Spis treści
  1. Instrukcja korzystania z listy
  2. Wyroby samodzielne » Miód aloesowyKiszony czosnekNalewka bursztynowa
  3. Gotowe produkty » AB » AcaiAloesAroniaBłonnik
  4. C » ChlorellaColostrumChrząstka rekina
  5. G » GojiGrzybek tybetańskiGuaranaGynostemma królewska
  6. H » Herbata białaHerbata czerwonaHerbata zielona
  7. JK » JęczmieńKombucza
  8. M » MacaMiód cząbrowyMiód ManukaMiód spadziowyMumio
  9. N » NasturcjaNoni
  10. O » Olej arganowyOlej cedrowyOlej kokosowyOlej lnianyOlej rokitnikowyOstropest plamisty  • Owies
  11. PR » PropolisPyłek kwiatowyReishiRooibos
  12. ST » SchindeleSpirulinaTaksyfolina • TranTriphala
  13. VYZ » VilcacoraYerbaMateZioła szwedzkieŻeń-szeń
  14. Produkty naturalne na ścisłe schorzenia » MelatoninaPestki moreliWęgiel

Produkty oznaczone kolorami to te, które osobiście stosuje lub stosowałem staleregularnie co jakiś czas (profilaktyka) lub tylko raz (leczenie i profilaktyka).

W domowej apteczce każdego naturalisty i praktyka wellness powinny znaleźć się najlepsze produkty naturalne zapewniające wszechstronne działanie lecznicze. Zdrowa żywność, super-jedzenie czy super-pożywienie to fundament profilaktyki, ale także leczenia. Najlepiej wiedzą o tym osoby osiągające ponadprzeciętnie sędziwy wiek…

Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia? 100letni praktycy z niebieskich stref vs nauka i gęstość odżywcza. Jak żyć zdrowo, szczęśliwie i długo? »

W myśl zasady “lepiej zapobiegać niż leczyć” należy je stosować profilaktycznie, a szczególnie w chorobie. Wszystkie z nich przyczyniają się do przywrócenia homeostazy, czyli porządanej biochemicznej równowagi wewnątrzustrojowej.

“Niech Twoje lekarstwo będzie Twoim pożywieniem i niech Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem”Ojciec medycyny Hipokrates

Ważne #1! 
» Kobiety w ciąży i karmiące przed zastosowaniem większości z poniższych specyfików powinny skonsultować się z lekarzem.
» Stwierdzenia o redukcji cholesterolu dotyczą obniżenia LDL, czyli złego cholesterolu.
» Oznaczenie BIO to produkt ekologiczny i organiczny (certyfikowany).
» Właściwości adaptogenne. Działanie dostosowuje do indywidualnych potrzeb organizmu w zależności od wieku oraz płci osoby.

Ważne #2!
» Spis produktów naturalnych i przepisów na specyfiki jest stale aktualizowany.
» Jeśli widzisz informacje przeterminowane wymagające aktualizacji lub masz propozycję dodania nowego produktu lub produktów, proszę Cię o komentarz na dole strony lub kontakt.

Instrukcja wygodnego korzystania ze spisu

Jeśli szukasz specyfiku na określoną dolegliwość, wciśnij lewy Ctrl + F. Skrót działa chyba we wszystkich przeglądarkach. Wpisz szukaną chorobę i wciśnij Następne lub Enter.

W ten sposób możesz znaleźć wszystkie produkty zalecane na dane schorzenie i ułożyć kurację synergiczną, czyli łączoną z minimum 2 produktów.

Czcionka w tabelce ze względu na ilość informacji została pomniejszona. Jeśli jest zbyt mała wystarczy w swojej przeglądarce skorzystać z opcji Powiększenie najczęściej w sekcji Widok lub podobnie brzmiącej.

Produkty naturalne przygotowywane samodzielnie

Miód aloesowy

  • doskonały środek wzmacniający
  • zalecany szczególnie po chorobie i w okresie zimowo-wiosennym
  • pobudza apetyt, leczy nieżyty, gruźlicę, zaparcia, wrzody żołądka.

Przygotowanie
Kilka liści 3-5 letniego aloesu umyć i osuszyć. Włożyć do lodówki na tydzień. Zetrzeć na miazgę i połączyć z miodem według proporcji: 1 część miazgi – 2 części miodu. Ogrzać do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Ponownie ogrzać do wrzenia, przecedzić. Trzymać w lodówce.

Dawkowanie
Pić 2x dziennie rano i po południu przed posiłkami.

Kiszony czosnek

  • naturalny antybiotyk o szybkim i skutecznym działaniu
  • może być powszechnie stosowany bez obawy o skutki uboczne
  • zalecany na stany podgorączkowe, grypę, przeziębienia, infekcje, anginy, zapalenia itp.

Przygotowanie
Przekrojone na pół ząbki czosnku (400 g) zalać 1 litrem wody z kiszonych ogórków w słoiku typu twist. Słoik zostawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Po tym okresie odlać trochę do bezpośredniego użytku, a resztę zostawić. Produkcji preparatu nie wolno zbyt często otwierać, bo ulatniają się cenne składniki lecznicze.

Dawkowanie
Pić 3x po pół łyżki dziennie

Nalewka bursztynowa

Wskazania
Gorączka, przeziębienie, bóle głowy, bóle mięśni, stawów i kręgosłupa, astma, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, choroby gardła, przewlekłe infekcje, osłabienie mięśnia sercowego, arytmia, zaburzenia ciśnienia tętniczego, profilaktyka zawałów.

Przygotowanie
30-50g. miałkiego bursztynu (można kostkę skruszyć samodzielnie) wsypać do półlitrowej butelki i zalać 70%-owym lub mocniejszym spirytusem. Odstawić na dwa tygodnie. Bursztyn zabarwi spirytus na złocistobrązowy kolor. Po zużyciu nalewki bursztyn można zalać kolejny raz.

Dawkowanie i sposób użycia
3-5 kropli nalewki do herbaty pić codziennie rano / nacieranie obolałych miejsc

Ważne! Kupując bursztyn należy sprawdzić czy jest prawdziwy. Wystarczy zanurzyć go w wodzie, powinien unosić się na jej powierzchni, syntetyczne podróbki opadają na dno.

Produkty naturalne o szerokim spektrum działania

rośliny • wyciągi • ekstrakty • susz • zdrowa żywność • zdrowe jedzenie

tzw. superżywność, superpokarm, superjedzenie, superpożywienie

1. Herbaty i inne zioła najlepiej wybierać sypane. Są droższe od np. suszu w papierowych torebkach, ale jednocześnie znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Krąży legenda, że do torebek pakowany jest surowiec najgorszej jakości, dlatego są tańsze.

2. Wszystkie przygotowywane specyfiki należy mieszać porcelanową lub szklaną łyżeczką.

Nazwa produktu Działanie | Skutki stosowania Wskazania Uwagi
Acai – wzmacnia system immunologiczny
– korzystnie wpływa na kości i mięśnie
– działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwrakowo
– oczyszcza organizm
– zapobiega procesom starzenia
– niszczy wolne rodniki (antyoksydant, przeciwutleniacz)
– wygładza, nawilża i ujędrnia skórę
– poprawia funkcje układu nerwowego i mózgu
– przyspiesza metabolizm, reguluje procesy trawienne, zmniejsza apetyt
– przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
– obniża poziom glukozy i cholesterolu, poprawia krążenie
– wysoki poziom cholesterolu
– choroby sercowo-naczyniowe
– nadwaga, otyłość
– alergie
– zgaga
– nowotwory, białaczka
– jaskra
– bóle stawów
– zły stan skóry
– profilaktyka prozdrowotna i zdrowa dieta
– Jagoda palmy brazylijskiej
– zaleca się spożywanie Acai od 6 miesiąca życia
– skład: witaminy A, B1, B2, B3, E, C, fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez, białko, fitosterole, kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9 oraz silne antyoksydanty m.in. kwas elagowy
Aloes – nawilża i przyspiesza regenerację skóry
– działa przeczyszczająco,
żółciotwórczo, przeciwświądowo, przeciwgorączkowo, odżywczo i ściągająco
– rozszerza naczynia krwionośne
– właściwości przeciwzapalne i promujące rozrost komórkowy
– stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową
– obniża poziom cukru i cholesterolu
– stabilizuje proporcje HDL do LDL
– blokuje wchłanianie metali ciężkich
– nieznaczne właściwości bakteriobójcze
– właściwości immunostymulujące i antyrakowe
zewnętrznie:
– oparzenia
– rany
– ropnie
– trądzik
– opryszczka
– łuszczyca
– zmarszczki
– grzybica stóp
– ukąszenia / użądlenia
wewnętrznie:
– zaparcia
– brak apetytu
– choroby wątroby
– choroby krwi, płuc i oczu
– cukrzyca
– kaszel
– wrzody trawienne
– zapalenie jelita grubego
– skład: aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych), duże ilości biopierwiastków tj: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden i bar.
Aronia – działa ochronnie na naczynia krwionośne, zmniejsza lepkość krwi
– właściwości antyrakowe, immunologiczne, przeciwkrwotoczne i uspokajające
– usprawnia przemianę materii
– poprawia gospodarkę tłuszczami
– opóźnia procesy starzenia
– usuwa metale ciężkie z organizmu
– uodparnia skórę na szkodliwe promienie słoneczne
– choroby serca, miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna, żylaki, wysoki poziom cholesterolu
– choroby wątroby i trzustki
– angina
– przeziębienie
– nowotwory
– właściwości prozdrowotne równe połączeniu zielonej herbaty i czerwonego wina ale brak alkoholu nie ogranicza spożycia
– jeden z najtańszych produktów antynowotworowych 
– skład: bioflawonoidy, rutyna, antocyjany (przeciwutleniacze), witaminy A, C, E, P, biopierwiastki, błonnik i pektyny
Błonnik – reguluje funkcje układu pokarmowego
– oczyszcza jelita, usuwa kwasy żółciowe z jelit dzięki czemu hamuje biosyntezę cholesterolu w wątrobie
– wchłania wodę, pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości
– rozrzedza masę kałową, co ułatwia wypróżnianie
– częściowo blokuje dostęp glukozy do krwi, co stabilizuje poziom cukru
– usuwa toksyny, metale ciężkie i substancje rakotwórcze
– nadwaga, otyłość
– wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
– miażdżyca
– zaparcia
– hemoroidy
– cukrzyca
– oczyszczanie organizmu
– suplementacja błonnikiem jest zalecana m.in. osobom, które nie dostarczają wystarczającej ilości włókien z diety, czyli nie jedzą otrębów, owoców i warzyw – jest to masowy błąd żywieniowy
Chlorella – oczyszcza organizm z toksyn i pasożytów
– działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo
– usprawnia funkcje układu nerwowego, hormonalnego, krążenia, odpornościowego i trawiennego
– chroni przed napromieniowaniem
– wzmacnia błonę śluzową żołądka i jelit
– zmniejsza apetyt
– zmniejsza poziom cholesterolu
– przyspiesza regeneracje tkanek
– zwiększa możliwości fizyczne organizmu, wzmacnia wiązadła, mięśnie i stawy
– sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, co poprawia dotlenienie komórek i metabolizm
– poprawia pamięć i koncentrację
– zwiększa motywację i energię życiową
– leczenie i profilaktyka nowotworów, chemioterapia
– grzybice
– otyłość, nadwaga
– choroby serca i skóry
– arterioskleroza
– cukrzyca
– reumatyzm, artretyzm
– zaburzenia ciśnienia tętniczego
– zaburzenia trawienia, biegunki, zaparcia
– głodówka, post, niedobory żywieniowe
– alergie
– niska odporność, infekcje, grypa
– zaćma
– palenie tytoniu i picie alkoholu
– wizyta w saunie
– aktywność fizyczna, sport
– okres ciąży i karmienia piersią
– okres wzrostu (dzieci i młodzież) i starzenia się
– oczyszczanie organizmu
– glon, alga
– skład: chlorofil, witaminy B, C, E, minerały cynk, żelazo oraz kwasy tłuszczowe
– Japończycy zjadają więcej chlorelli niż żeńszenia
Colostrum – działa wybitnie immunostymulująco, dosłownie wymienia układ odpornościowy na nowy
– sprzyja odmłodzeniu, wzmocnieniu i gojeniu tkanek
– wzmacnia naczynia krwionośne i kości
– wpływa korzystnie na rozwój tkanki mięśniowej
– zapewnia prawidłową funkcję układu nerwowego
– pobudza produkcję wielu enzymów
– infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze
– przeziębienie, grypa, katar
– alergie
– nieregularna miesiączka
– zły stan skóry, włosów i paznokci
– egzema, łuszczyca, trądzik, opryszczka, cellulitis, rany, wrzody, oparzenia
– zaburzenia potencji i płodności
– stres
– choroby związane z układem odpornościowym (AIDS, stwardnienie rozsiane, artretyzm, astma)
– choroby serca, wysoki poziom cholesterolu, anemia
– reumatyzm
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– rekonwalescencja pochorobowa
– choroby żołądka, jelit i okrężnicy
– hemoroidy
– nadwaga, otyłość
– cukrzyca
– zmęczenie fizyczne i psychiczne
– colostrum bovinum  to najbogatsza biologicznie naturalna substancja pozyskiwana z gruczołu mlekowego krów do 18 godzin po porodzie
– inne nazwy to siara lub młodziwo
– skład: witaminy A, B1, B2, C, D, E, K; pierwiastki magnez, wapń, fosfor, sód, potas, chlor, cynk, żelazo, mangan, selen, kobalt; białko; immunoglobuliny;
Chrząstka rekina – działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
– redukuje stany zapalne i dolegliwości bólowe stawów, wspomaga ich regenerację
– podnosi odporność organizmu
– poprawia metabolizm
– korzystnie wpływa na funkcję wątroby i nerek
– choroby układu kostno-stawowego (m.in. osteoporoza, osteoartoza, choroby reumatyczne i artretyczne)
– profilaktyka chorób zwyrodnieniowych
– nowotwory
– owrzodzenia, trudno gojące się rany, trądzik, egzema, łuszczyca
– choroby oczu związane z cukrzycą
– żylaki
– skład: wapń, fosfor (w korzystnej proporcji 2 do 1), TAFs (substancje blokujące rozwój sieci naczyń krwionośnych  odżywiających nowotwór – angiogeneza), kompleks białkowo-muko- polisacharydowy zawierający kolagen łącznie z siarczanem chondroityny i glukozaminą 
Goji – wzmacnia system immunologiczny i krwionośny
– zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru
– reguluje pracę żołądka
– nawilża płuca
– oczyszcza i regeneruje wątrobę oraz nerki nawet w stanach patologicznych
– opóźnia procesy starzenia
– poprawia ostrość wzroku i jakość snu
– poprawia pamięć i apetyt
– zwiększa męską potencję
– wzmacnia kości i mięśnie
– poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
– profilaktyka i leczenie nowotworów
– choroby układu krążenia, wysoki cholesterol
– choroby stawów, reumatyzm
– profilaktyka zaburzeń funkcji układu nerwowego i mózgu
– profilaktyka choroby Parkinsona i Alzheimera
– nadwaga, otyłość
– bóle i zawroty głowy
– menopauza
– stres i lęk
– zły stan skóry, włosów i paznokci
– profilaktyka siwienia i łysienia
– jagody, owoce kolcowoju
– tzw. jagoda szczęścia, czerwony diament
– skład: wapń, potas, żelazo, cynk, selen, ryboflawina, witamina C, A, B1, B2, B6 oraz E,  antyoksydanty, aminokwasy (w tym egzogenne izoleucyna i tryptofan), poli- i monosacharydy, kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne, karotenoidy: beta-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, beta- kryptoksantyna, ksantofil
Grzybek tybetański – reguluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza wypróżnianie, hamuje rozwój bakterii gnilnych wywołujących zapalenia i choroby jelit
– obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi, zapobiega zakrzepom w tętnicach
– produkując naturalne i bezpieczne antybiotyki wspiera leczenie wszelkich stanów zapalnych
– wytwarza interferon, czyli substancje o wybitnym działaniu przeciwwirusowym
– hamuje wzrost komórek nowotworowych
– wspiera rozpuszczanie kamieni zalegających w woreczku żółciowym
– zwiększa libido
– opóźnia procesy starzenia się organizmu
– choroby serca i naczyń wieńcowych, profilaktyka zawałów
– choroby wątroby, śledziony i trzustki
– choroby układu moczowego (nerki, pęcherz i przewód moczowy)
– choroby dróg żółciowych, kamica
– choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
– zaparcia
– zmęczenie, wyczerpanie
– stres
– bezsenność
zewnętrznie (okłady):
– oparzenia słoneczne
– zamienia zwykłe mleko w 100%-owo naturalny kefir bez sztucznych dodatków obecnych w kefirze “sklepowym” 
– skład: Bifidobacterium (bakterie kwasolubne), bakterie kwasu mlekowego ze szczepu Lactobacillus, witaminy
Więcej o grzybku tybetańskim
Guarana – działa pobudzająco, stymulująco, termoregulacyjnie,  orzeźwiająco, antyagregacyjnie,   detoksykacyjnie, antyoksydacyjnie oraz przeciwbakteryjnie
– znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne
– zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania
– poprawia kondycję i samopoczucie
– wspomaga efektywność i wydajność treningu
– przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, przeciwdziała fazie katabolicznej
– zwiększa odporność
– opóźnia procesy starzenia
– stany wzmożonego wysiłku, wyczerpania, znużenia, zmęczenie fizyczne i psychiczne, senność, zaburzenia koncentracji, pamięci, roztargnienie, depresja, stres, zmęczenie po długich przelotach samolotem (jet-lag)
– sport, w tym wyczynowy
– miażdżyca, profilaktyka zawału i udaru, niedociśnienie, wysoki poziom cholesterolu
– osłabiona potencja lub odporność, przeziębienia
– bóle i zawroty głowy, migreny
– rekonwalescencja pochorobowa i pooperacyjna
– meteoropatia
– zaburzenia trawienne, wzdęcia
– otyłość, cellulit
– zasłabnięcia lub sytuacje zwiastujące ich wystąpienia
– tłuste włosy, wypadanie włosów
– zmarszczki
– tzw. eliksir młodości lub dar od Boga o działaniu podobnym do kawy, najlepszy naturalny energetyk
– skład: kofeina (4-8% – najwięcej w naturalnym środku spożywczym, 4x więcej niż w kawie), teobromina, teofilina, tłuszcz (11%), białko (3%), skrobia (9%), błonnik (do 50%).
Gynostemma królewska – wybitne właściwości adaptogenne: działa pobudzająco lub uspokajająco
– silny antyoksydant i antydepresant, wzmacnia układ odpornościowy
– przywraca energię i równowagę emocjonalną
– spowalnia starzenie
– przyspiesza metabolizm
– zapewnia zdrowy i głęboki sen
– zwiększa wytrzymałość fizyczną i psychiczną
– poprawia refleks
– wspiera funkcje układu oddechowego i krążenia, wzmacnia serce
– reguluje ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru
– usprawnia regenerację wątroby
– stres, depresja, lęk, bezsenność
– nadpobudliwość i nerwice
– alergie
– astma oskrzelowa, zapalenie oskrzeli, kaszel
– ból głowy, nerwobóle i mięśniobóle
– rekonwalescencja pochorobowa i pooperacyjna, osłabienie organizmu
– nadwaga, otyłość
– niedobory witamin
– choroby układu naczyniowego, miażdżyca, nadciśnienie, niedociśnienie
– profilaktyka nowotworów i leczenie wspomagające
– choroba wrzodowa
– cukrzyca
– dna moczanowa, zapalenie stawów
prostata
– trądzik
– lepsza alternatywa od kawy czy herbaty do codziennego picia
– skład: aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E), minerały (selen, magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor, chrom, miedź)
– dostępny jest wyciąg, ale znacznie korzystniejsza jest samodzielna hodowla z sadzonek, osobiście mieszam świeże listki gyno z zieloną herbatą
Herbata biała – antyoksydant (3x silniejszy od zielonej herbaty)
– działa pobudzająco i antymutogennie
– poprawia koncentrację i orzeźwia
– spowalnia procesy starzenia
– korzystnie wpływa na krążenie krwi, redukuje poziom cholesterolu
– profilaktyka nowotworowa
– stres
– upalne dni
– zmęczenie fizyczne i psychiczne
– napięcie mięśniowe, stres
– wysoki poziom cholesterolu
zewnętrznie:
– podrażnienia skóry
– zmarszczki
– kolejny tzw. eliksir młodości
– najdroższa herbata; limitowana produkcja; młode, zwiędnięte i wysuszone pączki liści
– skład: witamina C, kofeina (teina – najwięcej wśród herbat), flawonoidy, polifenole (2x więcej niż w zielonej herbacie)
Herbata czerwona – właściwości przeciwutleniające, odtruwające, moczopędne i antyagregacyjne
– przywraca prawidłowy metabolizm, pobudza perystaltykę jelit i procesy trawienne
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
– rozkurcza mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych
– wspomaga pracę wątroby
– łagodzi skutki spożycia alkoholu
– wzmacnia organizm
– poprawia nastrój, pamięć i koncentrację
– otyłość, nadwaga
– krwawienia
– miażdżyca
– nadciśnienie
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– złe samopoczucie, depresja, stres
– tzw. czerwone złoto lub morderca tłuszczu
– najlepiej pić po jedzeniu
– skład: flawonoidy, teina, fluor, wapń, mangan, białko
Herbata zielona – poprawia odporność organizmu
– wzmacnia serce i poprawia krążenie (obniża ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu oraz cukru we krwi)
– działa oczyszczająco, moczopędnie,
termogenicznie, przeciwkrzepliwie, antyrakowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie
– właściwości pobudzające i odprężające, dodaje energii, odświeża umysł, poprawia koncentracje i pobudza wszystkie zmysły
– pobudza trawienie i reguluje wydzielanie żółci, wspomaga spalanie tłuszczy
– wspomaga układ kostny
– poprawia stan skóry, oczu i włosów
– odświeża oddech
– niweluje skutki spożycia alkoholu
– nadciśnienie, zakrzepica, miażdżyca, arterioskleroza
– profilaktyka udarów, wylewów i zawałów
– infekcje i stany zapalne (grypa, przeziębienia, biegunka, zapalenie dziąseł lub śluzówki jamy ustnej)
– ukąszeniach owadów
– białaczka
– kamica
– reumatyzm, artretyzm
– profilaktyka i leczenie próchnicy
– odchudzanie, nadwaga
– zgaga
– zmęczenie
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– najlepiej pić na czczo
– niefermentowana
– skład: polifenole (garbniki), teina, teanina, teofilina, teobromina, katechina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny,  mikroelementy (fluor – najbogatsze źródło pokarmowe, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, mangan, magnez, fosfor, krzem, jod), witaminy (A, B1, B2, B5, C, E, K, PP), olejki eteryczne, barwniki (chlorofil, ksantofil, karoten, tealawina i tearubigina) 
Jęczmień – działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo,
przeciwkrzepliwie, antyoksydacyjnie i antyrakowo
– zwiększa aktywność limfocytów (tzw. „naturalnych zabójców“)
– spowalnia procesy starzenia, zapobiega obumieraniu komórek
– wspomaga oczyszczanie organizmu i regeneracje skóry
– pobudza enzymy oksydazy cytochromowej, co usprawnia metabolizm
– przywraca równowagę kwasowo-zasadową
– poprawia nastrój i koncentrację
– artretyzm, osteoporoza
– migrenowe bóle głowy
– astma
– zmęczenie fizyczne i psychiczne
– zaburzenia pokarmowe, zaparcia
– skrzepy, miażdżyca, choroba wieńcowa, anemia, nadciśnienie
– cukrzyca
– otyłość, nadwaga
– zaburzenia pracy tarczycy
– problemy dermatologiczne
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– młody jęczmień, tzw. zielona krew lub zielone mleko
– skład: witaminy (betakaroten, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12, B17, K, H, kwas foliowy i cholina),   minerały (magnez, żelazo, potas, miedź, cynk, sód, selen), bioflawonoidy, enzymy i przeciwutleniacze (nadtlenek dysmutazy, isoflawonoid izowiteksyna), chlorofil, aminokwasy (walina, lizyna, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, treonina i metionina), serotonina i tryptofan (tzw. „hormony szczęścia“)
Kombucza, Kombucha – działa orzeźwiająco i odtruwająco
– wzmacnia układ immunologiczny, krwionośny, nerwowy, nerki, wzrok, stawy, skórę oraz włosy
– korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, przywraca jej równowagę po leczeniu antybiotykami
– usprawnia funkcję pęcherza moczowego
– hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
– reguluje przemianę materii, nasila spalanie tkanki tłuszczowej, pobudza trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit
– przywraca równowagę kwasowo-zasadową
– reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu
– dodaje energii i poprawia koncentrację
– profilaktyka prozdrowotna
– infekcje i stany zapalne, przeziębienie
– menopauza
– reumatyzm
– astma
– ból głowy, migrena
– ogólne zmęczenie
– choroby serca, nadciśnienie, wysoki cholesterol
– choroby wątroby
– otyłość, nadwaga
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– oczyszczanie organizmu
– grzybek herbaciany, japoński
– produkcja samodzielna, choć są już dostępne gotowe napoje
– zamienia posłodzoną herbatę w orzeźwiający napój prozdrowotny
– zielona herbata nadaje się najlepiej
– skład: kwas octowy, kwas glukozowy, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, witaminy: B1, B2, B3, B6, B12  
produkty z kombuczą
– na temat Kombuczy powstał światowy bestseller kompleksowo opisujący proces hodowli i relacje osób uzdrowionych (także w niego zainwestowałem, bardzo ciekawa lektura), dostępny tutaj
Maca – właściwości adaptogenne, przeciwartretyczne, wzmacniające i energetyzujące, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
– pobudza układ odpornościowy i przyspiesza regenerację organizmu, spowalnia procesy starzenia się
– niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne
– poprawia samopoczucie, pamięć i zdolność przyswajania wiedzy
– wzmacnia budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych, sprzyja przyrostowi masy ciała
– wpływa pozytywnie na układ rozrodczy, reguluje gospodarkę hormonalną, afrodyzjak (poprawia potencję, podnosi libido i jakość nasienia)
– zmęczenie, w tym przewlekłe, osłabienie, wycieńczenie i niedożywienie
– rekonwalescencja
– aktywny tryb życia
– okres wzrostu i okres starczy
– osteoporoza
– anemia
– niedoczynność tarczycy
– wysoki poziom cholesterolu
– ciąża i laktacja
– menopauza, andropauza
– bóle menstruacyjne i nieregularna miesiączka
– męska bezpłodność
– impotencja
– stres, lęk, fobia, nerwica
– osłabiony wzrok lub słuch
– bezsenność
– gruźlica
– wspomagające leczenie raka m.in. żołądka
– tzw. żeńszeń peruwiański
– skład: białko (m.in. arginina), egzogenne aminokwasy, fitohormony,
węglowodany, błonnik, minerały (wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód), witaminy (A, B1, B2, B6, C i E), sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, ergostadienol) i kwasy tłuszczowe w idealnym stosunku nasycone: 24% / nienasycone: 70% (główne kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas α-linolenowy, kwas palmitynowy)
Miód cząbrowy – silne właściwości antyseptyczne i antybiotyczne (jedne z największych wśród miodów)
– wzmacnia i odtruwa organizm
+ pozostałe typowe właściwości miodu
– niestrawność i problemy żołądkowe o podłożu bakteryjnym
– stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie gardła
+ pozostałe typowe wskazania dla miodu
– mało znany w Polsce i trudno dostępny, masowo produkowany m.in. na Chorwacji
– ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów (najbardziej wartościowy pod tym względem miód nektarowy)
Miód manuka – najsilniejsze właściwości lecznicze
– działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowp i detoksykacyjnie
– wybitnie wzmacnia organizm, układ pokarmowy i odpornościowy
– poprawia samopoczucie
– korzystnie wpływa na stan skóry
+ pozostałe typowe właściwości miodu
– wrzody i bóle żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, biegunka, zaparcia, niestrawność, zgaga
– osad i kamień nazębny
– zapalenie dziąseł
– ból gardła
– przeziębienie, angina, zapalenie zatokprzynosowych (alergiczne, grzybicze)
– nowotwory
– gronkowiec
– zakażenia bakteryjne
– miażdżyca
– rany, w tym przewlekłe, trudno gojące i chirurgiczne, oparzenia
– owrzodzenia, ropnie, trądzik, czyrak, półpasiec, egzema, łuszczyca, odleżyny, wysypka, ukąszenia owadów
+ pozostałe typowe wskazania dla miodu
– tzw. miód-cud
– najbogatsze naturalne źródło  methylglyoxalu, jego ilość określa symbol MGO
– obecnie uważany za najlepszy miód
Miód spadziowy – działa antyseptycznie, odtruwająco, przeciwzapalnie oraz wykrztuśne
– właściwości przeciwmiażdżycowe, wzmacnia serce i układ krwionośny
– korzystnie wpływa na układ nerwowy i kostno-stawowy
– podnosi odporność organizmu
– wzmacnia układ pokarmowy
– regeneruje organy wewnętrzne
+ pozostałe typowe właściwości miodu
– przeziębienie, zapalenie oskrzeli
– astma oskrzelowa
– gruźlica, zapalenie płuc
– choroby układu krążenia
– choroby nerek i dróg moczowych
– choroby wątroby i dróg żółciowych
– dolegliwości przewodu pokarmowego oraz jelit, zaparcia, biegunki
– choroby stawów
– choroby skóry
– nerwice, bezsenność
+ pozostałe typowe wskazania dla miodu 
– zawiera znacznie więcej soli mineralnych, kwasów organicznych, sacharozy łącznie z melecytozą niż w miodach nektarowych 
– miód ze spadzi iglastej ma dwukrotnie wyższą zawartością związków azotowych tj. białka, aminokwasy i enzymy 
Mumio – działa immunostymulująco, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwrakowo i bakteriobójczo
– wzmacnia m.in. układ kostny i krążenia
– wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek (szybsze gojenie się ran i zrastanie złamanych kości)
– przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i rozszerza je, zwiększa bioelektryczną aktywność i wydolność serca, reguluje ciśnienie krwi, normalizuje procesy krwiotwórcze
– reguluje przemianę materii
– usprawnia wydalanie toksyn z organizmu
– pobudza funkcje mózgu
– stabilizuje temperaturę ciała, wytwarza poczucie ciepła wewnętrznego, dlatego latem zalecana jest suplementacja dawką o połowę mniejszą
– podnosi wytrzymałość fizyczną
– łagodzi gwałtowne reakcje organizmu na zmiany ciśnienia
– zmniejsza świąd skóry
– poprawia pamięć i koncentrację
– złamania kości, osteoporoza, reumatyzm
– wszelkie stany zapalne
– zmęczenie, wyczerpanie i osłabienie
– choroby obwodowego układu nerwowego, zapalenia nerwów, porażenie nerwu twarzowego, nerwobóle, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane
– choroby układu krążenia, miażdżyca, żylaki, hemoroidy i profilaktyka zawałów, niedobór krwinek białych, choroba Buergera
– choroby dróg oddechowych, kaszel, astma, gruźlica
– choroby układu pokarmowego, zatrucia, stany zapalne i owrzodzenia żołądka, dwunastnicy oraz jelit, nadkwasota i niedokwaśność, zgaga, mdłości
– choroby nerek, wątroby, śledziony i trzustki
– choroby nowotworowe
– cukrzyca
– przerost gruczołu krokowego, prostata, impotencja, bezpłodność
– paradontoza
– ból i zawroty głowy, migrena
– ból zęba
– epilepsja (padaczka)
– klimakterium, nadżerki pochwy i szyjki macicy
– alergie
– wypadanie włosów
– rany skóry i jej choroby, opryszczka, łupież, łuszczyca, ukąszenia owadów
– jaskra
– krwotok z nosa
– polipy
– zapalenie ucha środkowego
– wady mowy (jąkanie i zacinanie się)
– Shilajit, tzw. eliksir rekordów, smoła górska, krew góry, łzy gór, sok skały czy kamienny olej 
– naturalny biostymulator
– skład: minerały (chrom, krzem, glin, żelazo, magnez, sód, fosfor, bar, wapń, potas, srebro, miedź, cynk, tytan, ołów, nikiel, bizmut, cyna, siarka, wanad, beryl, mangan), alkaloidy, aminokwasy (treonina, walina, metionina, izoleucyna, fenyloalanina,
lizyna, glicyna, kwas asparaginowy, prolina, glutamina, seryna,
cysteina, arginina), witaminy (P, B1, B6, B12 ,D), olejki eteryczne, jad pszczeli, substancje balsamiczne, sterydy 
Nasturcja większa – wzmacnia układ odpornościowy
– działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwskurczowo,
przeciwświądowo, wykrztuśnie, antynowotworowo
– pobudza apetyt
– przyspiesza gojenie się skóry
– wzmacnia organizm
– gorączka
– zapalenie dróg moczowych
– grypa, zapalenie lub rozedma płuc, zapalenie oskrzeli, choroby gardła, kaszel
– rany, ropnie, trądzik, opryszczka, wypryski, liszaj, grzybica skóry, łojotok, jęczmień na powiece
– zły stan włosów i ich wypadanie
– ból mięśni
– ból głowy
– szkorbut
– roślinny antybiotyk, najlepiej spożywać 7-10 liści w formie sałatki
– skład: m.in. duże ilości witaminy C i siarki, enzym mirozynazę i glikozydy
Noni – działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, odtruwająco, regenerująco i wzmacniająco
– usprawnia komunikację międzykomórkową
– poprawia nastrój i koncentrację, odpręża i relaksuje
– poprawia potencje
– zwiększa energię i wzmacnia kondycję fizyczną
– reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi
– zapewnia lepszą jakość snu
– kompleksowo poprawia ogólny stan zdrowia
– infekcje wirusowe i bakteryjne, sepsa, gronkowiec złocisty, paciorkowce, polio (gruźlica, zapalenie płuc, zatok, migdałków), choroby sezonowe
– alergie, astma
– nadpobudliwość psycho ruchowa (ADHD), nerwica, choroba Parkinsona, autyzm, anoreksja, stwardnienie rozsiane, zespół Tourette’a
– problemy z koncentracją, stres, depresja, bezsenność
– bóle: mięśni, pleców, nóg czy innych części ciała, fibromyalgia
– migrena i ból głowy
– bolesna menstruacja
– bóle korzonków (lumbago, dyskopatia, wypadanie dysku)
– cukrzyca (1 i 2)
– drożdżaki (candida), grzybica, pasożyty (np. lamblioza)
– guzy, w tym piersi
– choroby wątroby, nerek i oczu
– choroby serca i układu krążenia (miażdżyca, ryzyko wylewu, problemy z krążeniem, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, anemia, hemoroidy)
– nowotwory (azbestoza, ziarnica złośliwa, białaczka), AIDS (wirus HIV)
– choroby żołądka i jelit, refluks żołądkowo-przełykowy, problemy z trawieniem, niestrawność, biegunka, zaparcia, choroba Leśniowskiego-Crohna
– nadwaga i otyłość
– choroby dziąseł i skóry (opryszczka, wrzody, łuszczyca, pęcherzyca, półpasiec, nie gojące się rany, rozcięcia, zranienia, oparzenia, ukąszenia)
– problemy z włosami
– choroby kości i stawów (artretyzm, osteoporoza), zespół cieśni nadgarstka
– dystrofia mięśniowa (zanik), skurcze
– choroby tarczycy (nadczynność i niedoczynność)
– toczeń (lupus)
– walka z nałogami
– prostata
– przewlekłe zmęczenie
– tzw. energetyczna bomba proteinowo – enzymatyczna
– posiada ponad 200  składników leczniczych m.in. enzymy, prokseronina, prokseronaza, damnacanthal, skopoletyna, tlenek azotu (NO), fitocydy, irydoidy, serotonina, melatonina
– zalecana dawka profilaktyczna: 30ml soku/dziennie
– minimalny czas kuracji: 3 miesiące
– owocu noni nie można przedawkować, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez całe życie bez przerw w kuracji
Olej arganowy – wzmacnia odporność organizmu i wspomaga regenerację
– stabilizuje poziom cholesterolu i cukru we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze i usprawnia krążenie
– opóźnia procesy starzenia i niszczy wolne rodniki
– działa przeciwzapalnie i łagodząco
zewnętrznie (olej kosmetyczny):
– silnie regeneruje skórę, przyspiesza gojenie ran
– wzmacnia włosy oraz paznokcie
– chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru
– hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść
– poprawia jędrność i elastyczność skóry, silnie nawilża
– choroby układu krążenia i serca związane z niedrożnością naczyń (leczenie i profilaktyka)
– profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
– reumatyczne choroby stawów
zewnętrznie:
– dojrzała i starzejąca się skóra, zmarszczki
– skóra sucha, trądzik, alergie, łuszczyca, łupież, egzema, skóra popękana, zniszczona i podrażniona, rozstępy, blizny i stwardnienia skórne
– suche, łamliwe i zniszczone włosy
– rozdwajające się paznokcie
– rany, oparzenia, owrzodzenia, odleżyny, odmrożenia
– opalanie (przed i po)
– znany także jako olej arganiowy
– tzw. złoto Maroka
– skład: nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, witamina E, F, sterole roślinne
Olej cedrowy – właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne, antyseptyczne i żółciopędne
– stymuluje pracę przewodu pokarmowego, reguluje ilość powstających w żołądku kwasów, ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów i węglowodanów
– usprawnia funkcjonowanie wątroby, trzustki, śledziony i woreczka żółciowego
– nasila regenerację organizmu i skóry, odmładza cerę
– działa przeciwutleniająco, zapobiega utlenianiu się cholesterolu i odkładaniu płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, normalizuje strukturę ścian naczyń krwionośnych, rozszerza je, podnosi ich elastyczność i obniża przepuszczalność, poprawia krążenie krwi
– obniża pobudzenie układu nerwowego
– podnosi zdolność energetyczną organizmu
– odtruwa organizm i wybitnie podnosi odporność
– zwiększa laktację, ulepsza skład mleka
– problemy trawienne, choroby i stany zapalne układu pokarmowego (zaparcia, nadkwasota, chroniczny nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy)
– choroby układu oddechowego (ból gardła, angina, grypa, gruźlica)
– wysoki cholesterol, nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, arterioskleroza, profilaktyka zawału serca i udaru mózgu, anemia
– żylaki, hemoroidy i szczelina odbytu, wrzodziejące zmiany w szyjce macicy
– zapalenie nerek, trzustki, przełyku, pęcherzyka żółciowego i wątroby, marskość wątroby
– kamica układu moczowego z zasadowym odczynem moczu, zapaleniu opuszki cewki moczowej
– zapalenie jamy ustnej, choroby przyzębia, paradontoza
– zły stan skóry, włosów i paznokci, łupież, wypadanie włosów, rany i blizny, skóra sucha i zniszczona, zmarszczki
– zapobiega występowaniu kolek u noworodków, okres wzrostu u dzieci
– tarczyca
– nadwaga, otyłość
– reumatoidalne zapalenie stawów
– cukrzyca
– białaczka
– skład: mukopolisacharydy (wielocukry), witaminy A, B, B1, B2, B3(PP), B4, D, E, F, P, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 (ponad 90%), minerały (miedź, magnez, mangan, krzem, wanad, potas, fosfor, wapń, molibden, nikiel, jod, cyna, bor, cynk, żelazo, bar, tytan, srebro, aluminium, jodki, kobalt, sód), węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza, skrobia), błonnik, białka (albuminy, globuliny, gluteliny i prolaminy) 
Olej kokosowy – pobudza przemianę materii, wzmaga trawienie i wchłanianie pokarmu
– szybko dostarcza energii
– wzmacnia układ mięśniowy, w tym serce
– sprzyja odchudzaniu
– wzmacnia zdrową funkcję tarczycy i nie obciąża trzustki
– wspomaga układ odpornościowy
– wzmacnia funkcję wątroby
– działa przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo
– przyspiesza regenerację skóry i spowalnia jej starzenie, odżywia ją i nawilża
– wzmacnia włosy, chroni je przed utratą protein
– niedoczynność tarczycy
– nadwaga, otyłość
– problemy żołądkowe i trawienne, biegunka, wymioty, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (choroba Crohna)
– osteoporoza
– cukrzyca
– rany, oparzenia, profilaktyka plam starczych, zapalenia i owrzodzenia skóry, egzema, trądzik, opryszczka, wypryski, zmarszczki, sucha i wrażliwa cera, siniaki
– łupież, łysienie, rozdwojone końcówki włosów, suche i zniszczone włosy
– bóle zębów
– syfilis (kiła)
– astma, kaszel, przeziębienia
– gorączka
– niska odporność
– kamienie nerkowe
– bolesne i nieregularne miesiączki
– tzw. woda kokosowa, mleko kokosowe, masło kokosowe, tłuszcz kokosowy
– zdrowa alternatywa dla popularnych tłuszczy kuchennych, zastąpienie ich olejem kokosowym w codziennej diecie może spowodować spadek wagi o 0,5kg tygodniowo
– pierwszy tłuszcz nie przyczyniający się do budowy tkanki tłuszczowej
– skład: średnio- i krótko łańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (47% kwasu laurynowego), nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, minerały (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk), bogate źródło elektrolitów
Olej lniany – usprawnia funkcje komórkowe (ułatwia transport substancji odżywczych przez błonę komórkową, jest jednym z podstawowych budulców warstwy lipidowej błony komórkowej i usprawnia jej regenerację)
– obniża ciśnienie tętnicze, poziom trójglicerydów i cholesterolu (prekursor do syntezy prostacyklin odpowiedzialnych za rozkurcz tętnic wysyconych cholesterolem LDL i za rozszerzenie naczyń wieńcowych), stabilizuje poziom cukru we krwi poprzez podniesienie wrażliwości komórki na działanie insuliny, przeciwdziała agregacji (zlepianiu) płytek krwi (zapobiega powstawaniu skrzeplin naczyniowych i ułatwia krążenie), zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego
– regeneruje układ nerwowy, jest składnikiem budulcowym neuronów i białej istoty mózgu, uczestniczy w mielinizacji włókien nerwowych, wpływa na prawidłową budowę kory mózgowej płodu i niemowlęcia, ponieważ odpowiada za tworzenie się synaps między neuronami, ułatwia proces uczenia się, poprawia pamięć i koncentrację
– zapobiega procesom zwyrodnienia plamki żółtej, obniża ciśnienie śródgałkowe
– podnosi poziom energii, sprawności i wytrzymałości fizycznej, zwiększa przyrost masy mięśniowej
– działa osłonowo na cały układ pokarmowy, ogranicza wzrost drobnoustrojów jelitowych, przyspiesza przemianę materii, zwiększa wykorzystanie substancji odżywczych, równoważy poziom tłuszczy w organizmie, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i odtłuszczanie wątroby
– reguluje gospodarkę hormonalną, przeciwdziała przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu, hamuje szlaki wytwarzania estrogenów, uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia: dopaminy i serotoniny, poprawia nastrój i pogodę ducha, korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy, zmniejsza obfitość krwawienia, reguluje długość trwania cykli (hamuje nadmierną produkcje prostaglandyn – hormonów tkankowych odpowiedzialnych za skurcze mięśni gładkich)
– działa immunostymulująco, przeciwutleniająco, niszczy wolne rodniki
– zmniejsza sztywność stawów, powoduje wzrost gęstości kości i zwiększa syntezę kolagenu
– hamuje namnażanie komórek rakowych i ogranicza ich ogniska, głównie w przewodzie pokarmowym
– wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, normalizuje prace gruczołów łojowych, zapobiega zbijaniu się sebum równomiernie rozprowadzając je po skórze, regeneruje naskórek i ogranicza ogniska zapalne
– cukrzyca
– okres ciąży i karmienia
– profilaktyka retinopatii wcześniaczej
– profilaktyka przedwczesnego porodu
– choroby układu nerwowego, zaburzenia zachowania (ADHD), dysleksja, choroba Parkinsona, choroby Alzheimera, choroba Huntingtona (Pląsawica), stwardnienie rozsiane
– zwyrodnienie plamki żółtej oka, jaskra, suche oczy
– drętwienie, drżenie i mrowienie kończyn
– choroby serca, choroba niedokrwienna serca (dusznica) wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, zakrzepica żył głębokich, nadciśnienie, miażdżyca
– choroba wrzodowa żołądka, zaparcia, stany zapalne jelit
– kamienie żółciowe
– nadwaga, otyłość
– niedoczynność tarczycy
– toczeń
– reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, osteoporoza
– choroby psychosomatyczne, w tym astma oskrzelowa
– menopauza, uderzenia krwi do mózgu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, obfite miesiączki
– profilaktyka raka piersi, raka okrężnicy jelita grubego i raka prostaty
– przerost i zapalenie prostaty, niepłodność u mężczyzn, ginekomastia
– depresja, w tym okołoporodowa, schizofrenia, stany lękowe, zespoły paranoidalne, psychozy schizoafektywne
– problemy dermatologiczne, cellulit, łuszczyca, egzema, trądzik, oparzenia słoneczne), tłusta cera (zaskórniki, wągry), skóra alergiczna i skłonna do infekcji
– suche i zniszczone włosy, łysienie u mężczyzn
– okres rehabilitacji po kontuzji
– wzmożona aktywność fizyczna
– regularne spożywanie ogranicza śmiertelność na schorzenia układu sercowo-naczyniowego o 30%, zmniejsza ryzyko drugiego zawału i zgonu w wyniku zatrzymania krążenia 
– skład: nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 (ponad 50%), omega-6 oraz omega-9, witamina E, fitohormony, błonnik
– spożywanie tylko na zimno
Olej rokitnikowy – stymuluje procesy regeneracji m.in. błon śluzowych, wspomaga gojenie ran
– wspomaga układ pokarmowy, neutralizuje niekorzystne działanie kwasów żołądkowych
– zapobiega powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze
– działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wzmacniająco, antyutleniająco, przeciwobrzękowo, bakteriobójczo i antymutagennie
– opóźnia procesy starzenia się organizmu
– osłabia toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka
– wspiera układ immunologiczny
– nawilża i odżywia skórę oraz włosy
– choroby i dolegliwości przewodu pokarmowego, stany zapalne żołądka, wrzody żołądka, dwunastnicy i jelita grubego, mdłości, wymioty, niestrawność, ból brzucha, zgaga, biegunka, brak apetytu
– zapalenie jamy ustnej, afty, zapalenie gardła i migdałków
– choroby układu krążenia, zakrzepowe zapalenie żył, miażdżyca, zawał, udar, krwotoki, anemia
– hemoroidy, szczelina odbytu
– choroby wątroby
– choroby układu oddechowego, zapalenie płuc, zapalenie zatok
– choroby reumatyczne, reumatoidalne zapalenie stawów
– choroby skóry, ropne zmiany skórne, zranienia, oparzenia, odmrożenia, odleżyny, popękane sutki u kobiet karmiących, zajady, grzybica
– nadżerka szyjki macicy i stany zapalne pochwy
– tłuste, suche i zniszczone włosy, wypadanie włosów
– szkorbut (awitaminoza), niedobór witamin
– skład: witaminy (C, z grupy B, E, F, K, P, kwas foliowy) karotenoidy (prowitamina A), prowitamina D, antocyjany, kumaryny, flawonoidy, alkaloid serotoniny (hormon młodości), fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały (żelazo, bor, mangan, magnez, krzem)
– rzadko spotykana zaleta: owoce rokitnika nie zawierają enzymu askorbinazy niszczącego witaminę C i dlatego znacznie wolniej niż w przypadku innych roślin stanowiących źródło witaminy C ulega ona rozkładowi podczas przechowywania czy przetwarzania
Ostropest plamisty – działa wybitnie odtruwająco, co skraca czas zdrowienia
– przyspiesza odbudowę uszkodzonych komórek wątroby, chroni zdrowe oraz wzmaga syntezę białek
– usprawniona funkcja wątroby korzystnie wpływa na prace wszystkich narządów
– działa żółciopędnie i żółciotwórczo (pobudza jednocześnie wytwarzanie i wydzielanie żółci, co oczyszcza drogi żółciowe z drobnoustrojów i usuwa mechanicznie złuszczony nabłonek oraz niewielkie osady), przeciwzapalnie (łagodzi ból i zapobiega kolce), rozkurczająco (ułatwia opróżnianie pęcherzyka żółciowego i przeciwdziała zastojom sprzyjającym kamicy) i przeciwutleniająco
– wspomaga trawienie pokarmów
– chroni nerki przed toksynami i stłuszczeniem
– wzmacnia naczynia krwionośne i wydolność serca, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie
– podnosi odporność organizmu
– ułatwia zdrowy i spokojny sen
– poprawia samopoczucie i ogólny stan zdrowia
– niedoczynność i marskość wątroby, zapalenie wątroby, w tym wspomagająco przy wzw C, ostry żółty zanik wątroby, zwyrodnienie tłuszczowe wątroby, uszkodzenia wątroby po chemio- i radioterapii, kuracji antybiotykowej, nadużywaniu alkoholu, zatruciu organizmu
– zapalenie dróg żółciowych i woreczka żółciowego, kolka żółciowa, kamica żółciowa i moczowa
– zgaga, mdłości, odbijanie, wzdęcia i wodobrzusze, brak apetytu, niedobór lub niedokwaśność soków żołądkowych, nerwica żołądka
– krwawienia (maciczne, z nosa, jelita grubego, żołądka, żylaków odbytu, obfita i przedłużona miesiączka, krwioplucie, krwiomocz)
– miażdżyca, niskie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi
– endometrioza, białe upławy
– łuszczyca
– cukrzyca, zła dieta
– puchlina wodna, obrzęk wokół kostek
– zapalenie płuc i opłucnej
– choroba lokomocyjna (morska)
– senność, zmęczenie, osłabienie
– ból brzucha i migrenowy ból głowy
– żółty odcień skóry i spojówek oraz przebarwienia pigmentowe
– pobudzenie laktacji u kobiet karmiących
– rekonwalescencja
– wspomagające leczenie nowotworów
– najsilniejsza roślina odtruwająca, ziele 2009 roku
– skład: sylimaryna, toksyfolina, alkohol dehydrokoniferylowy, kwercetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole (zwłaszcza β-sitosterol), garbniki, białka, cukry, tłuszcz z dużą ilością kwasu linolowego, błonnik oraz minerały: miedź, selen, cynk
Owies – właściwości przeciwnowotworowe, wykrztuśne, przeciwbólowe, moczopędne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i oczyszczające
– wzmacnia, krzepi i dodaje energii, zwiększa popęd płciowy, wspiera prawidłową funkcję mięśni podczas aktywności fizycznej
– usprawnia przemianę materii, przyspiesza przejście stolca przez jelita
– łagodzi uszkodzenia wątroby i zapobiega im
– poprawia stan naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia krążenie
– wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
– korzystnie wpływa na układ nerwowy i kostny
– reguluje poziom estrogenu
– odmładza i opóźnia procesy starzenia
– schorzenia reumatyczne, artretyzm, dna moczanowa
– kamica moczowa
– choroby nerek, nietrzymanie moczu
– wyczerpanie nerwowe, depresja, bezsenność
– padaczka
– stwardnienie rozsiane, pląsawica
– choroby sercowo-naczyniowe, żylaki i hemoroidy, nadciśnienie
– choroby przewodu pokarmowego, zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka i zaparcia
– profilaktyka raka m.in. jelita
– choroby przewlekłe i rekonwalescencja
– otyłości, nadwaga
– cukrzyca
– kobiety po porodzie
– podrażnienia skóry, egzema, swędzenie, opryszczka wargowa, półpasiec, ropnie, czyraki
– przeziębienie
– zielony owies
– skład: węglowodany, flawonoidy, alkaloidy, związki steroidalne, saponina, karoten, minerały (wapń, magnez, krzem, potas, żelazo), białko, skrobia, tłuszcze oraz witaminy (B1, B2, D, E)
– łatwostrawny
Propolis – przyśpiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, minimalizuje powstawanie blizn
– wykazuje silne działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój wielu szczepów bakteryjnych opornych na antybiotyki
– właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, odtruwające i żółciopędne (podany dożołądkowo zwiększa wydzielanie żółci o około 30%)
– choroby ginekologiczne i układu moczowo-płciowego, zapalenie pochwy i szyjki macicy o różnym podłożu, prostata
– choroby układu pokarmowego, różnego rodzaju nieżytowe zapalenia żołądka, nadżerki błony śluzowej oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
– choroby uszu i oczu
– choroby układu krążenia, żylaki, dusznica bolesna, choroba Burgera, miażdżyca, niedokrwistość
– choroby układu oddechowego, gruźlica (doskonałe uzupełnienie terapii przeciw prątkowej), skrofuloza (gruźlica węzłów chłonnych)  katar, dychawica oskrzelowa,  przeziębienie i grypa
– choroby skóry, ropne zapalenie skóry o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym, czyrak, egzema, liszaj, łuszczyca, półpasiec, owrzodzenia troficzne podudzia, odleżyny, rany i oparzenia
– zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i dziąseł, paradontoza
– alergie
– angina (zapalenie migdałów)
– bezsenność
– cukrzyca
– daltonizm
– gnilec (szkorbut)
– marskość wątroby
– padaczka
– stwardnienie rozsiane, zapalenie korzonków
– ropne zapalenie kości (stosuje się plomby kostne z propolisu, co eliminuje stan ropny i wzmaga odbudowę tkanki kostnej), artretyzm, krzywica, zapalenie okostnej, powikłania po usunięciu zęba
– nowotwory (leczenie wspomagające)
– skład: 50-55% żywicy, 30-40% wosku roślinnego i wosku pszczelego, 5-10% olejków eterycznych, białka (pyłek), mikroelementy (Cu, Si, Mg, Mn, Zn), witaminy z grupy E, H, P i B
– odbudowa tkanki kostnej i skórnej przy stosowaniu propolisu następuje sześciokrotnie szybciej
Pyłek kwiatowy – działa antybakteryjnie, regenerująco, antyoksydacyjnie, detoksykująco i wzmacniająco
– podnosi odporność psychiczną i fizyczną organizmu
– działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega zlepianiu się erytrocytów i zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi, wzmacnia system naczyń krwionośnych i włosowatych, zapobiega wewnątrz-czaszkowemu krwawieniu, powoduje znaczny przyrost krwinek czerwonych, hemoglobiny i poziomu żelaza w surowicy krwi
– polepsza wzrok
– usprawnia funkcję wątroby, regeneruje uszkodzenia miąższu
– wybiórczo i korzystnie działa na florę bakteryjną, reguluje funkcje przewodu pokarmowego wstrzymując działalność drobnoustrojów chorobotwórczych, przywraca prawidłowe funkcjonowanie różnych procesów metabolicznych, łagodzi niedobory witamin, soli mineralnych oraz aminokwasów, powoduje naturalny przyrost wagi ciała
– stanowi dobrą osłonę przy wrażliwości na antybiotyki
– poprawia gładkość skóry i nadaje jej elastyczność, wpływa na wzrost i porost włosów
– polepsza funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego, poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, działa uspokajająco i antydepresyjnie
– stabilizuje funkcję układu płciowego, warunkuje neurohormonalną regulacje procesów płciowych: poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet
– choroby siatkówki
– różne stany zapalne
– choroby wątroby i zatrucia
– choroby żołądka i jelit, zaburzenie trawienia, zaparcia, przewlekłe biegunki, braku apetytu i łaknienia
– choroby nowotworowe
– choroby skóry i włosów, wypadanie włosów, suchość skóry i włosów
– choroby układu krwionośnego, w tym rekonwalescencja po przebytym zawale serca, wtórna niedokrwistość (anemia), miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie
– zaburzenia systemu endokrynnego (tarczyca)
– sezonowe choroby dróg oddechowych, katar, przeziębienie, grypa
– choroby płuc, gruźlica
– okres rekonwalescencji
– osłabienie fizyczne i nerwowe, stres, depresja
– podeszły wiek
– profilaktyka poronień
– prostata
– jeden z najwartościowszych odżywczo produktów roślinnych (multiwartościowa odżywka immunologiczna)
– kurację pyłkową zaleca się przeprowadzać 2 razy w roku: jesienią aby “dożywić” organizm w niezbędne składniki i uodpornić na nadchodzące jesienne dolegliwości oraz wiosną, gdy kończą się w organizmie nagromadzone jesienią zapasy
– skład: białka (m.in. arginina), cukry proste i złożone, witaminy (ß-karoten (20 razy więcej niż w marchwi), A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, PP, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol, kwercetyna, sole mineralne (około 40 biopierwiastków: magnez, selen, mangan, cynk, żelazo, miedź, kobalt, wapń, potas, fosfor, jod, krzem, siarka, sód oraz 24 pierwiastki śladowe), kwasy organiczne i fenolowe, enzymy, olejki eteryczne, hormony, tłuszcze, sterole i fitosterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy
– więcej → Apiterapia
Reishi – właściwości odmładzające i wspomagające leczenie wielu schorzeń
– działa przeciwnowotworowo, zmniejsza agresywność nowotworu, ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów oraz łagodzi dolegliwości związane z radio- i chemioterapią (poprawa apetytu, wzrost sił witalnych, lepsze samopoczucie, mniejsza bolesność i wypadanie włosów)
– obniża ciśnienie tętnicze i stężenie triglicerydów, cholesterolu oraz cukru we krwi, obniża lepkość krwi zapobiegając tworzeniu się skrzepów i występowaniu incydentów naczyniowych
– silny antyoksydant, opóźnia procesy starzenia
– poprawia stan skóry
– zapewnia lepsze samopoczucie i zdolność koncentracji, poprawia witalność
– odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn i złogów chorobotwórczych, usprawnia pracę wątroby
– wzmacnia odporność
– profilaktyka i leczenie nowotworów piersi, macicy, prostaty, mózgu, żołądka, nerek, wątroby, trzustki, przełyku, gardła, płuc, jelita cienkiego i grubego, odbytu, okrężnicy, białaczki i chłoniaka
– rekonwalescencja pochorobowa m.in. po radio- i chemioterapii
– choroby układu sercowo-naczyniowego, dolegliwości bólowe w klatce piersiowej (dusznica bolesna), duszności, zaburzenia rytmu serca, arytmia, choroba wieńcowa, choroba zakrzepowo-zatorowa, udar mózgu, tętniaki, miażdżyca, anemia, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, uczucie zimna w kończynach
– choroby układu trawiennego, wrzody, zaburzenia funkcji żołądka, śledziony, jelit i woreczka żółciowego
– choroby wątroby, żółtaczka, zapalenie, martwica, niewydolność i guzy wątroby, zatrucie i choroba alkoholowa, palenie tytoniu
– chroniczne zmęczenie, zaburzenia snu, nerwice, osłabienie, rozdrażnienie, stres, depresja, nadpobudliwość, nadmierna senność
– przewlekłe stany zapalne, zapalenie oskrzeli, płuc, grypa, przeziębienie
– andropauza, zaburzenia seksualne, nieregularne miesiączki
– alergie
– reumatyzm
– dolegliwości klimakteryczne
– zaćma
– cukrzyca
– bóle i zawroty głowy
– tzw. grzybek nieśmiertelności lub długowieczności, dar Bogów
– skład: węglowodany (cukry proste i polisacharydy), adenozyna, białko, błonnik, trójterpeny, fenole, alkaloidy, glukozyd kumaryny, cholina, betaina, witaminy (m.in. z grupy B), składniki mineralne (wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź i german)
– jednoczesne przyjmowanie zielonej herbaty oraz witaminy C zwiększa przyswajalność oraz skuteczność terapii Reishi
Rooibos – wspiera odporność organizmu
– jako przeciwutleniacz spowalnia procesy starzenia i zapobiega chorobom cywilizacyjnym
– obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zakrzepom i zwapnieniom, wyrównuje poziom cukru we krwi (łagodzi przebieg cukrzycy)
– hamuje rozwój komórek rakowych
– wpływa korzystnie na układ pokarmowy, ochrania błonę śluzową i poprawia przemianę materii
– działa relaksująco, stymuluje wydzielanie hormonu szczęścia serotoniny
– stymuluje produkcję pokarmu przez kobiety karmiące
– hamuje uwalnianie histaminy
– właściwości przeciwskurczowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne
– wzmacnia kości i zęby
– stosowany zewnętrznie przyspiesza regenerację skóry
– choroby przewodu pokarmowego i problemy trawienne, mdłości u ciężarnych, kolka u niemowląt, biegunka, ból brzucha, zaparcia
– stres, depresja, nerwica, bezsenność
– profilaktyka chorób cywilizacyjnych, rak, cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, miażdżyca, arterioskleroza
– ból głowy
– choroby nerek
– nadwaga, otyłość
– rany, trądzik, egzema, pieluszkowe zapalenie skóry, oparzenia słoneczne, łuszczyca, przewlekła opryszczka
– zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy
– alergie (kurz, roztocza, środki spożywcze)
– astma
– czerwonokrzew afrykański
– w porównaniu do herbat nie zawiera kofeiny i tylko śladowe ilości garbników odpowiedzialnych za goryczkę w smaku, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, nawet przed snem
– brak kwasu szczawiowego powoduje, że jest bezpieczny dla osób cierpiących na kamice i osteoporozę
– smaczniejsza alternatywa dla odprężającej melisy
– skład: przeciwutleniacze (aspalathin i nothofagin), minerały (żelazo, potas, wapń, mangan, fluor, sód, miedź, cynk), witaminy m.in C, kwasy fenolowe, kwercytyna
Schindele – poprawia funkcje układu kostnego, trawiennego, krążenia, odpornościowego i nerwowego
– reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie
– wzmacnia kości, zęby, włosy i paznokcie, regeneruje i ujędrnia skórę
– działa antynowotworowo, przeciwstresowo i odmładzająco
– wspiera oczyszczanie organizmu i jego regenerację
– przyspiesza przemianę materii
– kompleksowo poprawia ogólny stan zdrowia, samopoczucie i witalność
wewnętrznie:
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– miażdżyca, zakrzepy krwi (profilaktyka zawałów serca), nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca, anemia (zwłaszcza u kobiet, które tracą żelazo z krwią miesiączkową)
– nerwica, bezsenność, nerwobóle, stres, depresja, apatia, schizofrenia
– przewlekłe zmęczenie fizyczne i psychiczne
– problemy trawienne, nadkwaśność, wzdęcia
– nadwaga, otyłość
– choroby nerek, kamica
– choroby kości i stawów, osteoporoza, artretyzm, bóle mięśnio-stawowe
– menopauza
– impotencja
– choroby skóry, łuszczyca, wypadanie włosów, swędzenie głowy i ciała
– opuchnięte palce i worki pod oczami
– cukrzyca
– krwawienie dziąseł
– infekcje, przeziębienia
– niedobór minerałów
– okres wzrostu (dzieci) i starzenia się organizmu
– rekonwalescencja
zewnętrznie (krem, okłady, kąpiel):
– zmarszczki
– bóle reumatyczne
– zmęczenie
– tzw. skały życia, mączka skalna (zmielona skała wulkaniczna z Melk w dolnej Austrii)
– jedyny 100% naturalny zestaw minerałów do codziennego spożywania
– zalecane jest przyjmowanie z naturalną witaminą C
– skład: magnez, krzem, potas, chrom, żelazo, wapń, sód, glin, mangan, miedź, cynk, kobalt, molibden, bor, nikiel, wanad, fosfor, stront, lit, tytan, niob, tul, terb, cer, złoto, rod, iryd, ruten, osm, pallad
Spirulina – działa przeciwwirusowo, przeciwrakowo, odtruwająco i regenerująco
– wzmacnia układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, pobudza procesy krwiotwórcze, reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, redukuje ryzyko poważnych udarów i wspomaga powrót do zdrowia po udarze
– przyspiesza regenerację organizmu
– poprawia transport tlenu do wszystkich komórek organizmu
– reguluje funkcje układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i kontroluje apetyt, wspiera poprawną gospodarkę enzymów trawiennych i ogranicza obecność bakterii gnilnych, niweluje zakwaszanie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową
– działa destrukcyjnie na wolne rodniki (przeciwutleniacz) i hamuje wzrost komórek nowotworowych
– regeneruje układ nerwowy i ochrania komórki mózgu
– bilansuje gospodarkę hormonalną, wspomaga hormon regulujący tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego, poprawia funkcjonowanie gruczołu tarczycy
– poprawia pamięć, koncentrację oraz zdolność uczenia się
– przyczynia się do wzrostu witalności i energii życiowej, kompleksowo poprawia stan organizmu
– wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
– zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku
– ogranicza objawy alergiczne
– poprawia funkcję nerek i wątroby (wspomaga proces fosforyzacji i regeneracji uszkodzeń)
– usprawnia oczyszczanie dróg moczowych i likwidację kamienia
– nadwaga, otyłość
– cukrzyca, hipoglikemia
– nowotwory (profilaktyka i leczenie wspomagające), ochrona narządów przy chemio- i radioterapii
– awitaminoza
– choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżyca, nadciśnienie, anemia
– choroby i zły stan skóry, włosów oraz paznokci, trądzik, łuszczyca, opryszczka, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, pokrzywka
– grypa, świnka, odra, różyczka
– choroby układu pokarmowego i problemy trawienne, zaparcia, wrzody układu pokarmowego, zatrucia
– alergie, katar sienny
– choroby nerek i wątroby, zapalenie wątroby, żółtaczka, kamica
– choroby kości i stawów, artretyzm
– menopauza
– przewlekłe zmęczenie, worki pod oczami
– stres, depresja
– zaburzenia pamięci
– aktywność fizyczna, trening siłowy
– niedobory składników odżywczych, zła dieta
– okres wzrostu (dzieci) i starzenia się
– rekonwalescencja
– tzw. mleko Matki Ziemi, zielone mięso, zielone złoto, pokarm przyszłości
– niskokaloryczna mikroalga o wyjątkowo bogatych właściwościach odżywczych i leczniczych
– skład: białko (60-70%!), aminokwasy egzogenne (izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, fenyloalanina, tryptofan, walina), aminokwasy endogenne (alanina, arganina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, cysteina, glicyna, histydyna, prolina, seryna, tyrozyna), beta-karoten (→ witamina A), witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D, E, F, H, K, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy → kwas gamma-linolenowy (GLA)), kwas nukleinowy, kwas pantotenowy, ksantofil, penylanina, pytocjanina, chlorofil, minerały (mangan, magnez, potas, cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen, miedź, chrom, molibden, sód, german, lit), woda, błonnik, sulfolipidy i polisacharydy
– mnogość składników odżywczych i ich idealne proporcje stworzone przez naturę zapewniają wyjątkowo wysoką przyswajalność na poziomie 85-95%
Taksyfolina – silne działanie antyoksydacyjne i tym samym
– przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, antybiotyczne, gastro- i hepatoprotekcyjne, hipolipidemiczne i diuretyczne
– wybitny synergetyk dla witamin A, C i E wzmacniający ich aktywność
– poprawia równowagę oksydacyjną
– wzmacnia, udrażnia i uelastycznia naczynia krwionośne
– normalizuje poziom cholesterolu i trójglicerydów
– hamuje wydzielanie histamin
– usprawnia regenerację komórkową
– wspiera funkcję wątroby
– wzmacnia odporność organizmu
– skraca regenerację potreningową i zwiększa wytrzymałość fizyczną
– profilaktyka polegająca na przeciwdziałaniu stresowi oksydacyjnemu
– choroby krążeniowe, w tym nadciśnienie, żylaki, zakrzepica, arytmia, zawał, udar, hemoroidy
– choroby neurodegeneracyjne
– choroby autoimmunologiczne
– zapalenia stawów
– cukrzyca
– niedoczynność tarczycy, hashimoto
– menopauza i pomenopauza
– alergia, uczulenie, nadwrażliwość, astma
– choroby wątroby i przewodu pokarmowego np. wrzody
– osłabiona odporność i częste infekcje
– stres psychiczny
– ból głowy, szumy uszne, zmęczenie, zaburzenia snu, problemy z pamięcią i koncentracją
– zły jadłospis z deficytem antyoksydantów
– nikotynizm, alkoholizm
– choroby oczu, słaby wzrok, zmęczone oczy
– choroby skóry, zły stan cery
– regularna aktywność fizyczna
– życie w zanieczyszczonym środowisku
– nowotwór
– kac
– flawonoid i silny synergetyk m.in. dla witaminy C
– źródła taksyfoliny: drewno drzew iglastych, niektóre hiszpańskie oliwy z oliwek, orzechy, ziarna, przyprawy, cytrusy, jagody, truskawki, nasiona bawełny, tamaryndowca i czarnej porzeczki, cebula, ostropest plamisty
– przeciwwskazania: endometrioza, stenty i implanty, tętniak, planowany zabieg, ciąża i karmienie piersią oraz alergia na dihydrokwercetyne
– miałem okazję przetestować i zrecenzować najmocniejszy ekstrakt taksyfoliny »  
Tran – wzmacnia odporność (działanie immunostymulujące)
– zwiększa elastyczność błony komórkowej (usprawnia wszystkie procesy życiowe)
– zapewnia równowagę hormonalną, reguluje produkcję insuliny
– wzmacnia układ krążenia, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, normuje ciśnienie, zmniejsza lepkość krwi
– korzystnie wpływa na włosy i skórę
– zapobiega stanom zapalnym
– zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego i komórek mózgu, poprawia koncentrację, logiczne myślenie i zapamiętywanie, zmniejsza nadpobudliwość psychoruchową
– usprawnia intelektualny rozwój dziecka oraz wzrost kości i zębów
– korzystnie wpływa na proces widzenia
– wspomaga trawienie i poprawia przyswajalność substancji odżywczych, zwiększa apetyt
– wspiera elastyczność stawów i ogranicza ich deformacje
– działa przeciwnowotworowo
– profilaktyka prozdrowotna
– okres wzrostu (dzieci), dojrzewania i starzenia się organizmu
– okres ciąży i karmienia piersią
– awitaminoza
– krzywica, osteoporoza, choroby i sztywność stawów, urazy i złamania kości
– wzmożona praca fizyczna i psychiczna, zmęczenie, osłabienie
– niska odporność, infekcje
– stres, depresja, agresja, ADHD
– dysleksja, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera
– alergie
– astma
– choroby serca, miażdżyca, arterioskleroza, nadmierna kruchość naczyń
włosowatych, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu
– zaburzenia widzenia, ślepota zmierzchowa, zmiany rogówki oka
– zaburzenia wchłaniania i trawienia, mały apetyt
– otyłość, nadwaga
– cukrzyca
– nowotwór, chemio- i radioterapia
– rekonwalescencja
– alkoholizm i nikotynizm
– bóle miesiączkowe
– problemy dermatologiczne, egzema, trądzik, łuszczyca, zgrubienia skóry, popękane pięty, sucha cera i włosy, rany
– olej rybi
– skład: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) i omega-6, witaminy m.in. A, D, E, K
– optymalny czas suplementacji: od września do lutego (okres niskiego nasłonecznienia i podatności na choroby jesienno-zimowe)– przykładowe produkty tranowe: Biomarine, Ecomer, ActivKrill, Mollers, Biocol, Neptune Krill Oil, Olekardin itp.
Triphala – stymuluje wszystkie funkcje organizmu (pośrednio i bezpośrednio)
– reguluje pracę układu trawiennego, przyspiesza przemianę materii (→ oczyszcza jelita) i wspomaga przyswajalność składników odżywczych
– regeneruje błonę wyścielającą przewód pokarmowy
– stymuluje odpływ żółci i wzmacnia perystaltykę jelit
– wspomaga funkcję nerek, przywraca równowagę wodno-elektrolitową
– usprawnia odtruwanie organizmu, wzmacnia odporność
– zmniejsza zatłuszczenie wątroby i serca
– działa rozkurczowo, obniża ciśnienie i poziom glukozy we krwi, poprawia krążenie
– wspomaga wydalanie kamieni
– opóźnia procesy starzenia się organizmu
– poprawia wzrok, głos oraz stan włosów
– działa przeciwnowotworowo
– dodaje energii i sił witalnych, poprawia samopoczucie, sprawność intelektualną i koncentrację
– zaparcia, biegunka, wzdęcia, zgaga, niestrawność, ból brzucha, nudności, mdłości
– choroby wrzodowe żołądka, dwunastnicy i jelit, zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość jelita grubego
– choroby wątroby lub śledziony
– choroby układu moczowego, kamica
– hemoroidy
– osteoporoza
– bóle i zawroty głowy
– krwawienie dziąseł
– wrzody skóry
– nadciśnienie, choroba wieńcowa, chronicznie zimne stopy i dłonie
– ruchliwość, nadpobudliwość, nerwowość
– zapalenie oczu
– ogólne osłabienie i niska odporność
– otyłość, nadwaga
– nowotwór
– kombinacja 3 ziół z indyjskiej Ayurvedy: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki)
– skład: antyoksydanty, flawonoidy, karoteny, taniny, aminokwasy, fruktoza, kwas sukcynylowy, sitosterol, olej palmitynowy, oleinowy, linoleinowy, witamina C
Vilcacora – wzmacnia układ odpornościowy organizmu (działa immunostymulująco i immunomodulująco), stymuluje fagocytozę (element odporności nieswoistej)
– działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwobrzękowo, antyoksydacyjnie (usuwa z komórek reaktywne formy tlenu uszkadzające DNA), antymutagennie i cytostatycznie (hamuje rozwój komórek nowotworowych i inicjuje ich samounicestwienie (apoptoza))
– reguluje aktywność centralnego układu nerwowego
– korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza zdolności agregacyjne płytek krwi, poprawia krążenie
– usprawnia funkcje układu pokarmowego, działa ochronnie na śluzówkę przewodu i łagodnie
przeciwskurczowo oraz przeciwzapalnie
– opóźnia starzenie się organizmu
– działa ogólnie wzmacniająco
– profilaktyka chorób cywilizacyjnych
– nowotwory (profilaktyka i leczenie), chemio- i radioterapia (łagodzenie skutków ubocznych)
– zaburzenia układu immunologicznego
– infekcje bakteryjne i wirusowe (wirusy herpes i retrowirusy), opryszczka, półpasiec
– toczeń
– astma
– dolegliwości układu pokarmowego, biegunki, zatrucia, mały apetyt
– choroby stawów, artretyzm, reumatyzm, zapalenie kaletek maziowych
– stany zapalne żołądka, nerek, skóry i jelit, nieżyty, wrzody
– zakażenia drożdżakowe
– choroby układu krążenia, nadciśnienie, żylaki, zakrzepica, hemoroidy
– choroby trzustki, cukrzyca, niedocukrzenie (hipoglikemia)
– stres, depresja, zespół chronicznego zmęczenia
– zaburzenia miesiączkowania, zespół napięcia przedmiesiączkowego
zewnętrznie (okłady na skórę):
– nadwrażliwość i reakcje alergiczne
– stany zapalne, podrażnienia
– Uncaria tomentosa, tzw. Koci pazur, Cat’s claw, Czepota puszysta, Wilkakora
– skład: alkaloidy (mitrafilina, izomitrafilina, pteropodyna, izopteropodyna, specjofilina, unkaryna F, rynchofilina, izorynchofilina, dihydrokory-nanteina, hirsutenina, hirsutyna), glikozydy kwasu chinowego, polifenole (proantocyjanidyny, taniny fenolowe i katechinowe), sterole (stigmasterol, kampesterol, 5-α-karboksystri-ktozydyna), triterpeny (i ich pochodne kwas ursolowy i oleanolowy) 
– Vilcacora była rekomendowana na raka przez nieżyjącego już Salezjanina Ojca Edmunda Szeligę, najsławniejszego badacza flory południowoamery-kańskiej, obecnie jego dzieło kontynuuje Instytut Uncaria
YerbaMate – stymuluje system immunologiczny i nerwowy
– pobudza i dodaje energii, podnosi wydolność fizyczną
– poprawia sprawność umysłu, pamięć i jakość uczenia się
– wpływa korzystnie na układ pokarmowy, działa moczopędnie, hamuje apetyt, usprawnia trawienie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa poziom utleniania tłuszczy i węglowodanów oraz przepływ żółci
– wspomaga oczyszczanie organizmu
– działa przeciwutleniająco (antyoksydant), przeciwrakowo, regenerująco, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo
– poprawia odporność DNA na uszkodzenia wywołane nadtlenkiem wodoru oraz wspomaga naprawę DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, chroni komórki wątroby
– wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, działa ochronnie na serce, łagodzi dysfunkcje mięśnia sercowego spowodowaną niedokrwieniem i przywróceniem krążenia krwi
– opóźnia procesy starzenia
– zwiększa działanie leków przeciwbólowych tj. ibuprofen, paracetamol i salicylany
– otyłość, nadwaga
– zmęczenie, stres
– choroby serca, miażdżyca, profilaktyka zawału serca i udaru mózgu
– nowotwory
– biegunka,
– zaburzenia przemiany materii, cukrzyca
– choroby dróg moczowych
– zespół napięcia przedmiesiączkowego
– rozedma płuc
– reumatoidalne zapalenie stawów
– zmarszczki, rozstępy
– Ostrokrzew paragwajski, tzw. herbata paragwajska, herbata jezuicka, wiecznie zielony krzew
– kolejna zdrowsza alternatywa od kawy
– skład: alkaloidy ksantyny (kofeina (mateina), teobromina, teofilina), witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H, PP), minerały (magnez, żelazo, potas, wapń, sód, fosfor, mangan, selen, cynk, krzem), glukoza, sacharoza, aminokwasy, saponiny i metasaponiny, taniny, flawonoidy (kwercetyna, rutyna), polifenole, kwas chlorogenowy, kwas pantotenowy, kwas ursolowy, sterole, inozytol, cholina,  beta-amiryna, glikozyd menizdauryna, ilexozyd A i B
Zioła szwedzkie – działają wzmacniająco, wiatropędnie, przeciwpasożytniczo, detoksykująco, rozkurczowo i krwiotwórczo
– wzmacniają układ nerwowy i pamięć, usprawniają funkcje mózgu
– przyspieszają regenerację skóry
– wspomagają trawienie i pobudzają apetyt
– wspierają bezbolesne uwolnienie łożyska po porodzie
– wzmacniają funkcję nerek
– zwiększają płynność krwi, co poprawia krążenie
– przyspieszają trzeźwienie po alkoholu
– charakteryzują się bardzo szerokim spektrum działania leczniczego
– profilaktyka prozdrowotna
– bóle i zawroty głowy, ból zęba, ból woreczka żółciowego, ból i szum w uszach
– ból macicy, zaburzenia miesiączkowania (brak lub nadmierne krwawienie), białe upławy
– bóle reumatyczne, artretyzm
– dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle i skurcze żołądka, kolka, wzdęcia, zaparcia, mdłości, brak apetytu, niestrawność, krwotoki jelita
– robaki, tasiemiec
– choroby oczu, zaburzenia widzenia, jaskra
– zmiany skórne, krosty, wysypki, rany, blizny, brodawki, kurzajki, popękana skóra, ropiejące pęcherze, odciski, oparzenia (ogniem, wodą lub tłuszczem), guzy, plamy, siniaki, odmrożenia, nadmierny łojotok
– ospa wietrzna, różyczka
– pęcherze w jamie ustnej
– zapalenie gardła, migdałków, gruźlica, zapalenie płuc, zapalenie zatok
– zapalenie piersi
– żółtaczka
– obrzęki, puchlina wodna
– choroby krążenia, zapalenie żył, zakrzepica, hemoroidy, niedokrwistość
– choroby nerek i wątroby
– melancholia, depresja, bezsenność, drżenie kończyn
– omdlenie
– cukrzyca
– padaczka
– porażenia
– gorączka
– nowotwory
– przetoki
– wszechstronna mieszanka ziołowa do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego (okłady) w formie gotowych nalewek lub suszu przygotowywana na podstawie wielowiekowej receptury
– nie wolno łączyć z mlekiem
– składniki do samodzielnego przygotowania nalewki w/g Marii Treben: 
10g aloesu (lub korzenia goryczki lub sproszkowanego piołunu), 10g korzeni arcydzięgla, 10g manny, 10g korzeni rabarbaru (rzewień), 10g liści senesu, 10g teriaku, 5g korzeni dziewięćsiłu, 10g korzeni kurkumy, 10g kamfory (wyłącznie naturalnej), 5g mirry, 0,2g szafranu
mieszankę zalewa się 1,5litra żytniówki lub dobrej wódki owocowej w 2-litrowej butelce z szeroką szyjką i pozostawia na 14 dni w słonecznym miejscu lub w pobliżu grzejnika, nalewkę należy codziennie wstrząsać, po przecedzeniu otrzymany płyn należy przelać do ciemnych szklanych butelek i przechowywać dobrze zamknięte w chłodzie
Żeń-szeń właściwy – działa pobudzająco, dodaje energii i witalności, skraca czas reakcji, wzmacnia wytrzymałość fizyczną i psychiczną (zwiększa zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen → lepsze dotlenienie, odżywienie i tym samym funkcjonowanie)
– ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, zmniejszając jednocześnie we krwi poziom kwasu mlekowego, odpowiedzialnego za bóle mięśniowe (zakwasy) towarzyszące aktywności fizycznej
– wspomaga system nerwowy, pobudza produkcję adrenaliny i serotoniny, poprawia sprawność intelektualną, koncentrację, pamięć, procesy myślenia i kojarzenia, zmniejsza napięcie nerwowe
– podnosi libido i wspiera produkcję hormonów odpowiedzialnych za pożądanie seksualne
– wzmacnia odporność organizmu na stres oraz infekcje (aktywuje białko immunoglobulinę działające jak przeciwciała)
– wspomaga regenerację organizmu
– wspiera funkcję płuc i siłę mięśnia sercowego, obniża lub zwiększa ciśnienie krwi w zależności od dawki, obniża poziom glukozy we krwi, działa przeciwzakrzepowo, poprawia krążenie
– poprawia przemianę materii, zwiększa wchłanialność składników odżywczych
– działa adaptogennie, odtruwająco, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo
– opóźnia procesy starzenia się organizmu
– odmładza skórę i zapobiega wypadaniu włosów
– osoby w średnim i starszym wieku, osoby intensywnie pracujące i uczące się
– aktywność fizyczna, sport, zakwasy
– ból głowy
– ból pleców, reumatyzm
– stres, nerwica, zaburzenia snu
– zmęczenie fizyczne i psychiczne, senność, ogólne osłabienie
– choroba Alzheimer’a
– choroby żołądka, jelit, wątroby i nerek
– nadwaga, otyłość
– cukrzyca
– choroby sercowo-naczyniowe,  miażdżyca, profilaktyka zawałów, anemia
– nowotwory
– gruźlica, przeziębienie, grypa, kaszel
– opryszczka
– niska odporność
– rekonwalescencja
– zaburzenia miesiączkowania
– menopauza, andropauza
– niska sprawność seksualna, zaburzenia potencji (afrodyzjak)
– Panax ginseng, tzw. wszechlek
– w połączeniu z zieloną herbatą nasila efekt afrodyzjaku
– można go żuć (im dłużej tym lepiej) i połykać lub przygotowywać napary i nalewki
– skład: glikozydy saponinowe (ginsenozydy), panaksany, panaksynole, witaminy (A, B1, B2, C i E), minerały (wapń, miedź, magnez, żelazo, fosfor, cynk), kwasy organiczne
– inne gatunki o podobnym działaniu ale z mniejszą ilością substancji aktywnych: żeń-szeń amerykański (pięciolistny i trójlistny), japoński, północnochiński
– żeń-szeń uprawiany w Korei uchodzi za najdoskonalszy
– zalecany czas kuracji to min 3 tygodnie max 2 miesiące, 2 razy w roku wiosną i jesienią, najlepiej zażywać po posiłku

Produkty naturalne o ścisłym przeznaczeniu

Melatonina – synchronizuje cykl dobowy i zegar biologiczny, wspomaga prawidłowy przebiegu snu z prawidłowymi fazami REM i NREM
– działa antyoksydacyjnie, wymiata wolne rodniki dwukrotnie silniej niż witamina E
– wzmacnia układ immunologiczny (zwiększa wagę grasicy, czyli gruczołu dokrewnego)
– wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu
– likwiduje destrukcyjne działanie hormonów stresowych (kortykosterydy)
– opóźnia procesy starzenia
– zaburzenia snu związane ze zmianą stref czasowych (jet-lag)
– zaburzenia rytmu dobowego u niewidomych lub z powodu pracy zmianowej
– bezsenność, stres
– profilaktyka nowotworowa i leczenie wspomagające
– profilaktyka chorób układu krążenia
– andropauza
– hormon regulujący rytm dobowy (sen/czuwanie)
– bezpieczny i naturalny środek nasenny
Pestki moreli – działanie antynowotworowe (molekuła witaminy B17 zawiera trujący cyjanek, który uwalnia wyłącznie w komórkach rakowych) – leczenie i profilaktyka antyrakowa – gorzkie pestki, nasiona
– skład: witamina B17 (amigdalina, leatrile, letril – duże ilości), B6, B1, B15 oraz minerały (m.in. magnez) i kwasy tłuszczowe, kwas salicylowy
– zaleca się stosowanie jąder moreli z młodym jęczmieniem lub młodą pszenicą co polepsza wchłanianie zawartości jąder
Węgiel leczniczy – silne właściwości absorpcyjne, wiąże szkodliwe substancje znajdujące się w przewodzie pokarmowym (toksyny bakteryjne, bakterie, leki, produkty gnilne, gazy jelitowe, substancje toksyczne itp.) i uniemożliwia ich wchłonięcie, co ułatwia wydalenie – biegunka
– zatrucia lekami i związkami chemicznymi
– niestrawność
– wzdęcia
– tzw. węgiel aktywowany, aktywny, chłonny lub medyczny
Tematy pokrewne
Kiełki »
Ziołolecznictwo »
Apiterapia »
Sokoterapia »
Oczyszczanie organizmu »
Odporność organizmu »

Sprawdź proponowane artykuły

  1. super artykuł, jakby znalazł sie artykuł o metodach leczenia drogą naturalną osób z autyzmem byłoby fajnie

  2. rowniez tak twierdze interesuje mnie jakis sposob itp aby moj maz /po dwoch udarach /padaczka,cukrzyca, lewostronny udar,lewa reka niewladna troche chodzi o lasce dalej siedzi w wozku/mogl czytac no i brak pamieci moze jest cos naturalnego

  3. Dziękuję za artykuł ,dodałabym jeszcze żywokost i jarzebinę jako,że jest naturalnym tzw “ptasim” antybiotykiem.Wymrozona i zmiksowana z miodem jest pełana witaminy C i wzmacnia rewelacyjnie odporność. O innych ziołach napiszę w miarę zainteresowania.Pozdrawiam
    Gasia

  4. Wiadomosci wspaniale. Wszystko natura a nie chemia. Nasze pokolenia nie zyja dlugo bo zjadamy chemie chodzimy w chemi i wszystko juz wokol jest zatrutu. Nawet ziemia uprawna poprzez chemie traci swoje skladniki. Pozdrawiam.

  5. Od kilku miesiecy nie uzywam lekow antyhistaminowych zastepujac je miodem nieprocesowanym, likalnym, omijam pomidory i pomarancze, pije herbate z pokrzywy, zielona oraz z ziol z mojego ogrodu w ktorym nie uzywam zadnej chemii. Czuje sie znakomicie wiec polecam wszystkim cierpiacym na uczulenia tzw kataru siennego.

  6. dodałbym do tych cudów natury-wiesiołek,otóż pomógł mi on w sprawach reumatycznych, przegubach rąk i nóg.naprawdę polecam.

  7. A jak dla mnie z tej całej długiej listy najlepszy jest błonnik. To dzięki błonnikowi witalnemu uregulowałam swój układu pokarmowy, oczyściłam jelita, schudłam 7 kg, bo pęcznieje on w żołądku i zapewnia uczucie sytości, a także pozbyłam się zaparć, bo rozrzedziły mi się masy kałową. A do tego usunęłam toksyny, metale ciężkie i metabolity z mojego organizmu i czuję się jakby ubyło mi lat. A pije go jedynie rano i wieczorem, po 6 gram.

  8. Czy ktoś w chorobie leśniowskiego crohna stosował immunomodulin? Czytałam, że choroba po zastosowaniu immunomodulinu ustępuje po 8-14 miesięcy. Proszę o pomocy tych co stosowali.

  9. Artykuł rewelacja! Konkret, który pozwala zorientować się w szerokim przeglądzie różnych możliwości i wstępnie na coś się zdecydować. Czy sa jakies zioła mające wyraźny wpływ na endometriozę?

  10. Dobrze napisane, szkoda, że tak krótko, bo można by temat rozwinąć nieco…

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.