Ziele i nasiona kolendry siewnej łac. Coriandrum L., Coriandrum sativum L. ang. Coriander, Cilantro. Znana także jako pietruszka chińska lub meksykańska, ang. Chinese parsleyMexican parsley to naturalne źródło smacznych regulatorów trawiennych i antyoksydantów wspomagających usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Wskazówki konsumenckie

Jaką kolendrę kupować? Jak spożywać, dawkować i przechowywać?

  • Najkorzystniejsza jest samodzielna uprawa i świeże ziele kolendry. Jadalne są wszystkie części: liście, łodygi, owoce, nasiona i korzenie. Wygodna jest hodowla kolendry w doniczce i dodawanie świeżych liści do wszystkich potraw. Roślina potrzebuje lekką i ciepłą glebę oraz dobrze nasłonecznione miejsce, siew z nasion do gruntu. Susz i jakiekolwiek mielonki kolendry szybko tracą aromat.
  • Tylko dla leniwych – gotowy susz kolendry, ale uwaga na inny smak i… zanieczyszczenia. W zależności od kraju uprawy kolendry jej liście mają inny aromat: Gruzja – ostry, Syria – łagodny, Etiopia – aromatyczny. Istnieją doniesienia o zanieczyszczeniu próbek kolendry mykotoksynami i pestycydami.
  • Nasiona kolendry nie lubią witaminy B1, gdyż zawierają czynnik anty B1, który sprzyja niedoborowi tej witaminy. Dlatego stosowanie nasion kolendry wymaga jednoczesnego dbania o odpowiednią podaż wspomnianej witaminy z diety, co nie jest trudne.
  • Spożywać na zimno, żeby nie utlenić ważnych składników wrażliwych termicznie odpowiedzialnych za działanie prozdrowotne i walory smakowe. Do ciepłych potraw dodawać na końcu.
  • Proszek, susz i nasiona przechowywać w szklanym lub porcelanowym, szczelnym naczyniu z dala od światła i wilgoci.

Wykorzystanie kolendry w kuchni, medycynie i kosmetyce

  • przyprawa – słodkie nasiona o pomarańczowym aromacie do mięsa i ryb – części zielone o delikatnie anyżowym zapachu i korzenie do zup, sałatek, sosów, dodatek dekoracyjny ciast i lodów
  • zmielone nasiona kolendry jako składnik mieszanek przyprawowych np. curry
  • kolendra to tradycyjna przyprawa kuchni azjatyckiej
  • napar z nasion kolendry pobudzający trawienie: łyżeczkę zmiażdżonych nasion kolendry zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 30 minut, odstawić na 15 minut i przecedzić; pić pół szklanki 2-3x dziennie przed posiłkiem; alternatywą jest herbata z liści kolendry
  • wywar z nasion kolendry na oczyszczenie gęstej krwi: 6g nasion gotować w pół litra wody, aż połowa wody wyparuje; pić ciepły napój
  • składnik leków na niestrawność, bóle stawów, reumatyzm, pasożyty
  • olejek kolendrowy jako neutralizator gorzkiego smaku w przemyśle spożywczym (alkohol, słodycze, tytoń), składnik zapachowy perfum, mydeł, kremów, balsamów, składnik płukanek jamy ustnej i gardła, olejek eteryczny w aromaterapii » lub lek na zapalenie błony śluzowej żołądka, biegunki, niestrawność, jako stymulator układu pokarmowego lub środek przeciwbólowy

Kolendra. Skład i wartości odżywcze

100g kolendry – surowe liście | suszone liście | nasiona

Wartość energetyczna 23 | 279 | 298 kalorie ( 95 | 1167 | 1245 kJ )
Białko 2,13 | 21,93 | 12,37 g w tym asparagina, glutamina, arginina
Tłuszcz 0,52 | 4,78 | 17,77 g
w tym nasycone 0,014 | 0,115 | 0,99
jednonienasycone 0,275 | 2,232 | 13,58
wielonienasycone 0,04 | 0,328 | 1,75
omega-3 bd
omega-6 40 | 328 | 1750 mg
Węglowodany 3,67 | 52,10 | 54,99 g w tym cukry proste 0,87 | 7,27 | bd
Błonnik 2,8 | 10,4 | 41,9 g
Pozostałe substancje warte odnotowania polifenole, kumaryny (hydrksykumaryny, eskulina, eskuletyna, skopoletyna), flawonoidy (orientina, witeksyna, diosmina, hesperydyna, kwercetyna, izokwercetyna), kwasy fenylokarboksylowe (galusowy, ferulowy), fitosterole (świeże liście 5 mg, nasiona 46 mg, olej z nasion 36,93 mg/g)

Witaminy

Witamina C 27 | 566,7 | 21 mg
Cholina 12,8 | 97,1 | bd mg
Witamina E 2,5 | 1,03 | bd mg
Niacyna, B3, PP 1,114 | 10,707 | 2,13 mg
Ryboflawina, B2 0,162 | 1,5 | 0,29 mg
Kwas pantotenowy, B5 0,57| bd | bd mg
Tiamina, B1 0,067 | 1,252 | 0,239 mg
Witamina B6 0,149 | 0,61 | bd mg
Witamina K 310 | 1359,5 | bd µg
Kwas foliowy, B9 62 | 274 | 0 µg
Witamina A 6748 | 5850 | 0 IU

Minerały

Potas 521 | 4466 | 1267 mg
Wapń 67 | 1246 | 709 mg
Fosfor 48 | 481 | 409 mg
Magnez 26 | 694 | 330 mg
Sód 46 | 211 | 35 mg
Żelazo 1,77 | 42,46 | 16,32 mg
Cynk 0,5 | 4,72 | 4,7 mg
Mangan 0,426 | 6,355 | 1,9 mg
Miedź 0,225 | 1,786 | 0,975 mg
Selen 0,9 | 29,3 | 26,2 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania kolendry

Źródła
czytelniamedyczna.pl/4103,kolendra-sklad-i-zastosowanie.html
poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kolendra-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepisy-na-dania-z-koelndra_40477.html
sekrety-zdrowia.org/kolendra-wlasciwosci-zastosowanie-przepisy/
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2931?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=50&sort=default&qlookup=coriander&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/262?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=50&sort=default&qlookup=coriander&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/263?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=50&sort=default&qlookup=coriander&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2414/2
nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/182/2
nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/183/2

» Sprawdź aktualną cenę kolendry » Stosuj w zdrowym żywieniu »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.