Poniższa rozpiska diety z przepisami razem z rozpiską makro, suplementacji i treningu stanowi odpowiedź dietetyka klinicznego i trenera osobistego na przeprowadzony wstępny wywiad z podopiecznym.

Kolejny etap profesjonalnej opieki dietetyczno-treningowej bywa zazwyczaj najtrudniejszy – to realizacja przez podopiecznego założeń przygotowanych przez specjalistę. Więcej: Gotowa dieta i trening od dietetyka klinicznego i trenera osobistego »

Rozpiska diety z przepisami

Pamiętaj, że wszystkie przepisy są na 1 porcje, jeżeli chcesz przygotować danie na więcej konkretnych porcji to po prostu musisz przyjąć wielokrotność składników.

Posiłek #1

Bardzo ważne! Ten posiłek nie zawiera węglowodanów, a więc zbóż i owoców. Można spożywać warzywa.

Posiłki do wyboru Skład Gramatura [g]
Jajecznica / jajko sadzone / jajko na miękko z awokado
  • Jaja kurze całe
  • Masło klarowane / olej kokosowy
  • Awokado
  • Warzywa
  • 4 sztuki
  • 10
  • 100
  • Wedle uznania
Jajecznica / jajko sadzone / jajko na miękko z mięsem / wędliną
dobrej jakości
  • Jaja kurze całe
  • Masło klarowane / olej kokosowy
  • Mięso
  • Warzywa
  • 4 sztuki
  • 10
  • 50
  • Wedle uznania
Omlet z masłem orzechowym
  • Jaja kurze całe
  • Olej kokosowy
  • Masło orzechowe
  • 4 sztuki
  • 5
  • 40
Tatar wołowy / z łososia

lub

ryba wędzona na zimno

  • Wołowina/łosoś
  • Oliwa z oliwek (5 g = 1 żółtko)
  • Warzywa
  • Orzechy włoskie
  • 200
  • 15
  • Wedle uznania
  • 20
Ser twarogowy
  • Ser twarogowy
  • Oliwa z oliwek
  • Warzywne dodatki
  • Orzechy włoskie
  • 200
  • 20
  • Wedle uznania
  • 20
Śledzie
  • Śledzie
  • Oliwa z oliwek
  • Warzywa
  • 200
  • 10
  • Wedle uznania
Mozzarella
  • Mozzarella
  • Pomidor, warzywa
  • Oliwa z oliwek
  • 200
  • Wedle uznania
  • 5
Wiejskie wędliny i warzywa
  • Wiejskie wędliny
  • Warzywa
  • Oliwa z oliwek
  • 200
  • Wedle uznania
  • 30

Wybierasz dowolną propozycję na posiłek 1. Wszystkie ułożone przeze mnie posiłki charakteryzują się praktycznie identyczną kalorycznością i rozkładem białek, tłuszczy i węglowodanów przez co możemy wybierać dowolnie każdą opcję.

Dodatki tłuszczowe możesz dowolnie wymieniać według wymiennika tłuszczowego, który znajduję się dalej (Źródła tłuszczu wymienniki ») – czyli np. zamienić część oliwy z oliwek na orzechy itp.

Pozostałe przepisy śniadaniowe

Omletowa tortilla

Potrzebujesz

  • jajka
  • dowolna mieszanka warzyw lub np. starta 1 marchew, rukola, słodka papryka i kolendra
  • chili żeby dodać odrobiny ciepła potrawie
  • opcjonalnie szynka parmeńska

Przygotowanie

Zmieszaj jajka z odrobiną wody dla rozrzedzenia. Dopraw solą i pieprzem i wylej na patelnię cienką warstwę. Gdy jaja będą już prawie ścięte nałóż warzywa i zroluj w naleśnika. Wcześniej warzywa polej sosem z oliwy, soku z limonki i plasterków czerwonego chili. ZDJĘCIA »

Muffinki pomidorowo jajeczne

Potrzebujesz

  • większe pomidory
  • wiejskie jaja
  • bekon <3 lub łosoś wędzony
  • klarowane masło
  • sól, pieprz, oregano
  • zioła do przybrania, w tym szczypiorek
  • opcjonalnie curry

Przygotowanie

Przetnij wierzch pomidorów i wydrąż je delikatnie łyżeczką. W misce wymieszaj jaja, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj bekon na drobne kawałeczki lub paseczki i wymieszaj razem z jajkami, całość wlej do pomidorowych miseczek. Na wierzch możesz położyć oregano i polać łyżeczką masła klarowanego. Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut (zależy od wielkości pomidora) nagrzanego do 180°C. ZDJĘCIA »

Jajko sadzone w pieczarce

Potrzebujesz

  • duże pieczarki
  • jajka z wolnego wybiegu
  • bekon
  • kalafior
  • curry, sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

Obierz pieczarki i wbij do kapeluszy po 1 jajku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut (lub aż jajko się zetnie do Twojej ulubionej postaci). Kalafiora umyj i obtocz w przyprawach razem z oliwą, wstaw do piekarnika z jajkami na pół godziny. Jeśli chcesz, żeby był mniej chrupiący w środku to przykryj go od góry, żeby się lekko poddusił. ZDJĘCIA »

Szakszuka

Potrzebujesz

  • średni bakłażan
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka
  • 3 duże pomidory lub kilka mniejszych
  • kolendra, pietruszka, szczypior – pełna dowolność
  • sól, pieprz, ½ łyżeczki kuminu, jedno małe chili
  • masło klarowane

Przygotowanie

Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż na maśle, ma zmięknąć. Na drugiej patelni (możesz użyć jednej, tylko bakłażana wywal do miski) podsmaż pokrojoną cebulkę, czosnek, chili, kumin, pieprz i sól. Dodaj do tego pokrojone pomidory bez skórki i całość duś – ma mieć grudki, więc nie zbyt długo. To nie ma być krem z pomidorów! Dopraw, zamieszaj i wrzuć bakłażana. Zrób wgłębienia i wbij tam jajka z wolnego
wybiegu. Przykryj całość pokrywką, żeby jajko się ładnie ścięło. Żółtko powinno zostać płynne!!! Delikatnie nałóż do miseczek, posyp pietruszką czy szczypiorkiem. ZDJĘCIA »

Sałatka

Do miski wrzuć młode liście szpinaku, dodaj pokrojone w kostkę awokado, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i zalej oliwą. Na wierzchu połóż jajka ugotowane na miękko. Oliwa i płynne żółtko tworzą przepyszny sos. ZDJĘCIA »

Rozpiska diety z przepisami » Posiłek #2 | Posiłek #3 (Obiad) i #4 (Kolacja) | Najważniejsze zasady żywieniowe i wskazówki kulinarne

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.