Żywienie z podwyższonym poziomem cholesterolu PRACA LICENCJACKA

Żywienie z podwyższonym poziomem cholesterolu PRACA LICENCJACKA

2.1. Żywienie z podwyższonym poziomem cholesterolu

Dieta cholesterolowaChoroby układu krążenia występują na całym świecie i są uważane za najczęstsze przyczyny zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Jest to jednoznaczne z tym, iż przyczyną ich rozwoju jest zła dieta, zły styl życia, brak aktywności fizycznej, krótki sen, a także stosowanie używek.

Najważniejszymi czynnikami w profilaktyce chorób układu krążenia są: dieta określana jako śródziemnomorska oraz aktywność fizyczna.

Zdecydowana większość specjalistów uważa, że ,,wzorcową” dietą jest dieta śródziemnomorska.¹

U osób żyjących w basenie Morza Śródziemnego zaobserwowano rzadsze występowanie chorób serca. Dieta śródziemnomorska jest bardzo korzystna dla populacji, które żyją w krajach wysoko rozwiniętych. Dietę tę cechują takie czynniki jak: spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych oraz produktów zbożowych.

W diecie śródziemnomorskiej stosuje się oliwę z oliwek do smażenia i przyrządzania dań. Spożywa się jak najwięcej ryb, a unika spożywania czerwonego mięsa. Ponadto wykorzystuje się lokalne sezonowe świeże produkty, w tym w szczególności produkty mleczne, takie jak jogurty o obniżonej zawartości tłuszczów. Do posiłku tradycyjnie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach czerwone wino.

Na prawidłowe żywienie w hipercholesterolemii powinny składać się produkty, które zawierają jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te podwyższają cholesterol we krwi oraz zwiększają ilość cholesterolu LDL. Zjawisko to jest równoznaczne z tym, że w naszych naczyniach krwionośnych powstają i odkładają się złogi cholesterolowe, przyczyniające się do powstania choroby miażdżycowej. Jakość tłuszczów jest zależna przede wszystkim od rodzaju zawartych w nim kwasów tłuszczowych, co sprawia, że poziom cholesterolu zwiększa się lub obniża w naszym organizmie.

Niebezpieczne kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach, które pochodzą od zwierząt. Są to produkty takie jak: ser, masło, smalec, mięso i wędliny. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się również w niektórych tłuszczach pochodzenia roślinnego, na przykład w oleju palmowym i kokosowym.

Osoby z podwyższonym cholesterolem we krwi powinny generalnie unikać kwasów tłuszczowych trans. Kwasy trans to kwasy tłuszczowe, które nie występują w naturze i powstają przez podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w procesie utwardzania tłuszczu w ich przemysłowym przetwarzaniu. Kwasy trans przyczyniają się do wzrostu cholesterolu LDL we krwi, hamują tez produkcję cholesterolu HDL. Należy więc ograniczyć spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych, a najlepiej usunąć te tłuszcze z naszego jadłospisu. Tłuszcze trans znajdują się przede wszystkim w takich produktach jak frytura, gotowe produkty i fast foody czy ciasta np. w popularnym w cieście francuskim.

Więcej » Dieta na wysoki cholesterol »

Jeżeli zmniejszymy spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych możemy znacznie obniżyć zawartość złego cholesterolu LDL we krwi.

Co prawda bardzo często przeceniamy znaczenie ilości cholesterolu zawartego w pożywieniu jako przyczyny podwyższonego cholesterolu, ale dietetycy słusznie nawołują, aby ograniczyć jego spożycie do wartości poniżej 300 miligramów dziennie.²

Jeżeli w naszym jadłospisie pojawią się dania, które zawierają wysokowartościowe tłuszcze o dobrej jakości, stężenie tłuszczów we krwi poprawi się. Powinniśmy też pamiętać, że dzienna dawka tłuszczów w naszym organizmie zalecana i promowana przez dietetyków to 60-80 gramów dziennie. Tłuszcze, które zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększają ilość cholesterolu LDL w naszym organizmie co wpływa na organizm człowieka niekorzystnie.

Więcej » Dieta na serce i układ krążenia »

¹H. Kuchanowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, B.Sińska , H. Turlejska, Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2013, s.263.
²A. Berg, op. cit., s.28.
Spis treści
Wstęp
Rozdział 1. Charakterystyka cholesterolu
1.1. Cholesterol - informacje ogólne
1.2. Podział cholesterolu
1.3. Zagrożenia spowodowane wysokim poziomem cholesterolu
Rozdział 2. Prawidłowe żywienie w hipercholesterolemii
» 2.1. Żywienie z podwyższonym poziomem cholesterolu «
2.2. Produkty obniżające poziom cholesterolu
2.3. Dieta i przykłady kompozycji jadłospisu
Rozdział 3. Funkcjonowanie z podwyższonym poziomem cholesterolu w krwi
3.1. Tryb życia z podwyższonym poziomem cholesterolu
3.2. Szkodliwe używki i nawyki życia codziennego
3.3. Ćwiczenia fizyczne wspomagające zwalczanie wysokiego poziomu cholesterolu
Wnioski końcowe
Podziel się z innymi dobrą lekturą ↓

Sprawdź proponowane artykuły

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.