Kłącze imbiru lekarskiego, łac. Zingiber officinale Roscoe, Zingiberis rhizoma. ang. Ginger root. Ten wyjątkowo smaczny regulator funkcji organizmu wywiera korzystny wpływ na 3 kluczowe układy – krążenia, pokarmowy i odpornościowy. Tym samym często stanowi element zdrowej diety, przemyślanej profilaktyki oraz dietoterapii wielu chorób i dolegliwości.

Właściwości lecznicze imbiru są wykorzystywane od tysięcy lat w medycynie chińskiej, tybetańskiej, japońskiej Kampo i indyjskiej Ayurwedzie.

Wskazówki konsumenckie

Jaki imbir kupować? Jak spożywać imbir, przechowywać i na co uważać?

  • Najkorzystniej kupować cały i jak najświeższy. Skład suszonego, mielonego korzenia imbiru różni się od świeżej wersji, stąd wynika ich inny aromat. O ile świeży imbir zawiera charakterystyczne dla tej rośliny naturalne związki aktywne i wodę, o tyle suszony jest bogatszy w wartości odżywcze, niektóre witaminy i minerały.
  • Uważać na pleśń. Miękkie plamy lub spleśniała, pomarszczona skórka dyskwalifikują spożycie. Prawidłowa barwa świeżego korzenia imbiru jest jednolicie kremowa, jasnobrązowa.
  • Świeży imbir spożywać na bieżąco. Zeskrobać skórkę tylko z kawałka, który zostanie wykorzystany. W razie konieczności zmiażdżyć, zmielić, posiekać, jeśli potrawa wymaga świeżego proszku.
  • Przechowywać w lodówce, owinięty papierowym ręcznikiem i w szczelnym opakowaniu przetrwa kilka tygodni. Mielonego imbiru nie kupować na zapas, gdyż szybko wietrzeje.

Wykorzystanie imbiru w kuchni, kosmetyce i leczeniu

  • Surowy, świeży imbir nadaje świeżości i ostrości mdłym i mięsnym daniom. Natomiast sproszkowany najlepiej pasuje do potraw słodkich.
  • Dodatek do mięs, zup, sosów, surówek, sałatek i wypieków.
  • Składnik herbat, kaw, napojów i naparów.
  • Składnik tradycyjnych mieszanek przyprawowych np. curry
  • Naturalna alternatywa gum do żucia i składnik płukanki na ból gardła.
  • W kosmetyce składnik perfum, preparatów antycellulitowych oraz kosmetyków do włosów.
  • Wraz z etanolem i olejem winogronowym składnik domowej maseczki na włosy.
  • Wraz ze spirytusem składnik płynu do wcierania w skórę przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, opryszczkach, owrzodzeniach i ropniach.
  • Baza dla domowego aerozolu na katar i stany zapalne nosa.

Imbir. Skład i wartości odżywcze

100g imbiru – świeży, surowy | mielony, suszony

Wartość energetyczna 80 kalorii (335 kJ) | 347 – 335 kalorii (1453 kJ)
Białko1,82 | 8,98 – 9,1 g
Tłuszcz0,75 | 4,24 – 5,9 g
w tym nasycone 0,2 | 1,9 – 2,599 g
jednonienasycone 0,154 | 0,479 – 1 g
wielonienasycone 0,154 | 0,929 – 1,3 g
omega-3 34 | 290 mg
omega-6 120 | 1020 mg
Węglowodany17,77 | 70,8 – 71,62 g w tym cukry proste 1,7 | 3,4
Błonnik2 | 12,5 – 14,1 g
Fitosterole15 | 83 mg

Witaminy

Cholina28,8 | 41,2 mg
Witamina C5 | 0,7 – 7 mg
Niacyna, B3, PP0,75 | 5,2 – 9,62 mg
Witamina E0,26 | 0 – 18 mg
Betaina0 | 3,4 mg
Kwas pantotenowy, B50,2 | 0 mg
Ryboflawina, B20,034 | 0,17 – 0,2 mg
Witamina B60,16 | 0,626 – 0,8 mg
Tiamina, B125 | 0 – 0,046 µg
Kwas foliowy, B911 | 13 – 39 µg
Witamina K0,1 | 0,8 µg
Witamina A0 | 30 – 147 IU

Minerały

Potas415 | 1320 – 1343 mg
Fosfor34 | 148 – 168 mg
Magnez43 | 184 – 214 mg
Wapń16 – 20 | 114 – 116 mg
Sód13 | 27 – 32 mg
Żelazo0,6 – 3,5 | 11,5 – 19,8 mg
Cynk0,34 | 3,64 – 4,7 mg
Mangan0,2 | 26,5 mg
Miedź0,2 | 0,5 mg
Selen0,7 | 38,5 µg

Działanie, właściwości i wskazania do stosowania imbiru

Przeciwwskazania

dotyczą m.in. wyciągu z imbiru

  • uczulenie na imbir
  • kobiety w ciąży i karmiące (sprzeczne źródła – czasami świeży jest zalecany na mdłości w ciąży)
  • przewlekłe choroby przewodu pokarmowego np. wrzody, refluks żołądkowy
  • choroba pęcherzyka żółciowego (konieczna konsultacja lekarska)
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych (możliwa interakcja)
Źródła 
czytelniamedyczna.pl/2541,klacze-imbiru-zastosowanie-lecznicze-oraz-skladniki-czynne.html
nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2447/2
nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/191/2
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2969?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=ginger+root&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/271?manu=&fgcd=&ds=
portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-imbiru
poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html

» Sprawdź cenę imbiru » Stosuj w zdrowym żywieniu i dietoterapii »

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Leczeniepro.pl wykorzystuje ochronę antyspamową Akismet. Szczegóły nt. przetwarzania danych w Polityce Prywatności »