Zatrucie pokarmowe to wynik spożycia potraw zarażonych chorobotwórczymi bakteriami, które mnożąc się w jelitach przez pierwszą dobę wywołują klasyczne objawy tj. ostry ból brzucha, zawroty głowy, nudności i w konsekwencji wymioty oraz biegunkę, czyli naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Można je wspomóc i przyspieszyć wyzdrowienie stosując sprawdzone wskazówki:

Regularne uzupełnianie płynów. Nie można dopuścić do odwodnienia, któremu sprzyjają wymioty i biegunka. Najlepsza jest woda lub czyste płyny w postaci soku jabłkowego, rosołu i bulionu. A także napoje orzeźwiające ale bez gazu, ponieważ bąbelki podrażniają żołądek – dobrym rozwiązaniem jest wygazowana cola, która uspokaja żołądek.

Drobne łyczki. Łapczywe picie może spowodować dalsze wymioty.

Mieszanka nawadniająca. Biegunka i wymioty wypłukują z organizmu istotne substancje tj. potas, sód i glukozę. Te niedobory należy uzupełniać gotowymi napojami elektrolitowymi lub przyrządzić preparat nawadniający samodzielnie: wymieszaj sok owocowy (potas), pół łyżeczki miodu (glukoza) i szczyptę soli kuchennej (chlorek sodowy).

Preparaty zobojętniające tylko na zgagę. Zmniejszają one stopień kwaśności soku żołądkowego, osłabiając ochronę przed bakteriami, czym ułatwiają rozmnażanie się drobnoustrojów w żołądku.

Nie stosuj leków przeciwbiegunkowych (hamowanie perystaltyki jelit) i nie powstrzymuj wymiotów, gdyż to utrudnia walkę organizmu z infekcją. Szkodliwe substancje powinny zostać wydalone z organizmu jak najszybciej. Jednocześnie nie ma potrzeby sztucznego wywoływania wymiotów.

Lekkostrawna dieta po ustąpieniu wymiotów i biegunki – zwykle po kilku godzinach, czasami po upływie doby, można zacząć jeść, jednak z najwyższą ostrożnością, gdyż żołądek jest nadal osłabiony i podrażniony. Należy rozpocząć od płatków kukurydzianych, krakersów lub rosołu – nie wolno spożywać pokarmów o dużej zawartości włókien, mocno przyprawionych, kwaśnych, tłustych, nadmiernie słodkich i przetworów mleka. Takiej diety trzeba przestrzegać przez 1-2 dni i potem stopniowo wracać do zwykłego sposobu odżywiania.

Nasiona ostropestu plamistego charakteryzują się silnym działaniem odtruwającym. Na ich bazie produkowany jest popularny lek regenerujący wątrobę o nazwie Sylimarol. Jednak efektywność nie przetworzonych przemysłowo nasion jest znacznie wyższa. Szerokie spektrum zastosowania ostropestu obejmuje zatrucia pokarmowe, w tym także zatrucia śmiercionośnymi grzybami.

Olej lniany również może pomóc, ponieważ ogranicza wzrost szkodliwych drobnoustrojów jelitowych. Warto włączyć go do diety na stałe, gdyż w około 50% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których niedobór odpowiada za wiele chorób dietozależnych.

PROFILAKTYKA ZATRUĆ, czyli jaki im skutecznie zapobiegać.

Zatrucie pokarmowe nie zawsze jest spowodowane jedzeniem poza domem – często wywołuje je potrawa sporządzona w warunkach domowych, szczególnie gdy nie zachowuje się wymienionych poniżej zasad:

– przed i po pracy w kuchni starannie umyj ręce, by nie przenosić gronkowców, stale znajdujących się na skórze i gardle
– unikaj surowych pokarmów zawierających białko tj. ryby, dziczyzna, mięso, mleko, jaja, sushi, surowe ostrygi, sałatki z dodatkiem surowego jajka, kogiel-mogiel; nie używaj pękniętych jajek; wszystkie surowe potrawy mogą zawierać drobnoustroje
– nie próbuj surowych produktów przed przyrządzeniem
– surowe produkty sparz wrzątkiem lub włóż do zamrażalnika, bakterie nie mnożą się w temperaturze powyżej 65,5°C i poniżej 4,5°C
– obróbka cieplna jest jedynym sposobem dającym gwarancję zniszczenia wszystkich szkodliwych bakterii, dlatego mięso piecze się, gotuje i smaży aż nie ustąpi różowa barwa, drób dopóki nie zniknie czerwone zabarwienie wokół stawów, a ryby aż zaczną się rozdzielać na płaty
– przygotowując mięso w mikrofalówce, korzystaj z termometru do pomiaru temperatury i oceń czy upiekło się do końca
– sok z surowego mięsa nie powinien wchodzić w kontakt z innymi produktami, gdyż może przenieść szczególnie niebezpieczne drobnoustroje na produkty dotąd nieszkodliwe
– mięso odmrażaj w lodówce, ponieważ bakterie mogą rozmnażać się na jego powierzchni, podczas gdy wnętrze jest jeszcze zamrożone
– jedzenie przechowuj w lodówce nawet jeśli jeszcze jest ciepłe, duże porcje schładzaj po podzieleniu na mniejsze
– używaj osobnych desek i noży do krojenia i obróbki surowego mięsa, a po użyciu starannie je umyj 
– dokładnie czyść otwieracze do konserw, zwłaszcza w trudno dostępnych miejscach
– często zmieniaj gąbki do zmywania i korzystaj z papierowych ręczników kuchennych do wycierania blatów
– nie zostawiaj jedzenia w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny; bakterie rozwijają się w potrawach z dodatkiem mięsa, jaj, w ciastkach z kremem, sosach, sałatkach jarzynowych trzymanych poza lodówką
– zrezygnuj ze zbierania grzybów, jeśli nie potrafisz ich rozpoznać
– nie spożywaj żadnego zawekowanego przetworu, przed 20-minutowym przegotowaniem 
– nie próbuj żadnych pokarmów wyglądających podejrzanie: pęknięte słoiki, wzdęte puszki, uwypuklone denko, zmętniałe płyny; przy których otwieraniu słychać świst lub czuć niemiły zapach – takie produkty należy zniszczyć, nie dopuszczając do nich zwierząt!

PORADA LEKARSKA

Zatrucia pokarmowe u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub chorych z upośledzoną odpornością wymagają szczególnej uwagi i troski. Niepokojące objawy, które wymagają konsultacji lekarskiej to:

– utrudnienie połykania, mówienia lub oddychania
– zaburzenia widzenia, osłabienie mięśni lub ich porażenie, szczególnie po spożyciu grzybów, przetworów z puszek lub owoców morza
– gorączka powyżej 38°C
– uporczywy ból brzucha
– silne wymioty, nawet po stopniowym przyjmowaniu płynów
– intensywna biegunka trwająca dłużej niż dobę
– obecność krwi w stolcu
– odwodnienie: silne uczucie pragnienia, suchość w ustach, mała ilość oddawanego moczu, fałd skóry pozostały po uszczypnięciu

TEMATY POKREWNE

Ból brzucha
Gorączka
Kac
Oczyszczanie organizmu

Zatrucie pokarmowe. Objawy, leczenie i pierwsza pomoc.

Podziel się z innymi dobrą lekturą i/lub zapisz ją...

  • Facebook
  • Google Plus
  • Google
  • Twitter
  • Wykop
  • Gadu-Gadu
  • Blogger
  • Print
  • RSS
  • Email
  • Add to favorites

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CLOSE
CLOSE