Badanie krwi, które może uratować życie – jego wynik zwany lipidogramem określa poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Jeśli wykryte zostaną nieprawidłowości, zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania mogą uchronić pacjenta przed miażdżycą, chorobą wieńcową, a nawet zawałem serca. Czasem wystarczą już niewielkie zmiany, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.
Niezależnie od stanu zdrowia, nawyków i stylu życia, raz na jakiś czas powinna go wykonać każda osoba – lipidogram, który wskaże, czy trzeba zmienić niektóre codzienne nawyki. Do prawidłowego wykonania badania wystarczy niewielka próbka krwi. Pobiera się ją rano – pacjent powinien być na czczo, przynajmniej 12 godzin od ostatniego posiłku. Jeżeli przyjmuje leki zapisane przez lekarza, powinien je zażyć zgodnie z codziennymi wskazaniami – nie należy ich odstawiać na czas badania. Przed pobraniem krwi dobrze jest odpocząć, zrelaksować się przez kilka minut, ewentualnie napić się wody lub niesłodkiej herbaty.
Dzięki takiemu przygotowaniu, uzyskany lipidogram będzie miarodajny, a to z kolei pozwoli lekarzowi najlepiej ocenić stan pacjenta i wskazać dalszy sposób postępowania. Lipidogram powinien być wykonany u każdej kobiety powyżej 45. roku życia oraz u każdego mężczyzny powyżej 35. roku życia. Zaleca się jednak, aby pierwszy raz wykonać to badanie około 20. roku życia. Czym szybciej zostaną wykryte ewentualne nieprawidłowości, tym skuteczniej będzie można uchronić naczynia krwionośne przed szkodliwym wpływem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Co to jest lipidogram?
Lipidogram to wynik badania laboratoryjnego, dzięki któremu określa się poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Pełny lipidogram zawiera informacje o poziomie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów. Cholesterol jako taki jest organicznym związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wytwarzany jest głównie w wątrobie i jelicie krętym oraz jest pobierany z pożywienia.
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) okazuje się jednak dla organizmu bardzo niebezpieczne. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, blokując przepływ krwi, co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy. Skutkiem lekceważenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi może być choroba wieńcowa, zawał serca, a nawet nagły zgon. Z kolei trójglicerydy mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i spowodować ostre zapalenia trzustki.
Obniżanie poziomu cholesterolu
Analiza lipidogramu pozwala lekarzowi określić stan gospodarki lipidowej pacjenta. Dzięki temu badaniu można ocenić, czy poziom cholesterolu jest w normie, czy konieczne jest działanie w celu jego obniżenia. Niekiedy wystarczy zmienić styl życia i sposób odżywiania, aby w krótkim czasie wyniki uległy poprawie. Dużą rolę w regulowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi odrywają: regularna aktywność fizyczna, unikanie stresu, a w razie potrzeby rzucenie nałogów, takich jak palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu.
Codzienny jadłospis powinien być bogaty w warzywa i owoce, chude i półtłuste sery żółte i twarogi, chude mięso (kurczak, indyk), ryby, owoce morza i produkty zbożowe. Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, warto do swojego menu wprowadzić produkty zawierające stanole roślinne np. szeroko promowane margaryny (choć istnieją kontrowersje, co do słuszności ich stosowania). Układając codzienny jadłospis, należy wykreślić z niego wszelkiego rodzaju jedzenie typu fast-food, chipsy, podroby, tłuste wędliny, boczek, salami oraz wyroby zawierające tłuszcz cukierniczy.
Sprawdź proponowane artykuły