Spis treści » Objawy zaburzeń wątroby & Wskazania do oczyszczaniaPrzeciwwskazaniaSkutki oczyszczania wątrobyOkres przygotowujący do oczyszczania wątrobyDieta wątrobowaZioła na wątrobęSubstancje odtruwająceOczyszczanie wątroby miodemOczyszczanie wątroby sokamiOczyszczanie wątroby oliwąInne sposoby oczyszczania wątroby

oczyszczaniewatroby

Oczyszczanie wątroby jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na szybką poprawę zdrowia i stanowi fundament wszystkich zabiegów prozdrowotnych na poziomie fizycznym, co bezpośrednio wynika z efektu poprawy jej ważnej funkcji filtra.

Sprawniejsza wątroba to mniej toksyn w organizmie i czystsza krew lepiej odżywiająca komórki, tym samym oczyszczenie wątroby jest synonimem oczyszczenia krwi i całego organizmu.

Wątroba w ustroju pełni rolę laboratorium chemicznego definiującego stan serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu oraz układu limfatycznego i nerwowego.

Tylko tkanka pozbawiona toksyn może funkcjonować bez zakłóceń przez wiele lat!

Bywa określana najważniejszym narządem w ustroju, który paradoksalnie od początku życia jest najbardziej atakowany przez „walory” współczesnego bytu tj.

  • Lekomania, w tym środki antykoncepcyjne
  • Alkoholizm
  • Narkomania
  • Chemia żywnościowa (konserwanty, sztuczne barwniki, syntetyczne aromaty, ulepszacze smaku itp)
  • Chemiczne zanieczyszczenia żywności (pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, metale ciężkie, azotany, sterydy i leki weterynaryjne)
  • Zła dieta obfitująca w tłuszcze nasycone i węglowodany proste, przejadanie się oraz nadmiar kofeiny.

W ciągu 6 miesięcy przeciętny człowiek spożywa około 3,5 kg dodatków chemicznych wraz z żywnością! Laboratorium wątrobowe kumuluje wszystkie toksyny dostające się do krwiobiegu, jednak ma ograniczoną wydolność!

Zanieczyszczenia wątrobowe są usuwane wraz z żółcią do pęcherzyka żółciowego, a następnie do dwunastnicy. Ten mechanizm może zostać zaburzony przez formujące się latami kamienie wątrobowe, które zalegając w przewodach żółciowych utrudniają pracę wątroby, co skutkuje większym poziomem toksyn krążących w organizmie i kumulujących się w tkankach oraz organach. Powstaje środowisko o wysokim potencjale chorobotwórczym, w którym może zainicjować się rozwój wielu różnych schorzeń i zaburzeń.

Prawidłowo przeprowadzone odtruwanie wątroby zapobiega powstawaniu nowych kamieni i pomaga usunąć już istniejące, co stwarza możliwość uniknięcia zabiegu szpitalnego. Dodatkowo zwiększa zaufanie do samego siebie i potęguje podziw dla prostoty sił natury.

Oczyszczanie wątroby należy przeprowadzać przed oczyszczaniem wszystkich innych narządów, dzięki czemu jest ona przygotowana do przyjęcia toksyn z odtruwanych organów. Z tego samego powodu zawsze przed oczyszczaniem wątroby trzeba oczyścić jelita → Okres przygotowujący

Przy czym wszystkie skuteczne terapie oczyszczające muszą zawierać następujące elementy:

  • Regularna aktywność fizyczna. Minimum to 3x w tygodniu 30-minutowy spacer.
  • Zdrowy jadłospis. Jak najwięcej posiłków w formie naturalnej, surowej, w tym koniecznie odpowiednia dawka błonnika, kefir/maślanka oraz świeże, zielone soki owocowo-warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej. Minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie. Unikać wszystkich produktów przetworzonych, cukru i używek!
  • Codzienna ciepła kąpiel (15-20 minut) zakończona zimnym prysznicem z dodatkiem naturalnych substancji bez jakichkolwiek barwników i ulepszaczy np. sól morska, solanka termalna. Dodatkowo sauna 2x w tygodniu i byłoby idealnie

Najlepszym okresem na oczyszczanie wątroby jest WIOSNA, przy czym najkorzystniej w pełnię księżyca i po, nie w nów – przyciąganie i odpychanie cząsteczek przez księżyc. Fazy księżyca są zmienne, dlatego osoby ściśle przestrzegające „zalecenia księżycowego” powinny co roku sprawdzać kalendarz i omijać oczyszczanie w nów w okresie od 20 marca do 21 czerwca.

Chronobiologiczny Kalendarz ZdrowiaPrzykładowy, gotowy plan oczyszczania wątroby oliwą w dwóch wersjach (5 lub 7 płukań) zawiera Chronobiologiczny Kalendarz Zdrowia ChronoLife.eu

Objawy zaburzeń wątroby, istnienia kamieni i jednocześnie wskazania do oczyszczania

Wspieranie wątroby jest szczególnie zalecane w następujących przypadkach:

  • osoby pracujące w otoczeniu środków chemicznych: lakiernicy, malarze, kosmetyczki, fryzjerki, manicurzystki itp.
  • osoby nadużywające alkohol i narkotyki oraz palacze
  • pacjenci przyjmujący leki m.in. przeciwzapalne, antykoncepcyjne, redukujące cholesterol oraz hormony syntetyczne
  • pacjenci po leczeniu onkologicznym, z marskością lub stłuszczeniem wątroby, astmą, przewlekłymi problemami dermatologicznymi (egzema, trądzik, łuszczyca) i/lub skłonnościami do alergii pokarmowych oraz skórnych

Przeciwwskazania

  • trwająca choroba, w tym gorączka
  • zapalenie wątroby i/lub woreczka żółciowego
  • choroby nowotworowe, szczególnie narządów wewnętrznych
  • kamica z zaostrzeniem bólowym
  • ciąża i/lub laktacja (toksyny mogą przenikać do krwi albo do mleka matki)
  • menstruacja
  • długotrwała dieta wegańska uboga w białko

Skutki oczyszczania wątroby

  • Usunięcie kamieni wątrobowych, piasku, grzybów, pleśni, pasożytów zalegających w układzie żółciowym (i wydalniczym).
  • Usprawniony przepływ żółci, tym samym wydajniejsze wydalanie toksyn i normalizacja stężenia cholesterolu.
  • Czystsza krew w ustroju, tym samym lepsze odżywienie tkanek.
  • Wyraźna poprawa samopoczucia i przypływ energii.
  • Zwiększenie odporności i odtrucie całego organizmu, tym samym odciążenie innych narządów m.in. nerek i płuc.
  • Lepsze trawienie, zanik wzdęć i zaparć.
  • Poprawione wchłanianie minerałów i witamin.
  • Eliminacja problemów dermatologicznych (w tym świąd i przetłuszczanie twarzy), odmłodzony stan skóry.
  • Eliminacja bólu pleców, kręgosłupa, ramion i barku.
  • Eliminacja migren.
  • Normalizacja ciśnienia krwi i obniżenie ciśnienia jamy brzusznej.
  • Osłabienie objawów alergii i jej zanik.
  • Profilaktyka chorób jelita grubego.

Efektywne odtrucie wątroby to autentyczna odnowa biologiczna całego organizmu!

Okres przygotowujący do oczyszczania wątroby

Jest obowiązkowy jeśli oczyszczanie ma być bezproblemowe i skuteczne, co dotyczy szczególnie oczyszczania oliwą.

1. Oczyszczanie z pasożytów

Zniszczenie pasożytów w obrębie wątroby, które mogą zablokować wyjście kamieniom, co może skutkować ogólnym osłabieniem organizmu i bolesnością po prawej stronie brzucha. → Odrobaczanie

2. Rozmiękczanie kamieni i złogów zanieczyszczeń

Przez minimum tydzień poprzedzający odtruwanie wątroby codziennie ciepła kąpiel (15-20 minut), sauna, ćwiczenia i/lub masaże.

Rano na czczo szklanka ciepłej wody z łyżeczką soku z cytryny (działanie wolne i łagodne) lub octu jabłkowego (silne działanie, u wrażliwych osób może drażnić żołądek) lub świeżego soku jabłkowego.

Po rozpoczęciu niszczenia pasożytów porannymi ziołami, mieszankę zmiękczającą wypić później – minimum 1h po ziołach.

Zmiękczanie jest szczególnie ważne u osób, u których stwierdzono istnienie kamieni w pęcherzyku żółciowym.

3. Oczyszczanie jelit

Zapewnia sprawne wydalenie złogów z układu żółciowego, ponieważ przygotowuje je do przyjęcia i szybkiego usunięcia zanieczyszczeń z jakiegokolwiek narządu kumulującego toksyny – pusta rynna działa najlepiej 😉

Zapchane jelita wtórnie zatruwają cały organizm, w tym nadwyrężają wątrobę dodatkową porcją toksyn. Dlatego oczyszczanie jelit wskazane jest przed oczyszczaniem wątroby jak i po – kamienie uwolnione z wątroby do jelit są toksyczne, dlatego trzeba uniemożliwić wchłonięcie tych toksyn z przewodu jelitowego do krwi.

Innymi słowy, jelita przed i po oczyszczaniu wątroby muszą być w pełni drożne!  → Oczyszczanie jelit

4. Lekkostrawna dieta

Najlepiej wegetariańska, niskotłuszczowa na 2-3 dni przed oczyszczaniem wątroby i w trakcie. Brak mięsa, ryb, mleka, potraw smażonych i ciężkostrawnych, witamin, suplementów i jakichkolwiek leków (wyłącznie niezbędne), gdyż mogą nadmiernie obciążyć nerki i wątrobę niwelując efekt terapii.

Jadłospis niskotłuszczowy zwiększa ciśnienie w przewodach żółciowych, co ułatwia wydalenie zanieczyszczeń. Dozwolone produkty roślinne, gotowane lub duszone.

5. Dodatkowo

Przed kuracją oczyszczającą wątrobę zaleca się wyleczenie chorych zębów w miarę możliwości oraz oczyszczenie nerek. Bywa zalecane także po oczyszczaniu wątroby, szczególnie oliwą, co ma wesprzeć oczyszczenie krwi z uwolnionych toksyn wątrobowych.

Oczyszczanie nerek wg chronobiologii powinno przebiegać zimą, tym samym, idealnie przygotowując je do wiosennego oczyszczania wątroby. Z drugiej strony zawsze zaleca się odtrucie wątroby przed oczyszczeniem innego narządu. Ta zasada obowiązuje, gdy nie przestrzega się najlepszych sezonów do oczyszczania dla poszczególnych organów. Po drugie, oczyszczanie wątroby przygotowujące do odtrucia innego narządu nie musi być tak intensywne jak wiosenne, co w równym stopniu dotyczy także zimowego oczyszczania nerek (intensywniejsze) i wersji przed- i powątrobowej (łagodniejsze np. zioła na nerki). Wpływ na kolejność oczyszczań ma również indywidualny stan zdrowia i różne priorytety terapeutyczne u różnych osób.

Pozostałe, proste sposoby potęgujące efekt warte wdrożenia w okresie przygotowującym i stałego przestrzegania później w ramach skutecznej profilaktyki prozdrowotnej:

Mniej telewizji! Oglądanie TV, czyli wielu obrazów zmieniających się w ułamku sekundy, szczególnie w towarzystwie nagłych głośnych dźwięków, szybkiej akcji i agresywnych treści z przemocą na czele wywołuje ogólne obciążenie psychiczno-fizyczne, m.in. przeciążenie mózgu. Rośnie poziom adrenaliny, czyli hormonu stresu, co kolejno powoduje zwiększoną produkcję cholesterolu, która wzrasta zwłaszcza w warunkach stresogennych.

Owe zjawisko jest najlepiej dostrzegalne u dzieci po kilkugodzinnej sesji telewizyjnej, która generuje wzrost stężenia cholesterolu nawet o 300%! Nadmierna synteza cholesterolu wywołuje niekorzystne zmiany składu żółci sprzyjające powstawaniu kamieni w układzie żółciowym.

Zioła wątrobowe wspierając funkcję tego narządu dobrze przygotowują go do kuracji oczyszczającej, jednak muszą zostać włączone do diety przynajmniej kilka tygodni wcześniej.

Obserwacja reakcji organizmu w trakcie posiłku i po, nawet na drugi dzień. Ludzkie jelita zostały wyposażone w 100 milionów neuronów wymieniających z mózgiem informacje na temat spożytej żywności i jej walorów odżywczych. Tak wrażliwy system nie może się mylić i warto go słuchać!

Sprawdź recenzję gotowego programu oczyszczania organizmu uznanej marki NaturalSwiss + Unikalny kod rabatowy SyndykatZdrowia dla czytelników na wszystkie produkty!

Dieta wątrobowa • Dieta na wątrobę • Dieta oczyszczająca wątrobę

Przestrzeganie poniższych zaleceń dietetycznych sprzyja procesowi samooczyszczenia wątroby, przygotowuje do procedury oczyszczającej z kamieni i jest zalecane po niej.

Nie jeść bez uczucia głodu i kończyć posiłek po pojawieniu się uczucia sytości – nie przejadać się!

Spożywanie posiłków bez uczucia głodu zmusza wątrobę do nadmiernego wysiłku, co prowadzi do jej przeciążenia, któremu sprzyja także kontynuowanie jedzenia pomimo odczucia sytości. Przejadanie się wywołuje wzmożoną produkcję cholesterolu przez wątrobę, co zaburza skład żółci oraz powoduje deficyt enzymów trawiennych potrzebnych do strawienia nadmiaru pokarmu. Niestrawiona żywność staje się pożywką dla bakterii chorobotwórczych wydzielających toksyny.

Dlatego zalecane jest 5 małych posiłków zamiast 3 dużych, codziennie mniej więcej o tych samych porach. Kolacja powinna być zjedzona minimum 2 godziny przed snem, przy czym po godzinie 18 wydzielanie żółci i enzymów trawiennych spada do zbyt niskiego poziomu, aby strawić obfity i ciężkostrawny posiłek. Efekt jest podobny do przejadanie się.

Osłabiona wątroba wydziela żółć z zaburzonym składem, obniżoną zawartością soli, co sprzyja wytrącaniu się kamieni blokujących kanaliki żółciowe. Skutkuje to wydzielaniem mniejszej ilości żółci przez wątrobę, a ta wydzielana ulega łatwemu zastojowi i pogłębia się tendencja do tworzenia kolejnych kamieni.

Innymi słowy, przejadanie się i jedzenie ciężkostrawnych, obfitych posiłków po 18-tej to 2 główne przyczyny powstawania kamieni wątrobowych.

Nie jeść w stresie i w innym stanie napięcia emocjonalnego

Wówczas krew odpływa z jelit i wątroby do innych narządów. Jedzenie w takiej sytuacji skutkuje wzdęciami z powodu słabego trawienia.

Unikać białego cukru (rafinowany, oczyszczony) oraz syntetycznych słodzików (np. aspartam)

Obecne są w produktach bezcukrowych, dietetycznych i dla diabetyków. Nadmiar przetworzonego cukru w diecie (słodycze, dżemy, konfitury itp.) podnosi stężenie tłuszczów we krwi (cholesterol, trójglicerydy), co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążeniowych, sprzyja stłuszczeniu wątroby i rozrostowi nieprzyjaznych drożdży (grzybica), natomiast nienaturalne słodziki (np. słodkie niekaloryczne napoje) są toksyczne dla wątroby, wywołują hipoglikemię i zmęczenie.

Alternatywą dla słodyczy są świeże / suszone owoce, owoce z parowaru, miód, melasa, stewia, jednak jak zawsze w rozsądnych ilościach.

Unikać białej mąki i produktów pochodnych.

Pieczywo najbezpieczniej kupować u sprawdzonych dostawców lub samodzielnie przygotowywać wypieki na naturalnym zakwasie. Pieczywo wypiekane na masową skalę może zawierać syntetyczne związki chemiczne dodatkowo obciążające wątrobę, wywołujące wzdęcia i podrażnienie jelit.

Unikać nadmiaru tłuszczy zwierzęcych (nasycone kwasy tłuszczowe)

Mogą one uszkodzić wątrobę. Głównie potrawy smażone, masło, smalec i tłusty nabiał. Śmietanę w zupach i sosach należy zastąpić chudym jogurtem. Źle zbilansowana dieta powoduje, że wątroba produkuje cholesterol ldl i zbyt mało hdl, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Zwiększyć podaż chudego mięsa np. z drobiu i zdrowych tłuszczy z ryb, (tranu), oleju lnianego i kokosowego.

Unikać odgrzewania potraw gotowanych (m.in. mięsnych) i spożywać zawsze świeżo przygotowane.

Nigdy nie wolno więcej niż 1x odgrzewać gotowanej potrawy, gdyż rozmnażają się w niej chorobotwórcze bakterie. Ich nadmiar we krwi może wywołać poważną chorobę i trwale uszkodzić wątrobę. Dlatego nie warto jadać w fast foodach i innych niepewnych jadłodajniach oraz zawsze pamiętać o myciu rąk przed jedzeniem.

Unikać żywności przetworzonej i paczkowanej z zawartością konserwantów i innych dodatków.

Nie tylko one zbędnie obciążają wątrobę. W takich produktach drobnoustroje chorobotwórcze utrzymują stan uśpienia i jeśli znajdą się w jelitach rozpoczynają gwałtowny proces namnażania, co dodatkowo obciąża wątrobę.

Unikać produktów o potencjale alergicznym.

Podrażnienie jelit i zespół jelita drażliwego są najczęściej wywoływane przez pszenicę i mleko oraz ich przetwory (pieczywo pszeniczne, ser, śmietana, lody, czekolada itp.), ponieważ zawierają reaktywne białka (odpowiednio gluten i laktoza), na które organizm może reagować negatywnie.

Unikać potraw powodujących zaparcia.

Regularne wypróżnienia to regularne usuwanie zanieczyszczeń wyprodukowanych przez wątrobę.

Unikać narkotyków, papierosów i alkoholu oraz picia nadmiernych ilości kawy.

Nawet kilkudniowa abstynencja korzystnie wpływa na wątrobę!

Unikać leków.

W tym przeciwbólowych zbędnie obciążających wątrobę. Stosować niezbędne lekarstwa tylko w przypadku bezwzględnej konieczności. Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych lub leczenie hormonalne wymaga systematycznej kontroli stanu wątroby!

• Najlepsze przekąski dla wątroby to świeży sok, owoc, warzywo, porcja surówki lub szklanka wody.

• Najlepsza żywność organiczna/ekologiczna, która nie miała kontaktu ze środkami chemicznymi.

• Najlepiej gotować na parze, piec w foli/naczyniach żaroodpornych lub dusić.

Minimum 2 litry płynów dziennie.

W tym woda mineralna z sokiem cytrynowym, zielona herbata i napary ziołowe. Wodę należy pić w małych, częstych porcjach przez cały dzień, ale unikać przyjmowania dużych objętości płynów podczas posiłków i o poranku. Woda jest szczególnie wskazana wieczorem, co korzystnie wpływa na nerki.

Optymalne nawodnienie organizmu umożliwia produkcję odpowiedniej ilości żółci, czyli 1-1,5l dziennie, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Zatkana wątroba generuje tylko 0,25l żółci dziennie!

Kilka sposobów wyliczania optymalnego indywidualnego zapotrzebowania na płyny.

Zwiększyć podaż białka roślinnego

M.in. z roślin strączkowych (soja, fasola, groszek, groch, soczewica), ziaren zbóż, orzechów (tylko świeże i surowe – przetworzone np. mielone wietrzeją, a tłuszcz w nich zawarty jełczeje i jest szkodliwy dla wątroby) i nasion (babka jajowata, dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane).

Zalecane są także kiełki, ponieważ podczas procesu kiełkowania roślin rosną właściwości oczyszczające wątrobę. Białko zwierzęce z jajek, odtłuszczonego nabiału, chudego mięsa, drobiu jest dozwolone.

Regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców

Dostarcza niezbędnych witamin oraz enzymów, co zmniejsza zaangażowanie wątroby w procesy trawienne. Osoby ze słabym trawieniem, które po jedzeniu mają wzdęcia i są ociężałe, powinny przed posiłkiem przyjmować suplementy na trawienie lub zjadać surowy owoc, warzywo, świeży sok z wyciskarki wolnoobrotowej. Rośliny zawierają enzymy wspomagające trawienie – np. śniadanie zacząć od soku, obiad od owocu, kolacje od surówki.

Warzywa na wątrobę

To brokuły, brukselka, karczoch, kalafior, kapusta, sałata, szparagi, seler, natka pietruszki, buraki, szpinak, marchew. Surowe zielone warzywa liściaste są źródłem chlorofilu usuwającego toksyny z krwi. Natomiast warzywa bogate w związki siarki usprawniają odtruwanie: czosnek, cebula, rzodkiew.

Owoce na wątrobę

To cytrusy (m.in. pomarańcze, cytryny), mango, winogrona, banany, papaje.

Przyprawy na wątrobę

To imbir, cynamon, kurkuma, koper, kolendra, pietruszka, słodka papryka, majeranek, bazylia.

Omega-3

M.in. ryby, tran i olej lniany. Permanentne stosowanie naturalnych suplementów obniżających stężenie cholesterolu jak Omega3 i Lecytyna powoduje usuwanie cholesterolu z układu krwionośnego do wątroby, dlatego przed jej oczyszczeniem warto włączyć je do diety.

Jest to sposób zapobiegający rozwojowi miażdżycy i zalecany pacjentom z istniejącą miażdżycą oraz nadciśnieniem. Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega3 korzystnie stymulują wątrobę.

Tauryna

Hamuje aktywność komórek gwiaździstych odpowiedzialnych za włóknienie tkanki towarzyszące chorobom wątroby oraz wykazuje istotne znaczenie w procesie samozniszczenia zwłókniałych komórek. Produkty bogate w ten aminokwas to ryby i owoce morza, podroby zwierzęce oraz mięso. Dostępne są także suplementy.

Witamina B6, C i E

Są szczególnie ważne (właściwości krwiotwórcze i ochronne), dlatego dieta powinna obfitować w naturalne źródła tych składników odżywczych.

B6: drożdże, w tym produkty drożdżowe np. bułka drożdżowa, produkty pełnoziarniste, otręby pszenne, brązowy ryż, soczewica, warzywa strączkowe, ryby, nabiał, jaja, drób, wątroba, migdały, słonecznik, fasola, suszone brzoskwinie, orzechy ziemne, kasza gryczana, ziemniaki, banany, szpinak, sałata, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior.

C: śliwki Kakadu, jagody camu camu, wiśnie Acerola (dostępny także wyciąg), owoce dzikiej róży, rokitnik, zielona papryczka chili, nać pietruszki, czarna porzeczka i czerwona papryka.

E: oleje roślinne (olej słonecznikowy, arganowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek), orzechy (migdały, włoskie, ziemne), ziarna zbóż, pieczywo pełnoziarniste, tłuste ryby, margaryna, jaja, marchewka, kiełki pszenicy, czosnek, zielone warzywa liściaste (brukselka, sałata, szpinak, kapusta), spośród suplementów godnym uwagi jest Bioastin.

Cynk, selen, magnez, potas

To 4 najważniejsze minerały w procesie detoksykacji. Cynk i selen, tak samo jak witamina B, odgrywają zasadniczą rolę w usuwaniu rtęci i innych metali ciężkich. Magnez i potas odgrywają rolę pomocniczą, ale niezbędną.

Naturalne źródła cynku: owoce morza m.in. ostrygi (najbogatsze źródło cynku), małże, kraby i ryby, mięso (np. wątróbka), ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni i nasiona roślin strączkowych, orzechy m.in. ziemne i pekanowe, kiełki m.in. pszenicy, warzywa (zielone liściaste, kapusta, ogórek, seler, zielony groszek), jajka, twarde sery, chude mleko, pieczywo pełnoziarniste, musztarda ziarnista, drożdże m.in. piwne.

Naturalne źródła selenu to orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, nieoczyszczona sól morska lub kopalna, produkty pełnoziarniste, w tym mąka z pełnego przemiału (pszenica, brązowy ryż, owies), pestki dyni, nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, drób, chude mięso, jajka, drożdże, czosnek, cebula, grzyby, pomidory.

Naturalne źródła magnezu to pestki dyni, otręby i zarodki pszenne, naturalne kakao gorzkie, migdały, kasza gryczana, soja, fasola biała, czekolada gorzka, orzechy pistacjowe i laskowe, płatki owsiane, ciecierzyca, groch, szpinak, banan, makrela, dorsz oraz woda wysokozmineralizowana i azjatycka przyprawa nigari.

Naturalne źródła potasu to suszone morele, kiełki jęczmienia, suszona fasola, soczewica, zielony groszek, kakao, suszone figi, rodzynki, migdały, pietruszka, rzodkiewka, awokado, pierś indycza, banany, melony, łosoś, ziemniaki, szpinak, szparagi, seler, brązowy ryż, kiwi, pomidory, grapefruity.

Dieta według powyższych wytycznych jest podstawą leczenia chorej wątroby oraz jej efektywnego oczyszczania i regeneracji. Oczywiście stałe przestrzeganie zasad diety wątrobowej jest najkorzystniejsze (szczególnie dla osób otyłych), choć nierealne w wielu przypadkach.

Włączenie do jadłospisu poniższych ziół nasili i przyspieszy efekt terapeutyczny.

Zioła na wątrobę

Ostropest plamisty

Silybum marianum (ost mleczny) od wieków jest stosowany jako składnik toniku wątrobowego i stanowi jeden z najskuteczniejszych środków osłaniających. Jego działanie na wątrobę wiąże się z zawartością sylimaryny i zostało opisane w wielu publikacjach naukowych.

  • Wspiera samoregeneracje uszkodzonych komórek wątroby, uszczelnienie błon komórkowych hepatocytów.
  • Wzmacnia proces samooczyszczania wątroby i jej aktywność antyoksydacyjną. Związki ostropestu zwiększają aktywność silnych enzymów odtruwających wątrobę, które odpowiadają za rozłożenie leków i związków toksycznych.
  • Przeciwdziała hipoglikemii.
  • Wzmaga produkcję żółci i jej wydzielanie.
  • Wykazuje właściwości ochronne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ochrania komórki wątroby przed utlenianiem lipidów.

Wg badań klinicznych, laboratoryjnych i tkankowych ostropest ma korzystne działanie w następujących schorzeniach: chroniczne zapalenie, marskość, uszkodzenie, stłuszczenie wątroby oraz zastój żółci.

Ze względu na szerokie działanie jest często wykorzystywany w suplementach wątrobowych, trawiennych i oczyszczających jak Hepato Protect, Denoxinal, Cholamid Trawienie, Hepacol Total, Lacidar Protect, Sylicynar, Silimax, Sylimarol, Gastroval i płyny/krople jak Syli Farm, Gastrobonisol oraz Artecholin N.

Dawkowanie:

  • Profilaktycznie: 1 płaska łyżeczka nasion (około 2,5g) rano na czczo ze szklanką płynu (500g : 2,5g = 200 dni kuracji profilaktycznej)
  • Leczniczo: 1 łyżeczka nasion (około 4g) 2x dziennie – rano na czczo ze szklanką płynu i wieczorem (500g : 4g : 2 = 62,5 dnia kuracji leczniczej)

Przy czym najkorzystniejsze płyny to roztwór miodu w wodzie przygotowany wieczorem poprzedniego dnia lub świeże soki z warzyw, owoców, ziół i przypraw prowątrobowych.

Karczoch zwyczajny

Zawiera cynareine, która wykazuje podobne właściwości do sylimaryny: ochrania i regeneruje komórki wątroby, działa żółciopędnie, żółciotwórczo i moczopędnie, wspomaga procesy trawienne, stabilizuje poziom trójglicerydów i zmniejsza otłuszczenie wątroby. Bywa szczególnie zalecany po spożyciu zbyt tłustych i ciężkostrawnych posiłków.

Dostępny jest jako wyciąg i gotowy sok oraz w suplementach złożonych (często razem z ostropestem).

Ziele glistnika

Zawiera około 20 alkaloidów (#1 chelidonina) o silnym działaniu rozkurczowym m.in. na drogi żółciowe. Tym samym wykazuje właściwości żółciopędne, żółciotwórcze i przeciwbólowe w lekkich stanach skurczowych przewodów żółciowych. Poprawia pracę dróg żółciowych, wzmaga produkcję żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy.

Przeciwwskazania to m.in. jaskra. Przedawkowanie może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego, palenie w jamie ustnej i przełyku, ból żołądka, nudności, wymioty i dolegliwości oczne z objawami zbliżonymi do jaskry.

Odwar z glistnika: pół łyżki stołowej ziela zalać 1 szklanką letniej wody, ogrzewać na parze pod przykryciem przez 30 minut, po czym odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 3x dziennie 1-2 łyżki stołowe jako lek znieczulający na tle kamicy.

Suplementy z glistnikiem najczęściej są w formie płynnej.

Bylica boże drzewko

Pobudza funkcję żółciotwórczą wątroby i wykazuje właściwości żółciopędne poprzez działanie rozkurczające mięśnie gładkie dróg żółciowych. Jednocześnie poprawia trawienie zwiększając produkcję soku żołądkowego i trzustkowego.

Napar: zalać 1 łyżkę ziela 1 szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15-20 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić po 1/4-1/3 szklanki 2-3x dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Igliwie

5 łyżek stołowych igliwia sosny lub świerku drobno posiekać. Zaparzyć 0,5l wrzątku i gotować 10 minut na małym ogniu. Przecedzić i wlać do termosu. Pić małymi łyczkami o dowolnej porze. Wywar trzeba robić codziennie świeży. Mocz podczas kuracji może przyjmować różne barwy. Wg Tombaka należy ją stosować w lutym, marcu i kwietniu.

Pozostałe zioła wątrobowe

Cykoria podróżnik, dymnica lekarska, estragon, kocanka piaskowa, krwawnik, korzeń mniszka lekarskiego (mlecz), lukrecja, żywokost lekarski, kora berberysu, rzepik, korzeń pochrzynu, rdest ptasi, rozmaryn lekarski, róża dzika, rumianek, tymianek, dziurawiec, borówka brusznica, babka szerokolistna, brzoza biała, centuria, chmiel, fiołek trójbarwny, koper włoski, nagietek, perz, pokrzywa, szałwia.

Większość z nich wykazuje działanie żółciopędne, żółciotwórcze, rozkurczające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Sprawdź recenzję gotowego programu oczyszczania organizmu renomowanej firmy NaturalSwiss + Kod rabatowy SyndykatZdrowia dla czytelników na wszystkie produkty!

Pozostałe substancje wspomagające regeneracje i oczyszczanie wątroby

Taksyfolina

Inaczej DHQ, czyli dihydrokwercetyna to flawonoid, wyjątkowy antyoksydant o silnym działaniu synergicznym dla witamin A, C i E, dzięki czemu zwiększa ich aktywność biologiczną. Jako mocny stabilizator równowagi oksydacyjnej wysoce-efektywnie kontroluje ilość wolnych rodników i toksyn w ustroju, co odciąża wątrobę i tym samym sprzyja jej samoregeneracji.

Małe ilości taksyfoliny znajdują się w żywności tj. niektóre hiszpańskie oliwy z oliwek, orzechy, przyprawy, nasiona bawełny, tamaryndowca i czarnej porzeczki, cytrusy, jagody, truskawki, cebula i ostropest plamisty – dihydrokwercetyna jest jednym ze składników kompleksu flawonolignanów, czyli wspomnianej wyżej sylimaryny.

Wyraźny i szybki efekt terapeutyczny zapewnia ekstrakt taksyfoliny. Miałem, jak się okazało, nieskrywaną przyjemność przetestowania najsilniejszego suplementu DHQ. Swoje odczucia wraz z porównaniem preparatów dihydrokwercetyny, opisałem w tej recenzji »

Kwas alfa-liponowy (ALA)

To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga eliminować szkodliwy wpływ procesu utleniania na witaminy C i E stabilizując ich poziom oraz działa ochronnie na wątrobę. Zwiększa poziom cysteiny wykorzystywanej do produkcji glutationu, silnego przeciwutleniacza i substancji odtruwającej w wątrobie.

Kwas liponowy jest tak silnym przeciwutleniaczem, że w powiązaniu z takimi substancjami wspomagającymi pracę wątroby jak sylimaryna i selen uratował wiele osób cierpiących na zapalenie wątroby przed koniecznością przeszczepu.

Naturalne źródła pokarmowe to mięso (m.in. wątroba, wołowina), drożdże i szpinak. Dostępne są także suplementy.

Aminokwasy tj. L-cysteina i L-glutamina

Najważniejsza jest glutamina, która uczestniczy w procesach oczyszczających i regenerujących miąższ wątrobowy.

Jej naturalne źródła to jaja, mięso, w tym ryby i drób, nabiał, surowe warzywa (szpinak, kapusta, nać pietruszki, burak), owies, kiełki pszenicy i rośliny strączkowe m.in. fasola.

L-cysteina (nabiał, jaja, mięso, zboża, kukurydza, czosnek, czerwona papryka, brokuły, brukselka, rzepa czarna, cebula, gorczyca, rzeżucha, rukiew, nasturcja, owies, kiełki pszenicy) pomaga zapobiegać utlenianiu i wiązać metale ciężkie, zwłaszcza rtęć (pomocne są w tym także witamina C i selen).

Kwas EDTA

Kwas wersenowy, edetynowy jest stosowany do usuwania metali ciężkich. EDTA (skrót angielskiej nazwy Ethylene Diamine TetraAcetic Acid) wykazuje wysoką skuteczność i jest wykorzystywany w medycynie od ponad 50 lat.

EDTA otacza jony metalu, a następnie usuwa je z organizmu w moczu i kale. Nigdy nie rozkłada się w organizmie, lecz wchodzi do niego jako EDTA i wydalany jest w niezmienionej postaci wraz z metalami ciężkimi.

Terapia chelatowa EDTA (chelatacja) jest także jedną z metod leczenia miażdżycy. Usuwa wapń ze złogów, co ułatwia ich rozdrobnienie.

Absolutne przeciwwskazanie to całkowita niewydolność nerek. W pozostałych przypadkach decyduje lekarz.

Chelatacja polega na infuzji dożylnej i jest stosunkowo droga – tańsza doustna alternatywa została opisana tu…

Oczyszczanie wątroby miodem

Miód dzięki zawartości szerokiego spektrum cennych składników usprawnia przemianę węglowodanów, białek, tłuszczów i witamin. W większości składa się z łatwoprzyswajalnych przez wątrobę cukrów prostych np. fruktoza prawie całkowicie zostaje wykorzystana do produkcji glikogenu, czyli cukru zapasowego, co wzmaga funkcję ochronną i odtruwającą wątrobę.

Kolejnym ważnym składnikiem prowątrobowym jest cholina, która obniża stężenie tłuszczów w tkance wątrobowej oraz wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Istotną rolę odgrywają również enzymy oraz substancje antybiotyczne szczególnie pomocne w leczeniu wirusowych chorób wątroby.

Uwaga! Rozpuszczenie miodu zwiększa jego aktywność biologiczną, dlatego zalecane jest przygotowanie roztworu 10-12h przed wypiciem!

Dawkowanie

  • Dorośli: 1-2 łyżki stołowe w szklance chłodnego płynu (woda/herbata/napar ziołowy) 4x dziennie, 3x przed jedzeniem i 1x na pół godziny przed snem
  • Dzieci: 1-2 łyżeczki w szklance chłodnego płynu 3x dziennie

Terapia miodowa może być stała, ale wskazana jest miesięczna przerwa co 2-3 miesiące. Bywa także zalecana jako przygotowanie do bardziej agresywnego oczyszczania wątroby, co ma na celu unormować kwasowość soku żołądkowego, dzięki czemu zostaną wyeliminowane skurcze we wszystkich częściach jelita.

Roztwór miodu na czczo przed jedzeniem: przy zerowej kwasowości soku żołądkowego, należy pić wodę z miodem na 15-20 minut przed posiłkiem, niska kwasowość to 30-45 minut, normalne pH to około 1 godzina, a podniesiona kwasowość to 1,5 godziny przed jedzeniem.

Przepisy miodowe na wątrobę i drogi żółciowe wg dr Edwarda Kałużnego

  • 125g miodu + sok z połowy cytryny + łyżeczka oliwy z oliwek, wymieszać, zażywać 1-2 łyżki rano na czczo i wieczorem przed snem
  • 100g miodu + 200g świeżego chudego twarogu zmielonego w maszynce, wymieszać, jeść z pieczywem
  • łyżka miodu + sok z cytryny + szklanka chłodnej herbaty lipowej, wymieszać, pić 1 szklankę 2x dziennie

Spośród produktów pszczelich oprócz miodu korzystne działanie na wątrobę wykazuje także mleczko pszczele (właściwości antybakteryjne), pyłek kwiatowy (wiązanie substancji toksycznych, odbudowa tkanki wątrobowej) oraz kit pszczeli (działanie ochronne na komórki wątrobowe).

Oczyszczanie wątroby sokami

Ma taki sam charakter jak oczyszczanie miodem – długotrwałe i stopniowe rozpuszczanie złogów zanieczyszczeń. Stanowi łagodną alternatywę dla oczyszczania z zastosowaniem oleju, który dla niektórych osób może być nie do przejścia.

Jednocześnie soki są zalecane w okresie przygotowującym. Obecnie najkorzystniejszym sposobem uzyskiwania soków jest wolne wyciskanie na zimno (pełne zachowanie wartości odżywczej) świeżych warzyw, owoców, ziół (najlepiej ekologicznych, organicznych) przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.

Sok z buraków

W kontekście wątrobowym wykazuje właściwości krwiotwórcze, odtruwające i żółciopędne. Jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu oraz flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, przyspieszającym oddychanie komórkowe, zmniejszającym aktywność toksyn i wspierającym procesy chelatacyjne. Burak przywraca równowagę kwasowo-zasadową (odkwasza organizm) – wspiera wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Dla przystępniejszego smaku lepiej go pić z dodatkiem soku marchewkowego, jabłkowego i/lub cytrynowego. Wskazane dodatki to czosnek, pietruszka i seler. Sok buraczkowy w szklanym szczelnym naczyniu można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Dawkowanie: pić 700-750ml świeżego soku dziennie w 3 porcjach przed jedzeniem przez 2-3 miesiące w roku

Sok z cytryn

Potrzebne 109 cytryn, około 11kg. Głodówka podczas kuracji zwiększa jej efekt, ale przeprowadzone oczyszczanie jelit i przestrzeganie zasad diety wątrobowej daje tą samą wysoką skuteczność.

Pierwszego dnia wycisnąć sok z 3 cytryn i wymieszać z wodą w proporcji 1:1, wypić 30-60 minut przed lub 2-3 godziny po posiłku. Każdego dnia zwiększać ilość cytryn o 2, czyli 3, 5, 7, 9 i 11 w ciągu 5 dni. Dnia 6, 7 i 8 stosować po 13 cytryn, a przez następne 5 dni odpowiednio zmniejszać o 2 – 11, 9, 7, 5, 3.

Sok warzywny

Marchew, seler i pietruszka w proporcji 4:2:1 (np 260g/120/60). Pić rano na czczo 1 szklankę przez całą wiosnę, lato i jesień.

Oczyszczanie wątroby sokami wg Tombaka

Codziennie przez 2 tygodnie pić:

  • mieszankę soku z 1 cytryny i połowy szklanki ciepłej wody – rano, w porze obiadowej i wieczorem
  • mieszankę soku z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcji 10:3:3 (np. 250g/75/75) – pół szklanki 3-4x w ciągu dnia

W pierwszym roku należy powtarzać kuracje co 3 miesiące, później raz w roku.

Oczyszczanie wątroby oliwą

Ważne informacje wstępne! Podczas każdej kuracji oczyszczającej wątrobę (szczególnie oliwą) należy być zrelaksowanym i spokojnym. Nadmierny stres może wywoływać skurcze przewodów żółciowych w trakcie odtruwania. Osoby wyjątkowo nerwowe mogą w dni oczyszczania stosować zioła relaksujące.

Pierwsze w życiu oczyszczanie wątroby oliwą bywa doświadczeniem niekomfortowym. Dziwne ruchy po prawej stronie brzucha. Nieefektywność oczyszczania, czyli brak kamieni w kale również się zdarza. Wówczas konieczne jest powtórzenie kuracji. Kolejny zabieg oczyszczający zawsze potrzebuje minimum 2-tygodniowej przerwy wymaganej do odbudowy flory jelit.

kamienie1Procedura oliwna oczyszcza wątrobę i cały układ żółciowy z toksyn mających formę kamieni i półtwardych złogów (m.in. ob­umar­łe pasoży­ty, frag­men­ty grzybów, bi­li­ru­bi­na, utwar­dzo­ny cho­le­ste­rol, nie­orga­nicz­ne sole mi­ne­ral­ne), co wybitnie usprawnia krążenie żółci w układzie.

Duża ilość oliwy zmusza wątrobę do wydzielenia ogromnej ilości żółci, ponieważ jest ona niezbędna w procesie trawienia tłuszczy. W tym samym momencie pęcherzyk żółciowy, aby opanować nadmierny poziom żółci, kurczy się i zaczyna wyrzucać z siebie nieczystości, w tym kamienie żółciowe.

Proces może być bardzo bolesny, jeśli wydalane kamienie są duże lub jest ich sporo. Dlatego bezpiecznie jest zalecany jedynie zdrowym, młodym osobom, które mają niezachwianą pewność prawidłowej pracy wątroby. Nawet u nich mimo braku objawów zaburzeń często dochodzi do wypłukania widocznych zanieczyszczeń.

Natomiast zwolennicy tej metody twierdzą, że dzięki zastosowaniu środków rozkurczających nie odczuwa się bólu, ponieważ drogi żółciowe zostały rozszerzone. Kluczowe znaczenie ma także przeprowadzenie okresu przygotowującego, który m.in. zmiękczy złogi, dzięki czemu zostaną one łatwiej wydalone.

Przeciwwskazania wg niektórych lekarzy akademickich: Kamica żółciowa (kamienie w pęcherzyku żółciowym), szczególnie z zaostrzeniem bólowym. Diagnoza wymaga badania USG. Oczyszczanie wątroby oliwą przy obecności zbyt dużych kamieni w pęcherzyku może być bardzo bolesne i niebezpieczne, jeśli zablokują przewód wątrobowy – konsekwencją może być stan zapalny, żółtaczka mechaniczna i zapalenie trzustki. Wówczas konieczna jest interwencja szpitalna.

W przypadku kamicy naturopaci zalecają jak najdłuższy okres przygotowujący, aby maksymalnie zmiękczyć i przepłukać kamienie.

Geneza powstania

Terapie oczyszczającą wątrobę oliwą w różnych modyfikacjach opisali m.in.: dr Don Colbert w książce „Usuwanie toksyn”, Andreas Moritz w książce „The liver and gallbladder miracle cleanse” (Niezwykłe płukanie wątroby i woreczka żółciowego), dr William Donald Kelley „One answer to cancer”, dr Hulda Regehr Clark oraz uzdrowiciele rosyjscy – Michał Tombak i Giennadij Małachow.

Częstotliwość

Standardowo co rok, oczywiście najkorzystniej wiosną, choć czasami zalecany jest rytm półroczny. Powtórzenie procedury wymaga 2-4-tygodniowej przerwy.

Chronobiologiczny Kalendarz ZdrowiaPrzykładowy, gotowy plan oczyszczania wątroby oliwą w dwóch wersjach (5 lub 7 płukań) zawiera Chronobiologiczny Kalendarz Zdrowia ChronoLife.eu

Dni w tygodniu

1-2 dni wolne od obowiązkowego wychodzenia z domu. Potrzebny jest wolny wieczór i przedpołudnie następnego dnia dla odpoczynku, czyli np. piątek-sobota lub sobota-niedziela. Ze względu na częstą defekację niezbędny jest swobodny dostęp do toalety.

Wiek

Ukończone 15 lat wg Kelley.

Poniższy poradnik uwzględnia kluczowe zalecenia różnych autorów, szczególnie wskazania zwiększające bezpieczeństwo kuracji.

dr Clark w jednej ze swoich publikacji raportuje, że na ponad 500 przypadków, w tym wielu pacjentów po 70. i 80. roku życia nikt nie zgłaszał bólu, dlatego trzon (m.in. plan godzinowy i sposoby przygotowywania potrzebnych mieszanin) pochodzi z jej terapii.

Dodatkowo oczyszczanie wątroby wg Clark zostało wielokrotnie potwierdzone, ponieważ wśród opinii osób stosujących różne formy odtruwań tego narządu najczęściej zbiera najlepsze opinie – wysoka efektywność (kamienie w kale), bezbolesność i łatwość stosowania w porównaniu do pozostałych propozycji oliwnych.

Potrzebne składniki

Świeże, surowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej (najlepiej z owoców organicznych, ekologicznych) zawsze będą skuteczniejsze niż jakiekolwiek inne, z sokowirówki czy kupne.

Sok z jabłek. Kwas jabłkowy rozpuszcza żółć i zmniejsza adhezję wewnątrz istniejących kamieni, zmiękcza je.

Sok z grapefruitów (125-200ml). Najlepiej łączy się z oliwą umożliwiając jej spożycie, alternatywą są cytryny lub pomarańcze. Połączenie oliwy z sokiem cytrusowym dodatkowo zmiękcza złogi do konsystencji wosku.

Oliwa z oliwek jak najwyższej jakości, najlepiej organiczna, z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowana (125-200ml) lub inny nieoczyszczony olej roślinny np. słonecznikowy lub z pestek winogron. Tłuszcz wywołuje silny skurcz pęcherzyka oraz przewodów żółciowych i w efekcie usunięcie złogów.
Opcja: tydzień wcześniej przygotować 0,5l oliwy z oliwek z dodatkiem po 1 łyżeczce zmielonego piołunu, gorczycy, czosnku, dziurawca i goździka, trzymać w ciemnym miejscu przez 7 dni i przecedzić.

Sól gorzka (2-4 łyżki = 25-50g). Siarczan magnezu (sól z Epsom, epsomit, sól angielska) oczyszcza jelita, rozkurcza mięśnie gładkie dróg żółciowych i otwiera zwieracz Oddiego, czyli ujście przewodu żółciowego wspólnego do dwunastnicy, co ułatwia wyjście kamieniom i eliminuje/zmniejsza ewentualną bolesność.
Alternatywą może być cytrynian magnezu lub No-spa.
UK/Anglia/Irlandia: szukać Magnesium sulfate w Boots’ie.

Poręczne źródło ciepła, czyli termofor, poduszka/koc grzejący lub butelka ciepłej wody. Poprawia przepływ krwi w układzie żółciowym, rozgrzewa go i redukuje ewentualne nocne mdłości.

Przynajmniej półlitrowy szklany pojemnik ze szczelnym zamknięciem np. słoik.

Opcjonalnie:

  • sok z połówki cytryny dla poprawy smaku
  • słomka do picia dla ułatwienia spożycia mieszanki oliwnej
  • środek nasenny dla zabezpieczenia snu, rozwiązanie szczególnie pomocne w przypadku osób cierpiących kiedyś na bezsenność lub miewających częste problemy z zaśnięciem np. po tłustej kolacji
    Poniższe składniki są raczej zbędne, jeśli został przeprowadzony okres przygotowujący z oczyszczaniem jelit włącznie.
  • wlewnik i roztwór dla lewatyw dr Kelley zaleca lewatywy retencyjne z kawy i siarczanu magnezu, czyli roztwór kawy i soli zatrzymywany w jelicie grubym na 15 minut i wydalenie
  • zioła przeczyszczające Tombak zaleca pić napar codziennie na noc w okresie przygotowującym, 2x w dniu oczyszczania: rano i wieczorem po wypiciu oliwy oraz rano następnego dnia

W okresie przygotowującym do oczyszczania oliwą należy zaplanować dłuższą dietę lekkostrawną przedłużając ją do minimum 6 dni i ziołowo wesprzeć funkcjonowanie wątroby – ta kuracja powinna rozpocząć się przynajmniej 2 tygodnie wcześniej.

6-dniowej diecie musi towarzyszyć codziennie wypicie minimum 1 litra świeżego soku jabłkowego – najlepiej pić go jak najwięcej między posiłkami. Przez działanie przeczyszczające może wywołać biegunki.

Sok jabłkowy warto wzmacniać marchewką i/lub burakiem. Mimo określonej sokoterapii podaż wody pozostaje bez zmian – minimum 2 litry. W tym tygodniu należy unikać produktów chłodzących (lody, zimne napoje), zwierzęcych, smażonych i nabiału. Można spożywać zupy, ale bez tłustych dodatków jak śmietana. Poza tym normalny jadłospis, ale bez przejadania się.

Ważne! Brak kompletnego okresu przygotowującego może skutkować złym samopoczuciem przez kolejne 1-2 dni po zabiegu!

Odrobaczanie, oczyszczanie nerek, rozmiękczania złogów, oczyszczania jelit, dieta lekkostrawna i zioła wspierające wątrobę wstępnie determinują końcowe powodzenie stosunkowo agresywnej kuracji oliwnej, dlatego są niezbędne!

Uwolnienie kamieni z wątroby to niezwykle potężny sposób uzdrawiania i kluczowy element wysoceefektywnej profilaktyki zdrowotnej, dlatego wymaga optymalnego przygotowania!

Dzień oczyszczania

Dopuszczalne jest lekkie (beztłuszczowe i bezbiałkowe) śniadanie i/lub obiad, ale tylko do godziny 13:00-14:00! Jedzenie i picie po tej godzinie jest zakazane! Może skutkować złym samopoczuciem podczas zabiegu! Dozwolone jest picie wody.

Przykładowe lekkie kompozycje: chleb z miodem lub dżemem bez masła, płatki owsiane, gotowana kasza, gotowane warzywa, pieczone ziemniaki.

Zalecane jest wypicie 0,5-1 litra wody.

Tego dnia mocno wskazane są świeże soki z kwaśnych owoców (m.in. jabłko i cytrusy), które oprócz zmiękczenia złogów, zwiększają także ciśnienie wątrobowe, co dodatkowo ułatwia wypchnięcie kamieni na zewnątrz.

Zakazane jakiekolwiek tłuszcze, produkty białkowe, w tym nabiał i przyprawy, ewentualnie odrobina soli.

Lekki jadłospis nie obciąży wątroby i cała energia zostanie skierowana na proces jej oczyszczania.

Ważne jest ścisłe przestrzeganie rozkładu czasowego (z dokładnością do 10 minut) i trzymanie odstępów. Rozpoczęcie z kilkuminutowym poślizgiem powinno tak samo opóźnić następne etapy.

Od 14 do 18

Warto rozgrzewać wątrobę przykładając co jakiś czas do prawego podżebrza dostępne źródło ciepła – najprościej butelkę z ciepłą wodą.

Przed 18

4 łyżki soli gorzkiej rozpuścić w 750ml (3 szklanki) wody (niegazowanej, mineralnej) o temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki – zimny roztwór łatwiej wypić.

Z tej ilości będą 4 porcje roztworu po 190ml (3/4 szklanki) każda.

18:00

Wypić pierwszą porcję roztworu soli.

Uwaga! Smak może być wyjątkowo nieprzyjemny, ale najlepiej nie popijać wodą przez następne 20 minut. Można wypłukać usta, a później zapić małą ilością świeżego soku cytrusowego. Można także dodać kilka kropli do roztworu. Sól najczęściej po 2h wywołuje biegunkę.

Dla osób wyjątkowo wrażliwych, które nie są w stanie przełknąć mieszanki zalecane jest wykorzystanie pustych kapsułek żelatynowych napełnionych solą i popijanych szklanką wody.

Trzymaną w lodówce oliwę i świeże grapefruity wyjąć, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

20:00

Wypić drugą porcję roztworu soli.

Chodzenie po mieszkaniu lub spacer wokół domu przyspieszy działanie mieszanki.

Warto rozgrzać ciało gorącą kąpielą i przygotować łóżko.

21:30

[NO-SPA ZAMIAST SOLI] Zażyć 2 tabletki No-spy 30 minut przed wypiciem oleju.

Do tej godziny powinno nastąpić wypróżnienie. Jeśli nie było defekacji (szczególnie przez ostatnie 24h) trzeba koniecznie zastosować zwykłą lewatywę wodną.

21:45

Dokładnie umyć 1 grapefruita, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do wyciskarki – opcjonalnie można dodać połowę cytryny. Ewentualny miąższ usunąć np. widelcem lub sitkiem. Otrzymany sok (100-125ml – lepiej więcej) przelać do szklanego naczynia z zamknięciem. Do pojemnika wlać oliwę, zamknąć i energicznie wstrząsnąć do uzyskania jednolitej wodnistej konsystencji. Sok grapefruitowy nadaje miksturze akceptowalny smak i tylko świeży dobrze miesza się z oliwą. Opcjonalnie mieszankę można wzbogacić nalewką z orzecha.

Przy pierwszym oczyszczaniu odpowiednią ilością oliwy jest 100-125ml. Jeśli przebiegło łagodnie można zwiększyć jej ilość przy następnym. Osobom starszym nie zaleca się przekraczania tej dawki. Nadmiar oliwy może skutkować mdłościami.

Niektórzy zalecają podgrzanie całej mieszanki do temperatury 30-35°C, jednak wówczas wypicie ciepłej i tłustek mieszanki dla większości osób może być zupełnie niemożliwe.

Jeśli pojawiła się potrzeba skorzystania z toalety należy zrobić to teraz ostatni raz przed snem.

Warto na godzinę 6 rano ustawić budzik.

Wszystko powinno być gotowe przed 22. Maksymalne dopuszczalne spóźnienie to 15 minut!

22:00

Stojąc obok swojego łóżka szybko wypić mieszankę najlepiej na raz, bo składniki po chwili oddzielają się. Najłatwiej przez słomkę, żeby ominąć kubki smakowe.

Jeśli mieszankę pije się na więcej razy, można zamknąć naczynie i wstrząsnąć ponownie, można również leżeć między łykami. Picie mikstury nie powinno trwać dłużej niż 5 minut i 15 minut w przypadku osób starszych lub osłabionych.

Zażycie opcjonalnej tabletki na sen jest zalecane z pierwszymi łykami mikstury.

Nieprzyjemny posmak mieszanki można zneutralizować przepłukując usta napojem alkoholowym, gazowanym lub wodą sodową – nie połykać!

Ewentualnych wymiotów nie trzeba uzupełniać, ale mieszankę należy wypić do końca. Aby zneutralizować nudności zalecane jest ssanie plasterka cytryny, posypanie języka szczyptą pieprzu i/lub wąchanie rozgniecionego w słoiku czosnku.

Natychmiast po wypiciu wskoczyć do łóżka i położyć gorący termofor na wątrobie – prawe podżebrze. Zalecane bywa także przyłożenie magnesu.

Leżeć spokojnie w bezruchu na plecach z głową uniesioną na poduszce wyżej niż zwykle przez minimum 20 minut, w ciszy, nie mówić. Powodzenie zabiegu w dużej mierze zależy od spokojnego leżenia po wypiciu mieszanki!

Zalecane jest spokojne, głębokie, brzuszne oddychanie (4-6 wdechów na minutę), które wspomaga proces oczyszczania oraz koncentracja myśli na pracującej wątrobie.

Po tym czasie i braku snu unikać wstawania i chodzenia, co może prowokować wymioty. Można czytać.

Możliwe uczucie wzmożonej aktywności po prawej stronie brzucha. Zmiękczone kamienie (jabłka, cytrusy) w uelastycznionych przewodach (sól gorzka) przemieszczają się razem z potokiem żółci (oliwa).

Jako ciekawostka lub alternatywa dla testerów 😉 Dr Kelley i Tombak w tym momencie zalecają inne ułożenie ciała: przez 30 minut leżeć na prawym boku z przyciągniętym do brody prawym kolanem, co ma ułatwiać wypływanie oliwy z żołądka oraz przemieszczanie zawartości pęcherzyka żółciowego i wątroby do jelita cienkiego. Można czytać/oglądać tv. Przy nasilonym dyskomforcie należy zażyć rozkurczającą No-spe.

Jeśli już w nocy obudzi potrzeba defekacji trzeba bezwzględnie wstać i udać się do toalety, a po wszystkim, pierwszy raz, rzucić zaspanym okiem na/w kał 😉 ponieważ może być kamienisty!

Bywa, że w nocy występują wymioty wywołane spożyciem oliwy. Zostaje uwolniona nadmierna ilość żółci, której jelito nie może przyjąć i nadwyżka dostaje się do żołądka. Żółć o charakterze zasadowym zmienia kwaśne pH żołądka, który nie jest w stanie utrzymać zawartości i następują wymioty. Są one stosunkowo częste przy pierwszych oczyszczaniach, ale później ustępują.

Jeśli męczą za każdym razem można zmniejszyć ilość stosowanej oliwy, zastosować chlorowodorek betainy przed snem lub 2 łyżki soku z aloesu po wypiciu cytrusowej oliwy, co zredukuje nocne nudności. Natomiast dr Kelley zaleca lewatywę solno-kawową w trakcie męczących mdłości, co może zapobiec wymiotom. Nocne wymioty nie zaburzają procesu oczyszczania wątroby – osoby wymiotujące, rano wydalają kamienie.

Dzień po oczyszczaniu

Jeśli po przebudzeniu czuć lekki ból brzucha lub mdłości należy jeszcze trochę poleżeć – dolegliwości powinny szybko minąć. Nie prowokować wymiotów.

Powtórzenie procedury poprawiające efekt. Według niektórych użytkowników metody solno-oliwnej nieobowiązkowe.

6-6:30

Po przebudzeniu (ale nie przed 6 rano) wypić trzecią porcję roztworu soli gorzkiej. W tym momencie zalecane są czynności w pozycji pionowej.

Możliwa oczyszczająca biegunka z kamieniami i wielka radość 😉 Jeśli jej brak warto wykonać lewatywę i można wrócić do łóżka.

8-8:30

Po 2 godzinach wypić czwartą, ostatnią porcję solanki.

Opcja lewatywa i łóżko.

10-10:30

Po kolejnych 2h koniec oczyszczania i można zjeść lekki posiłek. Najlepiej zacząć od świeżego soku z pomarańczy, grapefruitów i/lub cytryn.

Po 30 minutach zjeść porcję owoców.

Po kolejnej godzinie można spożyć normalny posiłek, ale nadal niskotłuszczowy.

Dobre samopoczucie powinno wrócić do wieczora. Odrobina tłuszczu (najlepiej omega3) może pojawić się dopiero przy kolacji, którą należy wzbogacić także kwaśnym mlekiem (kefir, maślanka, jogurt) dla odbudowy flory bakteryjnej jelit.

Przez kolejne 2 dni utrzymać dietę lekkostrawną i codziennie pić kwaśne mleko lub włączyć do diety suplementacje probiotykami (np. Trilac). 15 minut przed każdym posiłkiem zalecane jest wypicie soku z połówki cytryny z ciepłą wodą oraz 1l soku z marchwi i 0,5l soku z selera dziennie. Do tego obficie woda mineralna, którą można rozcieńczać surowy sok.

Uwaga! Lektura mało przyjemna 😉

Od tego dnia po każdym wypróżnieniu warto sprawdzać efekty zabiegu rzucając okiem na stolec.
Jeśli sedes nie posiada półki – tzw. dupochlap 😉 – rozwiązaniem może być defekacja do plastikowego sitka/durszlaka i późniejsze przepłukanie zawartości spuszczaną wodą w klozecie. Innym rozwiązaniem jest defekacja do dużej miski z wodą i późniejsza zabawa w wyławiacza dowodów skuteczności terapii przy pomocy plastikowej łyżeczki lub małego sitka.

Nie zawsze pierwsze oczyszczanie, ale najczęściej drugie i kolejne mogą wypłukiwać nawet po kilkaset kamyków o rożnej wielkości i konsystencji plasteliny. Niektóre będą unosić się na powierzchni wody, jeśli zawierają cholesterol. Mogą wychodzić nawet przez kilka dni po oczyszczaniu. Większość będzie koloru brązowo-zielonego (świadczy o powstaniu w wątrobie, ponieważ tylko żółć wątrobowa jest zielona) lub jasno-żółtego (najmłodsze). Tonące jasne i białe kamienie to toksyny. Natomiast widoczna piana to kryształki cholesterolowe (zaczątki kamieni), które zazwyczaj zatykają kanaliki żółciowe, więc ich usunięcie jest również korzystne.

Woda w sedesie może być zabarwiona na brunatno.

Oczywiście ilość wydalonych kamieni zależy od wieku, trybu życia i diety, przy czym zakłada się, że większość ludzi ma kamienie (nawet kilkuletnie dzieci) w mniejszym lub większym stopniu.

Luźny stolec jest możliwy przez 2 dni po kuracji.

Jeśli po zabiegu pojawi się ból lub kłucie w okolicach wątroby oznacza to, że kamienie zostały poruszone i kolejne oczyszczanie jest mocno wskazane. Oczyszczanie rozdrabnia kamienie i zmienia ich kształt, co może skutkować krótkotrwałym dyskomfortem. Długoletnia niedbałość zdrowotna powoduje, że kamyki dobrze wpasowują się w przewody żółciowe i są mocno zaczopowane. Następna detoksykacja je poluzuje a płynąca żółć przepchnie i wyrzuci z wątroby.

Jeśli po kilku dniach wróci zmęczenie i niestrawność to może być objawem utknięcia kamieni w jelitach. Wówczas wskazane są sposoby oczyszczania jelit, a w ciężkich przypadkach płukanie okrężnicy – hydrokolonoterapia, czyli mocniejsza lewatywa przeprowadzana w specjalistycznych gabinetach.

Kuracje można powtarzać z odstępem najlepiej 3 tygodni (2 tygodnie przerwy + tydzień przygotowujący), choć podawany jest także odstęp czterotygodniowy. Przy czym cykl 3-tygodniowy to w okresie wiosennym 5 procedur oliwnych, natomiast minimalny cykl 2-tygodniowy to 7 procedur.

Istnieje teoria, że alergia lub inna poważna choroba chroniczna powinna skutkować wydaleniem kilku tysięcy kamieni, dlatego pełne oczyszczenie w takich przypadkach następuje po 6-10 cyklach. Średnio zanieczyszczona wątroba potrzebuje 3-5 kuracji, jednak w praktyce należy je powtarzać, aż przestaną pojawiać się złogi. Inne zalecenia określają minimum na 4 zabiegi, ponieważ wątroba jest zbudowana z 4 płatów. Później wystarczy jedno oczyszczanie wątroby wiosną.

Pełne oczyszczenie objawia się brakiem kamieni w kale, co oznacza, że wątroba całą swoją powierzchnią filtruje krew, dlatego od tej pory towarzyszy uczucie witalności młodego człowieka i silne wrażenie odmłodzenia!

Inne sposoby oczyszczania wątroby

Oczyszczanie wątroby głodówką. Poprawę pracy wątroby można osiągnąć poprzez 1-2 dniową głodówkę, która polega na przyjmowaniu wyłącznie wody.

Oczyszczanie wątroby wodą alkaliczną. Raz w tygodniu przez 3 miesiące rano na czczo położyć się na prawym boku na termofor (w okolicach prawego podżebrza) i leżeć tak 1 godzinę, wolno jedząc złote rodzynki sułtańskie (po 2) i pijąc 0,5 litra wody o odczynie zasadowym – można ją uzyskać przy pomocy jonizatora.

Oczyszczanie wątroby wg dr Jadwigi Górnickiej. Poniższa kuracja ma stosunkowo łagodny charakter, dlatego jest bezpieczna dla wszystkich. Szczególnie dobrze sprawdza się na początku jako rozgrzewka przed większą ilością oleju.
Przez 2-3 miesiące, co drugi dzień na czczo przyjmować poniższą mieszankę:
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki Cholesolu
– 30 kropli Solarenu
– pół szklanki ciepłej wody
Wymieszać i wypić. Terapia po pewnym czasie skutkuje łagodnym oczyszczeniem dróg żółciowych. Jest zalecana 2x w roku, wiosną i jesienią.

Sprawdź recenzję gotowego programu oczyszczania organizmu renomowanej firmy NaturalSwiss + Kod rabatowy SyndykatZdrowia dla czytelników na wszystkie produkty!
Źródła:
 → http://www.cudownyportal.pl/article.php?article_id=1499
 → http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_odblokowywanie_watroby.html
 → http://www.era-zdrowia.pl/oczyszczanie-organizmu/oczyszczanie-watroby.html
 → http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/94431,chora-watroba-daje-charakterystyczne-objawy,id,t.html
 → http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/chelatacja-terapia-chelatowa-terapia-edta-sposob-na-miazdzyce_36219.html
 → Publikacje książkowe i cyfrowe.

 

Regeneracja i oczyszczanie wątroby oraz dróg zółciowych (trzustka, pęcherzyk żółciowy) KOMPENDIUM

Podziel się z innymi dobrą lekturą i/lub zapisz ją...

  • Wykop
  • NK
  • Gadu-Gadu
  • Blogger
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Tumblr
  • Facebook
  • Google Plus
  • Google
  • Twitter
  • Add to favorites
  • PDF
  • Print
  • Email
  • RSS

Komentarzy do 18 thoughts on “Regeneracja i oczyszczanie wątroby oraz dróg zółciowych (trzustka, pęcherzyk żółciowy) KOMPENDIUM

  • Pingback Odrobaczanie. Oczyszczanie z pasożytów.

  • Pingback Oczyszczanie jelit. Domowe sposoby

  • Pingback Oczyszczanie organizmu z toksyn. Detoks. KOMPENDIUM WIEDZY

  • 17.11.2014 z 19:46
    Permalink

    Sześć ostatnich lat cierpiałam na zaparcia i zespół jelita drażliwego.Próbowałam różnych preparatów i w końcu lekarz polecił mi Triphalę. Byłam zdumiona efektami, aż się bałam, że to tylko sen. Na początku minął brzuszny dyskomfort i pęcznienie brzucha, jakie występowało po każdym jedzeniu. Potem minęły bóle brzucha, zaparcia i biegunki. Odzyskałam spokój ducha. Zapomniałam, co to wieczne przesiadywanie w łazience. I tak jest już nieprzerwanie od roku. Triphala sprawdziła się najlepiej

    Powtórz
  • 31.05.2015 z 12:57
    Permalink

    Oczyszczenie ze złogów olejem jest stosunkowo pracochłonne. Nigdy nie maiłem czasu ani możliwości. bo zawsze jak się do tego przygotowywałem to coś mi wyskakiwało albo zapominałem że mam nastawiony wywar.

    Powtórz
  • Pingback Pyłek pszczeli (kwiatowy). Prawidłowe dawkowanie...

  • Pingback Atopowe zapalenie skóry. Egzema. Atopia. KOMPENDIUM LECZENIA

  • 19.12.2015 z 00:15
    Permalink

    U mnie skutecznie kamienie rozpuszczały zioła z około 4 cm do 1 cm ,pęcherzyk czyściutki ,błona bez stanów zapalnych .Należy pić zioła na wątrobę pół godz.po zjedzeniu posiłku oraz jeść zmielony ostropest plamisty 2 x dziennie z posiłkiem . Usunięto mi pęcherzyk ,teraz wiem że rozpuściłabym te kamienie do końca ,mam cukrzyce typu II i lekarze straszyli mnie zapaleniem trzustki ,zwlekałam rok i przesuwałam terminu operacji aż wreszcie poszłam na laparoskopię i mam problemy gastryczne na własne życzenie ,ciągłe biegunki .

    Powtórz
  • 21.02.2016 z 11:02
    Permalink

    Panie Piotrze,

    mam pytanie dotyczące ziół, które należy wcześniej połączyć z olejem używanym przy oczyszczaniu wątroby, aby uzyskać właściwy stopień skuteczności oczyszczania organizmu także uwzględniając pasożyty?
    Ze względu na fakt, że zamierzam w najbliższym czasie przeprowadzić kurację oczyszczania wątroby jaki byłby sugerowany przez Pana termin zabiegu (w marcu i kwietniu).

    Powtórz
  • 17.04.2016 z 18:20
    Permalink

    Bardzo ciekawe informacje! Jestem po usunieciu pęcherzyka 10 lat temu. Niestety w tym okresie zdarzyly mi sie 4 kolki. Ostatnia w czerwcu 2015. Nigdy nie wychodzi nic na USG a rezonansu nie robiono w szpitalu w trakcie bolow. Od wrzesnua 2016 mecze sie okropnie z ciaglym uczuciem pelnosci. Bywaly dni kiedy nue jadlam peawie nic w ciagu dnia. Wreszcie zrobilam prywatnue rezonans ale nie wykazal zlogiw w przewodach a ja wciaz muewam bardzo zle dni. Mam pytanie odnośnie rezonansu magnetycznego. Czy pokazuje on wszystkie kamienie w przewodach zolciowych?

    Powtórz
  • 19.04.2016 z 12:12
    Permalink

    Długo zastanawiałam się nam oczyszczaniem wątroby, ale kilka miesięcy temu przekonał mnie ten artykuł i już jestem jakiś czas po całej serii oczyszczania wątroby. Polecam każdemu.

    Powtórz
  • 26.04.2016 z 08:02
    Permalink

    Witam.
    Najpierw cytat z Pana artykułu dotyczący oczyszczania wątroby oliwą:
    ” ♦ Oliwa z oliwek jak najwyższej jakości, najlepiej organiczna, z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowana (125-200ml) lub inny nieoczyszczony olej roślinny np. słonecznikowy lub z pestek winogron. Tłuszcz wywołuje silny skurcz pęcherzyka oraz przewodów żółciowych i w efekcie usunięcie złogów.
    O p c j a : tydzień wcześniej przygotować 0,5l oliwy z oliwek z dodatkiem po 1 łyżeczce zmielonego piołunu, gorczycy, czosnku, dziurawca i goździka, trzymać w ciemnym miejscu przez 7 dni i przecedzić.”

    Czy może Pan wyjaśnić znaczenie ziół w oliwie.
    Czy oliwa z ziołami ma być opcją oliwy wymieszanej z sokiem z grapefruita, którą pije się o 22?
    Pozdrawiam, Andrzej

    Powtórz
  • 26.04.2016 z 09:12
    Permalink

    „Opcja”. Chyba bardziej zrozumiale byłoby „opcjonalnie” 🙂 Gorzkie zioła w oliwie mają nadać jej m.in. działanie przeciwpasożytnicze. To rozwiązanie jest ważne dla osób, które nie przeprowadziły odrobaczania → http://leczeniepro.pl/odrobaczanie/ przed oczyszczaniem wątroby, co jest błędem, ale wówczas właśnie tak można to poniekąd naprawić.
    Tak, po przygotowaniu ziół z oliwą, przed jej spożyciem dodaje się do tej mieszanki jeszcze sok z grejpfruta.

    Powtórz
  • 25.10.2016 z 11:37
    Permalink

    Jestem po zapalniu trzustki spowodowanym kamieniami właśnie. Czy mogę oczyścić woreczek z kamieni?
    Dodam że mam całą masę maleńkich kamyczków.proszę o odpowiedź.

    Powtórz
    • 02.11.2016 z 08:02
      Permalink

      Tak. Istnienie kamieni jest pierwszym wskazaniem do oczyszczania. Jednak trzeba rzetelnie przeprowadzić okres przygotowujący (zmiękczenie kamieni) i nie omijać metod rozluźniających przewody (łatwe wydalenie złogów).
      Z drugiej strony wśród lekarzy akademickich można spotkać się z opinią, że oczyszczanie z istniejącymi kamieniami stwarza ryzyko blokady przewodu. To ryzyko zawsze istnieje, jednak dobrze przeprowadzone zalecenia wstępne , redukują to zagrożenie.

      Powtórz
  • 04.12.2016 z 21:51
    Permalink

    robiłam to oczyszczanie już 8 razy, efekty fenomenalne, polecam każdemu 🙂

    Powtórz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CLOSE
CLOSE