Spis treści » Ważny wstęp • Podstawowe cukry naturalnie występujące w żywności • Cukier a zdrowie • Szkodliwy wpływ cukru na organizm człowieka • Sposoby na kontrolę cukru w diecie • Słodkie alternatywy, czyli zdrowsze zamienniki białego cukru • Ciekawostki i… historia słodko-gorzka

Czy cukier jest zdrowy? Nie i… tak. Odpowiedź jest złożona. Wymaga znajomości podstaw na temat cukrów, inaczej węglowodanów (sacharydów) stanowiących główne źródło energii dla organizmu ludzkiego.
cukierazdrowie

Dobre to węglowodany złożone

Polisacharydy są długo-trawione przez organizm. Tym samym powoli i stopniowo uwalniają energię. Zawarte są w produktach nieprzetworzonych lub nisko-przetworzonych np. pieczywo z mąki pełnoziarnistej, kasze, otręby.

Złe to węglowodany proste

Monosacharydy szybko uwalniają energię. Zawarte są w produktach wysoko-przetworzonych, nie tylko słodkich, ale oczywiście najwięcej jest ich w cukrze spożywczym i w zwykłych słodyczach.

Wprowadzenie. Mechanizm szkodliwości cukru, skutki nadmiaru, dawka optymalna i nieoczywiste źródła pokarmowe

Trawienie (metabolizm) węglowodanów zamienia je w glukozę, która po wchłonięciu do tkanek, poprzez utlenienie do dwutlenku węgla i wody, daje energię komórkom.

W procesie transportu glukozy do komórek uczestniczy insulina, czyli hormon wydzielany przez trzustkę w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Cukry proste szybko i w dużych ilościach przechodzą do krwiobiegu, co może stanowić szok dla trzustki – nadmierne obciążenie produkcją insuliny.

Następuje zakwaszenie organizmu i utrata m.in. wapnia wykorzystywanego do wyrównywania bilansu kwasowo-zasadowego.

Cukier w ten sposób kradnie wapń nawet z kości! » Osteoporoza

Dlatego warto brać pod uwagę indeks glikemiczny spożywanego produktu, czyli wskaźnik definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi w 2-3 godziny po spożyciu (glikemia poposiłkowa).

Teraz można łatwo zrozumieć, dlaczego długotrwały nadmiar cukrów prostych w diecie jest niekorzystny. Oprócz osteoporozy może po prostu zabić/skrócić życie w 5 przewidywalnych etapach:

  1. Długotrwałe obciążenie trzustki skutkuje zaburzeniami w produkcji insuliny.
  2. Niedobór insuliny = Wysoki poziom glukozy we krwi.
  3. Insulinooporność i cukrzyca typu 2.
  4. Otyłość, choroby sercowo-krążeniowe, nowotwory.
  5. Zgon.

Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawidłowy bilans energetyczny to 50-65% cukrów złożonych i maksymalnie 10% cukrów prostych w diecie, przy czym długofalowo należy dążyć do 5%, aby uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne.

Osoby dorosłe o normalnej wadze mogą dziennie zjeść… kobiety około 50g cukru (10 łyżeczek), mężczyźni 70g (14 łyżeczek).

Ważne! Należy pamiętać o cukrze dodawanym do żywności np. 0,5l coli to około 10 łyżeczek cukru i kobiecy limit dzienny osiągnięty!

Dla wielu osób termin cukier oznacza ten biały i słodki w kryształkach. Jednak obecność szkodliwych cukrów prostych we współczesnej żywności jest znacznie szersza, co sprawia, że jadłospisy są przecukrzone.

Oprócz oczywistego źródła cukrów jak łatwe do identyfikacji słodycze, cukierki, lody, ciastka, batony itp. Można je znaleźć także w żywności zupełnie o to niepodejrzewanej jak pieczywo, przyprawy czy sosy.

Źródła cukrów prostych w niesłodkiej żywności przetworzonej

  • bułki, bagietki
  • chleb tostowy
  • makaron
  • gotowe sosy, dressingi
  • przecier pomidorowy, pomidory w puszce
  • produkty odtłuszczone typu light

Podstawowe cukry naturalnie występujące w żywności

• Jednocukry – Monosacharydy

Glukoza

(D-glukoza, cukier gronowy) występuje m.in. w owocach i miodzie. Jest mniej słodsza od sacharozy. Glukoza jest podstawową substancją w metabolizmie roślin i zwierząt. Stanowi punkt odniesienia w indeksie glikemicznym, dlatego jej IG=100.

Fruktoza

IG=20 Cukier owocowy występuje w owocach, miodzie i kwiatowym nektarze. Fruktoza jest znacznie słodsza od glukozy i lekko słodsza od sacharozy. Jednocześnie jest wolniej przyswajana przez ustrój od glukozy i sacharozy.

Dlatego jej nadmiar wywołuje biegunkę, bóle żółądkowo-jelitowe, znaczące podniesienie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a długotrwale choroby krążeniowe i otłuszczenie najważniejszych narządów (tłuszcz trzewny) m.in. wątroby.

Fruktoza jest inhibitorem leptyny (nie pobudza jej), czyli hormonu informującego mózg o sytości, co sprzyja szkodliwemu przejadaniu się lub… wpływa korzystnie przy braku łaknienia i niedożywieniu.

Dekstroza

(cukier zbożowy, skrobiowy) to izomerem glukozy (glukoza prawoskrętna). Ten sam skład atomowy, ale różna budowa wiązań.

• Dwucukry – Disacharydy

Sacharoza

IG=70 Cukier buraczany, trzcinowy składa się z jednocukrów glukozy i fruktozy. Występuje w trzcinie cukrowej, burakach cukrowych, ananasach i marchwi. Stanowi prawie jedyny składnik cukru spożywczego.

Laktoza

IG=46 Cukier mleczny, mlekowy występuje w mleku ssaków. Laktoza jest mniej słodsza od glukozy i sacharozy. Tworzy ją glukoza i galaktoza.

Do jej strawienia wymagany jest enzym laktaza, który największą aktywność wykazuje w okresie niemowlęcym. Następnie stopniowo maleje z wiekiem, aby u większości osób dorosłych osiągnąć zaledwie 10% aktywności pierwotnej. Niedobór laktazy prowadzi do objawów nietolerancji laktozy.

Maltoza

IG=110 Cukier słodowy jest zbudowany z 2 cząsteczek glukozy. Stanowi składnik glikogenu i skrobi.

Cukier a zdrowie

Biały vs brązowy?

Oczyszczony (rafinowany), biały cukier w kryształkach, powszechnie stosowany w kuchni to sacharoza, która stanowi wyłącznie źródło energii pozbawione jakichkolwiek składników odżywczych (100 gram to 405 kilokalorii).

Biały cukier spożywczy jest produkowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, z których uzyskany surowy sok poddaje się procesom chemicznym z wykorzystaniem m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.

Brązowy cukier nierafinowany różni się od białego zawartością minerałów. Cukier nierafinowany to nieoczyszczony, sproszkowany sok trzcinowy (lub z buraka cukrowego) zawierający 20x więcej żelaza i cynku niż cukier rafinowany.

Uwaga! Bywa, że cukier brązowy to zwykły cukier oczyszczony z dodatkiem melasy.

Cukier to narkotyk i… globalny kiler!

Cukier dodaje energii i daje uczucie sytości, ale tylko na chwilę, gdyż wywołuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i równie gwałtowny spadek skutkujący sennością, znużeniem i pobudzonym apetytem.

Powstaje błędne koło prowadzące do wielu chorób.

Utrzymanie organizmu na wystarczającym, stałym poziomie pobudzenia z wykorzystaniem węglowodanów prostych sprowadza się do ich spożywania niemal bez przerwy, a taki hipotetyczny scenariusz to tylko „karmienie” niedoborów wielu składników odżywczych!

Obecnie eksperci apelują do rządów państw o podjęcie działań przeciwko lobby spożywczemu, tak samo jak w przypadku koncernów tytoniowych. Palenie i spożycie cukru ma wiele podobieństw m.in. są to niepotrzebne nałogi wiążące się z ogromnymi kosztami leczenia.

Wielka Brytania w roku 2013 przeznaczyła 5 miliardów funtów na leczenie skutków cukrzycy i otyłości z eksperckim wskazaniem głównego winowajcy » cukier znajdujący się w żywności przetworzonej to nowa nikotyna!

Kulminacyjnym momentem początku słodkiego, globalnego samobójstwa było opracowanie taniego syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS – High Fructose Corn Syrup) produkowanego z kukurydzy.

Jego światowa ekspansja rozpoczęła się w drugiej połowie lat 70. XX wieku i obecnie HFCS jest chętniej stosowany przez przemysł spożywczy niż jakakolwiek inna forma cukru. Od tego czasu w krajach rozwiniętych spożycie cukru wzrosło o 30-40%!

Słodki kryzys zdrowotny najbardziej zagraża nieświadomym dzieciom a lubiane przez nich słodkie napoje są najefektywniejszą formą dostarczania trucizny do organizmu! Taki stan rzeczy skutkuje wzrostem zachorowalności wśród młodych ludzi na choroby wieku podeszłego jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Należy wiedzieć, że poziom szkodliwości cukru determinuje nie tylko dawka, ale także indywidualne predyspozycje danego organizmu oraz prowadzony tryb życia.

W przypadku cukrów prostych można łatwo niwelować ich niekorzystny wpływ na organizm poprzez regularną aktywność fizyczną.

Wówczas są one zamieniane na energię dla mięśni i nie mają możliwości odłożenia się w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego mała słodkość przed treningiem jest nawet wskazana, a szczególnie po, aby uzupełnić straty glikogenu w mięśniach.

W tym momencie warto sobie postawić proste pytanie – niedobory energetyczne lepiej uzupełniać pustym ciastkiem, batonem czy świeżym owocem z porcją witamin i minerałów?… wiem retoryczne 😉 Z drugiej strony należy wiedzieć, że już 15-minutowy spacer osłabia chęć na słodkie.

Wielowymiarowy, szkodliwy wpływ cukru na organizm człowieka

52 powody dla całkowitego wyłączenia cukru z diety!

1. Cukier może upośledzać homeostazę fizjologiczną wielu układów w organizmie. Osłabia strukturę DNA i zaburza absorpcję białek. Sprzyja wczesnemu starzeniu się organizmu.

2. Może zwiększać ilość reaktywnych form tlenu (z ang. ROS – reactive oxygen species, m.in. wolne rodniki), które wywołują stres oksydacyjny i uszkadzają komórki.

3. Ogranicza elastyczność tkanek. Nasila utratę gęstości tkanki łącznej, degraduje elastynę, zmienia strukturę kolagenu i przyspiesza wyczerpywanie jego rezerw, co sprzyja starzeniu się organizmu, większej kruchości ścięgien i powstawaniu zmarszczek.

Podaje się, że około 50% zniszczeń skóry związanych jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w jadłospisie.

4. Jest substancją uzależniającą. Może być odurzający podobnie do alkoholu i zwiększa ryzyko wystąpienia alkoholizmu!

5. Może zwiększać rozmiar wątroby poprzez podział komórkowy i sprzyja jej otłuszczeniu.

6. Może zwiększać rozmiar nerek i sprzyja zmianom patologicznym np. kamicy.

7. Może uszkodzić trzustkę.

Niedobory wywoływane przez cukier

8. Jałowy cukier bez witamin i minerałów do przemiany metabolicznej (strawienia) wykorzystuje zgromadzone rezerwy w organizmie, co prowadzi do niedoborów m.in.

  • witamin z grupy B, co może objawiać się się zaburzoną praca serca, przewlekłym zmęczeniem, niepokojem, drętwieniem kończyn, bezsennością, problemami z koncentracją, niestrawnością i wysypką
  • wapnia i magnezu, cukier znacząco zaburza ich wchłanianie
  • dodatkowo sprzyja niedoborom fosforu, chromu i miedzi oraz obniża ilość witaminy E we krwi.

Ważne! Im więcej cukru w diecie, tym większe zapotrzebowanie organizmu na powyższe substancje!

Długotrwałe niedobory mineralno-witaminowe wywołują zaburzenia wielu procesów biochemicznych, co prowadzi do większego ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Trzustka i insulina a cukier

9. Cukier obciąża trzustkę i zmusza ją do wydzielania dużych ilości insuliny, która rozprowadza glukozę po komórkach i tym samym obniża jej poziom we krwi.

Jednak zmęczona trzustka z czasem poddaje się i produkcja insuliny zostaje zaburzona, co prowadzi do cukrzycy, otyłości, wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi, chorób krążeniowych i finalnie do śmierci.

10. Zwiększa stężenie glukozy na czczo i zmniejsza wrażliwość na insulinę.

Rosnący poziom insuliny hamuje produkcję hormonu wzrostu, co skutkuje obniżoną odpornością organizmu i zmniejszoną zdolnością do obrony przed infekcją bakteryjną. Dodatkowo cukier niszczy limfocyty.

Wpływ cukru na hormony

11. Nagłe wahania stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy wywołując nadpobudliwość, brak koncentracji, rozdrażnienie, gorszy nastrój i senność.

Cukier zaburza równowagę hormonalną. Wywołuje nadczynność i niedoczynność wśród hormonów. Spowalnia funkcjonowanie nadnerczy.

  • podnosi poziom estradiolu u mężczyzn (najsilniejsza forma naturalnie występującego estrogenu)
  • może zmniejszyć produkcję testosteronu
  • podnosi stężenie neuroprzekaźników, czyli dopaminy, serotoniny i noradrenaliny

12. Może ograniczyć życie seksualne kobiety i mężczyzny poprzez wyłączenie genu kontrolującego ilość hormonów płciowych.

Nadmiar węglowodanów prostych rozregulowuje poziomy estrogenu i testosteronu, co sprzyja trądzikowi, niepłodności czy zespołowi policystycznych jajników. Dodatkowo u kobiet zbyt duży stosunek testosteronu do estrogenu zwiększa ryzyko chorób serca.

13. Wysoki poziom insuliny zakłóca funkcje leptyny i zmniejsza wrażliwość organizmu na ten hormon, który odpowiada za uczucie sytości, dlatego spożywanie cukrów prostych to… wieczny apetyt

Trawienie vs Cukier

14. Cukier obniża zdolność funkcjonalną enzymów. Niszczy enzym trawienny fosfataza, co utrudnia trawienie.

15. Podrażnia śluzówkę żołądka poprzez nadprodukcję kwasu żołądkowego i nadmierną kwasowość, co prowadzi w pierwszej kolejności do wrzodów. Zwiększa kwasowość przewodu pokarmowego i śliny.

16. Niszczy błonę śluzową jelit, co zaburza równowagę fizjologiczną flory bakteryjnej i prowadzi do grzybicy układu pokarmowego, znacznego spadku odporności organizmu (odpowiedź immunologiczna w dużym stopniu zależy od działania jelit!) oraz zaburzonej przyswajalności substancji odżywczych, w tym białek. Ogranicza dostępność dla komórek także innych składników odżywczych m.in. poprzez wspomniane nasilanie niedoborów.

17. Obniża skuteczność funkcjonowania 2 białek, albumin i lipoprotein, co ogranicza zdolność organizmu do wykorzystania tłuszczu i cholesterolu.

18. Podnosi ilość końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), które powstają, gdy cukier łączy się nieenzymatycznie z białkami.

19. Utrudnia ruch robaczkowy jelit i zwalnia przejście żywności przez przewód pokarmowy.

20. Zwiększa retencję płynów i soli w organizmie.

21. Pobudza apetyt i powoduje większe spożycie pokarmu.

Wpływ cukru na układ krążenia

22. Cukier przyczynia się do znacznego wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi, jednocześnie zmniejsza stężenie dobrego cholesterolu HDL, podnosi złego LDL i cholesterolu całkowitego.

23. Podnosi poziom homocysteiny we krwi – czynnik odpowiedzialny za zmiany miażdżycowe i zakrzepowe.

24. Zagraża nabłonkowi naczyń włosowatych.

25. Może zwiększać ciśnienie skurczowe.

26. U osób z nadwagą powoduje większą ilość zapalnych markerów we krwi.

27. Zwiększa stężenie kwasu moczowego we krwi.

Dzieci a cukier

28. Cukier spożywany w czasie ciąży i laktacji może oddziaływać na siłę mięśni potomstwa, co może mieć wpływ na ich zdolności ruchowe.

29. Spożywany przez kobiety ciężarne zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewki nerwowej zarodka.

30. Może spowodować zatrucie podczas ciąży.

31. Nadmiar węglowodanów prostych może wywołać niską masę urodzeniową u noworodków. Szczególnie ciężarne nastolatki są zagrożone większym ryzykiem mniejszego rozmiaru dziecka jak na wiek ciążowy płodu.

32. Może skrócić długość ciąży u nastolatki.

33. Podanie wody z cukrem dziecku po narodzinach skutkuje tym, że będzie ono preferowało słodką mieszankę od zwykłej wody przez całe dzieciństwo – uzależnienie!?

34. U dzieci może wywoływać egzemę niewiadomego pochodzenia, alergię, nadpobudliwość, niepokój, niezdolność do koncentracji, gwałtowny wzrost adrenaliny, zaburzenia w nauce szkolnej i zaniżone oceny. Finalnie, może przyczyniać się do przestępczości wśród nieletnich.

Mechanizm wygląda następująco: organizm młodego, zdrowego człowieka wydziela gwałtownie dużą dawkę insuliny w odpowiedzi na spożyty cukier, jako reakcja obronna przed uszkodzeniem mózgu przy nadmiernym stężeniu glukozy we krwi. Efektem jest szybki spadek poziomu glukozy, najczęściej poniżej poziomu jaki organizm potrzebuje dla wyżywienia mięśni, który ma gwarantować gotowość do własnej obrony w przypadku zagrożenia.

W odpowiedzi na zbyt niski poziom glukozy wywołany zbyt dużą dawką wstrzykniętej insuliny organizm dziecka sięga po następny mechanizm obronny, czyli hormon pobudzający mięśnie – adrenalinę. To adrenalina w połączonym działaniu z testosteronem wywołuje agresję dzieci. Chłopcy mają średnio ok. 9x więcej testosteronu niż dziewczynki, dlatego agresję wykazuje głównie płeć męska. Jednak niektóre dziewczynki z podwyższonym poziomem testosteronu mogą przejawiać agresję tak jak chłopcy.

35. Nasila objawy ADHD u dzieci.

Cukier i choroby

36. Cukier sprzyja wszelkim zapaleniom.

37. Zwiększa podatność oczu na zaćmę, krótkowzroczność oraz zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

38. Wywołuje próchnicę i choroby przyzębia, gdyż stanowi pokarm dla szkodliwych bakterii.

39. Prowadzi do otyłości, cukrzycy, zespołu metabolicznego, miażdżycy, chorób sercowo-krążeniowych.

40. U kobiet chorych na cukrzycę i przedcukrzycowych może powodować zanik mózgu.

41. Zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia wyrostka robaczkowego, zapalenia uchyłków i zespołu jelita drażliwego.

42. Powoduje niestrawność, zaburzone trawienie i wypróżnianie, co prowadzi do zaparć, które mogą łatwo zainicjować kolejne cukrzane schorzenie, czyli hemoroidy, gdyż nadmiar cukru zwiększa lepkość płytek krwi, co sprzyja zakrzepom i żylakom, w tym odbytu.

43. Powoduje niekontrolowany wzrost Candida albicans (grzybica, drożdżyca).

44. Jako czynnik zaburzający gospodarkę hormonalną jest uznawany za jedną z przyczyn trądziku i jego przewlekłego charakteru.

45. Cukier inicjuje zaburzenia układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co prowadzi do artretyzmu, alergii i astmy.

46. Sprzyja bólowi głowy, migrenie, depresji, zmęczeniu, nerwowości, zaburzonej stabilności emocjonalnej, łagodnej utracie pamięci i osłabieniu pamięci przestrzennej.

47. Może nasilić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

48. Może powodować ataki padaczki.

49. Pogarsza wyniki schizofrenii.

50. Sprzyja osteoporozie, rozedmie płuc, chorobie Parkinsona, Alzheimera i polio.

51. Sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka, prostaty, krtani, płuc, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, jelit, wątroby, nerek, odbytnicy, macicy, jajników, endometrium, piersi i trzustki.

Glukoza jest podstawowym pokarmem raka!

52. Zwiększa stężenie kwasu żółciowego w kale i enzymów bakteryjnych w okrężnicy, które mogą modyfikować żółć do wytwarzania związków rakotwórczych i wywoływać raka okrężnicy.

Sposoby na łatwą kontrolę ilości cukru w diecie

  • Dieta roślinna, czyli m.in. zboża i warzywa. Stają się słodsze im dłużej są przeżuwane, ale chyba najkorzystniejszym sposobem przyjmowania warzyw są świeże soki z » wyciskarki wolnoobrotowej
  • Regularne posiłki oparte o składniki długo-trawiące i tym samym dostarczające energii od posiłku do posiłku, co zapobiega napadom głodu i podjadaniu.
  • Unikanie produktów wysokoprzetworzonych, słodzonych soków i kolorowych napojów. Zdrowa alternatywa to woda mineralna, herbaty i zioła.
  • Zamiast słodyczy lub deseru słodkie warzywa (buraki, marchewki, dynie itp.) oraz suszone i świeże owoce.
  • Analiza etykiet produktowych pod kątem cukrów prostych, syropów glukozowych i fruktozowych.
  • Ignorowanie jakichkolwiek promocji na słodycze i kolorowe napoje!
  • Posiłki słodzić słodkimi alternatywami ↓

Stopniowe ograniczanie rafinowanych cukrów prostych w jadłospisie pozwala zminimalizować objawy odstawienia jak niepokój, zmęczenie czy depresja.

Słodkie alternatywy. Zdrowsze zamienniki cukru spożywczego.

Kolejność według wartości indeksu glikemicznego IG

Stewia

IG=0 Bezkaloryczny i naturalny zamiennik cukru o ziołowym posmaku. Wielokrotnie słodszy od sacharozy a mimo to nie wywołuje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy. Surowcem są świeże, suszone i sproszkowane liście stewii. Przy czym najwartościowsze są świeże, zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem. Możliwość własnej hodowli.

Stewia jest źródłem białek, tłuszczy, witamin A, B i C oraz minerałów: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo i selen.

Warto unikać przejrzystych i białych proszków/ekstraktów stewii, które zostały wyjałowione z cennych składników odżywczych. Należy wybierać zielone lub brązowe wyciągi i sproszkowane liście.

Ksylitol

Cukier brzozowy (E967) ma poziom słodkości zbliżony do cukru, ale znacznie niższy indeks glikemiczny IG=8 i kaloryczność. Posiada charakter zasadowy i wykazuje działanie wzmacniające oraz bakteriobójcze. Zwiększa przyswajanie wapnia, dlatego jest wskazany w profilaktyce osteoporozy.

Bezpieczna dawka dzienna jest określana w przedziale 15-40g. Do diety powinien być wprowadzany stopniowo, gdyż duże dawki na początku (i nie tylko) mogą skończyć się bólem żołądka, wzdęciami i biegunką, choć nie wszystkie źródła to potwierdzają.

Cukier kokosowy …

… (palmowy, IG=35) ma przyjemny, melasowy smak. Zawiera śladowe ilości magnezu, cynku, potasu i żelaza. Mimo kaloryczności wysokiej jak przy białym cukrze, nie wywołuje nagłych skoków glukozy we krwi ze względu na niską glikemię.

Słody zbożowe

IG=40-45 Zawierają głównie disacharyd maltozę (cukier słodowy) i kompleks witamin z grupy B. Wykazują działanie przeczyszczające, poprawiające trawienie i wzmacniające żołądek. Są pozyskiwane z ryżu, jęczmienia lub pszenicy w długim okresie naturalnej aktywności enzymów.

Syrop klonowy

(z pnia klonu, IG=54-65) Jest mniej kaloryczny niż miód i także prozdrowotny, gdyż stanowi źródło witamin i minerałów wzmacniających układ odpornościowy i serce.

W kuchni można nim słodzić wszystko. W przepisie szklanka cukru odpowiada 3/4 szklanki syropu + obniżenie temperatury pieczenia.

Miód

IG=50-87 Zależy od rodzaju i stopnia przetworzenia. Surowy, niepasteryzowany jest korzystniejszy.

Miód to glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i ponad 20 innych sacharydów + antyoksydanty i składniki odżywcze, dlatego wykazuje działanie antybakteryjne, lecznicze i wzmacniające m.in. serce.

Ze względu na bogaty skład nie zaburza równowagi mineralnej organizmu tak jak wyjałowiony cukier, od którego jest jednak bardziej kaloryczny. Jednak specyficzny smak miodu uniemożliwia przejadanie się nim, co niewątpliwie jest kolejną korzyścią.

Dodawanie miodu do ciepłych płynów niszczy jego właściwości odżywcze, co dotyczy także pieczenia z miodem. W przepisie szklanka cukru to odpowiednik 1/2 szklanki miodu + obniżenie temperatury pieczenia o 25°C.

Aby uwolnić wszystkie wartości miodu należy go rozpuścić w chłodnej wodzie i poczekać minimum 10 godzin.

Melasa

IG=55-70 Gęsty, ciemnobrązowy syrop o 50% zawartości sacharozy. Produkt uboczny powstający w trakcie produkcji cukru spożywczego. Charakteryzuje się zawartością żelaza niehemowego, witaminy B6, magnezu, wapnia, miedzi, fosforu, potasu, cynku i antyoksydantów, czyli substancji naturalnie zawartych w surowcu.

Może być stosowana przy anemii, przez kobiety ciężarne, karmiące, sportowców i rekonwalescentów. Ma lekko kwaskowaty smak, dlatego stosowana przy pieczeniu może być mieszana z innymi słodkimi alternatywami. Nadaje się także do słodzenia deserów, kawy czy herbaty.

Rodzaj melasy określa surowiec: melasa trzcinowa, melasa buraczana i melasa z karobu. Tzw. syrop karobowy jest przystępnym źródłem minerałów, poprawia trawienie (zaburzenia żołądkowo-jelitowe) i odporność organizmu (grypa, kaszel, alergie, astma).

Lukrecja

IG=78 Surowcem jest korzeń, smakiem przypomina anyż. Zalecana jest przy zapaleniach gardła i dróg oddechowych, problemach żołądkowych i jako środek wspomagający przy łuszczycy i egzemie. Wykazuje działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne, łagodzące i podnoszące ciśnienie krwi. Oprócz cukrów zawiera także glicyryzynę, kumarynę, izoflawony, fitosterole i olejki eteryczne.

Najefektywniejszy jest świeży odwar lub ekstrakt, które przygotowuje się samodzielnie w domu.

Przeciwwskazania: składniki lukrecji mogą szkodliwie reagować z różnymi lekami, dlatego jest niewskazana u osób z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, niewydolnością nerek, przyjmujących preparaty naparstnicy oraz kobiet w ciąży.

Daktyle i syrop daktylowy

IG=70-103 Mniej słodki od miodu i syropu z agawy, ale słodszy od cukru. Syrop daktylowy zachowuje wartość odżywczą daktyli, które oprócz cukrów zawierają także białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez B12), witaminę E, wapń, żelazo i fosfor.

Forma syropu ma szerokie zastosowanie w kuchni, aby uzyskać podobny efekt z daktylami należy je zmielić.

Uwaga! Czytać etykiety i omijać produkty z dodatkiem syropu HFCS, wody, soku cytrynowego, wanilii, cynamonu i innych przypraw. Najlepsze są bez dodatków!

Syrop z agawy

IG=15-90. Zależy od metody produkcji.

Meksykański produkt słodzący wytwarzany głównie z kaktusa Agave tequilana oraz Agave salmiana, który zawiera m.in. fruktozę. Karmelowy smak jest porównywany do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Słodszy od cukru, dzięki czemu można dodawać go w mniejszych porcjach.

Uwaga! Kontrowersyjne właściwości zdrowotne.

Źródło błonnika korzystnie wpływającego na jelita i przemianę materii oraz probiotyku inulina poprawiającego równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

Wszechstronne zastosowanie w kuchni z uwagami do pieczenia: w przepisie 1 szklanka cukru to odpowiednik 3/4 szklanki syropu + temperatura pieczenia musi być niższa o 25°C.

Suszone owoce

Rodzynki, figi, morele, śliwki, jabłka czy wspomniane daktyle są naturalnie słodkie i dodatkowo zawierają minerały, witaminy oraz błonnik, które odżywiają organizm i jednocześnie ułatwiają strawienie towarzyszących cukrów.

Ciekawostki…

…i historia słodko-gorzka na przestrzeni wieków…

1793

W tym roku rozbił się statek transportujący ładunek cukru. Przeżyło 5 marynarzy, którzy przez 9 dni przyjmowali wyłącznie cukier i rum. Gdy ich odnaleziono byli w stanie wyniszczenia wywołanego głodem.

1816

Rok, w którym francuski fizjolog Francois Magendie opublikował wyniki doświadczeń na psach, które karmił wyłącznie pokarmami na bazie cukru lub oleju z oliwek i wody. Wszystkie psy zdechły.

Konkluzja: cukier jako stała dieta jest gorszy niż brak pożywienia! Czysta woda przez jakiś czas utrzyma przy życiu, ale woda z cukrem szybko zabije!

Koniec XIX wieku

W Wielkiej Brytanii rozpoczęło się masowe odosobnianie chorych umysłowo. W średniowieczu była to rzadka praktyka. Dopiero Oświecenie i drastyczny wzrost spożycia cukru zainicjował taką humanitarną kontrolę społeczną. Lekarze zaczęli zauważać nieuleczalne fizyczne objawy sugar blues. Brak trafnej diagnozy i dezorientacja lekarzy skutkowała tym, że pacjentów uznawano za szalonych i chorych psychicznie.

Współcześni eksperci psychiatrii ortomolekularnej twierdzą, że zaburzenia emocjonalne mogą być pierwszym objawem niezdolności organizmu do zwalczenia stresu uzależnienia od cukru. Wskazują zdrową, nieprzetworzoną dietę z ograniczeniem sacharozy jako element terapii, a rozpoczęcie „leczenia psychiatrycznego” zależy od wcześniejszego testu tolerancji glukozy, który ustali czy organizm jest zdolny do przyswajania cukru.

1920

W tym roku Sir Frederick Banting, współodkrywca insuliny, zauważył, że wśród panamskich właścicieli plantacji cukru stosujących swój wyrób w dużych ilościach, panuje powszechnie cukrzyca, której nie stwierdził u tubylców żujących surową trzcinę cukrową!

1937

Rok, w którym Profesor Harvardu Ernest Hooten w swojej książce Apes, Men and Morons (pol. Małpy, Ludzie i Debile) napisał

„…pozwólmy sobie na wizytę u niedouczonego dzikusa, zastanówmy się nad jego sposobem odżywiania i bądźmy mądrzy […] przestańmy udawać, że szczoteczki i pasty do zębów są ważniejsze niż pasty do butów i ich czyszczenie. Przechowywane pożywienie jest tym, co daje nam sztuczne zęby”

1939

Amerykański dentysta i badacz naukowy, dr Weston A. Price opublikował wynik swoich podróży po całym świecie w ilustrowanej zdjęciami pracy pod tytułem Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects (pol. Żywienie i fizyczna degeneracja: porównanie prymitywnych i współczesnych sposobów odżywiania i ich skutków).

Dla dr Price’a cały świat był jego laboratorium, a wniosek z tych szerokich badań skupił w jednym zdaniu…

„…społeczności żyjące w prymitywnych warunkach mają lepszy stan uzębienia i zdrowia ogólnego, gdyż jedzą naturalne, nie rafinowane, nie przetworzone, lokalne pożywienie – natomiast pokarm rafinowany, słodzony inicjuje fizyczną degradację organizmu wyraźnie widoczną podczas jednego pokolenia.”

1957

dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Fundamentalnym argumentem było odłączenie pierwotnych białek, witamin i minerałów niezbędnych do trawienia towarzyszących węglowodanów.

» Te jako czyste, rafinowane są niekompletnie metabolizowane tworząc toksyczne metabolity, które zakłócając oddychanie komórkowe uniemożliwiają zapewnienie odpowiedniej ilości tlenu i tym samym normalnego funkcjonowania organizmu, co z biegiem czasu prowadzi do wielu popularnych chorób.

1958

Magazyn Time opisał ponad 10-letnie badania pewnego biochemika z Harvardu i jego asystentów nad mechanizmem wywoływania próchnicy u myszy przez cukier oraz sposobami zapobiegania.

Sponsorem doświadczeń była Fundacja do Badań nad Cukrem, która w sumie przekazała 57tys$… i 10 lat. Tyle było potrzeba żeby potwierdzić oczywistość tzn. brak sposobu powstrzymywania próchnicy powodowanej przez cukier. Po publikacji wyników badań w Dental Association Journal,  Fundacja do Badań nad Cukrem wstrzymała finansowanie.

2015 – 2016

Ktoś mądry w rządzie PO-PSL wymyślił, żeby zablokować sprzedaż słodkiego syfu w szkolnych sklepikach. Jak wynika z powyższego artykułu, ten pomysł jest… słuszny, właściwy, optymalny, prawidłowy i wszystkie inne synonimy!

Wyśmiewanie tej idei świadczy o ignorancji i głupocie, dlatego wszyscy procukrowcy, najczęściej niedouczona młodzież i skrajni liberałowie, powinni zweryfikować swoje zapędy wolnościowe. Idąc ich tokiem rozumowania, papierosy też powinny być dostępne w sklepikach szkolnych.

Ale bez obaw. Zawsze istnieje możliwość kompromisu, solucja typu win-win. Tak samo jest tym razem. Wystarczy opracować przepisy produktów z wykorzystaniem odpowiednich składników z niskim IG. Będzie słodko, pewnie inaczej, ale bez wyrzutu insuliny. Cena takiego wyrobu na początku zapewne będzie wyższa, ale korzyści w długiej perspektywie ze zdrowego społeczeństwa są bezcenne! Dotyczy to szczególnie dzieci, których nie wolno uzależniać! Coś mi się obiło o ucho, że ktoś już to opracowuje.

Źródła
 » http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/
 » http://fitness.wp.pl/zdrowie/aktualnosci/art1049,cukier-stal-sie-nowa-nikotyna-alarmuja-lekarze.html
 » http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zabojczy-cukier-fakty/ryjgw
 » http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/cukier-rujnuje-nasze-zdrowie/l079q
 » http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/315311,Cukry-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie.html
 » http://wyborcza.pl/1,75476,15607780,Przestancie_slodzic__Swiatowa_Organizacja_Zdrowia.html
 » http://www.zdrowyprzedszkolak.org/zamienniki-cukru/
 » http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-cukierpowody.htm
 » http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-cukier1.htm
 » i inne...
Podziel się z innymi dobrą lekturą ↓
Cukier a zdrowie. Dlaczego wpływ cukru na organizm może być zabójczy? 52 powody żeby go wyeliminować! KOMPENDIUM
Tagi:    

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarze 4 thoughts on “Cukier a zdrowie. Dlaczego wpływ cukru na organizm może być zabójczy? 52 powody żeby go wyeliminować! KOMPENDIUM

  • 21.05.2014 z 19:40
    Permalink

    PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    WAŻNE.
    GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
    Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

    GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
    Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

    Powtórz
  • Pingback Czym i jak zakwasić żołądek? Zakwaszenie żołądka jako...

  • 29.03.2016 z 08:03
    Permalink

    Świetny artykuł włącznie z tym drugim filmem. Byłem od dzieciństwa uzależniony od cukru – zostały mi tylko cztery własne zęby. Od wielu lat często bolała mnie głowa i poranny kaszel. Wystarczyło odstawić cukier i słodkości a objawy te ustąpiły, lepiej się czuję i śpię. Dzięki za ten artykuł !

    Powtórz
    • 02.03.2017 z 08:58
      Permalink

      Proszę bardzo! Mnóstwo osób raportuje przełomy zdrowotne tylko po eliminacji cukru lub jego mocnym ograniczeniu. Gratuluje i życzę przewlekłego zdrowia!

      Powtórz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CLOSE
CLOSE