Poniższy dziennik to element wstępnego wywiadu na temat stylu życia i stanu zdrowia osoby, która rozpoczęła współpracę z profesjonalnym dietetykiem klinicznym. Więcej: Gotowa dieta od dietetyka klinicznego i trening od trenera osobistego »
Dziennik żywieniowy
Proszę o rzetelne wypełnienie 3-dniowego dzienniczka żywieniowego uwzględniającego 2 dni powszednie i 1 dzień weekendowy.
Proszę uwzględnić przy zapisie:
- godzinę i miejsce spożywania posiłku
- dokładny skład posiłku z wyszczególnieniem nazwy każdego produktu użytego do przygotowania posiłku
- rodzaj obróbki kulinarnej np. gotowanie, pieczenie, smażenie
- gramaturę każdego składnika posiłku zapisaną w postaci miar domowych (np. łyżka, szklanka) lub w gramach
- wszystkie przekąski, słodycze, słodkie napoje, alkohol
- dodatki, takie jak: cukier do herbaty / kawy, śmietanka / mleko
Np. 7.00 – śniadanie – dom – chleb żytni (2 kromki) z masłem (1 łyżeczka), sałatą (2 liście), serem twarogowym chudym (30g) i pomidorem (4 plastry), herbata czarna (1 szklanka) z cukrem (1 łyżeczka)
Zamiast prowadzenia tradycyjnego dzienniczka można robić zdjęcia posiłkom telefonem lub aparatem: w trakcie przygotowywania + końcowy posiłek + opis składu
Proszę też o podanie godzin kiedy Pan/Pani budzi się i kładzie się spać danego dnia.
Odpowiedzi podopiecznego:
– trudno o podanie dokładnych porcji w przypadku musli, gdyż każdy ze składników wrzucam do słoika, mieszam i rano wysypuje ze słoika do talerza około 2-3 garści tej mieszanki
– wstaje codziennie między 5 a 6, kładę się spać 22-23
Dzień powszedni I
NUMER POSIŁKU | SKŁAD POSIŁKU | MIARA DOMOWA | GRAMATURA |
POSIŁEK I: Musli GODZINA: 7 MIEJSCE: dom |
Płatki owsiane, czasami także, jaglane, orkiszowe i inne, rodzynki (lub suszona żurawina), słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, maślanka lub kefir
czasami: starta gorzka czekolada lub kakao, świeże owoce jak jabłko lub banan, migdały i orzechy włoskie rzadko: olej kokosowy i/lub lniany (1-2 łyżki) |
2 – 3 garści takiego miksu | |
POSIŁEK II: Przekąska roślinna GODZINA: 10-11 MIEJSCE: dom |
Jabłko lub banan | ||
POSIŁEK III: Kasza z warzywami i mięsem GODZINA: 15-16 MIEJSCE: dom |
Mix kasz: jaglana, gryczana, jęczmienna
Mix dostępnych warzyw: najczęściej cebula, czerwona papryka, seler, pomidory, czasami marchewka, mrożony szpinak i mrożona posiekana włoszczyzna wszystko podduszone na patelni na oleju rzepakowym czasami pierś z kurczaka/indyka lub kiełbasa podsmażona na rzepakowym |
1 szklanka
200 – 250 ml Kilka garści Pół piersi lub 10 cm kiełbasy |
|
POSIŁEK IV: Kolacja GODZINA: 19-20 MIEJSCE: dom |
Kanapki z czymkolwiek
lub twaróg ze szczypiorkiem |
||
POSIŁEK V:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
POSIŁEK VI:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) | 3 – 4 kawy świeżo mielone z mlekiem 3,2% i łyżeczką cukru
z dodatkiem łyżeczki inki i odrobiny naturalnego kakao jako źródło magnezu wypłukiwanego przez kofeinę 3 – 4 herbaty (malina + czystek lub zwykła earl grey) |
Dzień powszedni II
NUMER POSIŁKU | SKŁAD POSIŁKU | MIARA DOMOWA | GRAMATURA |
POSIŁEK I: Jajka GODZINA: 7 MIEJSCE: dom |
3 – 4 jajka ugotowane na miękko
lub jajecznica z cebulą, szczypiorkiem na maśle pieczywo |
||
POSIŁEK II:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak w dniu I | ||
POSIŁEK III:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak w dniu I | ||
POSIŁEK IV:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak w dniu I | ||
POSIŁEK V:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
POSIŁEK VI:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) | Jak w dniu I |
Dzień weekendowy / świąteczny
NUMER POSIŁKU | SKŁAD POSIŁKU | MIARA DOMOWA | GRAMATURA |
POSIŁEK I:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak poprzednio | ||
POSIŁEK II:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak poprzednio | ||
POSIŁEK III:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak poprzednio + więcej produktów mięsnych
(mielone, schabowe) |
||
POSIŁEK IV:
GODZINA: MIEJSCE: |
Jak poprzednio | ||
POSIŁEK V:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
POSIŁEK VI:
GODZINA: MIEJSCE: |
|||
PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) | Jak poprzednio |
Pozostałe elementy wywiadu podopiecznego » Formularz treningowy | Kwestionariusz żywieniowo-medyczny
Rozpiska diety z przepisami od dietetyka » Posiłek #1 – Śniadanie | Posiłek #2 – Drugie śniadanie | Posiłek #3 – Obiad | Posiłek #4 – Kolacja | Zasady i wskazówki żywieniowe + Rozpiska treningu od trenera » Trening + Suplementacja + Makro
Sprawdź proponowane artykuły