Poniższy dziennik to element wstępnego wywiadu na temat stylu życia i stanu zdrowia osoby, która rozpoczęła współpracę z profesjonalnym dietetykiem klinicznym. Więcej: Gotowa dieta od dietetyka klinicznego i trening od trenera osobistego »

Dziennik żywieniowy

Proszę o rzetelne wypełnienie 3-dniowego dzienniczka żywieniowego uwzględniającego 2 dni powszednie i 1 dzień weekendowy.

Proszę uwzględnić przy zapisie:

  • godzinę i miejsce spożywania posiłku
  • dokładny skład posiłku z wyszczególnieniem nazwy każdego produktu użytego do przygotowania posiłku
  • rodzaj obróbki kulinarnej np. gotowanie, pieczenie, smażenie
  • gramaturę każdego składnika posiłku zapisaną w postaci miar domowych (np. łyżka, szklanka) lub w gramach
  • wszystkie przekąski, słodycze, słodkie napoje, alkohol
  • dodatki, takie jak: cukier do herbaty / kawy, śmietanka / mleko

Np. 7.00 – śniadanie – dom – chleb żytni (2 kromki) z masłem (1 łyżeczka), sałatą (2 liście), serem twarogowym chudym (30g) i pomidorem (4 plastry), herbata czarna (1 szklanka) z cukrem (1 łyżeczka)

Zamiast prowadzenia tradycyjnego dzienniczka można robić zdjęcia posiłkom telefonem lub aparatem: w trakcie przygotowywania + końcowy posiłek + opis składu

Proszę też o podanie godzin kiedy Pan/Pani budzi się i kładzie się spać danego dnia.

Odpowiedzi podopiecznego:
– trudno o podanie dokładnych porcji w przypadku musli, gdyż każdy ze składników wrzucam do słoika, mieszam i rano wysypuje ze słoika do talerza około 2-3 garści tej mieszanki
– wstaje codziennie między 5 a 6, kładę się spać 22-23

Dzień powszedni I

NUMER POSIŁKU SKŁAD POSIŁKU MIARA DOMOWA GRAMATURA
POSIŁEK I:
Musli

GODZINA: 7

MIEJSCE: dom

Płatki owsiane, czasami także, jaglane, orkiszowe i inne, rodzynki (lub suszona żurawina), słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, maślanka lub kefir

czasami:

starta gorzka czekolada lub kakao, świeże owoce jak jabłko lub banan, migdały i orzechy włoskie

rzadko:

olej kokosowy i/lub lniany (1-2 łyżki)

2 – 3 garści takiego miksu
POSIŁEK II:
Przekąska roślinna

GODZINA: 10-11

MIEJSCE: dom

Jabłko lub banan
POSIŁEK III:
Kasza z warzywami i mięsem

GODZINA: 15-16

MIEJSCE: dom

Mix kasz: jaglana, gryczana, jęczmienna

Mix dostępnych warzyw: najczęściej cebula, czerwona papryka, seler, pomidory, czasami marchewka,

mrożony szpinak i mrożona posiekana włoszczyzna

wszystko podduszone na patelni na oleju rzepakowym

czasami pierś z kurczaka/indyka lub kiełbasa podsmażona na rzepakowym

1 szklanka

200 – 250 ml

Kilka garści

Pół piersi lub 10 cm kiełbasy

POSIŁEK IV:
Kolacja

GODZINA: 19-20

MIEJSCE: dom

Kanapki z czymkolwiek

lub

twaróg ze szczypiorkiem

POSIŁEK V:

GODZINA:

MIEJSCE:

POSIŁEK VI:

GODZINA:

MIEJSCE:

PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) 3 – 4 kawy świeżo mielone z mlekiem 3,2% i łyżeczką cukru

z dodatkiem łyżeczki inki i odrobiny naturalnego kakao jako źródło magnezu wypłukiwanego przez kofeinę

3 – 4 herbaty (malina + czystek lub zwykła earl grey)

Dzień powszedni II

NUMER POSIŁKU SKŁAD POSIŁKU MIARA DOMOWA GRAMATURA
POSIŁEK I:
Jajka

GODZINA: 7

MIEJSCE: dom

3 – 4 jajka ugotowane na miękko

lub

jajecznica z cebulą, szczypiorkiem na maśle

pieczywo

POSIŁEK II:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak w dniu I
POSIŁEK III:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak w dniu I
POSIŁEK IV:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak w dniu I
POSIŁEK V:

GODZINA:

MIEJSCE:

POSIŁEK VI:

GODZINA:

MIEJSCE:

PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) Jak w dniu I

Dzień weekendowy / świąteczny

NUMER POSIŁKU SKŁAD POSIŁKU MIARA DOMOWA GRAMATURA
POSIŁEK I:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak poprzednio
POSIŁEK II:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak poprzednio
POSIŁEK III:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak poprzednio + więcej produktów mięsnych

(mielone, schabowe)

POSIŁEK IV:

GODZINA:

MIEJSCE:

Jak poprzednio
POSIŁEK V:

GODZINA:

MIEJSCE:

POSIŁEK VI:

GODZINA:

MIEJSCE:

PŁYNY (Woda, kawa, herbata, inne napoje) Jak poprzednio

Pozostałe elementy wywiadu podopiecznego » Formularz treningowyKwestionariusz żywieniowo-medyczny

Rozpiska diety z przepisami od dietetyka » Posiłek #1 – Śniadanie | Posiłek #2 – Drugie śniadanie | Posiłek #3 – Obiad | Posiłek #4 – Kolacja | Zasady i wskazówki żywieniowe + Rozpiska treningu od trenera » Trening + Suplementacja + Makro

Sprawdź proponowane artykuły

Komentarz, opinia, odpowiedź, pytanie?.. są tu mile widziane, dlatego śmiało pisz ↓

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.