Zielona herbata zielonej herbacie nierówna. Sproszkowana japońska herbata zielona, nazwa rynkowa Matcha lub z japońskiego Maccha – w dosłownym tłumaczeniu herbata w proszku to wyjątkowo bogate źródło silnych antyoksydantów i chlorofilu, dzięki niestandardowemu sposobowi przygotowania. Właściwości Matchy wpisują się precyzyjnie w zasady zdrowego żywienia, profilaktykę zdrowotną oraz dietoterapię wielu chorób.
Powstaje ona z zielonej herbaty, która pod koniec wzrostu jest zacieniana specjalnymi matami – mniej słońca i spowolniony wzrost. Efektem tego zabiegu jest większa ilość substancji aktywnych w liściach – np. aminokwasy sprawiają, że napar jest słodszy i bardziej aromatyczny. Otrzymany surowiec to tzw. herbata tencha stanowiąca bazę wyjściową do produkcji matchy, przy czym tencha nie jest rolowana a proces jej mielenia umożliwia usunięcie nie tylko łodyżek liści, ale także nerwów i żyłek liściowych.
Aktualna roczna produkcja matchy to tylko 1000 ton, dlatego owa herbata jest uważana przez herbaciarzy za najcenniejszy i najszlachetniejszy napój na świecie. Buddyjscy mnisi matchą wspomagają medytację, osiągają efekt Zen lub stan alfa.
Matcha, w przeciwieństwie do tradycyjnego herbacianego naparu wodnego, jest sproszkowanym liściem w wodnej zawiesinie, co oznacza dostarczanie także substancji nierozpuszczalnych w wodzie m.in. silnie detoksykującego organizm chlorofilu.
Innymi słowy, pijąc matche zjada się prawie świeże liście zielonej herbaty. Szacuje się, że 1 filiżanka matchy działa 10x silniej niż zwykły napar zielonej herbaty – parzenie skutkuje uwolnieniem do wody zaledwie około 10% składników aktywnych z suszu.
Dlatego japońska Matcha to najlepsza zielona herbata z wysoką zawartością katechin (137x więcej niż w zwykłej zielonej herbacie), należących do grupy polifenoli, flawonoidów, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Najliczniejszym z nich jest galusan epigallokatechiny EGCG, który stanowi 1/3 suchej masy zielonej herbaty – jest go 3x więcej niż w zwykłej herbacie zielonej. Tym samym Matcha to potężny stabilizator równowagi antyoksydacyjnej organizmu zapobiegający chorobotwórczemu stresowi oksydacyjnemu. EGCG wykazuje m.in. właściwości antynowotworowe i przyspieszające metabolizm.
Wskazówki konsumenckie
Jaką zieloną herbatę matcha kupować? Jak spożywać, dawkować i przechowywać?
- Kupować ekologiczne, organiczne wersje matchy od certyfikowanych producentów japońskich – omijać chińskie podróbki. Charakterystyczny sposób obróbki matchy powoduje, że oprócz wysokiej zawartości substancji dobroczynnych pojawiają się również te niepożądane np. ołów. Dodatkowe zanieczyszczenia wynikają także ze sposobu uprawy – nawozy sztuczne, herbicydy, pestycydy itp. Dlatego wskazane jest spożywanie certyfikowanej matchy japońskiej, najlepiej uprawianej na obszarach wiejskich. Te z niewiadomych źródeł pić tylko 1 filiżankę dziennie.
- Przygotowanie napoju matcha: około 3g proszku (1 płaska łyżeczka) zalać 150-200ml gorącej wody 70-80°C (wrzątek odstawić na kilka minut). Warto przed dodaniem wody przesiać herbatę przez sitko. Tradycyjnie napój energicznie miesza się bambusowym pędzlem/miotełką Chasen w celu uzyskania kremowej konsystencji i charakterystycznej pianki. Alternatywą może być spieniacz do mleka, mała trzepaczka lub łyżeczka. Otrzymany napar wypijać w całości.
- Spożywanie. Wybredni smak matchy mogą poprawić dodając łyżeczkę zdrowego słodzika (stewia, ksylitol). Ze względu na działanie pobudzające, ostatnią porcję herbaty należy wypić 6 godzin przed snem, aby zapewnić czas na wydalenie pobudzaczy z organizmu.
- Uwaga na przedawkowanie! Raportowane skutki uboczne nadmiaru matchy (i każdej innej zielonej herbaty, w tym szczególnie ekstraktów z suplementów) to m.in. anemia, problemy żołądkowe, migrena i niewydolność wątroby. Nadmiar EGCG kumuluje się w wątrobie, co może powodować jej uszkodzenia.
- Przechowywać w szczelnym naczyniu, najlepiej w lodówce.
Wykorzystanie matchy w kuchni
- Herbata o silnym, słodkawym smaku zbliżonym do miksu młodego jęczmienia ze szpinakiem.
- Zdrowsza alternatywa kawy.
- Przyprawa do codziennych posiłków, zarówno słonych jak i słodkich, która nadaje im zielonkawy kolor. Jednak wówczas walory prozdrowotne matchy zostają zniwelowane.
Matcha. Skład i wartości odżywcze
100g zielonej herbaty matcha
Wartość energetyczna | 276 – 324 kalorii (1356 kJ) |
Białko | 22,6 – 29,6 g |
Tłuszcz | 3,71 – 5,3 g w tym nasycone 0,68 jednonienasycone 0,34 wielonienasycone 2,16 |
Węglowodany | 39,5 g |
Błonnik | 38,5 g |
Pozostałe substancje warte odnotowania | teina do 3%, katechiny 13,4g, kofeina 3,2 – 3,4g (l-teanina), tanina 10g |
Witaminy
Witamina C | 60 – 185 mg |
Witamina A | 31,4 mg |
Witamina E | 18,3 – 28,1 mg |
Niacyna, B3, PP | 4 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 3,7 mg |
Ryboflawina, B2 | 1,35 mg |
Witamina B6 | 0,96 mg |
Tiamina, B1 | 0,6 mg |
Witamina K | 2900 µg |
Kwas foliowy, B9 | 1200 µg |
Minerały
Potas | 2050 – 2700 mg |
Fosfor | 350 mg |
Wapń | 328 – 420 mg |
Magnez | 230 mg |
Żelazo | 13 – 17 mg |
Sód | 5,2 – 6 mg |
Cynk | 4,2 – 6,3 mg |
Miedź | 0,6 mg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania zielonej herbaty matcha
- działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe, przyspieszające metabolizm, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, detoksykacyjne, relaksujące i jednocześnie energetyzujące
- wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe – reguluje gospodarkę lipidową
- wysoki poziom cukru, cukrzyca
- odchudzanie, biegunki, problemy trawienne – przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, reguluje trawienie
- stres, problemy z koncentracją – l-teanina sprzyja produkcji dopaminy i serotoniny, działa uspokajająco i wspomaga koncentrację
- osłabienie, zmęczenie – łagodnie i stopniowo pobudza bez efektów ubocznych
- osoby starsze
- zmarszczki
- choroba Alzheimera
- profilaktyka antynowotworowa
- oczyszczanie organizmu – wysoka zawartość chlorofilu i błonnika
- niska odporność
- aktywność sportowa – przyspiesza potreningową regenerację mięśni
Przeciwwskazania
- ciąża – EGCG może działać szkodliwie na płód – wymagane jest więcej badań
Źródła czajnikowy.com.pl/herbata-matcha-wlasciwosci-i-skladniki-odzywcze/ portal.abczdrowie.pl/kawa-herbata-matcha-poznaj-japonska-recepte-na-zdrowie-i-mlodosc pl.wikipedia.org/wiki/Galusan_epigallokatechiny gosiaboy.com/2016/02/matcha-odchudzajaca-i-odmladzajaca-herbata-opinia-eksperta/ odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,herbata-matcha-i-jej-zdrowotne-wlasciwosci.html Standard tables of food composition in Japan, 2010 (Shokuhin Seibunhyo 2010), Yoshiko Kagawa (ed.) Standard tables of food composition in Japan - 2015 - (Seventh Revised Edition)
» Sprawdź aktualną cenę Matchy … » … lub innych, delikatniejszych zielonych herbat » Stosuj w zdrowym stylu życia »
Sprawdź proponowane artykuły