Spirulina, łac. Spirulina platensis syn. Arthrospira platensis, Arthrospira maxima (słodkowodna), Spirulina pacifica (morska, np. odmiana hawajska). Nazwa pochodzi od słowa spirala, gdyż taki kształt ma ta jednokomórkowa alga (glon) w widoku mikroskopowym.
Alga spirulina to jedno z najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł pokarmowych, szczególnie wysokowartościowego białka (kompletny profil aminokwasowy), dlatego bywa określana jako zielone mięso. Suplementacja spiruliną często stanowi element zdrowego żywienia, profilaktyki i dietoterapii wielu chorób oraz dolegliwości.
Wysoką wartość żywieniową spiruliny wykorzystuje NASA i ESA oficjalnie rekomendując ją jako pokarm dla astronautów.
Wskazówki konsumenckie
Jaką spirulinę kupować? Jak spożywać, stosować i na co uważać?
- Kupować weryfikując skład, wygląd i zapach. Spirulina powinna być w 100% czysta. Dodanie jakichkolwiek wypełniaczy obniża jakość produktu końcowego. Właściwy kolor to ciemno-zielony, niebiesko-zielony, szmaragdowy. Łagodny zapach zbliżony do wody morskiej. Smak zbliżony do szpinaku z orzechową nutą.
- Spożywać na zimno, żeby nie utlenić składników wrażliwych termicznie. Zalecane maksimum to 5 g dziennie.
- Możliwe przejściowe skutki uboczne. Ze względu na probiotyczne działanie spiruliny, u niektórych osób na początku suplementacji możliwe są zaburzenia trawienia, gazy i wzdęcia. Bardzo rzadko wywołuje alergie i objawy jak ból głowy, ból mięśni, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość i problemy z koncentracją.
- Dostępne na rynku formy spiruliny to proszek (zmielona spirulina) i tabletki (sprasowana spirulina).
Wykorzystanie spiruliny w kuchni i kosmetyce
- Dodatek do potraw, szejków, napojów i wypieków.
- Składnik maseczek kosmetycznych.
Spirulina. Skład i wartości odżywcze
100g spiruliny
Wartość energetyczna | 290 kalorii (1214 kJ) |
Białko | 57,47 – 72 g w tym wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne): leucyna 4,947-5,8 arginina 4,148-5,98 walina 3,512-6 izoleucyna 3,209-4,13 treonina 2,97-4,17 lizyna 2,9-4 fenyloalanina 2,777-3,95 metionina 1,149-2,17 histydyna 1-1,085 tryptofan 0,929-1,13 aminokwasy endogenne: kwas glutaminowy 8,387-9,1 kwas asparaginowy 5,793-6,34 alanina 4,515-5,82 glicyna 3,099-3,5 seryna 2,998-4 tyrozyna 2,584-4,6 prolina 2,382-2,97 cystyna 0,662-0,67 |
Tłuszcz | 7,72 g w tym nasycone 2,65 jednonienasycone 0,675-0,7 wielonienasycone 2,08-2,1 omega-3 0,823 omega-6 1,254 w tym kwas gamma-linolenowy GLA |
Węglowodany | 23,9 – 30 g w tym cukry 3,1 |
Błonnik | 3,6 – 10 g |
Karoteny w tym beta karoteny | 250 mg |
Ksantofile w tym zeaksantyna | 220 mg |
Chlorofil | ok. 1 g |
Antocyjany w tym fikocyjanina | ok. 7 g |
Witaminy
Cholina | 73,9 mg |
Inozytol, B8 | 35 – 64 mg |
Niacyna, B3, PP | 11,8 – 14,4 mg |
Witamina C | 10, 1 – 11,3 mg |
Witamina E | 5 – 5,6 mg |
Ryboflawina, B2 | 3,67 – 4,1 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 1,1 – 3,9 mg |
Tiamina, B1 | 2,38 – 2,7 mg |
Pirydoksyna, B6 | 0,364 – 0,8 mg |
Kobalamina, B12 | 0 – 0,2 mg |
Kwas foliowy, B9 | 94 – 105 µg |
Witamina K | 25,5 – 28,6 µg |
Biotyna, H, B7 | 5 – 40 µg |
Witamina A | 570 – 638 IU |
Witamina D | 0 – 12 000 IU |
Minerały
Potas | 1363 – 1527 mg |
Sód | 1048 – 1174 mg |
Magnez | 195 – 218 mg |
Wapń | 120 – 134 mg |
Fosfor | 118 – 132 mg |
Żelazo | 28,5 – 31,9 mg |
Miedź | 1,2 – 6,8 mg |
Mangan | 2,1 – 5 mg |
Cynk | 2 – 2,2 mg |
German | 0,6 mg |
Chrom | 0,25 mg |
Selen | 8,1 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania spiruliny
- oczyszczanie organizmu i krwi – chlorofil usuwa toksyny, w tym metale ciężkie i wspiera produkcję czerwonych krwinek, natomiast fikocyjaniny syntezę białych krwinek – regeneracja wątroby i nerek
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe – mimo wysokiej zawartości białka, nie podwyższa poziomu cholesterolu, działa prokrążeniowo
- anemia – wspiera mechanizmy krwiotwórcze
- alergia – hamuje produkcje histaminy
- zaburzona równowaga oksydacyjna, stany zapalne i zakwaszenie organizmu – silne właściwości antyoksydacyjne i zasadowe, alkalizujące
- wysoki poziom cukru
- dolegliwości i choroby układu pokarmowego, problemy trawienne i wrzody żołądka
- wegetarianizm, weganizm itp. – źródło kompletnego białka i deficytowej witaminy B12
- odchudzanie
- opalanie – ogranicza szkodliwe działanie promieni UV
- stres, wyczerpanie psychiczne, bezsenność
- aktywność fizyczna – spirulina dodaje energii, poprawia siłę i wytrzymałość oraz zmniejsza zmęczenie
- zły stan skóry, włosów i paznokci, w tym trądzik, rany, zmarszczki
- profilaktyka nowotworowa, osłonowo w leczeniu onkologicznym
- niska odporność – wspiera układ immunologiczny na poziomie komórkowym i hormonalnym
- dieta kobiet ciężarnych (uwaga sprzeczne zalecenia źródłowe), nastolatków i osób starszych
- dieta palaczy, alkoholików i lekomanów
Konieczna konsultacja lekarska
Przeciwwskazania
- dzieci i kobiety karmiące
- silna alergia, uczulenie na jod, owoce morza i wodorosty oraz nadczynność tarczycy to przeciwwskazania do stosowania morskich odmian spiruliny – tylko słodkowodne, które nie zawierają znacznych ilości jodu
- wysoka gorączka
- fenyloketonuria
- choroby autoimmunologiczne
- przyjmowanie leków na krzepliwość krwi
Więcej » Spirulina w spisie zdrowej żywności funkcjonalnej – działanie, wskazania, uwagi »
Źródła nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3306?manu=&fgcd=&ds= poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cudowna-spirulina-wodorost-z-kwasem-gla_38854.html dietetycy.org.pl/spirulina/ akademiadietetyki.pl/spirulina-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie-w-diecie/ doz.pl/czytelnia/a11714-Wlasciwosci_i_zastosowanie_spiruliny spirulina.pl/algi/spirulina-platensis/sklad-spiruliny.html spirulina.pl/algi/spirulina-bogactwo-witamin-i-mineralow-w-naturalnej-postaci.html solgar.pl/leksykon/spirulina
» Sprawdź aktualną cenę Spiruliny » Stosuj w zdrowym żywieniu »
Hmm… Kiedyś czytałem, że w łyżce spiruliny jest tyle składników odżywczych co w 1 kg owoców. Oczywiście uznałem, że to zbyt optymistyczny osąd, ale miałem nadzieję, że chociaż w jakimś stopniu to prawda i spirulina jest naprawdę odżywcza. Sam skończyłem już drugie opakowanie proszku i miałem zamiar kupić kolejne, ale po Twoim wpisie to już nie wiem. Ilość witamin i minerałów symboliczna. Jedynie karotenów jest w miarę sporo – 25 mg w dwóch łyżeczkach to dość sporo. Poza tym niczym się nie wyróżnia. Mam mieszane uczucia. Ilość białka w czymś, czego spożywa się 1 – 2 łyżeczki dziennie raczej nie jest dla mnie atutem. W przypadku tabletek to już w ogóle nie ma znaczenia.
Spirulina to głównie białko, jednak połączenie z chlorofilem i nawet niską dawką miksu witaminowo-mineralnego już jest rzadkie w żywieniu, dlatego pod względem ogólnego składu wyróżnia się. Jest pomocna szczególnie osobom ograniczającym produkty mięsne