2.2. Produkty obniżające poziom cholesterolu

Dieta cholesterolowaWśród produktów, które przyczyniają się do zredukowania cholesterolu we krwi możemy wyróżnić przede wszystkim: ziarna owsa, migdały, siemię lniane, fasole, jabłka, grejpfruty, białko sojowe, czosnek oraz margarynę z zawartością fitosteroli, a także gorzką czekoladę o zawartości kakao ok. 70%.

Więcej » Dieta na cholesterol. Co jeść, żeby go obniżyć? »

Owies z pełnego ziarna redukuje cholesterol i ciśnienie krwi, zaspokaja apetyt, stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz łagodzi problemy jelitowe. Warto pamiętać, że najlepszy jest owies spożywany w postaci nieprzetworzonego ziarna. Dieta bogata w produkty z pełnego ziarna owsa zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca czy udar mózgu, pomaga zredukować ciśnienie krwi oraz poprawia pracę naszych jelit.

Wielu naukowców uważa, że owies redukuje cholesterol LDL we krwi i nie obniża poziomu cholesterolu HDL, czyli dobrego cholesterolu. Do naszego codziennego jadłospisu powinniśmy zatem dodać pełnoziarnistą owsiankę, a z pewnością zauważymy po jakimś czasie, że stężenie cholesterolu we krwi spadnie.

Orzechy migdała są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, a nawet miedź. Dzięki swojej zawartości migdały bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz na serce. Obniżają też poziom cholesterolu i zwalczają wolne rodniki. Migdały w swoim unikalnym składzie bogate są w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na tkankę mózgową oraz ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Migdały zawierają też błonnik, witaminy oraz składniki mineralne.

Spożywanie orzechów migdała wpływa zatem bardzo korzystnie na układ krwionośny i nerwowy oraz układ odpornościowy naszego organizmu w profilaktyce przeciwnowotworowej. Orzechy migdała chronią nas przed chorobami układu krwionośnego, obniżając poziom złego cholesterolu LDL a podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL. Szczegółowy skład migdałów i wskazówki konsumenckie »

Siemię lniane stanowi jeden z najbardziej znanych środków medycyny naturalnej. Nasiona lnu zawierają dużo włókien rozpuszczalnych, które są zdolne obniżać stężenie poziomu cholesterolu LDL. Siemię lniane zawiera dużo kwasu linolenowego, działającego podobnie jak kwas omega-3. Spożywanie siemienia lnianego będzie miało bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jednak w celu obniżenia cholesterolu LDL należy spożywać całe nasiona lnu, nie zaś olej lniany¹.

Siemię lniane działa antyzapalnie oraz antyzakrzepowo, obniża poziom glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Jak widać takie właściwości dają nasionom lnu bardzo dobrą rekomendację w profilaktyce zdrowego serca. Właściwości siemienia lnianego, skład i wskazówki konsumenckie »

Ryby morskie spożywanie ryb morskich przynajmniej dwa razy w tygodniu jest bardzo korzystne dla osób z chorobami układu krążenia. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach takich jak śledź, makrela, łosoś, szprotka wypływają korzystnie na organizm, gdyż obniżają krzepliwość krwi oraz zawartość trójglicerydów w osoczu, redukują tym ryzyko wystąpienia takich chorób jak miażdżyca, zawał i choroby niedokrwienne serca.

Fasola jest niezwykle ważnym produktem żywieniowym dla osób, które dbają o swoje serce. Fasola powinna stać się dla organizmu głównym źródłem białka. W swoim składzie roślina ta zawiera białko i błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, będąc jednocześnie rośliną strączkową wolną od jakichkolwiek tłuszczy. Co bardzo istotne, nie zawiera też cholesterolu, przez co jest źródłem pożywienia wskazanego w wielu odmianach diety. Każda odmiana fasoli jest podobna do siebie pod względem zawartości składników odżywczych. Fasola zawiera spore ilości minerałów, takich jak: żelazo, wapń, cynk, magnez i potas, a także witaminy z grupy B.

W kontekście ochrony serca najbardziej korzystnie wśród minerałów działają potas i magnez, które sprawują kontrole nad ciśnieniem krwi².

Fasola jest też źródłem kwasu foliowego tak zwanej rozpuszczalnej witaminy B, a zawarty w niej kwas foliowy ma korzystny wpływ na nasze serce. Jadanie dużych ilości roślin strączkowych chroni przed chorobami serca, ponieważ redukuje w sposób naturalny poziom złego cholesterolu LDL. Tak więc, im więcej spożywamy błonnika rozpuszczalnego, tym bardziej zmniejszymy poziom cholesterolu LDL.

Jabłka w swoim składzie zawierają mnóstwo związków, które zwalczają nadmiar cholesterolu. Jednym z nich jest pektyna. W swoim składzie mają też wiele przeciwutleniaczy i błonnik pokarmowy. Jabłka redukują cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych płuc i prostaty. Osoby, które spożywają przynajmniej dwa jabłka dziennie spowalniają utlenianie się cząsteczek cholesterolu LDL. W ten sposób jabłka przyczyniają się do tego, że w naszym układzie krwionośnym nie będą tworzyć się płytki miażdżycowe.

Margaryna z fitosterolami jest to wielonienasycony tłuszcz, który jest zdrowszy od tłuszczu nasyconego (masło), ponieważ nasycone tłuszcze powodują zamykanie światła tętnic. Jednak wybierając margarynę musimy być pewni, że nie zawiera ona tłuszczów trans. Tłuszcze trans podnoszą bowiem zły cholesterol w naszym organizmie. W życiu codziennym powinniśmy ograniczyć tłuszcze trans w jak największym stopniu, zastępując je tłuszczami wielonienasyconymi. Wśród oferowanych na rynku spożywczym margaryn najzdrowsze dla serca są margaryny, które w swoim składzie zawierają fitosterole roślinne. Są to związki obniżające cholesterol LDL.

Przypis redakcji: W świetle najnowszych badań naukowych niektóre tezy z powyższego akapitu są kontrowersyjne.

Białko sojowe chroni nasz układ krążenia przed chorobami cywilizacyjnymi. Badania naukowe wykazały, że produkty sojowe redukują poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Stwierdzono też, że u niektórych osób soja obniża ryzyko występowania nowotworów, a ponadto jest czynnikiem redukującym nadciśnienie krwi.

Soja zawiera w swoim składzie bardzo dużo przydatnych minerałów, takich jak błonnik pokarmowy, wapń, żelazo, tłuszcz omega-3, a nawet witaminy z grupy B. Białko sojowe jest bardzo dobrym produktem, który zawiera wszystkie zasadnicze aminokwasy, niezbędne w diecie człowieka. Soja nie zawiera też cholesterolu. Warto przy tym pamiętać, iż korzystną odmianą soi przy regularnym spożyciu będzie ziarno soi niemodyfikowanej genetycznie.

Czosnek to warzywo, które ma bardzo dużo właściwości wpływających na zdrowie człowieka. Czosnek jest od wielu lat znany jako tzw. naturalny antybiotyk. Ząbek czosnku zawiera tylko 4 kalorie a w jego składzie występuje dawka minerałów odżywczych, takich jak wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen, witaminy C i B6 oraz kwas pantotenowy.

Badania naukowe pokazują, że czosnek sprzyja osiąganiu efektów w planie obniżenia cholesterolu. Czosnek powstrzymuje wątrobę przed wytwarzaniem cholesterolu.

Czosnek to bezpieczne lekarstwo ziołowe, gdy zażywa, się go w przepisanych dawkach³.

Towarzyszą mu nieliczne skutki uboczne takie jak rozstrojenie żołądka czy biegunka. Powinien też być ostrożnie przyjmowany w chorobie wrzodowej, ale należy podkreślić, iż w rozsądnych dawkach czosnek na wiele sposobów pomaga naszemu organizmowi w walce z chorobami.

Grejpfrut, owoc o charakterystycznym gorzkawym smaku jest polecany jako skuteczny reduktor cholesterolu w organizmie. Ażeby działał jak najlepiej, powinniśmy go przyjmować w postaci całego owocu lub świeżo tłoczonego soku. Grejpfrut ma pozytywny wpływ na metabolizm kwasów tłuszczowych. Grejpfrut uważany jest przez dietetyków za pogromcę tłuszczu, który obniża też poziom cholesterolu.

Sok grejpfrutowy spożywany ze statynami zmienia ich metabolizm, tak że lekarstwa działają silniej4.

Owoc ten będący prawdziwą bomba witaminową chroni nasz organizm przed nowotworami, a nawet poprawia urodę. Dbając o stan naszego zdrowia powinniśmy wprowadzić owoce grejpfruta do naszej diety codziennej.

Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao (minimum 70%) jest bogata w biologiczne składniki i substancje roślinne takie jak flawonoidy i polifenole. Te dwie substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na tłuszcze zawarte w osoczu.

Dwie kostki gorzkiej czekolady dziennie obniżają poziom cholesterolu LDL o około 5% i podczas tego zabiegu poziom cholesterolu HDL wzrasta o około 10%, co jest dla nas bardzo korzystne. Dzięki tym zjawiskom krew lepiej płynie w naszych żyłach. Im ciemniejsza czekolada tym bardziej jest dla nas zdrowsza.

Więcej o diecie antycholesterolowej

1 J. Bond Brill, op. cit., s.117
2 Ibidem, s.138
3 Ibidem, s.204
4 A. Berg, op. cit., s.54
Spis treści
Wstęp
Rozdział 1. Charakterystyka cholesterolu
1.1. Cholesterol - informacje ogólne
1.2. Podział cholesterolu
1.3. Zagrożenia spowodowane wysokim poziomem cholesterolu
Rozdział 2. Prawidłowe żywienie w hipercholesterolemii
2.1. Żywienie z podwyższonym poziomem cholesterolu
» 2.2. Produkty obniżające poziom cholesterolu «
2.3. Dieta i przykłady kompozycji jadłospisu
Rozdział 3. Funkcjonowanie z podwyższonym poziomem cholesterolu w krwi
3.1. Tryb życia z podwyższonym poziomem cholesterolu
3.2. Szkodliwe używki i nawyki życia codziennego
3.3. Ćwiczenia fizyczne wspomagające zwalczanie wysokiego poziomu cholesterolu
Wnioski końcowe

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.