Popularność wyciskarek wolnoobrotowych i ich smacznego płynnego produktu wzrosła do słusznej masowej skali, czego symptom można obecnie dostrzec w popularnych sieciówkach spożywczych sprzedających najtańsze modele za kilka setek. Wzrosła świadomość, wzrósł popyt, ale budżetowy wybór tego niezbędnego w każdym domu urządzenia może okazać się paradoksalnie niezdrowy.

Wyciskarka wolnoobrotowa vs sokowirówka. Jaka jest różnica między nimi?

Wyciskarka wolnoobrotowa w przeciwieństwie do tradycyjnej sokowirówki zamiast szybkotnących ostrzy posiada wolnodziałający mechanizm miażdżący. Dwuetapowy proces uzyskania soku polega na:

  1. zamienieniu rośliny w mokrą pulpę i…
  2. wyciśnięciu soku z pulpy.

Dzięki temu komórka roślinna w chłodnym procesie obróbki bezpiecznie uwalnia prozdrowotne substancje odżywcze wrażliwe na ciepło. Dzięki temu sok z wyciskarki zawiera o wiele więcej aktywnych biologicznie witamin, minerałów i enzymów.

W przypadku sokowirówek materiał roślinny zostaje niekorzystnie podgrzany, co znacznie ogranicza zawartość owych substancji – sok zostaje spalony i wyjałowiony. Szybkie, metalowe ostrza podczas gwałtownego kontaktu z tkanką roślinną generują ciepło, co utlenia (zabija) wrażliwe termicznie składniki odżywcze i tym samym psuje otrzymany sok. Dodatkowo metalowe ostrza są nieprecyzyjne bez względu na szybkość obracania tzn. nie są w stanie otworzyć każdej komórki, co skutkuje dużą ilością odpadu i mniejszą ilością soku.

Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa należy do urządzeń AGD niezbędnych w każdym domu?

Wyciskarka wolnoobrotowa stanowi praktyczny sposób podaży świeżych warzyw, owoców, ziół i kiełków. Jest to najłatwiejsza i najprzyjemniejsza metoda realizacji fundamentalnej zasady zdrowego żywienia, czyli 5 świeżych roślin dziennie ► 3 warzywa + 2 owoce. Posiadanie wyciskarki to szczególnie istotne i korzystne rozwiązanie dla osób z jadłospisem ubogoroślinnym, gdyż wypicie 3 szklanek soku jest znacznie przyjemniejsze, niż schrupanie 5 roślin w ciągu dnia. Wyciskarka przejmuje rolę ludzkich szczęk, ale miażdży w sposób idealny, dzięki czemu do przewodu pokarmowego przedostaje się łatwostrawny i wysoceodżywczy mix roślinny.

Taki świeży, surowy, pełnowartościowy, pożywny i treściwy sok jest wyjątkowo smaczny i sycący. Dla wielu świadomych żywieniowo osób stanowi niezbędny element zdrowej i urozmaiconej diety, profilaktyki oraz leczenia, w tym nawet nowotworów wg kontrowersyjnej terapii Gersona. Regularne przyjmowanie świeżych soków zapewnia widoczną poprawę stanu zdrowia.

Surowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej są zalecane przez cały rok jako naturalny suplement witaminowo-mineralno-enzymatyczny o wysokiej przyswajalności substancji aktywnych biologicznie. Warto je pić szczególnie rano na czczo, jako przekąska przedobiadowa, jako podwieczorek, z warzyw do obiadu i na kolację.

Wskazania do stosowania świeżych soków z wyciskarki wolnoobrotowej

Dla kogo? Na jakie choroby i dolegliwości? Działanie soków?

Wskazówki kulinarne

Jakie kompozycje roślinne soków stosować?

  • Kiełki dodawać ostrożnie jako dodatek wzmacniający moc zdrowotną całej kompozycji. Sok na bazie kiełków jest niesmaczny w moim subiektywnym odczuciu.
  • To samo dotyczy soku z cebuli – szczerze nie polecam 😉 Ostre czy gorzkie rośliny najlepiej dodawać w małych porcjach jako wzmacniacz do głównego składu, tak jak kiełki.
  • Poza tym można przeprowadzać eksperymenty i tworzyć przeróżne własne kombinacje dostosowując sok do indywidualnych upodobań smakowych czy aktualnych potrzeb organizmu. Osobiście jako standardową podstawę wyjściową polecam jabłka + świeży imbir + cytrusy.
  • Rośliny z upraw organicznych ze skórką, tylko dokładne mycie. Rośliny nieorganiczne z ziemi bez skórki, naziemne można ze skórką np. jabłka.
  • Jednak lepiej nie opierać całej podaży roślin na sokach, gdyż wyciskarka usuwa sporo błonnika, co może rozleniwić jelita. Dlatego należy zjadać także całe rośliny.

Wskazówki użytkowe

Jak przygotować rośliny? Jak wyciskać soki w wyciskarce wolnoobrotowej? Jak przechowywać świeżo wyciśnięte soki?

  • Przed wyciskaniem należy rozdrobnić rośliny – im drobniej pokrojone, tym mniej obciążone urządzenie i lepszy sok (mniej piany). Przy czym wyciskarki z górnej półki lepiej radzą sobie z całymi roślinami.
  • W trakcie wyciskania ważne jest odpowiednie tempo wrzucania roślin – lepiej nie za szybko. Zazwyczaj wyciskarki mają określoną wagę wsadu na minutę.
  • Po wyciskaniu ważne jest dokładne umycie elementów wyciskarki. Najlepiej tuż po użyciu, dzięki czemu jeszcze świeże cząstki roślinne łatwo odpadną pod bieżącą wodą. Najtrudniejsze jest usunięcie tkanki roślinnej z najdrobniejszych otworów sita.
  • Na początku użytkowanie może wydawać się czasochłonne, szczególnie przygotowanie materiału i późniejsze mycie, ale z czasem nabiera się wprawy.
  • Przygotowany sok należy przechowywać w szklanym i szczelnym pojemniku w lodówce. Najczęściej podawany okres przydatności to 3 dni.

Typy wyciskarek wolnoobrotowych

Główny podział dotyczy ułożenia i rodzaju ślimaka, dlatego wyróżniamy:

  • wyciskarki pionowe (najpopularniejsze)
  • wyciskarki poziome, w tym jedno- i dwuślimakowe

Wskazówki konsumenckie

Jak wybrać najlepszą wyciskarkę wolnoobrotową?

  • Wyciskarki pionowe są powszechnie uważane za wygodniejsze w codziennym użytkowaniu (obsługa i mycie). Najczęściej są tańsze i mniejsze, dlatego lepiej sprawdzą się w małej kuchni i przy małym budżecie.
  • Wyciskarki poziome są m.in. wydajniejsze od pionowych, ale także większe i droższe, choć nie zawsze. Najwydajniejsze są wyciskarki dwuślimakowe, które najlepiej sprawdzą się w przypadku dużej rodziny.
  • BPA Free + Ultem. Wszystkie elementy wyciskarki mające kontakt z sokiem nie powinny zawierać szkodliwego BPA, a części wyciskające jak ślimak i sito muszą być odpowiednio wytrzymałe np. z ultemu lub metalu. Obecnie BPA Free + Ultem to zdrowy i tani standard.
  • Minimum 2 sita. Wyciskarka w zestawie powinna zawierać przynajmniej 2 sita z większymi i mniejszymi otworami, dzięki czemu zakres wykorzystywanych roślin będzie większy – z mało soczystych na sicie z większymi otworami powstaje mus zamiast soku.
  • Długość gwarancji, moc silnika (indukcyjny, bezszczotkowy) i pojemność urządzenia to ostatnie parametry na które należy zwrócić uwagę. Pojemność będzie szczególnie istotna przy codziennym przygotowywaniu soku dla wielu osób.

Dlatego wybór najlepszej wyciskarki wolnoobrotowej wiąże się z indywidualną odpowiedzią na 3 zasadnicze pytania:

  1. Wysokość budżetu przeznaczonego na wyciskarkę?
  2. Ile osób i jak często będzie z niej korzystać?
  3. Dostępne miejsce w kuchni? Wyciskarka wolnoobrotowa powinna być zawsze gotowa do użycia, a dodatkowo jest to sprzęt atrakcyjny wizualnie. Dlatego należy wyznaczyć dla niej oddzielne miejsce w kuchni odpowiednie do wielkości wybranego urządzenia.

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Najbezpieczniej skorzystać z ofert sklepów, które cieszą się pozytywną opinią wśród sokomaniaków. Warto zwrócić uwagę na najpopularniejsze, bestsellerowe modele, gdyż świadomy tłum z doświadczeniem rzadko się myli…

Bestsellery w sklepie PureGreen »

Dobrym rozwiązaniem jest także sprawdzenie cen wybranych modeli bezpośrednio u producenta, gdyż czasami bywają niższe. Marka Hurom cieszy się niesłabnącym uznaniem, według niektórych wręcz legendarnym, za wysoką jakość i niezawodność swoich urządzeń…

Świeże soki z wyciskarki wolnoobrotowej

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.