Obecnie w aptekach dostępne są leki niemal na wszystko, a to sprawia, że ludzie w razie pojawienia się jakiejkolwiek dolegliwości od razu sięgają po tabletki. W efekcie zamiast szukać przyczyny, większość osób skupia się jedynie na eliminowaniu dokuczliwych objawów. Tymczasem wiele przewlekłych chorób układu pokarmowego może być objawem nietolerancji składników znajdujących się w pożywieniu.
Jak objawiają się nietolerancje pokarmowe?
Często pojawiające się dolegliwości takie jak biegunki, zaparcia czy wzdęcia mogą być spowodowane nieprawidłową dietą. O ile występują po spożyciu suszonych owoców czy warzyw wzdymających, nie powinny wzbudzić podejrzeń, natomiast jeśli nawet przy eliminacji tych produktów bóle brzucha albo problemy z wypróżnianiem nie ustępują, warto przyjrzeć się dokładnie swojej diecie. Nietolerancje pokarmowe często objawiają się także poprzez problemy skórne. Trądzik, wysypki czy inne zmiany skórne takie jak pęcherzyki czy rumień, szczególnie w okolicach kolan, łokci i pośladków, mogą być sygnałem potencjalnej choroby Duhringa – skórnej postaci celiakii.
Celiakia jest chorobą, w której nawet najmniejsza ilość glutenu w diecie powoduje powstawanie kolejnych ognisk zapalnych w jelicie cienkim, co prowadzi do niszczenia mikrokosmków jelitowych. Zniszczone mikrokosmki jelitowe tracą zdolność do wychwytu witamin czy związków mineralnych co może prowadzić w konsekwencji do bardzo groźnych dla zdrowia człowieka niedoborów.
Lepiej nie lekceważyć
Niektóre osoby przez całe lata ignorują sygnały od układu pokarmowego, uważając, że wystarczy przyzwyczaić się do powracających dolegliwości. Zamiast zwrócić uwagę na spożywane jedzenie i spróbować określić, czy jakiś składnik nie jest winowajcą złego samopoczucia, ludzie wolą wciąż zmagać się z dokuczliwymi dolegliwościami. Tymczasem nieleczone nietolerancje pokarmowe mogą przerodzić się w alergie. Jeśli toksyny z pokarmu przedostaną się do krwiobiegu, nietolerancja może wywołać nawet depresję, stany lękowe, płaczliwość u dziecka czy agresję.
Pierwsze objawy nietolerancji pokarmowej
Aby uniknąć dyskomfortu po każdym spożytym posiłku, a także zmniejszyć ryzyko pojawienia się poważniejszych dolegliwości, warto wiedzieć, jakie objawy mogą świadczyć o nietolerancjach pokarmowych.
Wśród najczęściej pojawiających się sygnałów dawanych przez organizm wymienia się między innymi skazę białkową w postaci wysypki będącą efektem zbyt dużej ilości białka w diecie czy zwiększoną ilość gazów po wypiciu mleka w przypadku nietolerancji laktozy. Świąd w gardle może być oznaką alergii na orzechy, natomiast złe samopoczucie to w wielu przypadkach wynik alergii na nikiel znajdujący się w puszkach. Bóle brzucha, bóle głowy czy niedobory witamin mogą zaś świadczyć o celiakii albo nadwrażliwości na gluten.
Na zakończenie prezentujemy tabelę z różnicami w objawach klinicznych pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową. Źródłem opracowania jest materiał informacyjny od Laboratorium Medycznego DIAGNOSTYKA na temat kompleksowej diagnostyki nietolerancji pokarmowych.
Sprawdź proponowane artykuły