Odbijanie to w jednej części wynik pracy trawiennej jelit produkujących gazy, a w drugiej następstwo aerofagii, czyli nieświadomego połykania powietrza.

Przyczyną nadmiernego odbijania są orzeźwiające napoje gazowane, piwo oraz połykana ślina, która zawiera pęcherzyki powietrza, a także połykanie powietrza w czasie posiłku.

Kontrola powietrza w żołądku. Trzeba sobie uzmysłowić, że powietrze jest stale połykane a każde połknięcie to nawet 100ml powietrza w żołądku. Dodatkowo wiele osób połyka za dużo śliny, co także wywołuje problemy z odbijaniem.

Rozwiązaniem jest osłabienie nawyku przełykania, a najłatwiej to osiągnąć poprzez uświadomienie sobie, że robi się to zbyt często – to automatycznie wytłumi ten odruch.

Należy też zmienić kilka przyzwyczajeń powodujących nadmierne odbijanie:

  • ograniczyć napoje gazowane
  • powoli jeść zawsze z zamkniętymi ustami
  • dokładnie przeżuwać pokarm przed połknięciem
  • nie żuć gumy
  • nie pić z puszki, butelki lub przez słomkę
  • unikać potraw z dużą zawartością powietrza tj. lody, suflety, omlety i bita śmietana

Nawykowe połykanie powietrza powoduje odbijanie o charakterze ciągłym. W tym przypadku pomocna jest metoda z ołówkiem, korkiem lub palcem. Należy na jednej z tych rzeczy zacisnąć zęby, co uniemożliwia zamknięcie ust i utrudnia połykanie powietrza.

Dieta. Osoby jedzące dużo i szybko mogą cierpieć na odbijanie przewlekłe. W tym przypadku należy ograniczyć spożycie potraw wytwarzających gaz w górnym odcinku przewodu pokarmowego tj. surówki z olejem, margaryna i śmietana.

Leki z dymetykonem (np. Espumisan) skutecznie łagodzą odbijanie. Dymetykon zamienia duże pęcherze gazu w żołądku na małe pęcherzyki, co umożliwia ich wchłonięcie poprzez ściany jelit oraz skuteczniejszą eliminacje gazu wraz z perystaltyką jelit.

Lepiej nie powstrzymywać odbijania, gdyż jest to naturalny odruch organizmu. Powstrzymywanie może prowadzić do wzdęć i bólu brzucha. Najlepiej odbić, ale…cicho 🙂

Triphala, czyli mieszanka ziół z indyjskiej Ayurvedy regulująca trawienie, skutecznie ogranicza powstawanie gazów w przewodzie pokarmowym.

Tematy pokrewne
Czkawka »
Mdłości »
Zatrucie pokarmowe »
Zgaga »

Sprawdź proponowane artykuły

Jeden komentarz
Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.