Niebieski, zielony czy piwny – niezależnie od koloru oczu, musisz dbać o wzrok! W domu, w pracy, w parku – wszędzie tam oczy narażone są na szkodliwe czynniki jak zanieczyszczone powietrze, promieniowanie UV, klimatyzacja, kurz, ekrany elektroniczne czy złe oświetlenie.

Jak poprawić wzrok dietą?Dyskomfort spowodowany uczuciem zmęczonych i przesuszonych oczu, pieczeniem czy zaczerwieniem spojówek najczęściej leczymy kroplami. Jednak to tylko doraźne działanie, dodatkowo na dłuższą metę może ono przynieść więcej szkody niż pożytku.

Dlatego, jak zawsze w kwestiach zdrowia, najlepiej sprawdza się stara prawda, że lepiej zapobiegać niż leczyć! Zmień dietę, a zapomnisz o problemach ze wzrokiem!

Jak poprawić wzrok zdrowym żywieniem? Dieta na oczy

Sprawa jest prosta – do jadłospisu należy włączyć:

  1. Produkty bogate w antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, odpowiedzialne m. in. za choroby oczu. Do grupy przeciwutleniaczy zaliczamy: witaminy, karotenoidy i minerały.
  2. Wyroby bogate w substancje regenerujące i odbudowujące narząd wzroku np. zdrowe tłuszcze.

Wiele naturalnych produktów należy do obu grup. Takie wyroby powinny stanowić fundament diety na oczy.

• Witaminy na oczy

Witamina A (prowitamina A, beta-karoten)

Niezbędna w procesie widzenia, umożliwia prawidłowe działanie fotoreceptorów. Jej niedobór powoduje zespół suchego oka oraz prowadzi do kurzej ślepoty.

Najbogatsze źródła naturalne » marchew, natka pietruszki, szpinak, dynia, mango, tran, wątroba, żółtko kurze, masło, sery podpuszczkowe.

Pamiętaj, że to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego źródła roślinne trzeba zjadać z dodatkiem tłuszczu.

Witamina C

Wzmacnia naczynka krwionośne. Działa ochronnie, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).

Najbogatsze źródła naturalne » acerola, owoce dzikiej róży, natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, kiwi, ziemniaki, kapusta.

Witamina E

Zwiększa absorpcję witaminy A w jelicie cienkim, zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co korzystnie wpływa na zachowanie szczelności błon komórkowych.

Najbogatsze źródła naturalne » oleje (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy), migdały, orzechy włoskie, ziemne i laskowe, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, pestki słonecznika.

Witaminy z grupy B

Witamina B1 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwu wzrokowego. B2 uczestniczy w transformacji retinolu, ułatwia widzenie po zmroku, poprawia ostrość wzroku, chroni przed światłowstrętem. B6 i B12 przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej.

Najbogatsze źródła naturalne »

  • B1 » mięso, ryby morskie, przetwory zbożowe pełnoziarniste, fasola, groch, kasza gryczana, płatki i otręby owsiane
  • B2 » sery twarogowe, sery podpuszczkowe, mleko i fermentowane napoje mleczne, jaja, mięso, wędliny, ryby, warzywa strączkowe, kasza gryczana
  • B6 » mięso i wędliny drobiowe, łosoś, makrela, wieprzowina, cielęcina, wołowina, kasza gryczana, warzywa strączkowe, pieczywo razowe, kasza jęczmienna
  • B12 » tylko produkty zwierzęce: łosoś, śledź, makrela, pstrąg, sardynka, sery, jaja

• Minerały na oczy…

…cynk, selen, mangan, miedź. Cynk jest niezbędny w procesie wytwarzania rodopsyny, ułatwia wykorzystywanie wątrobowych zapasów witaminy A. Selen, miedź i mangan neutralizują wolne rodniki. Dodatkowo miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, co umożliwia zachowanie trwałości naczyń krwionośnych w oku.

Najbogatsze źródła naturalne »

  • cynku » ostrygi, ryby, jaja, pieczywo pełnoziarniste
  • miedzi » owoce morza, orzechy, awokado
  • manganu » orzechy, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody
  • selenu » ryby morskie, owoce morza, orzechy, kiełki pszenicy, czosnek, cebula

• Tłuszcze na oczy

Kwasy tłuszczowe Omega 3 (m.in. DHA). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają ukrwienie nerwu wzrokowego, chronią przed AMD i poprawiają wchłanianie oraz działanie luteiny.

Najbogatsze źródła naturalne » tłuste ryby morskie jak tuńczyk, łosoś, halibut, makrela, śledź i sardynki, algi morskie oraz nasiona lnu i olej lniany »

• Pozostałe substancje poprawiające wzrok

Antocyjany (flawonoidy)

Poprawiają ukrwienie gałki ocznej, wspomagają produkcję rodopsyny – substancji odpowiedzialnej za widzenie po zmroku. Działają przeciwzapalnie, co zapobiega infekcjom spojówek.

Najbogatsze źródła naturalne (rośliny fioletowe, niebieskie i czerwone) » borówki, czarne jagody, aronia, wiśnie, żurawina, truskawki, owoce czarnego bzu, jeżyny, winogrona, maliny, czarne porzeczki, czerwona kapusta, bakłażany.

Luteina. Zeaksantyna. Karotenoidy

Te naturalne barwniki redukują uszkodzenia plamki żółtej. Działają jak filtr ochronny przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Najbogatsze źródła naturalne »

  • luteiny (m.in. zielone warzywa liściaste) » jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata, kapusta włoska, brokuły, cukinia, dynia, żółtka jaj
  • zeaksantyny » kukurydza, zielony groszek, szpinak, papryka, dynia, nektarynki, jeżyny, agrest, awokado.

Ważne! Wszystkie karotenoidy, w tym beta-karoten, są lepiej wchłaniane przez organizm, gdy przed spożyciem żywność zostanie rozdrobniona, sfermentowana i/lub podgrzana. Nastąpi rozerwanie struktur komórkowych i obfitsze uwolnienie substancji.

Resweratrol

Hamuje patologiczny rozrost naczyń krwionośnych w oku. Jest naturalnym filtrem ochronnym przed promieniowaniem UV i tzw. niebieskim światłem, które emitują monitory komputerowe.

Najbogatsze źródła naturalne » ciemne winogrona, żurawina, borówki, jagody, maliny, czarne porzeczki, owoce morwy, orzeszki ziemne, czerwone wino.

• Jak poprawić wzrok dietą? Podsumowanie

Smacznie, kolorowo, po prostu zdrowo, tak w największym skrócie powinna wyglądać odpowiedź na pytanie – Jak poprawić wzrok dietą? Zmiany nie wymagają wielkich rewolucji żywieniowych ani dużych nakładów finansowych, w większości są to produkty ogólnodostępne i niedrogie.

Oczywiście współczesny świat oferuje kilka udogodnień w poprawianiu wzroku jak np. suplementy antyoksydacyjne. Tu na szczególną uwagę zasługuje przeciwutleniający flawonoid o nazwie taksyfolina czy dihydrokwercetyna, który jest bardzo skutecznym synergetykiem dla witamin C, A i E, czyli tych prooptycznych. Włączenie taksyfoliny w naturalny sposób wzmocni ich działanie i tym samym efekt całej terapii, o czym donosi wielu jej użytkowników uogólnionym stwierdzeniem – lepiej widzę 😉

Tematy pokrewne
 Zmęczone oczy
 Czerwone oczy
 Zapalenie spojówek
 Kurza ślepota
Podziel się z innymi dobrą lekturą ↓
Jak poprawić wzrok i dbać o oczy zdrowym żywieniem? Minerały, antyoksydanty i witaminy. Dieta na oczy

Sprawdź proponowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CLOSE
CLOSE