg |
Mangan | 0,2 | 26,5 mg |
Miedź | 0,2 | 0,5 mg |
Selen | 0,7 | 38,5 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania imbiru
- działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, żółciopędne, moczopędne, rozkurczowe, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, przeciwmigrenowe, przeciwwymiotne, przeciwzmarszczkowe, odkażające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwmiażdżycowe, przeciwrakowe
- infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze
- zapalenie jelit, problemy trawienne, wzdęcia, nudności, wymioty, w tym po narkozie i chemioterapii, ból brzucha – pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny
- choroba lokomocyjna, morska
- gorączka, migrena
- choroby układu oddechowego, przeziębienie, ból gardła, kaszel, zapalenie oskrzeli i płuc – działanie wykrztuśne i rozgrzewające
- choroby dróg moczowych
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe – zapobiega agregacji płytek krwi, obniża cholesterol
- profilaktyka antynowotworowa
- choroby reumatyczne, choroba zwyrodnieniowa stawów i kręgosłupa, reumatoidalne zapalenie stawów
- problemy z koncentracją – poprawia wydajność umysłową
- niska odporność
- cellulit, zły stan skóry i włosów, bóle miesiączkowe (także zewnętrznie)
- nieprzyjemny zapach z ust
Przeciwwskazania
dotyczą m.in. wyciągu z imbiru
- uczulenie na imbir
- kobiety w ciąży i karmiące (sprzeczne źródła – czasami świeży jest zalecany na mdłości w ciąży)
- przewlekłe choroby przewodu pokarmowego np. wrzody, refluks żołądkowy
- choroba pęcherzyka żółciowego (konieczna konsultacja lekarska)
- przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych (możliwa interakcja)
Źródła czytelniamedyczna.pl/2541,klacze-imbiru-zastosowanie-lecznicze-oraz-skladniki-czynne.html nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2447/2 nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/191/2 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2969?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=ginger+root&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/271?manu=&fgcd=&ds= portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-imbiru poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
» Sprawdź cenę imbiru » Stosuj w zdrowym żywieniu i dietoterapii »
Sprawdź proponowane artykuły