Współcześnie zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego trapiące ludzi w każdym wieku. Na zaparcia cierpi co czwarty mężczyzna i co druga kobieta! Tymczasem dieta na zaparcia to proste wskazówki dietetyczne pokrywające się z zasadami zdrowego żywienia.
Należy wiedzieć, że częstotliwość wydalania kału u zdrowych ludzi jest różna, za normę przyjmuje się oddawanie kału od 3x dziennie do 3x w tygodniu.
Najczęstszą przyczyną zaparć jest niewłaściwa dieta, siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej, ciągły stres jak również zbyt duża ilość używek, takich jak kawa, alkohol, palenie tytoniu.
To właśnie nasze złe nawyki żywieniowe, czyli nasze zaniedbania w prawidłowym żywieniu doprowadzają najczęściej do zaparć. Dlatego też warto na początku przyglądnąć się swojej diecie, ponieważ to od niej bardzo dużo zależy.
Czy Twoja dieta jest uboga w błonnik pokarmowy? Czy jesz mało warzyw, surowych owoców, otrębów, grubych kasz, pieczywa razowego, produktów pełnoziarnistych? Czy zbyt dużo spożywasz produktów wysokoprzetworzonych, takich jak: potrawy rozgotowane, fast-foody, produkty w proszku? Czy w Twojej codziennej diecie występują w nadmiernej ilości słodycze, cukier rafinowany, białe pieczywo i produkty z białej mąki?
I właśnie te złe nawyki żywieniowe doprowadzają do tego, iż dla organizmu dostarczasz zbyt mało pokarmów o niskim stopniu przetworzenia, co w konsekwencji wywołuje zaparcia! Czyli to my sami przyczyniamy się do powstawania zaparć… I my sami będziemy mogli się z nich wyleczyć…
Tak więc aby uniknąć zaparć musisz przestrzegać pewnych zasad żywieniowych.
13 sprawdzonych wskazówek dietetycznych. Dieta na zaparcia.
- Jedz pierwsze śniadanie. Nie omijaj go, albowiem rano wzrastają czynności wydzielnicze i ruchowe przewodu pokarmowego. Wskazane jest także na około pół godziny przed śniadaniem wypić 1 szklankę wody mineralnej lub przegotowanej o temperaturze pokojowej, soku z warzyw i/lub owoców.
- Jedz 4-5 posiłków dziennie o stałych porach. Najlepiej żeby były to nieduże porcje. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Nie przełykaj dużych kawałków, gryź dokładnie i długo. Specjaliści radzą przeżuwanie wszystkiego po 30 razy.
- Spożywaj więcej ciemnego pieczywa i razowych przetworów mącznych, unikaj natomiast jasnego pieczywa.
- Twoja dieta powinna zawierać właściwą ilość błonnika. Zalecane jest spożywanie około 40 g błonnika dziennie. Błonnik jest substancją nie wchłaniającą się z przewodu pokarmowego, wiążącą zbędne substancje zalegające w jelitach i powodującą pobudzenie perystaltyki jelit. Błonnik nawadniając kał zmienia jego konsystencje na rzadszą, co ułatwia wypróżnianie. Do pokarmów zawierających dużo błonnika należą: łuski ziaren żyta, pszenicy, kukurydzy, otręby pszenne, otręby owsiane, płatki owsiane, siemię lniane, nasiona babki płesznik i jajowatej, skórki jarzyn i owoców. Produkty te działają rozwalniająco. Pomocny będzie także ostropest plamisty, który dodatkowo silnie odtruwa organizm.
- Spożywaj więcej surowych owoców i soków owocowych, oraz warzyw i soków warzywnych. Zalecane jest jedzenie głównie malin, truskawek, porzeczek, czarnych jagód i jeżyn. Wszystkie te produkty zawierają duże ilości błonnika, który jest pożyteczny w walce z zaparciami.
- Pij około 2 litrów wody na dobę. Najlepsza jest woda mineralna nie gazowana. Unikaj kawy i herbaty która działa moczopędnie i może nasilać zaparcia.
- Spożywaj więcej fermentowanych napojów mlecznych, takich jak: jogurt, maślanka, kefir, ponieważ regulują one pracę przewodu pokarmowego.
- Unikaj produktów zapierających. Należy do nich ryż, gotowana marchew, banany, wyroby ciastkarskie, czekolada i kakao.
- Unikaj produktów wzdymających. Należy do nich fasola, soczewica, groch i bób.
- Unikaj spożywania słodyczy. Zrezygnuj z cukru, słodyczy, a w szczególności z czekolady.
- Ogranicz spożywanie tłuszczów, węglowodanów prostych i białek. Dieta z dużą zawartością tych składników jest ubogo resztkowa i w wyniku niedoboru błonnika przy takiej diecie dochodzi do spowolnienia perystaltyki jelit i zalegania mas kałowych w jelicie grubym.
- Wprowadź do diety probiotyki, czyli jogurt, maślanka, kefir lub Trilac. Są to żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelito grube, stabilizują jego mikroklimat, a to znacząco przyczynia się do poprawy jego czynności.
- Stosuj naturalne suplementy diety. Doskonałym suplementem zwłaszcza przy zaparciach jest Triphala, czyli ayurvedyjska mieszanka ziołowa przygotowana w równych proporcjach z owoców trzech pokrewnych ziół: Bibhitaki, Haritaki i Amalaki. Triphala znosi zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy, odtruwa organizm, polepsza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Kompozycja ta jest znana z łagodnego działania przeczyszczającego, nie powoduje bolesnych skurczów i podrażnienia jelita grubego.
Musisz wiedzieć, że właściwa dieta, regularny ruch fizyczny, zmniejszenie stresu i odpowiedni wypoczynek przyniosą Ci oczekiwane efekty w postaci eliminacji zaparć. Pomogą Ci skutecznie pozbyć się kłopotów z opróżnianiem jelita grubego, pomogą odtruć organizm i uniknąć wielu poważnych chorób wywołanych zaparciami. Więcej » Oczyszczanie organizmu
Wprawdzie zaparcia nie są bezpośrednią przyczyną chorób jak i śmierci człowieka, ale pośrednio wywodują wiele poważnych schorzeń i dlatego bezwzględnie należy im zapobiegać, a jeżeli już są to koniecznie z nimi walczyć. Dlatego im wcześniej rozpoczniesz leczenie tym szybciej uzyskasz pożądany efekt… A więc do dzieła…
Tematy pokrewne Ból brzucha » Zaparcia » Hemoroidy » Szczelina odbytu » Uchyłkowatość jelita grubego » Wrzody żołądka i dwunastnicy » Wzdęcia » Zespół jelita drażliwego »
Sprawdź proponowane artykuły