Goździki, łac. Caryophylli Flos, Dianthus, ang. cloves. Suche pąki kwiatowe goździkowca korzennego łac. Syzygium aromaticum, pol. Czapetka pachnąca. Goździki ze względu na silne działanie antyseptyczne i przeciwutleniające często stanowią element leczenia i dietoterapii wielu chorób.
Moc terapeutyczna goździków wynika głównie z zawartości eugenolu, który niweluje aktywność enzymów prozapalnych. Dlatego goździki hamują rozwój infekcji grzybiczej, bakteryjnej, wirusowej i niektórych komórek nowotworowych.
Wskazówki konsumenckie
Jakie goździki kupować? Jak spożywać i przechowywać?
- Kupować całe i jak najświeższe. W naturalnej postaci są bardziej aromatyczne i dłużej zachowują składniki prozdrowotne. Proszek szybko traci smak. Ze świeżych po naciśnięciu leci olej, a w wodzie pływają pionowo.
- Mielić tuż przed spożyciem np. w młynku do kawy.
- Przechowywać w szklanym i szczelnym naczyniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Całe goździki można przechowywać przez rok, proszek 6 miesięcy.
- Dostępne są także krople, ekstrakty i olejki eteryczne z goździków »
- Możliwość uprawy w Polsce, jednak ze względu na niesprzyjające warunki wymaga zimowania w pomieszczeniu a na plony można czekać nawet kilka lat.
Wykorzystanie goździków
- żucie goździków przez kilka minut odświeża oddech – naturalna alternatywa gum do żucia
- zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych i wspomaga ich leczenie (zapalenie gardła, grypa, przeziębienie, katar)
- dodatek do kompotów, konfitur, alkoholi, sosów, mięs, pasztetów, farszów, marynat, zup, grzybów, kapusty kiszonej, potraw rybnych, makaronów, pizzy, ciast
- likwidacja moli spożywczych
Goździki. Skład i wartości odżywcze
100g goździków mielonych
Wartość energetyczna | 274 – 323 kalorie (1352 kJ) |
Białko | 5,97 – 6 g |
Tłuszcz | 13 – 20,1 g w tym nasycone 3,952 – 5,4 jednonienasycone 1,393 – 1,5 wielonienasycone 3,606 – 7,1 omega-3 4,279 omega-6 2,586 |
Węglowodany | 61,2 – 65,53 g w tym cukry proste 2,38 |
Błonnik | 33,9 – 34,2 g |
Fitosterole | 256 mg |
Witaminy
Cholina | 37,4 mg |
Witamina E | 8,5 – 8,82 mg |
Niacyna, B3, PP | 1,56 mg |
Betaina | 1,4 mg |
Witamina B6 | 0,391 – 0,6 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,22 – 0,3 mg |
Witamina C | 0,2 – 80,8 mg |
Tiamina, B1 | 0,158 mg |
Witamina K | 141,8 µg |
Kwas foliowy, B9 | 25 – 93 µg |
Witamina A | 160 – 530 IU |
Minerały
Potas | 1020 – 1102 mg |
Wapń | 632 – 646 mg |
Sód | 243 – 277 mg |
Magnez | 259 – 264 mg |
Fosfor | 104 – 105 mg |
Mangan | 30 mg |
Żelazo | 8,7 – 11,83 mg |
Cynk | 1,1 – 2,32 mg |
Miedź | 0,3 mg |
Selen | 5,9 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania goździków
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe
- problemy trawienne, słaby apetyt – pobudzają wydzielanie soków trawiennych
- wymioty, wzdęcia, biegunki, wrzody żołądka
- oczyszczanie organizmu, odrobaczanie – silne działanie przeciwutleniające wspiera usuwanie toksyn i pasożytów
- profilaktyka antynowotworowa
- niska odporność
- stany zapalne, grzybice
- grypa, przeziębienie, ból gardła, kaszel
- ból zęba
- ból głowy
- nieprzyjemny oddech
- dieta osób starszych i długowiecznych
- dieta palaczy – działanie wykrztuśne ułatwia usuwanie wydzieliny
- przedwczesny wytrysk – krem z olejkiem goździkowym na penisa
Źródła ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/261?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cloves&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/181/2 naturalneoczyszczanie.pl/2011/09/gozdziki-skuteczny-przeciwutleniacz/ poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gozdziki-przyprawa-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_43267.html
» Sprawdź cenę goździków » Stosuj w zdrowej diecie i leczeniu »
Sprawdź proponowane artykuły