Goździki, łac. Caryophylli FlosDianthus, ang. cloves. Suche pąki kwiatowe goździkowca korzennego łac. Syzygium aromaticum, pol. Czapetka pachnąca. Goździki ze względu na silne działanie antyseptyczne i przeciwutleniające często stanowią element leczenia i dietoterapii wielu chorób.

Moc terapeutyczna goździków wynika głównie z zawartości eugenolu, który niweluje aktywność enzymów prozapalnych. Dlatego goździki hamują rozwój infekcji grzybiczej, bakteryjnej, wirusowej i niektórych komórek nowotworowych.

Wskazówki konsumenckie

Jakie goździki kupować? Jak spożywać i przechowywać?

  • Kupować całe i jak najświeższe. W naturalnej postaci są bardziej aromatyczne i dłużej zachowują składniki prozdrowotne. Proszek szybko traci smak. Ze świeżych po naciśnięciu leci olej, a w wodzie pływają pionowo.
  • Mielić tuż przed spożyciem np. w młynku do kawy.
  • Przechowywać w szklanym i szczelnym naczyniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Całe goździki można przechowywać przez rok, proszek 6 miesięcy.
  • Dostępne są także krople, ekstrakty i olejki eteryczne z goździków »
  • Możliwość uprawy w Polsce, jednak ze względu na niesprzyjające warunki wymaga zimowania w pomieszczeniu a na plony można czekać nawet kilka lat.

Wykorzystanie goździków

  • żucie goździków przez kilka minut odświeża oddech – naturalna alternatywa gum do żucia
  • zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych i wspomaga ich leczenie (zapalenie gardła, grypa, przeziębienie, katar)
  • dodatek do kompotów, konfitur, alkoholi, sosów, mięs, pasztetów, farszów, marynat, zup, grzybów, kapusty kiszonej, potraw rybnych, makaronów, pizzy, ciast
  • likwidacja moli spożywczych

Goździki. Skład i wartości odżywcze

100g goździków mielonych

Wartość energetyczna 274 – 323 kalorie (1352 kJ)
Białko 5,97 – 6 g
Tłuszcz 13 – 20,1 g
w tym nasycone 3,952 – 5,4
jednonienasycone 1,393 – 1,5
wielonienasycone 3,606 – 7,1
omega-3 4,279
omega-6 2,586
Węglowodany 61,2  – 65,53 g w tym cukry proste 2,38
Błonnik 33,9 – 34,2 g
Fitosterole 256 mg

Witaminy

Cholina 37,4 mg
Witamina E 8,5 – 8,82 mg
Niacyna, B3, PP 1,56 mg
Betaina 1,4 mg
Witamina B6 0,391 – 0,6 mg
Ryboflawina, B2 0,22 – 0,3 mg
Witamina C 0,2 – 80,8 mg
Tiamina, B1 0,158 mg
Witamina K 141,8 µg
Kwas foliowy, B9 25 – 93 µg
Witamina A 160 – 530 IU

Minerały

Potas 1020 – 1102 mg
Wapń 632 – 646 mg
Sód 243 – 277 mg
Magnez 259 – 264 mg
Fosfor 104 – 105 mg
Mangan 30 mg
Żelazo 8,7 – 11,83 mg
Cynk 1,1 – 2,32 mg
Miedź 0,3 mg
Selen 5,9 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania goździków

Źródła 
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/261?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cloves&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/181/2
naturalneoczyszczanie.pl/2011/09/gozdziki-skuteczny-przeciwutleniacz/
poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gozdziki-przyprawa-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_43267.html

» Sprawdź cenę goździków » Stosuj w zdrowej diecie i leczeniu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.