Głodówka odchudzająca i oczyszczająca organizm jako ważna metoda profilaktyczno-lecznicza!

Głodówka odchudzająca i oczyszczająca organizm jako ważna metoda profilaktyczno-lecznicza!

Głód mimo negatywnego znaczenia według wielu ekspertów uważany jest za dobrą metodę profilaktyczną a nawet leczniczą.

Leczenie & ProfilaktykaGłodówka powinna trwać maksymalnie 40 dni a większość jej typów wymaga kontroli lekarskiej. Poniżej są wymienione propozycje głodówek, które można stosować bez opieki lekarza i bez obaw o swoje zdrowie.

Uwaga! Post zmienia psychikę – łatwiej odstawić leki i czuć większą ufność we własne siły.

Głodówki profilaktyczne

Dla zachowania zdrowia, młodości i pięknej cery

  • Post 5-7 dniowy raz w miesiącu. Należy pić tylko czystą wodę (a na początku postu wywar z ziemniaków), albo herbaty owocowe (najlepiej z dzikiej róży). Po zakończeniu głodówki przez kilka dni należy jeść owoce, a później normalna dieta – pierwszy posiłek to np. kefir, ryż. Podczas postu najgorsze są pierwsze 2-3 dni, potem uczucie głodu mija i człowiek czuje się coraz lepiej – organizm spala wszystkie odpadki w nim zalegające, następuje regeneracja, oczyszczenie, wręcz odmłodzenie. Wprowadzenie pół litra ciepłej wody do odbytu poprawia opróżnianie jelit z toksyn. Robimy to sami za pomocą np. gumowej gruszki.
  • Post 24 godzinny raz w tygodniu.
  • Dzień owocowy raz w tygodniu. Należy jeść tylko owoce lub pić soki (z dodatkiem soku z cytryny – 1 łyżka na pół litra).

Głodówki lecznicze

Choroba trwająca kilka dni wymaga stałego nawadniania – należy pić wodę, herbaty owocowe i ziołowe (najlepiej z dzikiej róży) lub wodę z miodem.

Natomiast najlepszym pokarmem podczas choroby są soki owocowe i warzywne, owoce cytrusowe (wit.C), surówki i zupy warzywne.

Dopuszczone są pokarmy mączne (kasza, płatki, chleb) i definitywnie zakazane produkty zwierzęce (mięso, mleko, sery, jaja). Ważna reguła – jeśli jeść, to między innymi surowiznę.

Po 2-3 dniach kuracji głodowej organizm przestawia się – zaczyna spalać złogi chorobotwórcze, pobudza układ odpornościowy, komórki regenerują się a toksyny zostają wydalone.

Przeciwwskazania dla głodówki

wychudzenie i niedożywienie, wycieńczenie, cukrzyca, nadczynność tarczycy, gruźlica, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, ciąża i karmienie piersią

Najlepsze pory roku do stosowania głodówki

  • wiosna – zimą ludzie odżywiają się gorzej niż wiosną czy latem, czego efektem jest zmęczenie wiosenne
  • jesień – post zwiększa odporność na infekcję i przeziębienia

Wskazania do głodówki

  • grypa
  • przeziębienie
  • gorączka
  • zaburzenia snu i bezsenność
  • podatność na infekcję
  • nadwaga
  • choroby serca i krążenia
  • nadciśnienie
  • angina pectoris
  • żylaki
  • zaburzenia przemiany materii i organów trawiennych
  • choroby narządów płciowych i dróg moczowych (pod kontrolą lekarza)
  • bezpłodność
  • choroby skóry
  • choroby reumatyczne
  • migrena
  • jaskra
  • parodontoza
  • nowotwory

Głodówki można podzielić na

  • okazjonalne – jeden lub kilka dni nieregularnie
  • przełączające – 1-2 dni, raz w tygodniu
  • zerowe – 5-7 dni
  • niepełne – 7-10 dni

Dłuższe posty powinny być konsultowane i kontrolowane przez lekarza!

Przykładowa głodówka 7dniowa

• tydzień przedpostny: zmiana złych nawyków żywieniowych
• dzień zero: owoce i warzywa, uspokojenie psychiczne, rezygnacja z leków i używek
• post:

  • początek dnia: gimnastyka, głębokie wdechy, prysznic; następnie należy wypić 3 szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa; czynności te należy powtarzać w 1, 3, 5 i 7 dniu terapii
  • codziennie należy pić 10-12 szklanek płynu, najlepiej wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe; wieczorem najlepiej wypijać napar z kozłka lekarskiego, melisy lub chmielu
  • dużo spacerów
  • codzienne okłady z gorącej lnianej szmaty na wątrobę przykrytej kocem oraz zajadanie nasion ostropestu plamistego wspomagają funkcje detoksykacyjne wątroby
  • częste kąpiele zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry
  • relaks i wspomniane okłady na wątrobę w porze obiadowej
    wskazane jest dużo snu

Przerwanie głodówki

Do normalnej (zdrowej) diety należy wracać stopniowo:

• pierwszy dzień:

  • śniadanie: 3-4 szklanki wody z dodatkiem miodu
  • drugie śniadanie: kompot z jabłek plus miód
  • obiad: czysty wywar z jarzyn
  • podwieczorek: kompot z jabłek
  • kolacja: szklanka wywaru z jarzyn, kromka pieczywa chrupkiego,
    przez cały dzień należy wypić 10-12 szklanek płynu

• drugi dzień:

  • śniadanie: 2 szklanki wody z odrobiną soli glauberskiej, 2 szklanki herbaty ziołowej, 1-2 kromki pieczywa chrupkiego
  • drugie śniadanie: utarte jabłko
  • obiad: ziemniaki, sałata, duszone warzywa bez tłuszczu
    po obiedzie wypoczynek i okład na wątrobę
  • kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata z miodem

Oczyszczenie organizmu solą glauberską najlepiej stosować regularnie, alternatywnie może być lewatywa – gruszką należy wprowadzić 0,5-1 litra ciepłej wody (37°C).

Przykładowa głodówka z sokami

Spożywanie świeżych soków z naturalnych produktów bez cukru, najlepiej z roślin organicznych (eko) z wyciskarki wolnoobrotowej » Drobne łyczki dobrze zmieszane ze śliną. 

• dzień przedpostny – jak wcześniej
• 8-10 dni kuracji sokowej:

  • rano: gimnastyka i toaleta, 1 szklanka wody mineralnej i sok
  • przed południem: 1-2 szklanki herbaty ziołowej
  • południe: sok, relaks z okładem wątroby
  • po południu: sok
  • wieczorem: sok
    jeśli pijemy soki nierozcieńczone, to dodatkowo 8-10 szklanek wody
  • co drugi dzień lewatywa lub ciepła woda z solą glauberską (40g na 0,75 litra).
  • soki należy przygotowywać z różnych owoców i warzyw
  • zalecane zioła to trybula, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza

Dzienna porcja soku

  • owocowy 300 g
  • warzywny 300 g
  • ziołowy 150 g

Łącznie 8-12 szklanek (nie wolno mieszać rodzajów soków).

Zakończenie kuracji sokowej

  • dzień pierwszy – pić soki ale z dodatkiem miodu, mleka sojowego lub płatków owsianych
  • dzień drugi – jak w pierwszym + surówka z warzyw z olejem roślinnym i otrębami, także utarte jabłko lub rozgnieciony banan

Głodówka. Pomocne publikacje

Tematy pokrewne
 Ziołolecznictwo
 Apiterapia
 Sokoterapia
 Oczyszczanie organizmu

Sprawdź proponowane artykuły

Jeden komentarz
Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres email nie zostanie opublikowany.