Mniszek pospolity, lekarski, łac. Taraxacum officinale, ang. Dandelion z charakterystycznymi owocostanami w postaci tzw. dmuchawców – tylko w Polsce opisano około 200 gatunków mniszka lekarskiego. W języku potocznym błędnie mlecz – w polskiej nomenklaturze botanicznej ta nazwa określa podobny rodzaj roślin – łyczoga, łac. Sonchus L.
Nazwa naukowa Taraxacum posiada 2 przypuszczalne źródłosłowa: arabskie tharakchakon oznaczające roślinę o gorzkim smaku oraz greckie taraksis oznaczające zapalenie oczu, na które mniszek był stosowany.
Mniszka cechuje silne działanie moczopędne (nasila oddawanie moczu, mikcję), tym samym wspiera detoksykacje organizmu i jego odpowiedź odpornościową.
Wskazówki konsumenckie
Jakiego mniszka lekarskiego kupować? Kiedy zbierać mniszka? Jak spożywać, dawkować i przechowywać?
Samodzielny zbiór i suszenie to najkorzystniejsze rozwiązanie
Surowcem jest cała roślina mniszka: kwiat Flos Taraxaci, ziele Herba Taraxaci i korzeń Radix Taraxaci.
Zbiór:
- kwiaty podczas kwitnienia bez szypuł (kwiecień-lipiec)
- ziele wczesną wiosną przed pojawieniem się pąków kwiatowych – najmłodsze, najmniejsze do świeżego spożycia, bo są najmniej gorzkie
- korzenie 2-letnich roślin jesienią
Wybierać naturalne niezanieczyszczone miejsca zbioru, unikać terenów przemysłowych, obszarów gdzie mogło dojść do rozpylenia środków chwastobójczych itp.
Suszenie: kwiat i ziele od razu po zebraniu, korzeń dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na paski; suszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia nie przekraczając 30°C – 40-50°C w przypadku korzeni.
Dawkowanie mniszka
- ziele – 4g jednorazowo, 12 g na dobę
- korzeń 1g jednorazowo i 3g na dobę
Skutki uboczne u osób wrażliwych to problemy żołądkowe i zgaga.
Spożywanie
Korzenie, kwiaty i liście można spożywać na surowo, smażone lub po ugotowaniu, gdy osiągają łagodniejszy smak. Surowego lub suszonego mniszka można także zaparzać jak herbatę lub kawę (prażony korzeń).
Przechowywać świeżego mniszka w lodówce przez tydzień. Owinięcie w papierowy ręcznik może przedłużyć termin przydatności.
Wykorzystanie mniszka pospolitego w kuchni, medycynie, kosmetyce, rolnictwie itp.
- Składniki mieszanek ziołowych, odwarów, wyciągów, win i nalewek – zarówno liście, kwiaty jak i korzenie.
- Baza herbaty mniszkowej: korzenie, kwiaty i/lub liście mniszka gotować przez 30 minut w wodzie lub 10-40 minut zaparzać pod przykryciem (suszone krócej) – 2 łyżki ziela na 250 ml wody. Odcedzić lub nie i wypić.
- Świeże, młode liście mniszka to baza sałatki wiosennej doprawianej np. szpinakiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, octem, olejem, miodem, solą i pieprzem, a także przyprawa zup i sosów.
- Liście to również naturalna alternatywa leków moczopędnych, która nie zaburza poziomu potasu. Świeży sok z liści mniszka to bogaty w potas silny środek moczopędny – 20ml 3x dziennie.
- Płatki kwiatowe mniszka wraz z cytryną i cukrem tworzą wino kwiatowe.
- Korzeń mniszka i korzeń łopianu to składniki tradycyjnego napoju dandelion and burdock.
- Wywar z kwiatów mniszka z cukrem tworzy syrop tzw. miodek majowy.
- Składnik kosmetyków tj. kremy do skóry suchej i starzejącej się.
- Element bukietów, wianków i dekoracji stołu.
- Mniszek to roślina miododajna. Innymi słowy dostępny jest miód mniszkowy.
- Roślina pastewna. Wartościowe pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
- Wyciąg i odwar wodny ze zmiażdżonego ziela mniszka w rolnictwie stanowi biologiczny środek zwalczania mszyc.
- Korzeń mniszka to źródło barwnika karmazynowo-brązowego i niskiej jakości naturalnego lateksu.
- Bioindykator skażenia gleb toksycznymi pierwiastkami. Zawartość pierwiastków w liściach mniszka odpowiada poziomowi zanieczyszczenia terenu. Dotyczy to bromu, miedzi, manganu, ołowiu, arsenu, kadmu, chromu, żelaza, rtęci, niklu, antymonu, selenu, tytanu, wanadu i cynku.
- Apacze kwiatami mniszka aromatyzowali alkohol, a Japończycy po sparzeniu liści dodają do nich sos sojowy i cukier lub sos alkoholowy i maczają w rosole rybnym.
Mniszek lekarski. Skład i wartości odżywcze
100g surowych liści mniszka lekarskiego
Wartość energetyczna | 45 kalorii (188 kJ) |
Białko | 2,7 g |
Tłuszcz | 0,7 g w tym nasycone 0,17 g jednonienasycone 0,014 g wielonienasycone 0,306 g omega-3 44 mg omega-6 261 mg |
Węglowodany | 9,2 g w tym cukry 0,71 |
Błonnik | 3,5 g |
Pozostałe substancje warte odnotowania | garbniki, flawonoidy, glikozydy, karotenoidy, terpenoidy, laktony seskwiterpenowe, kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), taraksasterol, inulina, mannitol, helenin, triterpeny, fitosterole, olejki lotne, asparagina |
Witaminy
Cholina | 35,3 mg |
Witamina C | 35 mg |
Witamina E | 3,44 mg |
Niacyna, B3, PP | 0,806 mg |
Witamina K | 0,7784 mg |
Ryboflawina, B2 | 0,26 mg |
Witamina B6 | 0,251 mg |
Tiamina, B1 | 0,19 mg |
Kwas pantotenowy, B5 | 0,084 mg |
Kwas foliowy, B9 | 0,027 mg |
Witamina A | 0,508 mg | 10160 IU |
Minerały
Potas | 397 mg |
Wapń | 187 mg |
Sód | 76 mg |
Fosfor | 66 mg |
Magnez | 36 mg |
Żelazo | 3,1 mg |
Cynk | 0,41 mg |
Mangan | 0,342 mg |
Miedź | 0,171 mg |
Selen | 0,5 µg |
Działanie, właściwości i wskazania do stosowania mniszka, w tym wyciągu i soku z korzenia oraz wyciągu z ziela
- działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, żółciopędne, żółciotwórcze, lekko przeciwskurczowe, saluretyczne (moczopędne, przeciwobrzękowe), protrawienne, przeczyszczające, odtruwające, przeciwnowotworowe (in vitro na raka sutka i prostaty, ekstrakt wodny z liści)
- wysoki poziom cukru, cukrzyca – obniża poziom glukozy we krwi
- wysoki poziom cholesterolu, miażdżyca, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe – oczyszcza krew
- choroby wątroby, woreczka żółciowego i dróg żółciowych, marskość wątroby, niedobór / zastój żółci np. po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach i kamicy
- choroby nerek, infekcje i owrzodzenia dróg moczowych, przewlekłe zapalenie pęcherza moczowego i przewodów moczowych, niewydolność nerek, obrzęki, kamica moczowa (szczawianowa i fosforanowa)
- problemy trawienne, niestrawność, gazy jelitowe, zaparcia, brak apetytu, niedobór soku żołądkowego
- awitaminozy, niedobór minerałów
- zakażenia skórne, egzema, grzybice, łuszczyca, trądzik, ropnie, siniaki, brodawki, kurzajki – zewnętrznie biały sok lub świeże liście, działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
- bóle mięśniowe i stawowe, reumatyzm, dna moczanowa, zapalenie stawów i kości
- osteoporoza – bogate źródło wapnia i witaminy K
- zakażenia, w tym wirusowe i grzybicze
- zapalenie migdałków, kaszel
- profilaktyka antynowotworowa
- profilaktyka antystarzeniowa
- oczyszczanie organizmu, oczyszczanie wątroby i dróg żółciowych, oczyszczanie nerek, odchudzanie (szczególnie korzeń mniszka)
- niska odporność
Stosowanie pod kontrolą lekarską
- kamica żółciowa
- wrzody żołądka, zapalenie żołądka
- antybiotykoterapia – mniszek może zmniejszać działanie niektórych antybiotyków
- stosowanie leków metabolizowanych przez wątrobę – mniszek może zmniejszyć szybkość rozkładania tych medykamentów
- zatrzymanie wody w organizmie, stosowanie leków moczopędnych – ryzyko nadmiaru potasu
- suplementacja litem – działanie moczopędne może zaburzyć usuwanie litu z organizmu
Przeciwwskazania
- niedrożność dróg żółciowych i jelit
- ropniak pęcherzyka żółciowego
- alergia na rośliny astrowate
- ciąża i karmienie piersią (sprzeczne dane – u kobiet karmiących mniszek nasila produkcję mleka)
Źródła draxe.com/dandelion-tea/ webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-706-dandelion.aspx nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2441/2 pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_(ro%C5%9Blina) pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity#Ro.C5.9Blina_lecznicza poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html pl.herbs2000.com/ziola/mniszek_lek.htm poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/mniszek-zabija-zly-cholesterol-poprawia-poziom-cukru-we-krwi.html zdrowyportal.org/1554/mniszek-lekarski-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia/
Sprawdź proponowane artykuły